Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Vasile Bar: Este alarmantă creșterea salariilor din sectorul public! Mediul privat nu poate susține aceste creșteri!
FOTO/VIDEO: Primii grăniceri năsăudeni care au promovat Bistriţa în munţii Tatra!
Primăria Bistrița dă 47 lei pe kilogramul de câine mort!
Verifică-ți gratuit suspensia și frânele! AFLĂ unde și când:
LA PIADINERIA: Gustul italienesc, chiar în Bistrița!
Cocoșul Negru îți răsfață gusturile cu cei mai delicioși pui la rotisor, cartofi cu rozmarin și nu numai!
Ce avantaje ai dacă pornești un business în Parcul Industrial Bistrița?
POVEŞTI DIN SAT: Mușcătura
Se caută manager marketing, laborant, muncitori sau operatori calculator. Cele mai tari oferte de muncă în BN

  560 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015220 de pensionari, executați silit. Sumele pe care Casa de Pensii le are de recuperat, uriașe

16/07/2017 09:07:14 Raluca NECHITI  
Aproape un milion de lei are de recuperat Casa de Pensii de la bătrânii care au încasat ilegal indemnizații, o parte însemnată din acest debit fiind cauzat de cei peste 200 de bătrâni care au primit indemnizații de refugiați deși nu aveau acest drept. De zece ani de zile procesul cu falșii refugiați nu e gata, iar banii nu se pot recupera.

„Casa de Pensii Bistrița-Năsăud a declanșat în acest an procedura de executare silită sau a continuat procedurile începute anii anteriori pentru un număr de 220 de debitori, persoane fizice, pentru o sumă de 954.560 de lei”, explică directorul adjunct al Casei de Pensii Bistrița-Năsăud, Teodor Chiciudean.

Din această sumă o parte însemnată o reprezintă debitele pe care Casa de Pensii le are de încasat de la cei peste 200 de falși refugiați, din comunele Miceștii de Câmpie și Chiochiș, care au primit în perioada 2004-2006 pensii de refugiați, după ce ar fi prezentat acte false instituției.

Deși cercetarea penală e finalizată de ani buni, în 2008 cei peste 200 de bătrâni cercetați penal fiind scoși de sub urmărirea penală, procesele civile încă nu sunt gata, prin urmare Casa de Pensii nu-și poate recupera sumele de la bătrânii respectivi.

„Procesele nu sunt încă gata. Nu avem nici o rezoluție, așa că nu putem să îi executăm silit pe cei care au încasat ilegal aceste drepturi. Mulți dintre ei de altfel au și decedat pe parcursul procesului proceselor, așa că este cu atât mai greu să recuperăm sumele, iar din acest motiv termenele de judecată se tot întind și procesele nu se mai termină”, spune Teodor Chiciudean.

Conform procurorului șef adjunct, Angela Sîngeorzan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de la lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, numai în cazul bătrânilor din comuna Chiochiș, au existat 193 de persoane cercetate penal, iar în 2008, după doi ani de cercetări, procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală a bătrânilor, faptele lor nefiind considerate periculoase pentru societate.

Totuși bătrânii au fost amendați cu sume cuprinse între 100 și 1.000 de lei, în funcție de valoarea indemnizațiilor încasate, existând chiar indemnizații de 166.000 de lei pe care bătrânii au reușit să le primească ilegal de la Casa de Pensii în baza unor acte false.

La acea vreme, prejudiciul creat de cei 193 de bătrâni Casei de Pensii ajungea la valoarea de 1.177.880 de lei, însă între timp, o parte din suma respectivă s-a prescris, așa că, cu fiecare lună ce trece, șansele ca instituția să își recupereze paguba scad semnificativ.

După ce bătrânii au fost scoși de sub urmărirea penală și amendați, procurorii au decis că trebuie anulate toate actele false care au stat la baza primirii drepturilor respective și așa au fost începute două procese pentru anularea actelor, procese care de mai bine de cinci ani de zile nu au încă o rezoluție definitivă.

Între timp, numărul bătrânilor care au beneficiat de aceste pensii s-a înjumătățit, iar procesele continuă greoi, Casa de Pensii solicitând ca debitele să fie preluate de moștenitorii falșilor refugiații.

9146 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
16:31 - FOTO - Minunea s-a produs! Grădinița care așteaptă de 7 ani să fie demolată a fost transformată în sfârșit în moloz
15:11 - Tăticii în concediu paternal și impozitarea orelor suplimentare – cele mai mari probleme ale mediului de afaceri din județ
14:15 - Dacă n-avem una lungă și rapidă, să ne bucurăm și de una scurtă, de mică viteză. Măcar să reziste…
13:50 - Cristian Pomohaci a primit verdictul din partea Bisericii Ortodoxe!
13:24 - TOP 5 localități din județ unde au loc cele mai multe accidente cu bicicliști
12:23 - Radu Moldovan, dezamăgit de declarațiile lui Vasile Bar: Mediul de afaceri nu are motive să fie îngrijorat!
11:55 - FOTO: Concert extraordinar, susţinut de fanfara militarilor bistriţeni în Biserica Evanghelică
11:23 - Bistrițeanul care „s-a jucat de-a teroristul” într-un avion care mergea la Londra s-a ales cu dosar penal
10:55 - Noi investiții la spitalul din Bistrița! Vine aparatură ultramodernă
10:10 - Anunț de presă: Îmbunătăţirea eficienței energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 16
10:06 - Fiul cântăreței de muzică populară Valeria Peter Predescu renunţă de bună voie la prima sa producţie de lavandă
04:30 - FOTO/VIDEO – Incendiu de proporții, în Dumitra. O casă și mai multe anexe au fost făcute scrum

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro