Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Învățătoarea din Piatra Fântânele, anchetată și înlocuită din funcție!
VIDEO - EMOȚIONANT: Cel mai mare vis al lui Ionuț Zăvoianu - să fie un copil normal
Oferte incendiare de Black Friday, la BIASICOM
Brandul Sense anunță mari reduceri de Black Friday
Vânătoarea de reduceri a început în Magazinele RINASCIMENTO, RELEGANCE, REGALIA HOME, INSPIR SPORT și MOTO VELO
Se fac angajări la Dacia-Renault Bistrița, AGRO-Invest, Masterfoam și Comautosport! Alte oferte atractive
EDITORIAL: Când bătaia e ruptă din rai și măicuțele care ocrotesc copii sunt acuzate că fac rău

  137 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Primari, respectati drepturile persoanelor cu handicap!

24/03/2010 09:38:07  
Parintii unui copil cu handicap sever din Bistrita-Nasaud au castigat drepturile propriului copil in instanta dupa ce primaria comunei in care locuiau a refuzat sa angajeze un asistent personal pentru fetita care avea acest drept prevazut prin legea 448/2006, rep., motivand refuzul angajarii prin lipsa de fonduri.

In sedinta publica din 19 februarie 2010, magistratii Judecatoriei Bistrita au dispus obligarea Primariei Lechinta la plata de daune morale in cuantum de 1000 de lei catre parintii fetitei, precum si la obligatia de a proceda la angajarea retroactiva si plata retroactiva a salariului de asistent personal pentru perioada 1 mai 2009 - 30 noiembrie 2009 catre tatal acesteia.

Paula H. locuieste impreuna cu parintii in localitatea Singeorzul Nou, are cinci ani si patru luni si a fost diagnosticata cu autism la inceputul anului 2009. Parintii au inscris-o pentru terapii de recuperare specifice la “Centrul de Resurse si Referinta in Autism Micul Print” Bistrita imediat dupa diagnosticare si au facut demersurile necesare pentru angajarea tatalui pe post de asistent personal, dat fiind faptul ca minora are nevoie de insotire permanenta si parcurge de trei ori pe saptamina 70 de km (10 pe jos – din Sangeorzul Nou spre (si dinspre) gara din Lechinta si 60 cu trenul – dus –intors pana la Bistrita) pentru a ajunge la sedintele de terapie din Bistrita. Insa cererea depusa de parinti la primarie in luna aprilie 2009 a fost respinsa pe motiv ca nu exista fonduri pentru angajarea asistentului personal.

Asa cum a retinut si instanta in sentinta civila nr. 53/CA/2010 din 19 februarie 2010, legea 448/2006 rep. prevede la articolul 40 (1) ca autoritatile publice locale au obligatia sa “prevada si sa garanteze in bugetul local sumele necesare din care se suporta salarizarea si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal”, de care persoanele cu handicap sever sunt dependente.

Astfel, drepturile persoanelor cu handicap sunt totusi protejate de lege, chiar daca sunt ignorate de autoritatile locale. Asociatia Autism Europa Bistrita multumeste avocatului Dan Molnar care a pledat pro bono cauza Paulei in fata magistratilor bistriteni si avertizeaza autoritatile locale ca sunt obligate sa respecte drepturile, si asa putine, ale persoanelor cu handicap care au nevoie de sprijin pentru recuperarea si integrarea sociala, nu de indiferenta si lipsa de responsabilitate.

presedinte AAE

Ana Dragu

1947 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro