A început Vacanța la Bibliotecă! Ateliere de teatru, pictură, filme, muzică şi sport!

A început Vacanța la Bibliotecă! Ateliere de teatru, pictură, filme, muzică şi sport!

Ateliere de teatru, pictură, desen, filme, muzică, şah şi tenis de masă! Acestea şi multe alte surprize îi aşteaptă de astăzi pe copiii din Bistriţa, la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud organizează, în perioada 1 iulie – 31 august 2019, cea de-a IV-a ediție a Fabricii de Idei Estivale – „Vacanța la Bibliotecă”.

Clubul CoșBook, aflat în subsolul Bibliotecii, a găzduit azi prima activitate din programul Fabrica de idei estivale – „Vacanță la Bibliotecă”: „Atelierului de teatru – joacă și improvizație”.

Acesta a fost imaginat și susținut de profesoara Alina Tomi. Activitatea s-a desfășurat între orele 10 și 11.30 și i-a captivat pe cei peste 20 de copii înscriși.

Copii, voi știți care este diferența dintre teatru și film?”
„Da, teatrul se desfășoară acum, iar filmul nu se desfășoară acum!”
„Ce sunt actorii?” „Personaje, care își joacă rolurile! Personajele au nevoie de replici”
„Dar, el vorbește tot timpul, se exprimă doar prin vorbe?” „Nu, el se exprimăși prin mișcări, prin semne, prin emoții
Ei bine, toate aceste lucruri le vom exersa noi la atelierul de teatru”, a conchis profesoara de teatru Alina Tomi.

Și cum era de așteptat, cele 90 de minute de joacă „de-a teatrul” au trecut cât ai clipi: în prima oră copiii au fost angrenați în „tot felul de exerciții”, după care ei au fost împărțiți în mai multe echipe, pentru a imagina propria piesă de teatru pe o temă dată de coordonatoarea atelierului.

La finalul atelierului, fețele copiilor radiau bucurie. „Lecția de teatru a fost foarte frumoasă și am învățat multe lucruri noi, iar mie mi-au plăcut cel mai mult exercițiile de imaginație” – a povestit Alesia Dorloți, elevă în clasa a V-a, la CNAM.

Eu mi-am imaginat cum am luat o păpădie și am suflat-o. Și mi-am mai imaginat cum am fost la scrimă și m-am luptat cu sabia și că am câștigat. Astăzi am început să scriem la piesa de teatru și vom continua lunea viitoare”, a admis Andrei Titieni, de la Șcala Gimnazială Nr. 1 Bistrița.

Când am fost dragon și dormeam, am fost primul trezit de mama dragonilor! Cred că acest atelier de teatru mă ajută cu imaginația, chiar dacă eu am multă imaginație, căci mi-o dezvoltă și mai tare”, a mărturisit și Tompa Andrei Lucian, clasa a IV-a la CNAM.

Noi am venit la Vacanța la bibliotecă pentru prima dată și cred că este ceva frumos pentru copii; l-am înscris ca să mai iasă un pic din casă cât suntem noi la serviciu, ca să aibă o activitate specială!”, a mărturisit mama lui Andrei, Ana-Maria Tompa.

Nu mai puțin entuziastă, la finalul întâlnirii de astăzi, prof. Alina Tomi: „Îmi propun să ajung la ei prin joc și joacă teatrală, prin exerciții de improvizație, prin exerciții de încălzire, atât vocală, cât și fizică, prin exercițiile de respirație, cu care am și început. Îmi doresc să își construiască fiecare, treptat, în grupe de câte patru, propria piesă de teatru, în care să înglobeze ceea ce asimilează în timpul acestor jocuri. Fiecare își alege ce personaj să fie și ce vrea să facă în propria lui piesă de teatru. Marea majoritate a fost chiar încântată, i-am văzut încă de la început deschiși, gata să intre în această joacă și să înțeleagă că aceste exerciții le dezvoltă creativitatea, le dezvoltă abilitățile de socializare și până la urmă învață să fie mai buni!”, a mărturisit prof. Alina Tomi.

Atelierul de teatru se desfășoară pe parcursul a cinci ședințe, în zilele de luni, iar la fiecare ședință prima oră este dedicată jocului interactiv, după care fiecare grup se dedică conceperii și finalizării unei piesei de teatru, care va trebui interpretată la ultima întâlnire, pe 29 iulie.

Directorul Bibliotecii “George Coşbuc”, Ioan Pintea, a ținut să asiste la primul atelier al verii și, nu o dată, absorbit, a avut propriile răspunsuri la provocările adresate copiilor de prof. Alina Tomi. „Sigur, programul Fabrica de idei estivale – „Vacanța la Bibliotecă” are în primul rând o componentă de joacă. Le creează copiilor înscriși la aceste ateliere multă bună dispoziție, dar și o componentă educațională importantă, specifică fiecărui atelier.

Avem ateliere de teatru, de pictură și desen, de cărți poștale, de mandale, ca și ateliere de creație, pe teme ecologice și de muzică. Zilele de miercuri sunt dedicate filmului iar zilele de vineri activităților sportive libere, cu șah, tenis de masă și altele. Biblioteca județeană este deschisă în perioada 1 iulie – 31 august pentru copii și se străduiește, prin implicare bibliotecarilor și a voluntarilor, să le ofere acestora toate condițiile ca să-și petreacă vacanța într-un mod aparte!”, a declarat Ioan Pintea.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR:

LUNI:

  • (1, 8, 15, 22, 29 IULIE): Atelier de teatru – joacă și improvizație (orele 10:00 – 11:30) – Clubul Cultural „CoșBook”; prof. Alina Tomi;

MARȚI:

  • (2, 9, 16, 23, 30 IULIE): Pictură și desen (orele 10:00 – 12:00) – Clubul Cultural „CoșBook”; Anamaria Gordon;
  • (6, 13, 20, 27 AUGUST): Atelier de cărți poștale – Clubul Cultural „CoșBook”;

MIERCURI:

  • (3, 10, 17, 24, 31 IULIE; 7, 14, 21, 28 AUGUST): Film (orele 10.00 – 12.00) – Mediateca Bibliotecii;

JOI:

  • (4, 11 IULIE): Atelier de Mandale (orele 10:00 – 12:00) – Clubul Cultural „CoșBook”;
  • (18, 25 IULIE): „Școala verde” – activități pe teme ecologice (orele 10:00 – 12:00) – Clubul Cultural „CoșBook”; Sorina Roman;
  • (1, 8 AUGUST): Ateliere de creație (10:00 – 12.00) – Clubul Cultural „CoșBook”;
  • (22, 29 AUGUST): Atelier de muzică (10:00 – 12:00) – Clubul Cultural „CoșBook”;

 VINERI:

  • (5, 12, 19, 26 IULIE; 2, 9, 16, 23, 30 AUGUST): Tenis de masă; Șah (orele 10:00 – 12:00) – Curtea Bibliotecii; Călin Deac.

Foto @ www.bjbn.ro

Alocațiile copiilor se măresc din ianuarie 2020! Parlamentul a votat în unanimitate! octombrie 15, 2019 - La începutul anului, valoarea alocațiilor copiilor s-a dublat. Astăzi s-a marcat încă o victorie în acest domeniu. Parlamentul a votat, în unanimitate, majorarea alocațiilor, începând cu ianuarie 2020. Acestea vor crește în fiecare an.
Turiștii vor avea în sfârșit acces la lacul de la Colibița! Zonă de promenadă iluminată și cu loc de plajă octombrie 15, 2019 - Autoritățile locale, sprijinite de cele județene, pregătesc o zonă de promenadă la Colibița, asigurând în sfârșit accesul turiștilor și bistrițenilor la lac. Aceasta se va întinde pe mai bine de 4 kilometri, va avea băncuțe și chiar și o zonă cu nisip unde se poate face plajă.
FOTO/VIDEO – Transportul elevilor la Rodna: Mămica insistă, autoritățile spun că nu se poate! octombrie 15, 2019 - O mămică din Rodna e dispusă să mute munți pentru fiul ei. Problema e legată de transportul la și de la școală. Deși instituțiile i-au spus că nu se poate, mămica insistă. Mai mult, e determinată să meargă până în pânzele albe. Urmează să ia legătura cu politicieni.
EXTRA: Se întâmplă în Bistriţa! octombrie 15, 2019 - Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: ni se pregăteşte o lume fantastică, cu peisaje nocturne, legende și personaje mitice, dansuri vechi și noi! Totodată, la Centrul Cultural Dacia, se lansează o nouă publicaţie:
Rostul de dimineaţă: Niciodată toamna… Când ies fantomele la vânătoare… octombrie 15, 2019 - Niciodată toamna nu fu mai frumoasă sufletului nostru copleşit de moarte… Dar şi când ies fantomele la vânătoare… nimic nu le poate sta în cale…!
FOTO: Roșcovan, câinele bătut crunt în Târlișua, pleacă în Germania! octombrie 15, 2019 - Roșcovan, un câine de aproape trei ani, a fost bătut cu bestialitate și lăsat aproape mort. Proprietarul de drept a venit din străinătate tot într-o suflare, ca să se ocupe de el. Acum, amândoi se vor întoarce în Germania. AFLĂ starea cățelului:
Cupa Casa EMA la înot: Zeci de medalii pentru sportivii din Bistriţa! octombrie 14, 2019 - Sâmbăta aceasta a avut loc cea de-a 9-a ediție a unui eveniment devenit deja tradiţie: Cupa Casa EMA la înot, cea mai importantă competiție de natație din județul Bistrița-Năsăud!
Încă o trecere la nivel cu calea ferată cu dale elastice. Pe unde vom trece ca-n palmă: octombrie 14, 2019 - Încă o trecere la nivel cu calea ferată din Bistrița va avea dale elastice, după cea de pe Drumul Dumitrei Vechi. De dale se va ocupa Primăria Bistrița, iar de semaforizarea sa - CFR.
S-a deschis CMC Brands! Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la ei! octombrie 14, 2019 - Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la CMC Brands în Piaţa Unirii Nr. 3! Un nou magazin şi-a deschis azi larg porţile, cu o mulţime de surprize pentru toţi bistriţenii îndrăgostiţi de blugi.
WEEKEND-ul polițiștilor: Drogați și beți la volan, infractori identificați și închiși, mașini recuperate octombrie 14, 2019 - A fost un weekend plin pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au depistat persoane bete sau drogate la volan. Au depistat, reținut și încarcerat diferiți infractori. Au descoperit și o mașină căutată de nemți. Iar dosarele penale și amenzile au curs ca pe bandă rulantă.
Gelateria Aniela: Toamnă cu miros de lapte și scorțișoară! octombrie 14, 2019 - Toamna aceasta e ...altfel! Și-a schimbat parfumul și miroase a lapte și scorțișoară! Fierbinți și puse împreună într-o ceașcă, numai bune de savurat. Cu ceai de ghimbir sau o cafea, servite în timp ce stai la Gelateria Aniela, cuibărit într-o pătură pe terasă sau înăuntru, la căldurică! Bineînțeles le poți găsi puse și separat, în preparate calde sau reci, depinde de poftele pe care le ai.
FOTO – Dipșa: A rămas blocată în mașină, după ce s-a oprit direct în capul de pod octombrie 14, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Dipșa. O mașină a ajuns într-un cap de pod. Șoferița a rămas blocată. A fost extrasă, transportată la spital, iar polițiștii fac verificări.
Iohannis: Războiul cu PSD nu s-a terminat. Urmează bătăliile pentru prezidențiale, locale și parlamentare octombrie 14, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întrunirea liberalilor din zona Vest, că PNL şi românii sunt în război cu PSD care, din prima zi de mandat, a început ”să atace România şi pe români”.
Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini: