Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
Se caută inginer mecanic, responsabil mentenanță sau marketing și ingineri în construcții! Oferte avantajoase de muncă
Până la sesizări scrise mai este cale lungă: Plângerile la adresa Spitalului Județean se fac momentan în mediul online!
FOTO/VIDEO: Omenia... din lada de Zestre a satului bistrițean și năsăudean!
FOTO/VIDEO - Drama unui îngeraș: La doar 10 ani, Edi nu vorbește și abia se mișcă
APEL UMANITAR: Bistrițean, tată a trei copilași, decedat în Germania! E nevoie de implicare!

  589 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015A murit Leon Jora, ultimul om din Transilvania care știa secretele clopului cu păun...

13/03/2018 12:05:38 Ana ȘTEFĂNEL  
„După ce au murit singurii care mai știau face așa ceva, am cam rămas singur prin zonă care se mai ocupă cu d-astea”, povestea în 2015 Leon Jora. Acum câteva zile, ne-a părăsit și el, luând în mormânt tainele clopului cu păun purtat cu mândrie de feciorii bistrițeni...

A făcut „roate” din pene de păun toată viața, încă de copil. N-a avut ucenici și care au fost s-au lăsat repede de meserie. Astăzi, județul Bistrița-Năsăud este mai sărac cu un om - un om de valoare, ultimul care știa secretele clopului cu păun.

Leon Jora s-a născut și a trăit la Salva, acolo unde a dobândit secretele acestui meșteșug, devenind singurul din Transilvania care făcea roate din pene de păun. Mai bine de jumătate de veac a împodobit feciorii de pe Valea Sălăuței și de pe Valea Someșului cu clopuri cu păun. 

„Oarecum obligat-forţat a trebuit să învăţ şi eu să fac. După ce au murit majoritatea celor care mai ştiau face aşa ceva, am cam rămas singur prin zonă care se mai ocupă cu d-astea”, ne povestea meșterul acum trei ani, când reporterii Bistrițeanul.ro l-au vizitat în atelierul Virginiei Linul. Atunci, el avea o tristețe cu care, din păcate, a plecat în mormânt zilele trecute. El a devenit ucenic la 11 ani, vârstă la care a început să deprindă secretele clopului cu păun. Dacă el a iubit și practicat toată viața această meserie, ucenicii nu s-au înghesuit la ușa lui.

„Nu vine nimeni să învețe să așeze penele pe clop. E o muncă migăloasă tare și tinerii se feresc de ea”, ne spunea el.

Dacă în trecut oamenii din Bistrița-Năsăud creșteau păuni, iar meșterul Leon Jora se aproviziona de la ei cu pene, aceștia au dispărut treptat. Zilele trecute, din păcate, a plecat și Leon Jora - iar pasiunea și iubirea sa pentru acest meșteșug s-a stins odată cu el. Au rămas doar amintirile și clopurile cu păun făurite de mâinile lui.

Ultimul reportaj cu Leon Jora, AICI.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

4945 vizualizari


loading...

Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
10:51 - Elevii din Bistrița se simt în siguranță la școală. Dar admit că aici se înjură și se vorbește urât
10:33 - CEPARI: Trei mașini, implicate într-un accident!
09:10 - Vrei o masă de Paște bogată și gustoasă? Comandă Coșul cu Produse tradiționale pregătit de Restaurant Casa Doamnelor!

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro