ALTE vremuri. Cum se distrau copiii în Bistrița de demult. O imagine măreață

ALTE vremuri. Cum se distrau copiii în Bistrița de demult. O imagine măreață

Pe vremuri, copiii din Bistrița aflați în vacanța de iarnă se mulțumeau cu derdelușurile din pădurea Schifferberg sau de pe dealul Budacului: unii aveau boburi cu volan sau sănii mari de fier, numite „zdroangă”. Își măsurau curajul coborând pe cele mai abrupte pante…

În unele seri, mergeau la patinoarul amenajat în incinta stadionului municipal, care avea iluminare nocturnă, muzică și castane prăjite: „O lume veche, pe cale de dispariție, amestecată cu una nouă, care atunci se năștea, dădea locului un farmec deosebit. Urmăream uimiți pașii de dans ai domnișoarei Leni Cosma, eleganța avocatului Linu care, împreună cu soția, executau mișcări precise de balerini, sau valsurile pe gheață ale familiei Dr. Maria și Emil Bălan. Majoritatea aveam patine cu cheie, pe care le prindeam de bocanci. Cele fixe erau destul de scumpe, iar accesul la ele l-am avut mult mai târziu, după anul 1965…

Bácsi Pauliner, un priceput măcelar al Bistriței…

Porcii se tăiau de cu noapte, pe la 5 dimineața: „Mama, miloasă, nu ne-a îngăduit niciodată să privim la chinurile porcului, așa că se întâmpla să fim treziți de guițatul pierit al animalului înjunghiat. Ieșeam din casă și însoțeam porcul, care era dus pe săniuță, până la locul unde urma să fie pârjolit”, a mai povestit Mircea Gelu Buta.

Bácsi Pauliner, un vechi și priceput măcelar al Bistriței, care ținea un magazin de cărnuri în Piața Decebal și la care părinții săi apelau pentru ajutor, învelea animalul în paie, îi punea un șomoiog în gură și îi dădea foc…

Pentru noi, priveliștea devenea măreață: un foc mare, într-un întuneric de jur împrejur, sus cerul senin, înstelat, jos pământul alb de omăt… Și apoi vorbă multă, gălăgia noastră, a copiilor, pâlpâiala flăcărilor și scânteile care zburau spre cer… După ce porcul era pârjolit și curățat bine cu periile de rădăcini, Bácsi Pauliner ne lăsa să ne așezăm călare pe el, fie în față, cu mâinile pe urechi, fie în spate – ținându-ne de coadă și primind dezlegare să gustăm, „că pentru o urechiuță sau o codiță, popa nu tai copiilor limbuța

Ceaiul negru cu rom, în final…

Urma tranșarea șuncilor și a bucăților de slănină care urmau să fie sărate și apoi afumate. Celelalte bucăți de carne ajungeau pe scândura de tăiat pe care se pregăteau sângeretele, caltaboșul și cârnațul…

Între timp, femeile curățau intestinele și tăiau bucățile de slănină rămase, pentru a face jumări și untură. La masa de prânz, după un pahar de țuică, se mânca friptură proaspătă și apoi se bea vin… După-amiază, carnea pentru cârnaț era sortată, tăiată și apoi tocată în mașină. Dacă la sărarea și piperarea cărnii, fiecare își dădea cu părerea, condimentarea cu fel de fel de mirodenii se făcea după gustul și obiceiurile gazdei.

După lungi insistențe, Bácsi Pauliner le dădea voie copiilor să împingă de mânerul cârnățarului și să umple câteva intestine. Copiii se plictiseau însă repede, lăsând treaba în seama adulților.

Spre seară, când toate erau rânduite, iar uneltele curățate și spălate, eram cu toții invitați la „cina porcului”, unde eram serviți cu cârnaț proaspăt, caltaboș, tocană și murături. O mămăligă mare și aurie trona în mijlocul mesei. Vinul era din belșug… Spre finalul mesei, bunica servea ceai cu rom…

În zilele următoare, toate produsele erau duse și rânduite în afumătoare…

***

Profesorul Mircea Gelu Buta a susținut ieri seară o conferință în care a evocat iernile din vremuri demult apuse, în Bistrița anilor ’60, cu sărbătorile specifice Crăciunului, mersul la colindat, mersul cu Steaua sau Viflaimul, Irozii sau Turca: „La Anul Nou umblam cu plugușorul, împreună cu Nelu, băiatul dogarului din colțul străzii I.L Caragiale, și cu vărul Leonida… Ne pregăteam cu câteva zile înainte biciul, clopoțeii, buhaiul și, bineînțeles, urătura. Mergeam pe la vecini, neamuri sau famiile prietenilor, dar niciodată la casele străinilor… La miezul nopții, când ne întorceam acasă, împărțeam frățește banii, merele și nucile pe care le câștigasem cu atâta trudă, după care adormeam mulțumiți că am înfăptuit ceva bun…

Moș Gerilă, un fel de activist de partid

Au fost evocate și serbările de Anul Nou, la Primăria orașului unde lucra tatăl profesorului Mircea Buta: „Erau impersonale și lipsite de căldură sufletească. Nu se colinda, ci doar se intonau cântece patriotice, iar copiii erau obligați să recite poezii despre Moș Gerilă, un fel de activist de partid care ne împărțea bomboane și cărți scrise de autori ruși contemporani…

VIDEO: Incendiu de pădure în Coșbuc! Sătenii, chemați să ajute! acum 8 ore- Primarul comunei Coșbuc a cerut sătenilor să meargă de urgență în pădure! Un foc a izbucnit în zona ”runcuri, lângă releu”. Pompierii se deplasează și ei pentru a stinge flăcările.
FOTO – Accident spectaculos la intrare din Jelna. Șoferul care a provocat accidentul a fugit acum 11 ore- În urmă cu puțin timp a avut loc un accident la intrare în localitatea Jelna. Două autoturisme s-au ciocnit, iar unul dintre ele a ajuns cu roțile în sus, în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul care a provocat accidentul a fugit.
Ionuț Simionca (PMP) ar candida și nu prea la funcția de primar al Bistriței. Ce-l împiedică: acum 13 ore- Ionuț Simionca se laudă că bistrițenii pun mare preț pe hărnicie, seriozitate și onestitate atunci când vine vorba de administrație și politică. Ce spune despre candidatura la postul de primar:
Moment istoric și dureros, la Bistrița: Cupa României la Handbal Feminin, fără echipa noastră acum 13 ore- Vestea că finala Cupei României la Handbal Feminin se va disputa la Bistrița a bucurat iubitorii acestui sport. Gloria Bistrița a pierdut însă în fața echipei din Zalău și astfel nu s-a calificat. Azi, reprezentanții celor patru echipe au sosit la Bistrița, fiecare dintre ei cu dorința de a pleca acasă, cu cupa în mână.
FOTO/VIDEO – Un incendiu a cuprins o casă din cartierul RAAL acum 14 ore- În urmă cu puțin timp, un incendiu a cuprins o casă din cartierul RAAL. Fumul gros poate fi observat de la kilometri buni distanță. Pompierii militari intervin pentru lichidarea flăcărilor.
Iurișniți: Violența în școli, în creștere. NU profesorii ar trebui să se ocupe de ”serviciul pe școală” acum 15 ore- Pornind de la cazul profesoarei din Ploiești, care a fost înjunghiată, Cristina Iurișniți vrea să depună o  modificare legislativă. Profesorii ar trebui să se ocupe DOAR de activități educaționale. Iar ”de serviciu pe școală” să se ocupe alții, căci violența în școli e în creștere.
Cum vrea Ionuț Simionca (PMP) să le deschidă primarilor ușa spre dezvoltarea infrastructurii cu pârtii de schi la tot pasul acum 15 ore- În viitorul apropiat s-ar putea să nu existe localitate fără pârtie de schi! Deputatul PMP Ionuț Simionca visează în continuare la domenii schiabile în tot județul. VEZI cum vor atrage primăriile bani europeni pentru turism cu ajutorul pârtiilor:
Cum a ajuns o ușă motiv de întârziere pentru un tren care leagă două județe: acum 16 ore- Știri cu trenuri care sar de pe șine, în ultima vreme, au tot fost. CFR pare să fie de vină și pentru întârzierile de pe șine. Nu în toate cazurile, însă. VEZI motivul hilar pentru care a întârziat un tren care leagă două județe:
VIDEO: De 23 de ani, primar la țară! Flaviu Lupșan: „Nu ne-a scăpat nimic!” acum 16 ore- Flaviu Lupșan, de 23 de ani primar în Lunca Ilvei: „Intrasem într-un birou fără broască, fără masă, cu o simplă canapea și o jumătate de teracotă… O stare deplorabilă, cu școli dărăpănate în care copiii își duceau cu trăistuța lemene la școală pentru ziua respectivă… Dispensarul era pe jumătate ars…”
Studenții ar putea influența alegerea decanului facultății acum 17 ore- În dorința de a depolitiza sistemul educațional, s-a impus ca directorii școlilor să nu dețină funcții de conducere în vreun partid. Se dorește impunerea aceleași condiții și la rectori și prorectori. Mai mult, chiar studenții ar putea vota pentru decanul facultății unde studiază.
A făcut scandal, s-a rănit, iar apoi a cerut celor de la DGASPC să-i ia bebelușul acum 18 ore- S-a întâmplat zilele trecute, în Bistrița. Polițiștii au fost chemați la o casă, unde bărbatul le-a explicat cum concubina lui a făcut scandal și s-a rănit. Când aceasta s-a întors acasă, a cerut ca bebelușul să-i fie luat de Protecția Copilului.
VIDEO ȘOCANT! Cum a scăpat cu viață o copilă de 15 ani după ce a fost spulberată de un microbuz, pe trecerea de pietoni acum 18 ore- O copilă de 15 ani a fost spulberată în această dimineață de un microbuz cu remorcă, în timp ce mergea la școală. Totul s-a petrecut pe o trecere de pietoni din Prundu Bârgăului. În ciuda impactului puternic, adolescenta a scăpat cu viață, nefiind în stare gravă.
Rostul de dimineață. Un film grotesc: Bărbați în toată firea, luându-se la bătaie… În Năsăud acum 20 de ore- S-a întâmplat ieri, în Năsăud: o femeie cu batic îi încurajează din răsputeri pe bătăuși. Doi bărbați în toată firea, încleștați într-o bătaie izbucnită în fața unui magazin din Năsăud. „Dă-i, mă! Dă-i, măăă!”, țipă doamna însoțită de un câine mic dar nervos, care latră, isterizat.
Bistrița va avea una dintre cele mai moderne secții de Anestezie-Terapie Intensivă din țară. Când va fi funcțională: acum 21 de ore- Spitalul Județean de Urgență Bistrița va avea una dintre cele mai moderne secții de Anestezie-Terapie Intensivă din țară. Ministerul Sănătății a alocat aproape două milioane de euro pentru lucrările de extindere, modernizare și dotare ale acestei secții.
Eugen Teodorovici: Taxa auto va fi restituită până la finele lunii mai. Cei din ANAF riscă să fie dați afară din funcții, dacă nu acum O zi- Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a atins azi, la o conferință de presă, și subiectul legat de taxa auto. Acesta a spus că până la finele lunii mai, românii își vor primi banii.