ALTE vremuri. Cum se distrau copiii în Bistrița de demult. O imagine măreață

ALTE vremuri. Cum se distrau copiii în Bistrița de demult. O imagine măreață

Pe vremuri, copiii din Bistrița aflați în vacanța de iarnă se mulțumeau cu derdelușurile din pădurea Schifferberg sau de pe dealul Budacului: unii aveau boburi cu volan sau sănii mari de fier, numite „zdroangă”. Își măsurau curajul coborând pe cele mai abrupte pante…

În unele seri, mergeau la patinoarul amenajat în incinta stadionului municipal, care avea iluminare nocturnă, muzică și castane prăjite: „O lume veche, pe cale de dispariție, amestecată cu una nouă, care atunci se năștea, dădea locului un farmec deosebit. Urmăream uimiți pașii de dans ai domnișoarei Leni Cosma, eleganța avocatului Linu care, împreună cu soția, executau mișcări precise de balerini, sau valsurile pe gheață ale familiei Dr. Maria și Emil Bălan. Majoritatea aveam patine cu cheie, pe care le prindeam de bocanci. Cele fixe erau destul de scumpe, iar accesul la ele l-am avut mult mai târziu, după anul 1965…

Bácsi Pauliner, un priceput măcelar al Bistriței…

Porcii se tăiau de cu noapte, pe la 5 dimineața: „Mama, miloasă, nu ne-a îngăduit niciodată să privim la chinurile porcului, așa că se întâmpla să fim treziți de guițatul pierit al animalului înjunghiat. Ieșeam din casă și însoțeam porcul, care era dus pe săniuță, până la locul unde urma să fie pârjolit”, a mai povestit Mircea Gelu Buta.

Bácsi Pauliner, un vechi și priceput măcelar al Bistriței, care ținea un magazin de cărnuri în Piața Decebal și la care părinții săi apelau pentru ajutor, învelea animalul în paie, îi punea un șomoiog în gură și îi dădea foc…

Pentru noi, priveliștea devenea măreață: un foc mare, într-un întuneric de jur împrejur, sus cerul senin, înstelat, jos pământul alb de omăt… Și apoi vorbă multă, gălăgia noastră, a copiilor, pâlpâiala flăcărilor și scânteile care zburau spre cer… După ce porcul era pârjolit și curățat bine cu periile de rădăcini, Bácsi Pauliner ne lăsa să ne așezăm călare pe el, fie în față, cu mâinile pe urechi, fie în spate – ținându-ne de coadă și primind dezlegare să gustăm, „că pentru o urechiuță sau o codiță, popa nu tai copiilor limbuța

Ceaiul negru cu rom, în final…

Urma tranșarea șuncilor și a bucăților de slănină care urmau să fie sărate și apoi afumate. Celelalte bucăți de carne ajungeau pe scândura de tăiat pe care se pregăteau sângeretele, caltaboșul și cârnațul…

Între timp, femeile curățau intestinele și tăiau bucățile de slănină rămase, pentru a face jumări și untură. La masa de prânz, după un pahar de țuică, se mânca friptură proaspătă și apoi se bea vin… După-amiază, carnea pentru cârnaț era sortată, tăiată și apoi tocată în mașină. Dacă la sărarea și piperarea cărnii, fiecare își dădea cu părerea, condimentarea cu fel de fel de mirodenii se făcea după gustul și obiceiurile gazdei.

După lungi insistențe, Bácsi Pauliner le dădea voie copiilor să împingă de mânerul cârnățarului și să umple câteva intestine. Copiii se plictiseau însă repede, lăsând treaba în seama adulților.

Spre seară, când toate erau rânduite, iar uneltele curățate și spălate, eram cu toții invitați la „cina porcului”, unde eram serviți cu cârnaț proaspăt, caltaboș, tocană și murături. O mămăligă mare și aurie trona în mijlocul mesei. Vinul era din belșug… Spre finalul mesei, bunica servea ceai cu rom…

În zilele următoare, toate produsele erau duse și rânduite în afumătoare…

***

Profesorul Mircea Gelu Buta a susținut ieri seară o conferință în care a evocat iernile din vremuri demult apuse, în Bistrița anilor ’60, cu sărbătorile specifice Crăciunului, mersul la colindat, mersul cu Steaua sau Viflaimul, Irozii sau Turca: „La Anul Nou umblam cu plugușorul, împreună cu Nelu, băiatul dogarului din colțul străzii I.L Caragiale, și cu vărul Leonida… Ne pregăteam cu câteva zile înainte biciul, clopoțeii, buhaiul și, bineînțeles, urătura. Mergeam pe la vecini, neamuri sau famiile prietenilor, dar niciodată la casele străinilor… La miezul nopții, când ne întorceam acasă, împărțeam frățește banii, merele și nucile pe care le câștigasem cu atâta trudă, după care adormeam mulțumiți că am înfăptuit ceva bun…

Moș Gerilă, un fel de activist de partid

Au fost evocate și serbările de Anul Nou, la Primăria orașului unde lucra tatăl profesorului Mircea Buta: „Erau impersonale și lipsite de căldură sufletească. Nu se colinda, ci doar se intonau cântece patriotice, iar copiii erau obligați să recite poezii despre Moș Gerilă, un fel de activist de partid care ne împărțea bomboane și cărți scrise de autori ruși contemporani…

Obediența jandarmilor atinge noi cote: Gata să calce trei oameni, pe trecere, ca să nu-și supere șefii acum 4 ore - Amintirile din 10 august sunt încă vii! Și mulți când văd uniforma de jandarm, fac legătura, involuntar, cu acea zi! Dacă la Bistrița, jandarmii păreau să fie mai ”friendly”, azi s-a demonstrat că atunci când boss-ul de la capitală e prin preajmă, se uită de omenie și bun simț. Jandarmii bistrițeni au ridicat ștacheta! Au fost gata să calce trei oameni pe o trecere de pietoni! Numa să nu-i supere pe ăi mai mari!
FOTO: Bărbat mușcat de viperă la o stână în Ciosa acum 6 ore - Un bărbat a fost mușcat de o viperă la o stână din localitatea Ciosa, în timp ce muta niște lemne. Din fericire viața nu i-a fost pusă în pericol.
VIDEO -Răzvan Cuc: Centură pentru Năsăud și urgentarea documentației pentru Autostrada Nordului și centura Bistriței acum 9 ore - În urma protestului #șîeu, Autostrada Nordului care va trece și prin Bistrița a fost aprobată rapid. Prezent în micul burg bistrițean, ministrul transporturilor Răzvan Cuc a spus că s-a urgentat documentația pentru drumul de mare viteză, dar și pentru centura orașului. Și la Năsăud vom avea o centură, promite Cuc.
Concurenţă acerbă: Aproape 36 de candidaţi luptă pentru un post! acum 11 ore - 48 de posturi sunt titularizabile, în acest an, în Bistriţa-Năsăud iar la Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud s-au înscris iniţial 566 de candidaţi. Cei mai mulţi visează la un post de învăţător.
FOTO/VIDEO: A-nceput conferința de alegeri în cadrul PSD BN! Radu Moldovan, reales președinte acum 12 ore - Filiala județeană a PSD își alege azi conducerea, secretarul, etc. Conferința a început la ora 15.00 și la eveniment sunt prezenți inclusiv premierul României și o suită de miniștri. 
Colț foto cu prințese celte sau nimfe dace – surprize inedite la Festivalul Celtic din acest weekend acum 12 ore - Weekendul acesta, complexul Băile Figa de lângă Beclean găzduiește cea de-a 6-a ediție a Festivalului Celtic. Pe lângă artiștii internaționali invitați să cânte, organizatorii au pregătit și alte surprize, printre care un colț foto celtic, cu prințese celte sau nimfe dace, unde participanții vor putea face fotografii printate pe loc.
VIDEO- EXCLUSIV: Belgianul a fost scăpat de polițiști din mâinile ciobanilor acum 13 ore - Apar noi detalii în cazul belgianului bătut de ciobani. După ce a fost snopit în bătaie, ciobanii i-ar fi cerut și bani, pentru a-l lăsa să plece. Aproximativ două ore și jumătate ar fi stat ”sechestrat” până au ajuns polițiștii. Deși initial acesta a spus că nu depune plângere, astăzi, trei persoane s-au prezentat la sediul Poliției pentru a raporta agresiunea.
Mii de credincioşi sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nuşeni acum 14 ore - Sărbătoare mare - mâine, la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Nușeni, care îşi sărbătorește hramul şi îşi va deschide din nou porţile pentru mii de credincioşi. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa, Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ.
VIDEO: Andra, invitată specială la Zilele comunei Prundu Bârgăului! Ce alte surprize pregăteşte primarul Doru Crişan acum 15 ore - În premieră, Zilele comunei Prundu Bârgăului vor fi organizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean, într-o formulă inedită. Printre invitaţii speciali se numără şi îndrăgita solistă Andra.
GRAV! Elevii slabi lăsați corigenți să nu „păteze” rata de promovabilitate a școlii? Ministerul Educației promite verificări la sânge acum 17 ore - Ministerul Educației va lua la puricat Inspectoratele Școlare Județene din 17 județe, după ce procentul corijenților în ciclul gimnazial a crescut îngrijorător. Printre aceste județe se numără și Bistrița-Năsăud. Reprezentanții ministerului se tem ca elevii mai slabi să nu fie ținuți departe de Evaluarea Națională pentru a nu strica rata de promovabilitate a școlii.
Aquabis: Se sistează apa în Bistriţa Bârgăului, pentru câteva ore acum 17 ore - Astăzi, 19 iulie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistriţa Bârgăului. Care este motivul:
VIDEO ȘOCANT: Motociclist belgian zdrobit în bataie de ciobani la Colibița acum 18 ore - Suntem departe de civilizație, iar ciobanii din Colibița și mai departe! Un belgian a fost bătut cu bestialitate ieri de câțiva ciobani după ce s-a dus să le ceară scuze că s-au speriat caii de sunetul motoarelor.
Dăncilă și Teodorovici, azi, la Bistrița! acum 18 ore - Premierul Viorica Dăncilă va fi prezent azi la Bistrița. Vizita acesteia e prilejuită de alegerile PSD BN. Alături de ea vor mai sosi la Bistrița o suită de miniștrii, printre care și Eugen Teodorovici.
FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum O zi - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum O zi - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.