ALTE vremuri: Distracții și chefuri de pomină, în sala de bal a Primăriei!

ALTE vremuri: Distracții și chefuri de pomină, în sala de bal a Primăriei!

Dacă pereții ar putea vorbi, eheeei – câte secrete ar scoate la iveală…! Puțini dintre noi știu că sala în care se iau astăzi cele mai importante decizii pentru oraș – sala de consiliu care se transformă într-un adevărat ring de „luptă” pentru consilieri – a fost, pe vremuri o sală de bal destinată chefurilor și distracțiilor…

Clădirea care adăpostește azi Primăria Bistrița este amplasată pe o parcelă de colț, cu fațade atât spre Piața Centrală, cât și pe latura din strada Gheorghe Șincai.

Destinațiile pe care le-a avut de-a lungul timpului sunt extrem de variate: cea mai mare încăpere, cunoscută sub numele de „Sala de Sus” este, în fapt, o fostă sală de bal. Aici aveau loc balurile societății de elită a orașului, cu prilejul unor sărbători religioase, dar și cu prilejul altor ocazii speciale.

Clădirea edificată de municipalitate pentru a servi drept sediu judecătoriei – a devenit în anul 1861 hanul orașului. Lucrările au costat 25.000 de guldeni și au fost terminate în 1855. Aici a funcționat, pentru o vreme, Hotelul Central.

Între anii 1887 și 1889, clădirea a suferit o serie de recompartimentări pentru a răspunde mai bine nevoilor orașului. La mijlocul secolului XX, fațada clădirii a suferit modificări esențiale, fiind restaurată: forma golurilor a fost schimbată prin aplicarea unor balcoane din ciment.

Compusă din trei corpuri, clădirea are planul în formă de L. Etajul ocupat de fosta sală de bal, actuala sală de consiliu, are ferestre înalte cu deschidere dreptunghiulară, în dreptul ferestrelor fiind montate balcoane cu parapet din beton. În imaginile de epocă, etajul are axele departajate prin pilaștri cu capiteluri ionice. Fațada dinspre strada Gheorghe Șincai are două axe în locul formei inițiale cu câte trei deschideri, înzidite în 1882.

Parterul cuprinde în stânga accesul la carosabil. Holul de intrare boltit a fost unificat prin scara monumentală care duce spre sala de consiliu – fosta sală de bal de la etaj.

La parter, sala restaurantului are bolți care imită bolta în cruce. Recenta refacere a canalizării a străpuns fundațiile unei clădiri medievale, fragmentele cu profilație renascentistă semnalând pe parcela de colț a pieței o construcție de zid care datează din secolele XV-XVI…

ALTE vremuri: Prima zi de Paști, în cimitir, la iarbă verde, unde tinerii se prișcăleau…

ALTE vremuri… Cu oameni care trăiau sub amenințarea atroce a morții…

ALTE vremuri. Covoare orientale unice în lume împodobeau pereții și galeriile Bisericii Evanghelice

Sursa: Amalia Rus, reporter de liceu @ Zece clădiri emblematice ale Bistriței, în 100 de articole pentru 100 de ani

Trei femei agresate fizic de doi bărbați! Unul a fost reținut! acum O oră- Un tânăr de 27 de ani și-a bătut soția. Un bărbat de 62 de ani a agresat fizic două femei. Ambii se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul de 62 de ani a fost reținut. AFLĂ ce s-a întâmplat:
Noutăți de iunie, la AWAKE Festival…! acum 2 ore- Echipa Awake Festival a transmis câteva noutăţi importante care vor conta pentru toţi cei care au de gând să participe la acest eveniment!  Iată despre ce este vorba: 
Ce ți-e și cu neamurile! I-a furat mașina, i-a lovit-o și apoi a plecat de la locul accidentului! acum 2 ore- Doi giurgiuveni, neamuri, le-au dat de lucru polițiștilor. Unul dintre ei a sunat la poliție, anunțând că i-a fost furată mașina. Polițiștii au găsit-o într-un șanț, în urma unui accident. Și nici urmă de ”șofer”.
Într-o săptămână, 21 de persoane internate cu BDA. Copiii mici pot chiar muri! acum 3 ore- O alimentație sănătoasă, hidratare corectă, igienă corectă, sunt doar câteva din lucrurile care ne pot scăpa de mari probleme. Într-o săptămână, 20 de bistrițeni au fost internați cu BDA, din care 12 copii sub 14 ani. Această boală le poate fi fatală micuților.
VIDEO PERICOL ÎN TRAFIC! Poliția caută un șofer care s-a aventurat rupt de beat prin județ acum 4 ore- Un șofer care a condus un autoturism înmatriculat în Dolj aseară este căutat de poliție, după ce un alt participant la trafic l-a surprins cu telefonul mobil conducând haotic și punând în pericol ceilalți șoferi.
Euforia Floral Boutique angajează decorator, Transmixt caută şoferi de autobus! Oportunităţi de muncă, la Bistriţa acum 5 ore- Dacă ai experiență în domeniul floristic, eşti tânără, serioasă, stăpână pe tine şi ambiţioasă – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Euforia Flaoral Boutique! Transmixt caută şoferi de autobuz! NOi locuri de muncă, disponibile în Bistriţa:
INADMISIBIL! Viețile bistrițenilor „costă”… două pancarte minuscule! acum 6 ore- Despre degradarea clădirilor din Centrul Istoric, Bistrițeanul.ro a mai scris. Dar ceea ce s-a întâmplat zilele trecute e inadmisibil! Conform imaginilor, viața bistrițenilor costă...cât două pancarte minuscule.
FOTO/VIDEO. Adoratio. Ei sunt copiii care ştiu să cânte dumnezeieşte… acum 7 ore- "Am învăţat foarte multe din toată această experienţă alături de Adoratio. Învăţăm unii de la alţii în fiecare moment ce înseamnă respectul şi acceptarea, iar eu încerc să le transmit copiilor în primul rând bucuria de a cânta... Trebuie să se simtă bine şi fericiţi când vin la cor...”, a mărturisit Carolina Karoli, dirijorul corului Adoratio.
INEDIT! 24 de drapele istorice, purtate de tineri îmbrăcați în port popular, la Bistrița acum 8 ore- Ziua Drapelului Național al României va fi sărbătorită într-un mod inedit, în acest an! Bistrițenii vor avea ocazia să admire 24 de drapele istorice, datând încă din secolul I î.Hr.. Acestea vor defila prin fața curioșilor, purtate de tineri îmbrăcați în port tradițional. AFLĂ programul:
Rostul de dimineaţă. Tulburător, în parcul din Bistriţa: O mamă îşi duce copilul în dinţi… acum 9 ore- S-a întâmplat chiar zilele trecute, în parcul municipal din Bistriţa. Cei care s-au nimerit prin zonă au urmărit cu sufletul la gură câteva imagini tulburătoare, surprinse întâmplător, de o cameră vigilentă...  
Bistrițeanul care știe de la Pitti Uomo, cel mai tare eveniment dedicat modei masculine din Italia, ce vor purta bărbații cu stil în 2020 acum 23 de ore- Simi Creța este o enciclopedie în materie de modă și stil masculin, iar în ultimii ani și-a cultivat intens pasiunea din care a făcut o afacere. Dacă săptămânile trecute a fost în Spania, unde s-a pus la curent cu toate noutățile în ceea ce privește costumele de gală și ceremonie, zilele trecute a revenit din...
FOTO: Bebeluș de 3 luni grav rănit, după ce căruța în care se afla, cu mama și cei cinci frați, s-a răsturnat acum O zi- Un accident mai puțin obișnuit a avut loc în Satu Nou. O căruță s-a răsturnat în șanț. Toate cele șapte persoane au ajuns la spital. 
Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…! acum O zi- O invitaţie specială, pentru toţi bistriţenii: Luni, 24 iunie – de Ziua Universală a Iei – suntem cu toţii invitaţi să realizăm împreună „Albumul bucurIEI bistrițene”! La Muzeul Judeţean - un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: „Port cu mândrIE”. Iile de o frumusețe covârșitoare, adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița!
Italienii au ocazia să admire două porturi populare din Țara Năsăudului, de Ziua Iei! acum O zi- 24 iunie este desemnată Ziua Iei. Frumusețea iei românești, mai exact a portului din Țara Năsăudului, va putea fi admirată și de italieni. Silvia Floarea Toth va expune mâine, la Roma, două porturi populare.
DE CITIT: Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… acum O zi- Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… Un manuscris aflat la mila unui preot de închisoare, un disperat exercițiu de stil executat de un personaj muribund. Tonul e simplu și fără pretenții. De aceea povestea transmite o durere ascuțită, în linii brutale, cu imagini vibrante și cu asocieri senzoriale cutremurătoare...