ALTE vremuri: În pielea goală – în apele curgătoare ale satului, în Ajun de Bobotează

ALTE vremuri: În pielea goală – în apele curgătoare ale satului, în Ajun de Bobotează

Noaptea dinainte de Bobotează – 5 spre 6 ianuarie – era considerată în vremurile de demult o noapte de mare taină, în care animalele din grajduri vorbesc între ele despre vechi comori ascunse! E zi de post negru, iar cine reuşește să nu mănânce şi să nu bea nimic toată ziua, are parte de sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu tot anul.

Dacă postesc şi se roagă Sfântului Ioan, în Ajun de Bobotează, se spune că fetele nemăritate îl vor vedea în vis pe cel cu care le este sortit să se căsătorească. Dacă nu se încumetă să țină un post atât de aspru, fetele pot să „fure” sau să primească de la preot un firicel de busuioc sfinţit care trebuie ţinut în sân sau sub pernă, înainte de a adormi.

În ajunul Bobotezei se ţine post negru și se crede că cei care reuşesc să nu mănânce şi să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.

Pe vremuri, preoții veneau să sfințească locuințele enoriașilor doar în Ajunul Bobotezei, cu apa sfințită la Liturghia din acea dimineață. În unele zone, (în Bucovina, de pildă), preotul este invitat la masă și cinstit cu 12 feluri de mâncare!

Ajunul zilei de Bobotează este considerat, de asemena, favorabil farmecelor, descântecelor și altor practici magice: ca să afle câți ani de viață le-a dat Dumnezeu, gospodinele obișnuiau mai demult să culeagă tăciuni din sobă, să le pună nume după cum se numeau oamenii din familie și să-i descânte cu anumite descântece speciale, așteptând să vadă cât timp se scurge până când tăciunele se stinge…

În pielea goală, în apele curgătoare ale satului, în Ajun de Bobotează

Pe Valea Ţibleşului, cu deosebire în satele din amonte, mentalitatea magică pe care a constatat-o Ion Barna la Maieru, prin anii ’30 a avut o viaţă mai lungă, căci este consemnată mult mai târziu de către Marius Dan Drăgoi. În plus, aici s-au practicat descântecele sau scăldatul fetelor la râu, la miezul nopţii, în ajun de Bobotează sau dimineaţa, foarte devreme – pentru că acum se credea că „toate apele sunt ca Iordanul”:

„Şi la Târlişua, ca şi în multe alte sate din zonă, în noaptea Bobotezei se obişnuia ca fetele şi băieţii necăsătoriţi să se arunce goi de trei ori în râu. Măriuţa Bolbos (45 ani) ne povesteşte cum a procedat ea cât a fost fată”: „M-am scăldat şi io în noaptea Bobotezei de câteva ori, cât am fost fată. Zîua ne duceam câteva fete şî ne căutam aşă un loc mai ferit, ne făceam gaură în gheaţă şi cărare prin omăt, apoi după miezu’ nopţii ne dezbrăcam acasă de tăte hainele, ne luam numa’ sumanu’ pă noi şî nişte cizme în picioare, apoi ne despleteam de păr şî aşă meream fuga şî ne ţâpam de tri ori în apă. Tăt mă mir cum de nu ne era frig…

Autorul mai sus citat consemnează că, dacă la Spermezeu acest obicei al cufundării în apa râului a dispărut mai repede decât în alte locuri, la Agrieş, Târlişua şi Borleasa, tinerii încă mai obişnuiau să se arunce în râu în noaptea Bobotezei, inclusiv prin anii ’70…

La Ardan sau Șieuț se furau porțile în Ajun de Bobotează

Mai mare rușinea pentru gospodari ca, în ziua de Bobotează, să se trezească fără poartă la casă! Dar era o tradiţie specific în ajun de Bobotează, ca în Chintelnic, în Friș (Lunca), la Ardan sau în Șieuț (dar și prin Maramureș și Bucovina) tinerii să fure poarta fetelor care trebuie să se mărite. Uneori (cum a fost consemnat la Ruștior) ei furau porțile și le inversau între ele – montând poarta unuia la gardul altui gospodar.

Bătrânii din sat susțineau că poarta se fură „ca să rămâie fata dezgrădită” sau ca să fie gospodăria făcută de rușine în tot satul. Unii dintre hoți încercau să transmită adevărate „reproșuri” fetelor nemăritate: se fura poarta pentru că fata a fost leneșă, pentru că a refuzat vreun băiat din ceata hoților sau pentru că și-a servit colindătorii de Crăciun cu apă și suc, în loc să le ofere ceva tărie mai aleasă.

Pe unii dintre gospodari, hoții reușeau să-i ia prin surprindere, însă alții îi așteptau pe hoți chiar în prag, iar între ei se încinge un adevărat recital de poezioare tematice: „Gazdă mare, gazdă mare / Noi venim din depărtare / C-am auzit de la Împărat / C-ai fete de măritat! / Și să nu zici că nu ai / Că-s de 20 de ai…!”.

La care, găzdoaiele trebuie să răspundă tot în versuri: „Măi feciori, avem bugăte / Și le mărităm pe tăte…!”.

Tinerii erau invitați apoi în casă și omeniți cu mâncare și băutură din belșug, după care se încingea între ei câte o horă care ținea până-n zorii de Bobotează. Uneori, cu un strop de noroc, asemenea hore se sfârșeau chiar cu noi anunțuri de măritiș.

Dar nu toți gospodarii erau atât de prietenoși: frații și tații fetelor de măritat au dreptul să lege portițele sau să le mânjească inclusiv cu smoală, ca să le ferească de tinerii hoți. Nu de alta, dar uneori oamenii își regăseau porțile furate abia în primăvară, după topirea zăpezilor, aruncate prin cine știe ce coclauri sau râpe neumblate de oameni.

Oricum, era mai mare rușinea pentru gospodari ca, în ziua de Bobotează, să se trezească fără poartă la casă sau cu poarta furată, pentru că aceasta simboliza bunăstarea, iar cine pățește o asemenea grozăvie rămâne de poveste multă vreme în sat…

Vrăji şi descântece pentru măritişul fetelor fără noroc

Fetele care nu reuşiseră să se mărite veneau, tot în ajun de Bobotează, la „femeile pricepute” din sat să le facă un descântec de întors – ca să „li se întoarne norocul”, socotit „legat” sau pus sub sechestru de vreo altă descântătoare, la solicitarea vreunei rivale.

Boboteaza era socotită pentru asemenea practici magice un adevărat soroc, fiind tocmai momentul rotirii timpului spre noul ciclu.

Dar înainte de asta, fata care îşi dorea descântecul trebuia să ţină post luni, miercuri şi vineri, iar în ajun de Bobotează, fără să mănânce şi să bea nimic până seara, trebuia să se prezinte la descântătoare…

Aceasta punea apă curată de izvor într-o oală de lut nemaifolosită, apoi lua în mână un cuţit lung de bucătărie şi „mereu căscând de mai că i se rupeau fălcile” – tăia apa din oală, începând s-o descânte pe fată:

Doamne Sfântă Mărie,
Eu nu torc, eu întorc
întorc urile şi făcăturile
Oricine ce-o făcut
oricine ce-o adus
de-o făcut o fată cu o fată
ori două surori laolaltă
o văduvă grasă
ori o fină cu nănaşă
De-o făcut cu păr de lup, de mâţ, de om ori de câne
ori cu muci de moşneag
ori cu balegă de gândac
ori cu oase de drac
ori cu cine-o făcut
ori cu cine-o lucrat
Eu toate i le-ntorc în cap!…

 

ALTE vremuri: Emoţionant mesaj al unui preot, de Crăciun… „Veniți, domni și proști, săraci și bogați…”

ALTE vremuri: Unde patinau bistrițenii de odinioară…

Foto @ Bistriţa de Altădată

Sursa: „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Munci şi zile în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”, autori: Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian.

Bistriţa Civică: Vă aşteptăm în Piaţa Petru Rareş! „Guvernul Dăncilă să rămână doar un episod de tristă amintire” acum 21 de minute- Bistriţenii sunt invitaţi luni, 17 iunie, de la ora 19, în Piața Petru Rareș: aici va avea loc un miting de susținere a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. „Vă așteptăm, în număr cât mai mare. Veniți alături de noi să scăpăm țara de această gașcă pusă numai pe căpătuială, care duce țara spre faliment"
DE CITIT: Deadline. Când prea multă muncă provoacă moarte… acum 2 ore- Moartea misterioasă a unei tinere, despre care se bănuieşte că s-ar fi sfârșit de prea multă muncă, schimbă definitiv destinul mai multor oameni: Deadline…
FOTO: L-a doborât căldura! Intervenție dificilă a salvamontiștilor! acum 5 ore- O intervenție dificilă a salvamontiștilor a avut loc ieri, în Munții Rodnei. Un bărbat din Neamț a avut nevoie de ajutor după ce a făcut insolație și s-a deshidratat. A intervenit elicopterul SMURD.
Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi. Tradiţii în Bistriţa-Năsăud acum 7 ore- Duminica de Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste noi… Este ziua în care Biserica ia fiinţă: ascultând cuvintele Sfântului Apostol Petru, aproape 3.000 de oameni s-au convertit pe loc la creştinism. Nu ai voie să mergi "la scăldat” de Rusalii, dar nici să te urci în arbori înalţi, să călătoreşti departe de casă ori să te cerţi cu cineva:
FOTO: Cupa „Iacob Ciuruș” la Șah a ajuns la ediția a II-a acum 21 de ore- Asociația Cârlionț a organizat astăzi, 15 iunie, la Căminul pentru persoane vârstnice din Bistrița, ediția a II-a a Cupei „Iacob Ciuruș” la Șah.
FOTO: Încă 40 de zile și secția ATI va fi finalizată! Ce se-ntâmplă cu pacienții: acum 22 de ore- Proiectul de reabilitare a secției ATI din cadrul Spitalului cuprinde două etape: modernizare zonă existentă și extindere. Se preconizează că în 40 de zile, lucrările vor fi finalizate. Ce se întâmplă cu pacienții în aceste zile: Lucrările de modernizare a Spitalului sunt în plină desfășurare! Secția ATI urmează să fie finalizată în maxim 40 de...
Ioan Turc (PNL) – APEL: Votați moțiunea de cenzură! Oamenii s-au săturat de PSD! acum O zi- „Urmează votul pe moțiunea de cenzură. Nu mă adresez nici fostului nostru coleg liberal domnul Deneș, azi PSD-ist fruntaș, nici fostului nostru coleg liberal Daniel Suciu, astăzi mare ștab în Guvern. Ei sunt preferații lui Dragnea, nu are rost să discutăm cu ei nimic. Dar fac un apel către domnul Ioan Simionca de la ALDE: Votați moțiunea de cenzură, oamenii s-au săturat de PSD..."
Iurișniți: Elevii care se înscriu la liceu riscă să ajungă, de fapt, la școli profesionale, cu medii mari, din cauza Statului acum O zi- Anul școlar 2019- 2020 aduce unele modificări în ceea ce privește clasele de la unele licee și școli profesionale. CNLR și INFOEL sunt printre școlile de prestigiu care au de pierdut. Deputatul Cristina Iurișniți susține că există riscul ca elevi cu medii mari să ajungă la școli profesionale.
FOTO – JOSENII BÂRGĂULUI: A ieșit de pe carosabil și a rupt un stâlp de electricitate! acum O zi- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea Josenii Bârgăului. Un autoturism a ieșit de pe carosabil și s-a oprit într-un stâlp de electricitate, rupându-l. Traficul în zonă se desfășoară cu dificultate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă azi în Târlișua și Prundu Bârgăului acum O zi- Locuitorii din Târlișua și Prundu Bârgăului rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă potabilă. Măsura este necesară pentru remedierea unei defecțiuni apărute pe rețeaua de distribuție a apei.
Trei mari probleme pentru primăriile din judeţ: „Riscă să intre în faliment…!” acum O zi- Sunt trei mari probleme cu care se confruntă administraţiile locale: „Am luat încă un şut în fund de la această guvernare. Trebuie obligatoriu găsite soluţii în a adoua parte a anului. Pentru că vor fi primării care riscă să intre în faliment...”
Mâncarea vânătorească acaparează Băile Figa. 13 echipe din Ardeal se întrec în preparate la ceaun, la final de lună acum 2 zile- Nu mai puțin de 13 echipe din Ardeal se vor întrece în preparate vânătorești la ceaun la final de lună. Concursul „Vânătoare la ceaun” se va desfășura la marginea pădurii de lângă Băile Figa.
Bistrița-Năsăud, sub cod roșu de vreme severă! Populația, avertizată prin Ro-Alert! acum 2 zile- ANM a emis cod roșu de vreme severă în județul nostru. Se anunță grindină, intensificări ale vântului și vijelie. Populația, avertizată prin Ro-Alert.
VIDEO – Ioan Turc (PNL): Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant! acum 2 zile- În Piaţa Decebal domneşte o „atmosferă câmpenească”: „Se plimbă doi, trei oameni de ici până colo. Nu există niciun fel de plan de bătaie, nu există niciun fel de monitorizare, nu există niciun interes...! Terminaţi cu minciunile şi apucaţi-vă de treabă! Ceea ce se întâmplă în Bistriţa este scandalos şi frustrant!"
ATENȚIE cum parcați pe Colibiței! Se lasă cu amenzi! acum 2 zile- Lucrările pe strada Colibiței sunt aproape de finalizare. Zona e redeschisă circulației și șoferii s-au bucurat de posibilitatea de a parca în zonă. Doar că de azi, nu mai au voie să parcheze cum vor! Se lasă cu amenzi!