ALTE vremuri. Meșterii adevărați conduceau Bistrița odinioară…

ALTE vremuri. Meșterii adevărați conduceau Bistrița odinioară…

Unde sunt meșterii adevărați de altădată, născuți la Bistrița și faimoși în toată țara și chiar dincolo de hotarele ei…? Documente și scrisori ale unor voievozi români stau mărturie în legătură cu priceperea meșterilor din Bistrița – unii dintre ei cu adevărat bogați, grație meseriei lor, alții ajungând chiar și în funcția de primar și jude al orașului…

În ianuarie 1529 – vicevoievodul Transilvaniei le amintește judelui și juraților din Bistrița să-i trimită cei 100 de pușcași și 50 de mineri împreună cu tunurile solicitate de voievod de câteva ori înainte. Iar împreună cu acestea trebuie să vină și judele primar al orașului, se mai precizează în document.

Câțiva ani mai târziu, în iulie 1530, la Bistrița sosea și scrisoarea episcopului Transilvaniei, consilier regal în același timp, care solicită judelui și juraților din Bistrița să se facă 500 de gloanțe și comandă pentru voievod pulbere necesară pentru a confecționa ghiulele de tun.

Postavul de Bistrița, la mare căutare printre voievozi…

Produse tradiționale din cetate precum postavul – erau la mare căutare, la începutul acelui veac. O dovedește scrisoarea notarului vicevoievodului Transilvaniei din 10 ianuarie 1521, care solicita judelui Martin șase sau cinci coți de postav.

Un deceniu mai târziu, documentele vorbesc despre meșterii bogați din Bistrița – aurari, pielari sau croitori – dintre care unii au ajuns chiar în fruntea ierarhiei, impunându-se în fața celorlalți și cucerind titulatura de jude / primar al cetății.

Într-un document datat 3 ianuarie 1533 – mai mulți cetățeni din Bistrița confirmă, prin mărturia lor, că Thomas Werner Pellio, pielar și jude al Bistriței, a cumpărat o casă de pe Strada Lemnelor (actualul Pietonal Liviu Rebreanu), pentru suma de 190 de florini. În 5 ianuarie 1533, un alt document atesta mărturia croitorului Martin Sartor și a altor cetățeni din oraș referitoare la schimbul de case efectuat de Thomas Werner Pellio (pielar și jude al cetății și Blasiu Aurifaber. Thomas Werner ceda atunci casa sa de pe strada Lemnelor, în schimbul unei case din Piața Centrală.

Într-o altă scrisoare datată 14 octombrie 1541, Hans Hess – bărbier din Brașov, se adresa judelui și juraților din Bistrița, solicitând să-i fie pusă la dispoziție o casă unde să-și poată exercita meseria. Ca să-i convingă, bărbierul promitea că le va fi de mare folos prin cunoștințele sale și că va aduce la Bistrița inclusiv medicamente rare – franțuzești!

Pietrarii din cetatea Bistriței au pus umărul la construirea caselor și mănăstirilor din Moldova…

În secolul 16, meșterii bistrițeni erau solicitați de domnitorii moldoveni să participe la diferite construcții: în decembrie 1564, domnitorul Alexandru Lăpușneanu solicita la Bistrița meșteri țiglari care să acopere mănăstirea Slatina, mulțumind, trei ani mai târziu pentru uleiul și cânepa primită din Bistrița și rugându-i pe locuitorii cetății să-i confecționeze și funii pentru ridicarea tunurilor.

Impresionantă și savuroasă este și scrisoarea lui Vasile Lupu, păstrată la Arhivele Naționale din Cluj, în care domnitorul din Moldova solicită ajutorul pietrarilor din Bistrița:

…știind noi de multă vreame prieteșugul dumilevoastre și aducându-ne aminte cum până acum, de câte treabe ale noastre am pohtit pe dumneavoastră, nice de unele nu ne-ați frântu voia… v-ați aflat cu prieteșug bun și cu slujbă după pohta noastră… prilejuindu-se nouă a face niște case din piatră aici la Suceava și neaflându-se meșteri buni la noi în țară, ca să poată lucra bine la uși și la ferestre și la bolte cum știm că lucrează meșterii dumilevoastre – pohtim pe dumneavoastră să ne faceți bine și aiasta treabă cu doi meșteri pietrari… să arate cestora meșteri ce sunt aicea, să fie de învățătură cestora olari de aicea să facă și cărămidă…

Foto @ Bistrița de altădată

Sursă @ Bresle, meșteri și meșteșuguri la Bistrița, între evul mediu și lumea modernă – studiu semnat de dr. Gabriela Rădulescu

ALTE vremuri. Covoare orientale unice în lume împodobeau pereții și galeriile Bisericii Evanghelice

ALTE vremuri: „Doresc să nu mă bată, să nu mă violeze, să nu mă călărească, să nu-mi spună „suflet câinos”, să nu mă certe…”

loading...
acum O orăDOLIU: A murit badea Vasile Dâncu din Runcu Salvei… „Un fenomen. Un țăran autodidact care și-a depășit condiția” - Tristețe și doliu în Runcu Salvei și în lumea literară care l-a cunoscut pe badea Vasile Dâncu. Poetul în vârstă de 79 de ani s-a stins azi-noapte. „A fost un fenomen: un țăran autodidact care și-a depașit condiția. A plecat din sat de două ori: prima dată să intre în Istoria Literaturii și Acum. Sper ca Dincolo să fie acea lume pe care a trăit-o, a visat-o și scris-o în cărți!”, a scris nepotul său, Vasile George Dâncu...
acum 2 oreFOTO: Faimoasa campioană Nadia Comăneci – impresionată de Produs în Bistrița-Năsăud, la o ședință foto Iiana! - O ședință foto în studiourile Iiana – compania care a ridicat la rang de artă contemporană vestimentația tradițională – a adus-o în prim plan pe campioana mondială Nadia Comăneci, una dintre cele mai valoroase gimnaste din toate timpurile. Sportiva a făcut cunoștință cu bunătățile  Produs în Bistrița-Năsăud!
acum 4 oreVIDEO – Tânărul care a murit aseară în Dumitrița se căsătorise de doar două luni - Aseară, un tânăr de 20 de ani din comuna Dumitrița și-a găsit sfârșitul la mai puțin de un  kilometru de casă. Tânărul a fost declarat decedat, după 50 de minute de aplicare a manevrelor de resuscitare. Rafael muncea la o fabrică de sticlă și era căsătorit de nici două luni.
acum 10 oreFOTO/VIDEO – Și-a văzut moartea cu ochii: A sărit peste calea ferată, a intrat într-un gard și s-a trezit cu mașina arzând ca o torță - Un accident urmat de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN17, în Livezile. Un tânăr din Republica Moldova a sărit cu mașina peste calea ferată, a intrat într-un gard și s-a trezit cu autoturismul arzând ca o torță.
acum 16 oreFOTO/VIDEO: Un tânăr de 20 de ani și-a pierdut viața, în urma unui accident de motocicletă - În urmă cu puțin timp, un tânăr de 20 de ani din Dumitrița și-a pierdut viața, după ce a fost implicat într-un accident de motocicletă.
acum 17 oreFOTO/VIDEO – O șoferiță a rupt un copac, două semne rutiere și un stâlp de iluminat. Un bebeluș era în mașină - O șoferiță a reușit în această seară să rupă un copac, două semne rutiere și un stâlp de iluminat public. În autoturism se mai afla o tânără, dar și un bebeluș de 8 luni. Din fericire nimeni nu a suferit răni grave.
acum 20 de oreFOTO: Picnic la o terasă din Bistrița! „Atragem atenția asupra acestui loc abandonat…” - Profesori și elevi din Bistrița și-au dat întâlnire astăzi la terasa Vama Veche din Bistrița, organizând aici un inedit picnic prin care să atragă atenția asupra unui loc abandonat pe nedrept de autorități și de bistrițeni: râul Bistrița, cu falezele sale acum îngropate în praf și buruieni, care ar putea deveni cu adevărat o atracție turistică importantă.
acum 22 de oreUn rodnean a dispărut fără urmă de două luni. Familia îl caută inclusiv prin Facebook - Un rodnean de 37 de ani a dispărut fără urmă, în urmă cu două luni. Nu este prima dată când bărbatul, care este în evidență cu probleme psihice, pleacă de acasă fără să spună cuiva ceva. Familia îl caută inclusiv pe Facebook.
acum O ziProfesorul Ion Voica a decedat! Acesta își sărbătorise ziua de naștere acum două săptămâni - Omul de fotbal Ion Voica a decedat noaptea trecută. Se pare că i-a venit de hac diabetul, boală cu care se lupta de mai mult timp. Acesta își sărbătorise ziua de naștere în urmă cu nici două săptămâni. Potrivit Sportul Bistrițean, în această dimineață s-a stins unul dintre cei mai apreciați  și longevivi profesori de...
acum O ziVIDEO: Judecătorul Cristi Danileț, la Bistrița, despre droguri care acaparează școli și legi care trebuie respectate - Cristi Danileț (judecător la Curtea de Apel Cluj, fost membru CSM, formator, doctor în drept și fondator VeDemJust) a fost invitat ieri la ONG Fest, pentru a vorbi despre statul de drept pe înțelesul tuturor, dar și la Colegiul „Liviu Rebreanu” unde a aflat de la elevi că, dacă ar avea parte de o zi fără reguli, ei și-ar lua profesorii la bătaie...
acum O ziFOTO – ALTCEVA! Kiddino, spațiul unde copilul tău își poate face temele, se poate juca sau petrece cu prietenii - S-a deschis un nou spațiu de joacă în oraș! La Kiddino, copilul tău nu doar că se poate bucura de copilărie, dar poate chiar ”scăpa” de teme. Aici e disponibil și un program after-school, unde copilul mănâncă și își pregătește lecțiile pentru a doua zi. Iar petrecerea de ziua de naștere e exclusivă! Și asta nu e tot!
acum 2 zileFOTO – A trimis un tânăr la spital, după ce a încercat să întoarcă, într-o parcare, fără să se asigure - Un bărbat de 54 de ani din Beclean a cauzat un accident rutier în această după-masă, chiar în față la fabrica Betak. Acesta a încercat să întoarcă cu autoturismul, într-o parcare, fără să se asigure. Accidentul a avut loc în urmă cu puțin timp, pe strada Industriei, chiar în față la fabrica Betak. Din primele...
acum 2 zileFOTO: De la Vocea României, la ONG Fest, în Bistrița! - Rumoare, agitație și zâmbetele unor voluntari pasionați au animat astăzi, la prânz, porticurile de la Sugălete, în centrul orașului unde a început cea de-a doua ediție a ONG Fest – un proiect independent care provoacă şi testează ideile comunităţii, un prilej de consolidare a unei comunităţi formată din oameni liberi, responsabili şi fericiţi – inițiat de Asociația Armonia Bistrița. Printre voluntari – și Alexa Dragu, care făcea senzație la Vocea României, alături de fratele ei,  Eduard...
acum 2 zileVIDEO – La primele ore ale dimineții, o familie din Prundu Bârgăului a avut parte de spaima vieții! S-a trezit cu ursul în față - Un bărbat și cei doi fii ai săi au avut parte în această dimineață de spaima vieții lor, în timp ce mergeau în pădure, după lemne. Cei trei s-au trezit în față cu un urs, care era prins într-un laț. După o desfășurare de forțe, animalul a fost eliberat și s-a întors în pădure.
acum 2 zileUn pod blochează circulația unor trenuri în Bistrița-Năsăud, timp de 2 săptămâni. Ce rute vor fi afectate - Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA îi informează pe călători că – începând de astăzi, circulația unor trenuri va fi afectată și va suferi modificări în Bistrița-Năsăud. Și asta din cauza unui pod care va fi modernizat și care necesită inclusiv scoaterea de sub tensiune a liniei de contact pe întreaga distanţă. Ce rute vor fi afectate, ce trenuri vor fi anulate: