ALTE vremuri. Meșterii adevărați conduceau Bistrița odinioară…

ALTE vremuri. Meșterii adevărați conduceau Bistrița odinioară…

Unde sunt meșterii adevărați de altădată, născuți la Bistrița și faimoși în toată țara și chiar dincolo de hotarele ei…? Documente și scrisori ale unor voievozi români stau mărturie în legătură cu priceperea meșterilor din Bistrița – unii dintre ei cu adevărat bogați, grație meseriei lor, alții ajungând chiar și în funcția de primar și jude al orașului…

În ianuarie 1529 – vicevoievodul Transilvaniei le amintește judelui și juraților din Bistrița să-i trimită cei 100 de pușcași și 50 de mineri împreună cu tunurile solicitate de voievod de câteva ori înainte. Iar împreună cu acestea trebuie să vină și judele primar al orașului, se mai precizează în document.

Câțiva ani mai târziu, în iulie 1530, la Bistrița sosea și scrisoarea episcopului Transilvaniei, consilier regal în același timp, care solicită judelui și juraților din Bistrița să se facă 500 de gloanțe și comandă pentru voievod pulbere necesară pentru a confecționa ghiulele de tun.

Postavul de Bistrița, la mare căutare printre voievozi…

Produse tradiționale din cetate precum postavul – erau la mare căutare, la începutul acelui veac. O dovedește scrisoarea notarului vicevoievodului Transilvaniei din 10 ianuarie 1521, care solicita judelui Martin șase sau cinci coți de postav.

Un deceniu mai târziu, documentele vorbesc despre meșterii bogați din Bistrița – aurari, pielari sau croitori – dintre care unii au ajuns chiar în fruntea ierarhiei, impunându-se în fața celorlalți și cucerind titulatura de jude / primar al cetății.

Într-un document datat 3 ianuarie 1533 – mai mulți cetățeni din Bistrița confirmă, prin mărturia lor, că Thomas Werner Pellio, pielar și jude al Bistriței, a cumpărat o casă de pe Strada Lemnelor (actualul Pietonal Liviu Rebreanu), pentru suma de 190 de florini. În 5 ianuarie 1533, un alt document atesta mărturia croitorului Martin Sartor și a altor cetățeni din oraș referitoare la schimbul de case efectuat de Thomas Werner Pellio (pielar și jude al cetății și Blasiu Aurifaber. Thomas Werner ceda atunci casa sa de pe strada Lemnelor, în schimbul unei case din Piața Centrală.

Într-o altă scrisoare datată 14 octombrie 1541, Hans Hess – bărbier din Brașov, se adresa judelui și juraților din Bistrița, solicitând să-i fie pusă la dispoziție o casă unde să-și poată exercita meseria. Ca să-i convingă, bărbierul promitea că le va fi de mare folos prin cunoștințele sale și că va aduce la Bistrița inclusiv medicamente rare – franțuzești!

Pietrarii din cetatea Bistriței au pus umărul la construirea caselor și mănăstirilor din Moldova…

În secolul 16, meșterii bistrițeni erau solicitați de domnitorii moldoveni să participe la diferite construcții: în decembrie 1564, domnitorul Alexandru Lăpușneanu solicita la Bistrița meșteri țiglari care să acopere mănăstirea Slatina, mulțumind, trei ani mai târziu pentru uleiul și cânepa primită din Bistrița și rugându-i pe locuitorii cetății să-i confecționeze și funii pentru ridicarea tunurilor.

Impresionantă și savuroasă este și scrisoarea lui Vasile Lupu, păstrată la Arhivele Naționale din Cluj, în care domnitorul din Moldova solicită ajutorul pietrarilor din Bistrița:

…știind noi de multă vreame prieteșugul dumilevoastre și aducându-ne aminte cum până acum, de câte treabe ale noastre am pohtit pe dumneavoastră, nice de unele nu ne-ați frântu voia… v-ați aflat cu prieteșug bun și cu slujbă după pohta noastră… prilejuindu-se nouă a face niște case din piatră aici la Suceava și neaflându-se meșteri buni la noi în țară, ca să poată lucra bine la uși și la ferestre și la bolte cum știm că lucrează meșterii dumilevoastre – pohtim pe dumneavoastră să ne faceți bine și aiasta treabă cu doi meșteri pietrari… să arate cestora meșteri ce sunt aicea, să fie de învățătură cestora olari de aicea să facă și cărămidă…

Foto @ Bistrița de altădată

Sursă @ Bresle, meșteri și meșteșuguri la Bistrița, între evul mediu și lumea modernă – studiu semnat de dr. Gabriela Rădulescu

ALTE vremuri. Covoare orientale unice în lume împodobeau pereții și galeriile Bisericii Evanghelice

ALTE vremuri: „Doresc să nu mă bată, să nu mă violeze, să nu mă călărească, să nu-mi spună „suflet câinos”, să nu mă certe…”

Iarna viitoare ne-ncălzim mai ieftin! Ce măsuri se iau pentru lemnele de foc: acum 43 de minute- Ministrul Ioan Deneș a declarat astăzi că se dorește luarea mai multor măsuri de ieftinire a lemnului de foc pentru cetățeni. Astfel, iarna viitoare ne vom încălzi..cu bani mai puțini.
Probleme cu transportul elevilor în Bistrița-Năsăud? acum 2 ore- Probleme cu transportul elevilor în Bistrița-Năsăud? Ca și infrastructura școlară, dotările sau finanțarea per elev în cazul bunurilor și serviciilor - problema cade în sarcina primăriilor. Ele trebuie să optimizeze condițiile și să obțină toate avizele și pentru șofer și pentru mașină.
Un bistrițean, pus după gratii pentru 30 de zile, de autoritățile dejene acum 3 ore- Un bistrițean își va petrece următoarea lună în arestul poliției dejene. Acesta a fost pus acolo de către instanță, după ce a încălcat legea în municipiul Dej.
Tânărul cu cuțitul, elev de nota 10 la purtare! UNDE a avut loc incidentul: acum 4 ore- Un incident nemaiîntâlnit a avut loc, ieri, la un liceu din Bistrița. Pentru a clarifica lucrurile în urma unui conflict, un elev și-a amenințat colegul cu un cuțit. Culmea, acesta are nota 10 la purtare și nu a mai făcut probleme până acum. Unde s-a întâmplat și ce riscă liceanul:
Tot mai bine e acasă: Se întorc cu zecile la școală, în Bistrița-Năsăud acum 5 ore- Zeci de copii ai bistrițenilor care muncesc în străinătate se întorc anual să facă școală acasă. În general, nu au întâmpinat probleme majore cu adaptarea la sistemul românesc de educație. Au fost și situații în care copiii au solicitat să se înscrie într-o clasă inferioară.
ȘOCANT: Doi elevi de liceu despărțiți de jandarmi, după ce unul dintre ei a scos un cuțit lung de 18 cm acum 6 ore- Certurile între elevi par să ajungă la un alt nivel. O dispută mai veche se putea termina tragic. Un elev și-a amenințat un coleg de liceu cu acte de violență, în timp ce ținea în mână un cuțit lung de 18 cm.
Un scandal cu nepotul său s-a terminat tragic pentru un bătrân din Bistrița acum 7 ore- Un bătrân de 78 de ani și-a pierdut viața ieri, după o ceartă cu nepotul său. Tragicul eveniment a avut loc într-un apartament din Bistrița. Nenorocirea a fost anunțată chiar de către soția bărbatulu, care a luat parte la întreaga scenă.
Un bărbat din Căian i-a ”rugat” pe judecători să-l trimită la închisoare! acum 23 de ore- Polițiștii au încarcerat ieri un bărbat din localitatea Căianu Mic. Acesta își va petrece următoarele luni după gratii. Motivul? A făcut scandal și apoi a ”forțat” mâna instanței ca să-l trimită la închisoare.
RECORD: Încasări peste așteptări! Cel mai mare număr de spectatori, la „Dacia”! acum 24 de ore- Un adevărat record au înregistrat cei de la Centrul Cultural Dacia, în acest weekend: „De trei ani de zile, de când s-a redeschis cinematograful Dacia, nu au mai fost asemenea vânzări… Iar în weekend, vor rula filme pentru copii, dar și o comedie neagră, în sala de concerte”, ne-a mărturisit cu mândrie managerul cinematografului, Ramona Creța-Bugnar.
Pedeapsă record pentru tânărul din Tîrlișua care a provocat un accident lângă Beclean, în care și-a pierdut viața un taximetrist acum O zi- Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în cazul tânărului din Tîrlișua care a provocat un accident rutier în 2017, în care a murit un taximetrist și au fost rănite alte trei persoane. Judecătorii clujeni nu au fost deloc blânzi cu tânărul, dublând practic pedeapsa stabilită de Judecătoria Beclean.
NOUTĂȚI în anul școlar 2019-2020: Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale acum O zi- Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale în noul an școlar care va începe luni, 9 septembrie: câteva grădinițe s-au desființat, în lipsa umărului necesar de copii, alte școli primare au devenit grădinițe. Numărul de clase  continuă să scadă... 
Cum e să fii „profesor de serviciu” într-o școală din Bistrița, în ziua în care elevii te consideră invizibil… acum O zi- Un experiment amuzant, pus la cale de un profesor de serviciu: „…am fost „profesor de serviciu”. A fost acea zi în care ar fi trebuit să fiu o acritură și să cert elevii. Ziua în care, de regulă, am senzația că sunt invizibilă. Elevii intră în școală, de cele mai multe ori trădând un soi de apatie, trec pe lângă mine și îmi dau IGNORE…” 
Iubești copiii? Vrei să-i scoți din sistemul de protecție al statului? AFLĂ cum poți deveni asistent maternal: acum O zi- Sute de copii sunt prinși în sistemul de protecție al statului. Cea mai ușoră metodă ca aceștia să cunoască ”viața de familie” este cu ajutorul asistenților maternali. Dacă dorești să schimbi viața unui copilaș, DGASPC face un curs de instruire pentru cei interesați:
Pneumonia a mai curmat două vieți! acum O zi- Amenințarea afecțiunilor sezonului rece nu a trecut încă. Deși în județul nostru nu au fost înregistrate decese din cauza gripei, pneumonia continuă să curme vieți. Săpămâna trecută, alți doi pacienți au murit. 
Răzvan și Dani, cuplul „de șoc” din Guvern și părinții Săgeții Albastre cu performanțe de mocăniță, de la Rodna acum O zi- Vă mai amintiți de Săgeata Albastră de la Rodna? Care a fost inaugurată cu fast și-a ținut mai puțin decât o sarcină?! Culmea, în spatele acestui proiect „revoluționar” și pe măsură de costisitor se află cei mai noi miniștri din Guvern: Daniel Suciu și Răzvan Cuc.