ALTE vremuri. Meșterii adevărați conduceau Bistrița odinioară…

ALTE vremuri. Meșterii adevărați conduceau Bistrița odinioară…

Unde sunt meșterii adevărați de altădată, născuți la Bistrița și faimoși în toată țara și chiar dincolo de hotarele ei…? Documente și scrisori ale unor voievozi români stau mărturie în legătură cu priceperea meșterilor din Bistrița – unii dintre ei cu adevărat bogați, grație meseriei lor, alții ajungând chiar și în funcția de primar și jude al orașului…

În ianuarie 1529 – vicevoievodul Transilvaniei le amintește judelui și juraților din Bistrița să-i trimită cei 100 de pușcași și 50 de mineri împreună cu tunurile solicitate de voievod de câteva ori înainte. Iar împreună cu acestea trebuie să vină și judele primar al orașului, se mai precizează în document.

Câțiva ani mai târziu, în iulie 1530, la Bistrița sosea și scrisoarea episcopului Transilvaniei, consilier regal în același timp, care solicită judelui și juraților din Bistrița să se facă 500 de gloanțe și comandă pentru voievod pulbere necesară pentru a confecționa ghiulele de tun.

Postavul de Bistrița, la mare căutare printre voievozi…

Produse tradiționale din cetate precum postavul – erau la mare căutare, la începutul acelui veac. O dovedește scrisoarea notarului vicevoievodului Transilvaniei din 10 ianuarie 1521, care solicita judelui Martin șase sau cinci coți de postav.

Un deceniu mai târziu, documentele vorbesc despre meșterii bogați din Bistrița – aurari, pielari sau croitori – dintre care unii au ajuns chiar în fruntea ierarhiei, impunându-se în fața celorlalți și cucerind titulatura de jude / primar al cetății.

Într-un document datat 3 ianuarie 1533 – mai mulți cetățeni din Bistrița confirmă, prin mărturia lor, că Thomas Werner Pellio, pielar și jude al Bistriței, a cumpărat o casă de pe Strada Lemnelor (actualul Pietonal Liviu Rebreanu), pentru suma de 190 de florini. În 5 ianuarie 1533, un alt document atesta mărturia croitorului Martin Sartor și a altor cetățeni din oraș referitoare la schimbul de case efectuat de Thomas Werner Pellio (pielar și jude al cetății și Blasiu Aurifaber. Thomas Werner ceda atunci casa sa de pe strada Lemnelor, în schimbul unei case din Piața Centrală.

Într-o altă scrisoare datată 14 octombrie 1541, Hans Hess – bărbier din Brașov, se adresa judelui și juraților din Bistrița, solicitând să-i fie pusă la dispoziție o casă unde să-și poată exercita meseria. Ca să-i convingă, bărbierul promitea că le va fi de mare folos prin cunoștințele sale și că va aduce la Bistrița inclusiv medicamente rare – franțuzești!

Pietrarii din cetatea Bistriței au pus umărul la construirea caselor și mănăstirilor din Moldova…

În secolul 16, meșterii bistrițeni erau solicitați de domnitorii moldoveni să participe la diferite construcții: în decembrie 1564, domnitorul Alexandru Lăpușneanu solicita la Bistrița meșteri țiglari care să acopere mănăstirea Slatina, mulțumind, trei ani mai târziu pentru uleiul și cânepa primită din Bistrița și rugându-i pe locuitorii cetății să-i confecționeze și funii pentru ridicarea tunurilor.

Impresionantă și savuroasă este și scrisoarea lui Vasile Lupu, păstrată la Arhivele Naționale din Cluj, în care domnitorul din Moldova solicită ajutorul pietrarilor din Bistrița:

…știind noi de multă vreame prieteșugul dumilevoastre și aducându-ne aminte cum până acum, de câte treabe ale noastre am pohtit pe dumneavoastră, nice de unele nu ne-ați frântu voia… v-ați aflat cu prieteșug bun și cu slujbă după pohta noastră… prilejuindu-se nouă a face niște case din piatră aici la Suceava și neaflându-se meșteri buni la noi în țară, ca să poată lucra bine la uși și la ferestre și la bolte cum știm că lucrează meșterii dumilevoastre – pohtim pe dumneavoastră să ne faceți bine și aiasta treabă cu doi meșteri pietrari… să arate cestora meșteri ce sunt aicea, să fie de învățătură cestora olari de aicea să facă și cărămidă…

Foto @ Bistrița de altădată

Sursă @ Bresle, meșteri și meșteșuguri la Bistrița, între evul mediu și lumea modernă – studiu semnat de dr. Gabriela Rădulescu

ALTE vremuri. Covoare orientale unice în lume împodobeau pereții și galeriile Bisericii Evanghelice

ALTE vremuri: „Doresc să nu mă bată, să nu mă violeze, să nu mă călărească, să nu-mi spună „suflet câinos”, să nu mă certe…”

acum 27 de minuteSmart Cleaning îți ia povara curățeniei pentru sărbători! Dacă îți faci programare din timp! - Mai e puțin și vin sărbătorile de iarnă. Gospodinele deja se gândesc la prăjituri și mâncăruri. Dar nu asta le e cel mai greu. Ci făcutul curățeniei! Smart Cleaning vine în ajutor, dar au o condiție! Programările trebuie făcute din timp pentru ca să poată să vă ajute pe cât mai mulți! Și să poată lucra profesionist, așa cum sunt deja recunoscuți.
acum O orăVIDEO – IMAGINI ȘOCANTE! Cum arată Parcul Național Munții Rodnei sub amenințarea securii - O filmare cu drona a celor de la Agent Green arată cât de nemiloși au fost hoții de lemn cu Parcul Național Munții Rodnei, care a fost distrus efectiv de drujbe și securi. Hoții nu s-au sfiit să intre nici măcar în zonele de protecție strictă sau în pădurile cu arbori seculari.
acum 3 oreFOTO – Bistrița a rămas în urmă! Au început lucrările la prima parcare etajată din județ, la Prund! - Conducerea orașului vorbește de construirea unei parcări etajate, de ani de zile. Au rămas vorbele, căci faptele se întâmplă la câțiva kilometri distanță. La Pundu Bârgăului au început deja lucrările la parcare. Autoritățile locale speră ca parterul să fie finalizat până se instalează iarna. 
acum 3 oreDoina Pană (PSD): Viitorul României trebuie să fie în UE, dar nu oricum! Nu în poziția „ghiocelului” - Viitorul României trebuie să fie în UE, dar nu oricum! Nu în poziția „ghiocelului” - consideră vicepreședintele PSD Doina Pană, visând la o Românie demnă, respectată, tratată egal cu celelalte state membre, indiferent de culoarea politică a celor care conduc vremelnic instituțiile europene!
acum 18 oreFOTO – Haos pe strada Crinilor, din cauza unei defecțiuni la o țeavă de gaz - Haos în această după-masă pe strada Crinilor, din cauza unei lucrări pentru remedierea unei probleme la o țeavă de gaz. Strada este blocată complet, traficul fiind deviat pe Cerbului.
acum 19 oreȘi adulții pot fi adoptați! Proiect inedit, demarat la Bistrița - O instituție din Bistrița a demarat recent un proiect extraordinar prin intermediul căruia zeci de adulți vor fi „adoptați”. Va fi spre binele și sprijinul a sute de copii din oraș.
acum 20 de orePe Turc îl roade curiozitatea! Ce vrea să afle de la Radu Moldovan: - Ioan Turc s-a arătat preocupat de ceea ce se întâmplă cu banii publici. Așa că i-a cerut socoteală președintelui Consiliului Județean cu privire la valoarea unor salarii. Asta, după ce i-a transmis un ”Calmează-te!”,făcând referire la procesul primarului orașului stațiune.
acum 21 de oreFOTO/VIDEO: O bistrițeancă, locul III la Cupa României de Artă Florală - Zilele trecute, la Sibiu, a avut loc Cupa României de Artă Florală. La acest concurs a participat și o bistrițeancă. Ea a reușit să cucerească locul III. A fost foarte apreciată de juriu pentru frumusețile ieșite din mâinile sale la cele trei probe. 
acum 22 de oreIoan Turc s-a înscris în cursa pentru fotoliul de primar! Ce planuri are pentru Bistrița: - Până astăzi s-au putut depune candidaturile celor care intră în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Ioan Turc, președintele PNL BN, a anunțat că a intrat și el în această cursă. Mai mult, a prezentat și ideile de guvernare pe care le are.
acum 23 de oreUn important om de afaceri a fost legat și jefuit de hoți, în propria casă - Un important om de afaceri din județ a avut parte de spaima vieții sale, după ce ieri dimineață a fost prădat de hoți. Cei trei i-ar fi pătruns în casă, iar când a fost surprins de proprietar l-au legat. Deocamdată nu se știe ce au furat din locuință.
acum 23 de oreEvitați strada Crinilor! Este închisă pentru lucrări - Intersecția de pe strada Crinilor cu Cerbului este total blocată. Se execută lucrări de conectare a unei conducte. Circulația pe stradă este blocatăp inclusiv dinspre sensul giratoriu de la Coroana.
acum 23 de oreSperați la o parcare sub sau supraterană în Eminescu? Luați-vă gândul! - Vă amintiți despre grandiosul proiect al Primăriei Bistrița care prevedea o parcare sub sau supraterană în Piața Mihai Eminescu? Ei bine, trenul a plecat, iar Primăria Bistrița nu mai poate să acceseze fonduri europene pentru această investiție, iar bugetul municipiului nu poate suporta așa ceva.
acum O ziDe Centenar ne unim cu Maramureș, prin Țara Lăpușului! Chef de zile mari, la granița dintre cele două, mâine! - Bistrița Năsăud și Maramureșul se unesc, în anul Centenarului. Cele două vor fi legate printr-un nou drum, care va fi inaugurat mâine, cu mare fast. Bistrițenii sunt așteptați pe Dealul Șpanului, iar moroșenii, în Țara Lăpușului.
acum O ziCât costă un ”autograf” al jandarmilor? 10.000 de lei și două căruțe cu lemne de foc! - Vine frigul și oamenii trebuie să se încălzească. Doi bărbați ”responsabili” și-au umplut căruțele de lemne pentru foc. Dar pe drum spre casă, le-au dat la schimb pentru un ”autograf” al jandarmilor. Și au mai plătit și încă 10.000 de lei.
acum O ziRostul de dimineață: De câțiva ani refuzăm cu nonșalanță strălucirea muzicii clasice vieneze…! De ce…? - De vreo 4, 5 ani, pe la începutul lunii noiembrie, orașul se umple de afișe care anunță concertul faimoasei orchestre Johann Strauss Ensemble dispus să ne ofere strălucirea muzicii clasice vieneze. Însă până acum, bistrițenii au refuzat (discret sau nonșalant) concertul, mulțumindu-se cu afișele... Să fim oare prea săraci pentru un asemenea eveniment? Prea scumpe biletele?