9.3 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

BISTRIȚA: Containere speciale, pentru uleiul uzat, în Piața Decebal și Independenței!

Două containere speciale au fost puse la dispoziția bistrițenilor cu simț de răspundere care iubesc natura. În Piața Decebal și în Independenței Nord, aici s-au adunat aproape 1000 litri de ulei uzat care va fi trimis în afara țării. Cât de toxic este acesta:

Poate nu știați, dar un litru de ulei alimentar uzat – aruncat în sistemul de canalizare – poluează un milion de litri de apă! Este exact cantitatea necesară pentru supraviețuirea unui adult vreme de 14 ani. Odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen.

Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale. Acestea obligă atât utilizatorii economici de ulei, cât și persoanele fizice, să colecteze separat uleiul rezidual. Ulterior, uleiul trebuie predat agenților economici autorizați care se ocupă de valorificarea acestui tip de deșeu. Aceștia au obligația să elibereze, în conformitate cu legislația în vigoare, documentele oficiale aferente procesului de colectare şi reciclare a acestui tip de deşeu.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud în colaborare cu  SC Alpin Recycling SRL – Satu Mare a demarat în cursul anului 2016 o campanie de colectare a uleiului uzat alimentar.

Bistrițenii au la dispoziție două puncte de colectare a uleiurilor și grăsimilor vegetale uzate. Unul este situat în Piaţa Decebal și unul – în Piața Independenței Nord.

Pe parcursul celor trei ani, a fost colectată o cantitate de aproape 1000 litri ulei uzat generat de locuitorii din Bistriţa.

Zilele trecute containerul tip IBC de capacitate 1100 litri din Piaţa Independenței Nord a fost ridicat de către firma TKM OIL GROUP SRL Bacău. În urma  filtrării, el va fi trimis în afara țării, în scopul fabricării biodieselului (biocombustibil sintetic).

Cetățenii au avut posibilitatea de a preda gratuit uleiul folosit în propriile gospodării. Fiecare container este dotat cu pâlnie, astfel încât bistrițenii să poată goli uşor flacoanele cu ulei în containere.

Acestă campanie va continua, anunță Agenția pentru Protecția Mediului. Scopul principal? Să-i încurajeze pe bistrițeni să colecteze uleiul alimentar uzat generat în gospodăria proprie, astfel încât acesta să ajungă cât mai puţin în mediul înconjurător.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.