BISTRIȚA: INTERZIS la vot dacă ești țintuit într-un scaun cu rotile

BISTRIȚA: INTERZIS la vot dacă ești țintuit într-un scaun cu rotile

Situație revoltătoare la Bistrița, la secția de votare nr. 3, de pe strada Alexandru Odobescu. Și repetată, la alegerile europarlamentare situația a fost la fel și până acum nu s-a găsit o rezolvare, un acces rezonabil în secția de vot pentru persoanele care folosesc un scaun cu rotile destinat persoanelor cu dizabilități.

Dr. Tiberiu Tălmaciu este pentru a doua oară în acest an pus în situația de a nu-și putea exercita dreptul la vot din cauza faptului că este țintuit într-un scaun cu rotile. Deși, conform legii, toate instituțiile publice sunt obligate să aibă rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, la Liceul de Muzică, acolo unde este deschisă Secția de Votare nr. 3 acest lucru nu este posibil în totalitate, iar cei care ar fi trebuit să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru nu au făcut nimic din mai, de la turul de alegeri pentru Europarlamentare. Și atunci, dr. Tălmaciu s-a văzut în imposibilitatea de a vota neavând acces către secție în scaunul cu rotile, dar situația a fost salvată de câțiva oameni de bine care l-au purtat pe brațe. Problema este chiar la intrare, acolo unde poarta este blocată pe jumătate, iar scaunul pe roți nu încape. Și dacă poarta ar fi deschisă, sunt două trepte peste care nu este rampă de acces care să permită coborârea și urcarea în siguranță. Mai departe sunt două rampe de acces care pot fi folosite, cu condiția să treci cu căruciorul de poarta de acces în școală.

Dr. Tălmaciu spune că deși a semnalat atunci situația inacceptabilă și a cerut să se ia măsuri astfel încât să-și poată exercita dreptul la vot, după câteva luni, la alegerile prezidențiale, situația e la fel.

„Am trecut ieri să văd dacă s-a remediat ceva. Cum am observat că nu s-a făcut nimic, a intrat soția să ceară să aducă o urnă acasă, dar n-a avut cui, că nu era nimeni la secția de vot la ora 12:00 – 12:30. Atunci azi dimineață a fost iar soția și i-a rugat frumos dacă se iese cu urna să treacă și pe aici, că stăm la 50 de metri. Și au spus că e imposibil, că trebuia de ieri cerut, că așa zice legea… Acum legea zice și că eu am drept să votez și că am dreptul să intru într-o instituție de stat cu mijlocul propriu de locomoție. Dar deocamdată, uitați, stau acasă, și nu pot vota… În luna mai s-a întâmplat că era în jurul orei 12:00 și ieșea lumea de la biserică și atunci m-au ajutat doi domni, m-au coborât în brațe cele două trepte, până în curte și alții mi-au adus scaunul electric. Și din curte pe celelalte scări am reușit să merg și am votat. Dar asta nu se poate repeta tot timpul, să vină lume de pe stradă să mă care înăuntru… Nu este o situație plăcută pentru mine, vă rog să mă înțelegeți… Urmează peste două săptămâni o altă rundă de vot, apoi vor mai fi la anul, eu nu mai votez sau această secție este inaccesibilă celor cu dizabilități?!… Ce trebuie să fac ca să-mi exercit dreptul de a vota și de a avea acces într-o instituție?!”, a declarat, întristat și revoltat deopotrivă de situație, dr. Tiberiu Tălmaciu pentru Bistrițeanul.ro.

Colindătorii care au speriat Crăciunul și Bistrița! Și copiii, și zăpada… decembrie 15, 2019 - TOOOOT! N-a mai rămas nimeni cu pace în suflet după ce i-a văzut pe colindătorii lui Crețu din Centrul Vechi al Bistriței! Dacă alții au ornamente de Crăciun de poveste, la Bistrița s-a optat după unele de groază, că așa suntem noi, mai speciali! Fotografiile de mai jos ne-au fost trimise de o cititoare, care și-a băgat copiii în sperieți după o plimbare liniștită pe Pietonal.
FOTO: Ai o bijuterie din aur veche sau ruptă? La Atlantis Gold o poți înlocui cu una nouă, la modă decembrie 15, 2019 - Magie de Crăciun la Bijuteria Atlantis Gold din incinta B1 Shopping Center! Aici, orice bijuterie veche sau ruptă poate fi înlocuită cu una nouă, numai bună să ți-o faci cadou de Crăciun sau să o faci cadou cuiva drag! În stoc tocmai au intrat sute de bijuterii din aur și argint pentru copii, tineri sau pentru adulți, oricât de pretențioși ar fi, tot găsești ceva pe gustul celor dragi, chiar ai de unde alege la Atlantis Gold.
DE CITIT: O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. Homeric…! decembrie 15, 2019 - O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii. „Un răsfăț al simțurilor și un desfrâu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și a farmecelor fatale…”
Marș comemorativ: 30 de ani de la Revoluție! decembrie 15, 2019 - În acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția ce a condus România la ieșirea de sub comunism. Pentru a comemora evenimentele din `89, Asociația Bistrița Civică organizează un marș. Se va merge exact pe traseul pe care l-au făcut atunci bistrițenii.
FOTO: CUPA CÂRLIONȚ LA ȘAH 2019, Ediția a II-a decembrie 15, 2019 - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 14 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori. A fost a doua ediție a acestei competiţii: „Sperăm ca acest concurs să devină o tradiție pentru șahul bistrițean..."
INEDIT: Un primar scoate bani din buzunar pentru a premia cea mai frumoasă casă veche împodobită decembrie 15, 2019 - Multe localități au case vechi ce ajung să fie demolate. Pentru a scoate în evidență frumusețea lor, un primar și-a provocat localnicii să le împodobească. Iar cea mai frumoasă casă împodobită va fi premiată. Cu bani din buzunarul propriu al primarului.
Rostul de dimineaţă: Motive serioase de îngrijorare… Sau suspiciune…? decembrie 15, 2019 - Avem motive serioase de îngrijorare. Şi de suspiciune. Cu atât mai mult cu cât lucrurile evoluează într-un ritm galopant. Aproape de nestăpânit… Scapă de sub control. Iar efectele se anunţă cel puţin îngrijorătoare. Dacă nu cumva chiar alarmante.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Bistriţa Bârgăului, Năsăud, Rebrişoara şi Salva decembrie 15, 2019 - Locuitorii din Bistriţa Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore.
A început sancționarea celor care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată de Poliția Locală: 500 de lei decembrie 14, 2019 - Încă de luna trecută, Poliția Locală a început să îi sancționeze pe cei care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată în această perioadă a fost de 500 de lei.
VIDEO – Peteleu despre modificarea organigramei la DSP: Nu văd logica! E pasa-n 3 cu schimb de locuri, ca la handbal! decembrie 14, 2019 - În cadrul ședinței de consiliu local a existat un proiect ce prevedea modificarea organigramei Direcției de Servicii Publice. În fond, se ”transferau” posturi de la un serviciu la altul. ”Nu înțeleg logica acestor permutări. Nu mai aveți nevoie de ei la un serviciu și îi mutați la altul? E ca la Handbal: pasa-n 3 cu schimb de locuri!” a ripostat liberalul Peteleu.
SPECTACOL CARITABIL CHEERS: Mulţumeşte şi tu pentru binecuvântările din viaţa ta și fă-le Crăciunul mai luminos persoanelor cu handicap fizic decembrie 14, 2019 - Dacă ai vrut vreodată să mulţumeşti pentru bucuriile şi bunăstarea cu care ai fost binecuvântat, dar n-ai ştiut cum – ţi se oferă prilejul perfect chiar acum! Fetele şi băieţii de la Cheers vor organiza luni, 16 decembrie, la Dacia, un spectacol caritabil extraordinar. Este momentul să răspunzi acestei provocări…!
Ovidiu Frenț nu se dă plecat! Rămâne TOT în Prefectură, dar pe un alt post: decembrie 14, 2019 - Miercuri, Ovidiu Frenț a fost demis din funcția de prefect al județului. Totuși, acesta nu va părăsi palatul administrativ. Conform organigramei actualizate, Frenț va rămâne pe un alt post. Și va răspunde direct celui ce va fi subprefect. 
Nu renunță la locuințele improvizate nici pe ger! 8 adulți și 8 minori își vor petrece iarna în barăci în fosta groapă de gunoi a Bistriței decembrie 14, 2019 - Gerul care se anunță nu pare să îi sperie pe cei care nu au o locuință corespunzătoare. 8 adulți și 8 copii își vor petrece iarna în niște barăci improvizate în zona fostei gropi de gunoi a Bistriței. De asemenea, alte patru persoane își vor petrece iarna în două foste centrale termice.
Rostul de dimineaţă: Două, trei întâmplări bizare, pe o stradă din Bistriţa decembrie 14, 2019 - Au fost suficiente câteva clipe de răgaz, în plină stradă, ziua în amiaza mare – pentru a surprinde în flagrant, în toată splendoarea, două – trei întâmplări care aveau să schimbe definitiv pulsul zilei...!
VIDEO: S-au dat mari cocoși la Cluj! Au condus haotic și apoi au dat cu pumnii într-o mașină decembrie 13, 2019 - Un incident ce a arătat lipsa de bun simț și educație a avut loc în această dupămasă în Cluj. Câțiva tineri aflați într-o mașină cu numere de BN ar fi condus haotic. Apoi au oprit în plin trafic, s-au dat jos și au dat cu pumnii într-o altă mașină.