BISTRIȚA: Mâine începe Festivalul de satiră și umor „Mărul de aur”

BISTRIȚA: Mâine începe Festivalul de satiră și umor „Mărul de aur”

Festivalul de satiră și umor „Mărul de aur”, ajuns la ediția cu numărul 36, debutează vineri, 13 aprilie, la ora 10:13 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița. Evenimentul cuprinde expoziții de grafică satirică, concursuri de epigrame și interpretare, dar și un spectacol extraordinar cu Vasile Muraru!

Un juriu compus din scriitorii George Corbu, Cornel Udrea, Virgil Rațiu, Grigore Chitul, Menuț Maximinian și Al. Câțcăuan (secretar) se va ocupa de jurizarea concursului de creație literară, urmând ca la Galeriile „Casa cu Lei” să aibă loc jurizarea Concursului de Grafică satirică în prezența juraților Mihai Coacă, Lucian Dobârtă și Macedon Retegan.

Tot la Galeriile Casa cu Lei va avea loc și deschiderea oficială a festivalului – vineri, 13 aprilie, de la ora 16:13, precum și vernisajul Salonului de grafică satirică „Mărul de aur 2018”. Expun artiștii Alexandrov Valeri (Sofia, Bulgaria), Tsvetkoy Ivaylo (Sofia, Bulgaria), Georgiev Valentin Ivanon (Sofia, Bulgaria), Radu Iatzco (Tg. Mureș), Costel Pătrășcan (Brăila). Cu acest prilej vor  fi acordate premiile concursurilor de creație literară și grafică satirică și va fi lansat albumul de caricatură „Pas cu pas – Reînvățăm să râdem”, semnat de Costel Pătrășcan.

De la ora 18:13, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc Concursul de interpretare a umorului la care au fost invitați să participe grupuri și interpreți individuali din Găești (Dâmbovița), Macea (Arad), Brașov, Horodnicu de Sus (Suceava), Cluj-Napoca, Câmpulung Moldovenesc, Turnu Severin, Făgăraș și Dumitra (Bistrița-Năsăud).

Sâmbătă, 14 aprilie – la Stațiunea Pomicolă Bistrița – de la ora 10:13 are loc dezbaterea publică „Cu seriozitate… despre umor”, moderatorii întâlnirii fiind George Corbu și Cornel Udrea. Din program nu va lipsi nici tradiționalul deja concurs ad-hoc de epigrame la temă dată – concurs recompensat cu diplome de consolare și premii specifice stațiunii.

Va fi lansată și cartea „Moravuri perpetue” de Alexandru Țiclea – volum publicat la Editura Roseti, București 2017 care va fi prezentat de scriitorul Virgil Rațiu, în final fiind programată și o agapă epigramistică cu esență de mere și gogoși à la Platon!

Cireașa de pe tortul Festivalului de satiră și umor „Mărul de aur” – sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 17:13, la Palatul Culturii unde va avea loc Gala Umorului 2018. Aici se va desfășura un spectacol extraordinar intitulat „Astă seară… chef de râs!” cu Vasile Muraru și Valentina Fătu-Pătrașcu alături de invitații lor:

  • Grupurile satirice premiate
  • Epigramissima – recital al epigramiștilor laureați
  • Videoproiecție de caricatură comentată – Costel Pătrășcan

Festivalul de satiră și umor Mărul de aur este organizat de Primăria Bistrița, Palatul Culturii Bistrița și Casa de Cultură a Sindicatelor Bistrița.

VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.
Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).