BISTRIȚA: Reabilitarea unei fațade din Centrul Vechi, o misiune aproape imposibilă!

BISTRIȚA: Reabilitarea unei fațade din Centrul Vechi, o misiune aproape imposibilă!

Majoritatea caselor din Centrul Istoric arată deplorabil. Municipalitatea a încercat să stimuleze cumva pe cei ce locuiesc în ele să le reabiliteze. Bistrițeanca Loredana Dombrea a povestit cum reabilitarea unei fațade e o misiune aproape imposibilă.

Casele din Centrul Istoric nu mai au strălucirea de altă dată. O parte dintre ele sunt în gestiunea Primăriei. Altele au chiriași, altele sunt proprietate privată.

Puține dintre ele au fost reabilitate, majoritatea fiind în stare degradantă. Municipalitatea a încercat să-i stimuleze pe cei care le folosesc sau care locuiesc în ele, să le reabiliteze. Viceprimarul Cristian Niculae se gândea la scutirea plății impozitului pe clădire, pentru 10 ani de zile.

„Loredana Dombrea este numele ei, locuiește pe strada Nicolae Titulescu la numărul 20, o clădire monument istoric, pe care o putem admira în adevărata ei splendoare datorită eforturilor și stăruinței acestei doamne. Felicitări Loredana, meriți respectul nostru al tuturor, îmi doresc ca exemplul tău sa fie urmat și de alții!”, a scris Cristian Niculae pe pagina sa de Facebook.

Doar că reabilitarea unei clădiri din Centrul Istoric e o misiune aproape imposibilă. Loredana Dombrea e un om puternic, hotărât și determinat, care nu se lasă ușor. Despre povestea ei emoționantă, a unui om care suferă de scleroză multiplă, dar se sacrifică pentru alții, Bistrițeanul.ro a scris AICI:

FOTO/VIDEO: Povestea emoționantă a unei bistrițence care uită de boala ei, pentru a-i ajuta pe alții

Așa că, deși învățată cu greul, Loredana a explicat că e FOARTE greu să reabilitezi o casă din Centrul Istoric.

Am găsit foarte greu o firmă care să facă o astfel de lucrare. E o lucrare migăloasă. Deci nu greu, FOARTE greu. Pe cei cu care am lucrat i-am găsit pe Facebook, la ora 12 noaptea. Mi-am încercat norocul deși spuneau inițial că reabilitează doar interioare. Am bătut palma, într-un final pentru suma de 250 milioane lei vechi, împărțiți la trei familii câte stăm în această casă”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Loredana Dombrea.

Pentru reabilitarea unei fațade trebuie să întocmești un raport, să faci proiect, să îl depui la Primărie, să ajungă în comisii, să fie evaluat și apoi aprobat. Și totuși, te poți trezi cu surprize inclusiv după ce ți-a fost aprobat.

Când am depus proiectul, când a fost aprobat, nu mi-a zis nimeni nimic. Apoi, primește soțul un telefon de la Primărie că trebuie să plătim chirie pe domeniul public pe care e amplasată schela. Era vorba de 3 lei/m2 pe zi. Am făcut un scandal. Nimeni nu îți spune nimic și apoi numai te trezești din senin cu alte și alte cheltuieli”, a mai spus Loredana.

Când în sfârșit echipa s-a apucat de lucru, s-a întâmpinat altă problemă.

Formele de pe fațadă trebuie turnate. Deci a trebuit să cumpărăm matriță. Doar că în Bistrița nu face nimeni așa ceva. Am găsit un domn în Crainimăt. Dar aici am avut altă problemă. Înainte de a bate palma cu echipa care ne-a făcut lucrările, am discutat cu o altă echipă. Doar că aia cerea mult mai mulți bani. Dar ăia ne-au pus în contact cu domnul din Crainimăt și acela făcuse matrițele și acum echipa cu care nu am mai colaborat nu mai voiau să ne dea matrițele. Am ajuns și pe la poliție și am avut și de plătit bani. Într-un final, am reușit să luăm matrițele. Cea mare a costat 1500 de lei, cealaltă 1000. Și acum le țin în beci”, a mai spus bistrițeanca.

Lucrările au durat aproximativ două luni de zile. Timpul a fost îndelungat din cauză că lucrările sunt migăloase, și firma a mai schimbat din muncitori, pe parcurs, pentru ca lucrările să poată fi făcute așa cum trebuie.

„Deci nu e greu, e foarte greu să reabilitezi o clădire de asta. Eu sunt proprietar, și de aceea am ales să reabilitez. Dar dacă nu aveam toată susținerea și mult ajutor din partea viceprimarului Niculae, ar fi fost și mai greu. El m-a ajutat foarte, foarte mult”, a explicat Loredana Dombrea.

 

 

 

 

 

 

FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 6 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 6 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 7 ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 8 ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 9 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 10 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 11 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 11 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 12 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 13 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 14 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum O zi - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum O zi - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".