Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Telefonul a devenit aparatul foto preferat, tipul din filme tot nu există
Până la sesizări scrise mai este cale lungă: Plângerile la adresa Spitalului Județean se fac momentan în mediul online!
FOTO/VIDEO: Omenia... din lada de Zestre a satului bistrițean și năsăudean!
FOTO/VIDEO - Drama unui îngeraș: La doar 10 ani, Edi nu vorbește și abia se mișcă
APEL UMANITAR: Bistrițean, tată a trei copilași, decedat în Germania! E nevoie de implicare!
NOI locuri de muncă disponibile în Bistrița! VEZI ce îți oferă angajatorii

  177 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Bistrițeanul care a vizitat peste 40 de țări: ospătar în Minnesota, profesor de engleză în Thailanda, autostopist până în Italia

17/12/2016 12:36:32 Ana ȘTEFĂNEL  
A navigat până în Panama alături de alți zece oameni, toți într-o barcă. A trăit pe viu visul american. A predat engleza într-o școală de stat din Thailanda și a muncit din greu în Qatar. Este povestea unui tânăr din Năsăud care a lăsat la o parte fricile zilei de mâine și grija banilor și a ales să trăiască fiecare zi la intensitate maximă.

-Alo, mamă? Sunt în Nicaragua.

După o săptămână:

-Alo, mamă? Trec granița către El Salvador.

Nu, nu e deloc o glumă. Așa sună conversațiile între Viorel Urdă și mama sa, de câțiva ani încoace. Mai exact, de când Vio, un băiat din Năsăud curios și curajos, a decis să își trăiască viața așa cum mulți dintre noi doar visăm: călătorește prin toată lumea, fără ezitări, fără semne de întrebare. La doar 24 de ani a văzut peste 40 de țări, a muncit pe bani mulți. a făcut voluntariat și a reușit să termine și o facultate în Cluj-Napoca. Cu întârziere de un an pentru că, bineînțeles, a preferat ca în sesiune să fie instructor de ski în… Ucraina.

„Țările în care am călătorit? Nu le știu exact numărul, cel mai probabil am trecut de 40, dar nu asta e important. Ce mi se pare cel mai fain e că sunt super diferite și variate: de la Croația la Cambodgia, de la Germania la Thailanda, de la Slovenia la Malaezia, de la Italia la Indonezia, de la Spania la Columbia, de la Peru la Mexic, de la Statele Unite ale Americii la Panama, de la Costa Rica la Ucraina, de la Hawaii la Bali, de la Dubai la Singapore etc. Insist să menționez România, fiindcă am văzut o mare parte din ea și după atâta pribegie chiar pot să spun că avem o țară mirifică pe care o recomand tuturor călătorilor cu care mă întâlnesc”, a declarat Vio pentru Bistrițeanul.ro.

Totul a început în România, bineînțeles. Vio a dat de gustul muntelui, de gustul naturii, de viața trăită în cel mai frumos mod posibil: explorând. A avut alături câțiva profesori din Năsăud, Ștefan și Dorina Buia, Gabi Onul, Romelia Cozma și prof. Spiridonică. Împreună cu aceștia a descoperit senzațiile pe care ți le poate oferi ieșirea din cotidian: „Prima oară când mi-am luat rucsacul în spate și m-am dus de capul meu a fost la 20 de ani. Eram proaspăt întors după un an de muncă în Qatar, mai aveam o lună pâna începea facultatea și am zis că ar fi frumos să mă plimb puțin cu autostopul prin Europa. Într-o lună am ajuns până în Italia, cu staționări în toate țările pe care le-am străbătut (Ungaria, Austria, Croația, Slovenia). Totuși, nu consider acesta ca începutul meu oficial de călător. Prima dată când am luat contact cu acest virus a fost acasă, la Năsăud, pe când eram în clasa a V-a, în prima mea tabără”. De atunci, a doua lui familie au fost profesorii care îl luau cu ei în excursii.

„Consider banii doar niște hârtii care ne pot face viața mai frumoasă”

Și-a luat iubita de mână, a închiriat o mașină și a condus până în Las Vegas. A făcut bungee jumping, a fost student în Cluj și a văzut orașe pe care mulți dintre noi le vedem doar pe Google Images și spunem că sunt imagini editate. A avut perioade și perioade: după un an de muncă în Qatar și-a permis o viață de student… de lux, însă în țările în care a călătorit a supraviețuit prin voluntariat. Ori asta, ori a muncit pe bani mulți. În orice caz, Vio mereu a adunat bani pentru alte și alte călătorii și experiențe unice: „Am avut norocul sau binecuvântarea, depinde cum vrea fiecare să o numească, să am parte de oameni frumoși în viața mea, prin intermediul cărora am ajuns și la oportunități greu de refuzat. Aici ma refer în mod special la invitația de a munci în Qatar cu unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, dar și la oportunitățile din timpul facultății: programul Work and Travel și internshipurile de voluntariat AIESEC. În țară, cel mai des am ales să fac voluntariat sau să muncesc neplătit într-un internship decât să fiu angajat oficial. Încerc pe cât posibil să-mi găsesc locuri de muncă în care, indiferent de activitate, să fiu bine plătit. Așa am ajuns electrician pe șantier în Qatar, am spălat vase-n Montana sau am servit la mese în Minnesota. Și călătoria  care acum e pe terminate (trei luni în New York, Miami, Peru, Ecuador, Columbia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Guatemala, Belize, Mexic) e finanțată din vara muncită în America. În plus, mi-am păstrat bani să-mi ajungă până merg iar, în iunie. Personal, consider banii doar niște hârtii care ne pot face viața mai frumoasă”, povestește Vio pentru Bistrițeanul.ro, aflat pe o plajă din Mexic.

În toate călătoriile sale, năsăudeanul a avut parte de tot felul de experiențe, unele plăcute, altele care i-au tăiat răsuflarea. Dintre toate, își amintește amuzat cum a închiriat o mașină în Las Vegas și la ieșirea dintr-un restaurant a rămas șocat când și-a dat seama că mașina dispăruse: „Nu pot să-ți explic reacția pe care am avut-o când mi-am dat seama că agoniseala mea de-o vară (toate bagajele erau în mașină) a dispărut. Ulterior, am aflat că mașina ne-a fost ridicată pentru parcare ilegală (menționez că era goală parcarea). Totul s-a rezolvat cu 300$ și promisiunea mea solemnă că o să fiu mai atent când parchez”.

Își amintește și acum senzația unică pe care a avut-o când a practicat bungee jumping, călătoria într-o barcă cu alți zece oameni - din Columbia până în Panama: „Am avut ocazia să sar în Koh Samui, o insulă din Golful Thailandei și, deși muream de frică, am zis că e o șansă unică. Țin minte perfect momentul, la fel de bine cum țin minte că, după ce am sărit, pentru tot restul săptămânii, de fiecare dată când mă gândeam la acel moment mi se făcea pielea de găină”.

Aventurile tânărului nu se încheie de ani buni, însă a avut parte și de lucruri mai puțin plăcute în călătoriile lui: „La trecerea graniței din Honduras în El Salvador toți oamenii pe care-i întâlneam ne spuneau cât de periculos este El Salvador și că ar trebui să stăm în Honduras pâna a doua zi, țara despre care toți oamenii întâlniți în Nicaragua ne ziceau cât de periculoasă e și ea. Într-un final am trecut granița pe jos, aproape de miezul nopții, și am găsit un localnic care ne-a îndreptat către un fel de casă de oaspeți, unde cu zece dolari am dormit 6 oameni și-am avut și wi-fi să transmitem famiililor noastre că suntem bine”.

Acasă e cel mai bine?

Deși a văzut mare parte din țările lumii și a gustat câte puțin din plăcerile fiecăreia, Vio nu exclude posibilitatea de a se întoarce acasă. Este absolvent al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, specializare Comunicare și PR, și crede că toate călătoriile sale l-au ajutat să își deschidă orizonturile și să devină, de ce nu, un bun îndrumător. „Pe deoparte aș vrea să mă întorc la Năsăud și să mă implic în comunitatea locală, poate chiar profesor. Pe de altă parte, compar România cu multe dintre țările în care am fost și efectiv mi se pare traiul acasă un joc de-a supraviețuirea de pe o zi pe alta. Deocamdată, merge așa. Muncesc trei luni în străinătate să mă întrețin acasă pentru restul anului, dar sunt conștient că o să vină vremea când o să trebuiască să mă mai liniștesc, cred. Până atunci sper să reușesc să găsesc acea profesie pe care oricât aș practica-o să nu mă satur, dar în același timp, să pot să-mi întrețin familia (pe care o să o am cât de curând)”.

Pentru că, deocamdată, nu are de gând să se „liniștească” și stilul de viață pe care l-a adoptat i se potrivește cel mai bine, Vio mai face o încercare. De data aceasta, vrea să pornească într-o expediție alături de specialiștii de la National Geographic: „Concursul de la National Geographic e ca toate celelalte concursuri cu like-uri doar că, de data asta, premiul este foarte special. Dacă ești ales de către juriu o să participi la o expediție în Tirol, Austria, alături de cinci experți ai revistei”. Vio îi îndeamnă pe cei care doresc să vadă poze de prin lume pe contul lui de Instagram (viourdalive) să îi dea un like pentru a câștiga concursul - AICI

Prin lume e cel mai bine 

Dacă a văzut peste 40 de țări și a făcut fel și fel de nebunii care s-au transformat în amintiri neprețuite, nu înseamnă că totul a fost roz în viața lui.

Are șase frați cărora le duce dorul oriunde s-ar afla, iar la 17 ani și-a pierdut tatăl. Cea mai mare consolare pentru el au fost… călătoriile: „Nu pot să nu-mi amintesc că, oricât de supărat sau trist eram, mă duceam într-un loc nou, unde nu știam pe nimeni și eram doar un tânăr entuziasmat într-o călătorie. Toate cheltuielile mele erau facturate pe numele mamei care, nici în ziua de azi nu înțeleg cum a putut să-mi accepte toate năzbâtiile. Sunt și o să rămân veșnic recunoscător”, ne transmite Vio de undeva de pe o plajă cu nisip fin și cu oceane la picioarele lui.

După șapte luni de plimbări prin lume, Vio revine acasă peste câteva zile, la Năsăud, locul în care s-a născut și unde s-a întors mereu, indiferent că a venit din Cambodgia, Nicaragua, El Salvador sau de pe continentul galben.

vizualizari


loading...


rsz_vio_04.jpg :: Bistriteanul.ro
rsz_vio_00.jpg :: Bistriteanul.ro
rsz_vio_06.jpg :: Bistriteanul.ro
rsz_vio_07.jpg :: Bistriteanul.ro
rsz_vio_05.jpg :: Bistriteanul.ro
rsz_vio_02.jpg :: Bistriteanul.ro
rsz_vio_03.jpg :: Bistriteanul.ro
rsz_vio_01.jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro