Bugetul 2019 – un mare fiasco populist! Subfinanțarea cronică continuă în educație!

Bugetul 2019 – un mare fiasco populist! Subfinanțarea cronică continuă în educație!

Cu o întârziere inadmisibilă de două luni de zile, bugetul consolidat pentru anul 2019 va fi  dezbătut pe repede – înainte și apoi votat vineri în Parlament.

Din păcate, Educația și subfinanțarea cronică în sistem continuă – anunță dezamăgită deputatul Cristina Iurișniți (USR), avertizând că în  Educație s-a mărit bugetul de 2,98% în 2018  la 3,2% din PIB.

Ministerul Educației Naționale are încă probleme cu atragerea fondurilor europene,  finanțarea externă pentru acest an fiind la nivelul ponderii  surselor de finanțare de 0,05%.

În cadrul campaniei „Nicio Școală în Bistrița – Năsăud fără apă și canalizare”, am depus 20 de amendamente pentru cele 20 de școli uitate de primarii nepăsători.

Doar primăria din Beclean a răspuns la apelul adresat celor 40 de primării care au în ograda lor școli sau grădinițe fără apă curentă și grupurile sanitare în curte.

Am depus amendamente pentru amenajarea a trei terenuri de sport în Dorolea, Budacu de Jos și la Liceul Agricol Beclean.

Campaniile de informare și de conștientizare publică pentru promovarea învățământului profesional dual și împotriva violenței domestice, a violenței în școli și în spațiul public în general, inclusiv în Parlament.

Perseverăm să fim ultimii din Europa în privința interesului și investiției în Educație! Banii se vor duce pe salariile profesorilor, rechizite pentru elevi și pe cele 1000 de grădinițe sportive private propuse de Țiriac Guvernului și aprobate deja”, avertizează nemulțumită Cristina Iurișniți de la USR.

Deputatul este nemulțumit de faptul că 500 de milioane de euro vor fi alocate pentru aceste grădinițe sportive – fără un studiu de impact și fără consultări publice din perspectiva priorităților!

De asemenea prin această decizie este depășit pragul de 200.000 de euro ajutor public pentru un agent economic privat, conform articolului 17 din Tratatul UE, remarcă deputatul USR.

Unde sunt cele 2.500 de creșe și grădinițe publice promise în Programul de guvernare? PSD a finalizat DOUĂ ȘCOLI din 539 de școli asumate și doar o grădiniță din cele 876 promise prin PNDL 2. Să arunci 500 de milioane de euro pe grădinițe cu profil sportiv este o decizie care va accentua segregarea, sărăcia  și în niciun caz incluziunea și echitatea! Educația tuturor copiilor noștri ar trebui să fie o prioritate națională, prin reducerea abandonului școlar de la 18, 1 %, potrivit Eurostat, pentru a atinge procentul asumat de 11% la nivel european. Conform INS, aproape 30% din copiii români de până la 18 ani au renunțat la studiile obligatorii, cu 7% mai mult decât media europeană!”, precizează Cristina Iurișniți.

Ministerul vrea tablete în școli, înainte de a rezolva problema apei curente și a wc-urilor din curte, a produselor de igienă de bază precum săpun și hârtie igienică, absente din multe școli – avertizează deputatul USR.

Potrivit declarațiilor doamnei Andronescu, în România europeană 2355 școli au o infrastructură de Evul mediu, fără a fi racordate la sistemul de apă și canalizare, grupurile sanitare fiind în curte. În Bistrita-Năsăud, județul pe care îl reprezint, primarii din 20 de localități (40 în septembrie) continuă să  trateze cu nepăsare problema școlilor! Soluția nu este în niciun caz să acorzi 500 de milioane de euro pentru construcția unor grădinițe sportive private care vor avea – ca un praf în ochi – 8% locuri gratuite pentru cei care au un venit sub salariul minim pe economie. Educația trebuie să fie de calitate, echitabilă și incluzivă”, consideră Cristina Iurișniți, subliniind că pentru USR, educația și sănătatea copiilor este o prioritate reală și singura investiție viabilă pe termen mediu și lung pentru România!

FOTO/VIDEO: CAPTURĂ IMPRESIONANTĂ – Doi bistrițeni prinși cu numeroase plante halucinogene acum 3 ore - Doi tineri bistrițeni au fost prinși în trafic de polițiști. Mașina era plină de plante halucinogene. Cei doi tineri au fost duși la sediul poliției, alături de impresionanta captură.
ECLIPSĂ parțială de Lună, la noapte! Se va vedea întreg fenomenul, dacă e senin! acum 7 ore - La noapte, iubitorii de fenomene astrale TREBUIE să stea treji! Va avea loc o eclipsă parțială de Lună. Pe tot parcursul fenomenului, în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn și o constelație în formă de casă, constelația Sagittarius. CÂND începe:
Cristina Iurişniţi (USR) solicită demiterea ministrului Ecaterina Andronescu! acum 7 ore - Dezamăgită şi exasperată de prestaţia ministrului Educaţiei, profesoara Cristina Iurişniţi (USR Bistriţa-Năsăud) a solicitat demiterea Ecaterinei Andronescu - care  a picat Bac-ul la geografie, într-o declarație politică ea afirmând recent că Alexandria este județ.
VIDEO: Târgul mare al Bistriţei se apropie! „Încă purtăm tratative şi negocieri” acum 8 ore - Zece zile de sărbătoare îi aşteaptă pe bistriţeni spre finalul lunii august. „Încă nu este nimic sigur. Încă purtăm negocieri şi tratative care vor fi definitivate în cursul ultimei săptămâni din iulie”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro prof. dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii.
Imagine dezolantă, în Turnul Bisericii Evanghelice acum 9 ore - Ce poate fi mai frumos, într-un turn de biserică, care ar fi și principala atracție a orașului, decât o mini-vietate moartă în descompunere? Mai multe vietăți, probabil. Bistrița este orașul tuturor posibilităților! Partea proastă este că ne cam obișnuim cu asta.
FOTO: Cinci mașini, două accidente, o victimă – la nici 5 minute distanță! acum 10 ore - Două accidente rutiere au avut loc în urmă cu puțin timp. În unul au fost implicate două autoturisme- fără victime. În al doilea, trei autoturisme, iar o persoană va fi transportată la spital.
Băcăuan căutat pentru tentativă de omor, găsit la noi în județ! UNDE se ascundea: acum 11 ore - Polițiștii bistrițeni au reușit să găsească pe un băcăuan căutat pentru tentativă de omor. Acesta a fost identificat în județul nostru, la câțiva kilometrii de Bistrița.
FOTO – Mijlocenii Bârgăului: Neatenția face victime acum 12 ore - Un accident rutier a avut loc în această dimineață pe DN 17, în Mijlocenii Bârgăului. O autoutilitară a lovit un autoturism care a oprit pentru un viraj la stânga. Din cauza neatenției, două persoane au fost rănite.
TRAGIC: Un bunic și-a pierdut viața din cauza mașinii de spălat sub presiune acum 13 ore - Zi neagră pentru o familie, în urma unui incident din Teaca. Un bunic de aproximativ 60 de ani a murit electrocutat. Acesta utiliza mașina de spălat sub presiune. În ciuda eforturilor depuse, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva.
FOTO: Au purtat salvatorii pe drumuri că n-au vrut să se împace, după un frecuș în sens acum 13 ore - Un eveniment rutier a avut loc în sensul giratoriu de la Cap de Bou, din municipiu. O autoutilitară și un autoturism au pătruns în același timp în sens și s-au frecat una de alta. Pentru că șoferii nu au vrut inițial să se înțeleagă, au purtat salvatorii pe drumuri, degeaba.
Marșarierul buclucaș! Cum s-a ales un bistrițean cu dosar penal după o astfel de manevră: acum 14 ore - S-a dat ”alarma” ieri, de două ori, în urma unor manevre de marșarier. Dacă în cazul unuia, șoferul și-a continuat drumul fără prea mare tam-tam, nu la fel s-a întâmplat în cel de-al doilea caz. Bistrițeanul s-a ales cu dosar penal. CE au descoperit polițiștii:
FOTO: La mulţi ani, Bistriţa! acum 15 ore - Se împlinesc 755 de ani din ziua de grație 16 iulie 1264, când Papa Urban al IV-lea se referea într-un document, la acest loc ca fiind cel „numit în limba obişnuită Bistriche”. Este prima atestare documentară a Bistriței. Oraşul fusese pomenit şi în 1241, dar ca și „oppidum Nosa” – distrus și devastat de barbarii mongoli…
Cristian Niculae: Cu bucurie vă informez că începem munca pe Valea Ghinzii acum O zi - Răsare soarele, în sfârșit, și pe Valea Ghinzii! Viceprimarul Cristian Niculae a semnat azi un contract în valoare de 27 de miloane lei. Ce lucrări urmează să se facă pe parcusul următorilor doi ani:
Doris Rai și-a dat demisia din PNL: „M-am saturat de politica barbară, a orgoliilor, a împărțitului de funcții” acum O zi - Fostul consilier județean Doris Rai și-a dat astăzi demisia din PNL. Anunțul a fost făcut pe Facebook, Doris spunând că s-a săturat de politica „barbară, a orgoliilor și a împărțitului de funcții”.
S-a împuțit treaba la Trezorerie! Miroase a rahat, nu a bani! acum O zi - Numai angajat al Trezoreriei Bistrița să nu fii...! Vii de acasă frumos parfumat, să lucrezi cu publicul, și mergi acasă cu hainele mirosind a rahat că iar s-a întâmplat neîntâmplata și miroase a rahat în toată instituția, de la canalizarea refulată a blocului care găzduiește Trezoreria.