Bugetul 2019 – un mare fiasco populist! Subfinanțarea cronică continuă în educație!

Bugetul 2019 – un mare fiasco populist! Subfinanțarea cronică continuă în educație!

Cu o întârziere inadmisibilă de două luni de zile, bugetul consolidat pentru anul 2019 va fi  dezbătut pe repede – înainte și apoi votat vineri în Parlament.

Din păcate, Educația și subfinanțarea cronică în sistem continuă – anunță dezamăgită deputatul Cristina Iurișniți (USR), avertizând că în  Educație s-a mărit bugetul de 2,98% în 2018  la 3,2% din PIB.

Ministerul Educației Naționale are încă probleme cu atragerea fondurilor europene,  finanțarea externă pentru acest an fiind la nivelul ponderii  surselor de finanțare de 0,05%.

În cadrul campaniei „Nicio Școală în Bistrița – Năsăud fără apă și canalizare”, am depus 20 de amendamente pentru cele 20 de școli uitate de primarii nepăsători.

Doar primăria din Beclean a răspuns la apelul adresat celor 40 de primării care au în ograda lor școli sau grădinițe fără apă curentă și grupurile sanitare în curte.

Am depus amendamente pentru amenajarea a trei terenuri de sport în Dorolea, Budacu de Jos și la Liceul Agricol Beclean.

Campaniile de informare și de conștientizare publică pentru promovarea învățământului profesional dual și împotriva violenței domestice, a violenței în școli și în spațiul public în general, inclusiv în Parlament.

Perseverăm să fim ultimii din Europa în privința interesului și investiției în Educație! Banii se vor duce pe salariile profesorilor, rechizite pentru elevi și pe cele 1000 de grădinițe sportive private propuse de Țiriac Guvernului și aprobate deja”, avertizează nemulțumită Cristina Iurișniți de la USR.

Deputatul este nemulțumit de faptul că 500 de milioane de euro vor fi alocate pentru aceste grădinițe sportive – fără un studiu de impact și fără consultări publice din perspectiva priorităților!

De asemenea prin această decizie este depășit pragul de 200.000 de euro ajutor public pentru un agent economic privat, conform articolului 17 din Tratatul UE, remarcă deputatul USR.

Unde sunt cele 2.500 de creșe și grădinițe publice promise în Programul de guvernare? PSD a finalizat DOUĂ ȘCOLI din 539 de școli asumate și doar o grădiniță din cele 876 promise prin PNDL 2. Să arunci 500 de milioane de euro pe grădinițe cu profil sportiv este o decizie care va accentua segregarea, sărăcia  și în niciun caz incluziunea și echitatea! Educația tuturor copiilor noștri ar trebui să fie o prioritate națională, prin reducerea abandonului școlar de la 18, 1 %, potrivit Eurostat, pentru a atinge procentul asumat de 11% la nivel european. Conform INS, aproape 30% din copiii români de până la 18 ani au renunțat la studiile obligatorii, cu 7% mai mult decât media europeană!”, precizează Cristina Iurișniți.

Ministerul vrea tablete în școli, înainte de a rezolva problema apei curente și a wc-urilor din curte, a produselor de igienă de bază precum săpun și hârtie igienică, absente din multe școli – avertizează deputatul USR.

Potrivit declarațiilor doamnei Andronescu, în România europeană 2355 școli au o infrastructură de Evul mediu, fără a fi racordate la sistemul de apă și canalizare, grupurile sanitare fiind în curte. În Bistrita-Năsăud, județul pe care îl reprezint, primarii din 20 de localități (40 în septembrie) continuă să  trateze cu nepăsare problema școlilor! Soluția nu este în niciun caz să acorzi 500 de milioane de euro pentru construcția unor grădinițe sportive private care vor avea – ca un praf în ochi – 8% locuri gratuite pentru cei care au un venit sub salariul minim pe economie. Educația trebuie să fie de calitate, echitabilă și incluzivă”, consideră Cristina Iurișniți, subliniind că pentru USR, educația și sănătatea copiilor este o prioritate reală și singura investiție viabilă pe termen mediu și lung pentru România!

Primăria Bistrița sare cu bani pentru subvenționarea taxei pentru gunoi acum 2 ore- Supercom vrea ca locuitorii județului să plătească mai mult pentru gunoi în primele trei luni ale acestui an. Municipalitatea sare în ajutorul bistrițenilor și este dispusă să subvenționeze taxa pentru gunoi pentru această perioadă.
Dispar merele uriașe de pe Bulevardul Republicii?! acum 3 ore- Câteva mere uriașe care împodobeau de ani de zile Bulevardul Republicii au fost scoase astăzi de angajații Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița.
Ringul de luptă al câinilor s-a mutat la Dumitra! Polițiștii fac cercetări acum 4 ore- Un nou caz de organizare lupte între câini a ieșit la lumină. Internetul a fost împânzit cu imaginile unui câine rănit în urma unei ”demonstrații de putere” a patrupedelor. Polițiștii au intrat pe fir și fac verificări.
Îndemânarea Construct, Campredo și Leoni fac angajări! NOI locuri de muncă, disponibile în Bistriţa acum 5 ore- Se fac angajări la Îndemânarea Construct, Campredo, Leoni, Agro-Ardeal, Italtextil și IMP România! Noi locuri de muncă sunt disponibile pentru cei care își caută un job bine plătit, dar și un mediu de lucru atractiv: transportul este asigurat de compania care oferă și diferite sporuri și bonusuri pentru prezență, performanță sau calitate!
Hyundai câștigă două premii „iF Design 2019”! acum 5 ore- Hyundai a obținut o nouă recunoaștere internațională a viziunii de design, pentru al cincilea an consecutiv: Modelul Palisade și conceptul Le Fil Rouge câștigă „iF Design Award”, în cadrul categoriei "Automobile / Vehicles".
Ce a decis judecătorul în cazul femeii și a celor doi bărbați ce au obligat două minore să se prostitueze acum 6 ore- Joi, doi bărbați și o femeie au ajuns la sediul poliției pentru declarații. Aceștia sunt cercetați după ce ar fi obligat două minore să se prostitueze. În urma audierii, instanța a decis soarta lor pe următoarea perioadă în care se continuă cercetările:
Ajutor de nădejde! Tot la 10 zile, câinii îi însoțesc pe polițiști în acțiunile lor! acum 7 ore- Când se vorbește despre poliție, oamenii se gândesc la uniforme și la mașini. Dar la Poliție, ”lucrează” și câteva patrupede, ajutor de nădejde al oamenilor legii. Anul trecut, câinii polițiști au fost ”în acțiune„ tot la 10 zile.
Cine este șoferul care a distrus 5 mașini în doar câteva minute: Un asistat social problemă condamnat penal acum 8 ore- Sâmbătă noaptea, un tânăr de 30 de ani reușea să distrugă 5 mașini dintr-un foc, în doar câteva minute. Aceste este un „client” fidel al polițiștilor, fiind condamnat penal pentru mai multe infracțiuni. De asemenea, acesta stă într-o locuință socială a Primăriei Bistrița, care încearcă de ceva ani evacuarea.
FANTASTIC: Bogdan Georgescu din Bistrița, pe podium la Festivalul Internațional de Film de la Berlin! acum 9 ore- Scurtmetrajul Blue Boy, realizat de Manuel Abramovici (regizor) și bistrițeanul Bogdan Georgescu (producător creativ), a fost distins cu prestigiosul trofeu Ursul de Argint, în acest weekend, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin!
FOTO – Carambol în față la Pensiunea Sheriff. Două mașini s-au ciocnit cu un microbuz și o basculantă acum 10 ore- Carambol în această dimineață în față la pensiunea Sheriff, pe DN17. În accident au fost implicate un taximetru, un autoturism, un microbuz și o basculantă. Basculanta a rupt un semn de circulație și a fost la un pas să se răstoarne cu tot cu încărcătură în pârâul din zonă.
Rămase împotmolite pe un drum forestier, cu trei copii, din cauza GPS-ului acum 11 ore- Două femei au tras spaima vieții lor când au constatat că GPS-ul le-a purtat pe un drum forestier, unde au rămas împotmolite. Cele două aveau cu ele și trei copii și tocmai vizitaseră mănăstirea Parva.
Un nou proiect Class Expert Construct: 20 de căsuțe de poveste, drăguțe și cochete, pe strada George Enescu din Bistrița acum 22 de ore- Class Expert Construct s-a impus pe piața imobiliară din Bistrița ca un constructor cu o viziune arhitecturală modernă, care pune accentul pe confort și utilitate în proiectele sale imobiliare. Fiecare metru pătrat de construcție este atent gândit, astfel încât să ofere proprietarilor tot confortul pretins, cheltuieli mici de întreținere și satisfacția unui cămin de poveste, ca-n reviste.
Asociația Autism: Elevii cu tulburări din spectrul autist și cerințe speciale au nevoie de un proces educativ incluziv real acum O zi- Referitor la declarațiile ministrului educației, Ecaterina Andronescu, legate de integrarea elevilor cu cerințe educative speciale în învățământul de masă, Asociația Autism Europa - Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț lămurește următoarele:
FOTO – Nu a luat cum trebuie curba și a accidentat un șofer de 75 de ani acum O zi- În această după-masă a avut loc un accident rutier pe DJ154, în localitatea Sărata. Implicați au fost un tânăr de 23 de ani și un bărbat de 75 de ani din Bistrița. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
Căderi de pietre pe DN17, în Pasul Tihuța acum O zi- Mai multe pietre au căzut de pe versanți în urmă cu puțin timp, pe DN17, în Pasul Tihuța. Un echipaj al Secției Drumuri Naționale au îndepărtat deja pietrele de pe carosabil.