Burse de excelență și merit din partea Consiliului Județean pentru trei foști elevi din județ

Burse de excelență și merit din partea Consiliului Județean pentru trei foști elevi din județ

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a făcut cunoscută lista cu studenții care se vor bucura de bani din partea instituției sub forma unei burse de excelență și două burse de merit. În urma analizei dosarelor, doi foști elevi ai Colegiului Național „George Coșbuc” Năsăud se vor bucura de bursele de merit, iar bursa de excelență îi revine unui fost elev care a obținut o medalie de aur la o olimpiadă internațională.

Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud acordă şi în acest an o bursă de excelență și două burse de merit studenților din județ care au obținut rezultate deosebite în activitatea școlară și de performanţă pe parcursul anilor de liceu.

Pentru bursa de excelență un singur elev din județ și-a depus dosarul. Este vorba despre Sergiu Petrușca, elevul cu care s-a mândrit în ultimii ani Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, mai ales după ce s-a întors cu o strălucitoare medalie de aur de la Olimpiada Internațională Științele Pământului.

Cele două burse de merit oferite de Consiliul Județean ajung la doi foști elevi care au studiat în același liceu – Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud.

Profesorii lui Paul Tîrlișan și ai Lăcrămioarei Domide, cei doi absolvenți ai liceului din Năsăud, au doar cuvinte de laudă la adresa lor și spun că pe tot parcursul școlii au fost doi elevi excelenți, cu rezultate remarcabile la învățătură.

Paul Tîrlișan a fost admis și studiază la o prestigioasă universitate din Marea Britanie – University of Oxford, iar în urma analizei dosarului pe care l-a depus la Consiliul Județean, a primit cel mai mare punctaj din partea comisiei de evaluare.

După ce a absolvit profilul pedagogic al Colegiului Național „George Coșbuc” Năsăud, Lăcrămioara Domide a ales să rămână acasă, iar acum urmează cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca.

Tânăra studentă a stat de vorbă cu reporterii Bistrițeanul.ro și a spus că Alegerea studierii dreptului la Universitatea Babeș-Bolyai a fost o consecință a faptului că m-a captivat ideea de a descoperi esența lucrurilor, lăsând deoparte aparența, întrucât libertatea cuiva poate depinde de pregătirea ta profesională și de modul de abordare al realității. Privesc dreptul, oarecum, ca pe o speranță că în această lume există totuși adevăr și moralitate, iar asta mă face să îmi doresc să descopăr mai multe despre acest domeniu și ,cu timpul, să profesez.”

Lăcrămioara povestește că deși acum este „la modă” să studiezi în străinătate, principalul lucru care a determinat-o să rămână în țară este speranța că se poate construi un viitor frumos și în România dacă într-adevăr îți dorești acest lucru. Tânăra își dorește să evolueze, dar aici, în locul în care a crescut.

„Sunt încântată de această idee (bursa de merit – n.r.). Această bursă din partea Consiliului Județean este, pentru mine, o dovadă că a meritat să îmi canalizez timpul pe studiu, această susținere financiară fiind o investiție în performanță, o investiție în viitor. Mă bucură să văd că munca elevilor este recunoscută și apreciată. Sincer, nu mi-am făcut o idee despre cum o să folosesc banii, dar cu siguranță îi voi investi în evoluția mea, atât din punct de vedere profesional, cât și ca persoană.”, a mai spus Lăcrămioara.

Bursele se acordă din anul I de studiu şi se păstrează pe toată durata studiilor universitare de bază, cu condiția ca beneficiarii burselor să obţină anual minim media generală 9, cu promovarea tuturor examenelor din anul respectiv (asigurarea integrală a numărului de credite contractate).

Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF. 
VIDEO Scandal cu iz penal la Londra. O bistrițeancă acuză un conațional că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire decembrie 9, 2019 - O bistrițeancă de 38 de ani, rezidentă de ani buni în Londra, acuză un conațional, originar tot din Bistrița-Năsăud, că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire. Aceasta a lucrat la firma de construcții a bărbatului și ar fi fost nevoită să scoată din propriul buzunar bani pentru a plăti muncitorii.
NOU de la Agro-Ardeal: Salam nemțesc, din 100 la sută carne și doar cu condimente naturale, făcut după o rețetă veche, din zona Bistriței! decembrie 9, 2019 - Tehnologii și specialiștii în procesarea cărnii de la Agro-Ardeal, ferma și abatorul de la Orheiu Bistriței, lucrează la foc continuu să scoată produse preparate integral din carne, fără a folosi E-uri, doar sare și condimente clasice. După ce la începutul lunii Decembrie au lansat un salam de vită făcut din carne macră și cu condimente naturale, care s-a bucurat de un real succes, având și un preț excelent - 8 lei/ 400 grame, acum anunță lansarea pe piață a unui nou produs - SALAM NEMȚESC CRUD MATURAT. Provocarea la acest produs a fost să respecte tradițională săsească din zona Bistriței, care i-a inspirat. Le-a ieșit, de miercuri noul produs va fi găsit în toate magazinele Agro Ardeal din județ și din țară.
În fața instanței, după ce a condus beat și fără permis! CE pedeapsă a primit: decembrie 9, 2019 - Un bărbat din Budac a fost reținut de polițiști. Acesta condusese un autoturism deși nu deține permis de conducere. Mai mult, a și consumat alcool înainte de a se urca la volan. CE a decis instanța, la momentul înfățișării:
Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează la stat decembrie 9, 2019 - Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează în diverse instituții ale statului. Județul nostru se regăsește la coada clasamentului din acest punct de vedere, existând județe unde 45% dintre angajați sunt bugetari.
VIDEO: Cui trebuie să mulţumim pentru că avem facultate la Bistriţa decembrie 9, 2019 - Ni se pare deja firesc faptul că în Bistriţa avem extensii universitare sau că elevii au oportunitateade a face o facultate chiar acasă. Dar începuturile acestui fenomen nu au fost deloc uşoare. Nu veţi ghici niciodată cui trebuie să mulţumim pentru acet lucru:
Aquabis angajează şoferi! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! decembrie 9, 2019 - Dacă ai permis de conducere categoriile B, C, D şi atestat de şofer profesionist – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Aquabis! Casa Doamnelor caută un bucătar priceput la mâncare tradiţională românească. Laboratoarele Holistic angajează asistent şi biolog!
FOTO/VIDEO: Bornă Via Transilvanica din mii de piese LEGO! Sute de părinți și copii fericiți: decembrie 9, 2019 - A 7-a ediție a expoziției LEGO de iarnă a avut loc în acest sfârșit de săptămână. De această dată exponatele au vrut să atragă atenția asupra naturii și pericolului în care se află aceasta. Printre lucrări, o bornă pentru Via Transilvanica, din peste 5.000 de piese. Sute de părinți și copii au construit în aceste zile, evadând din cotidian.
La un pas de tragedie! Un camion al unității militare din Prundu Bârgăului, suspendat pe un pod din Dej decembrie 9, 2019 - Un camion al unității militare aflat în misiune a fost implicat într-un accident de circulație în Dej, rămânând suspendat pe un pod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, însă mastodontul a fost avariat.
VIDEO: Mai multe şcoli profesionale, în Bistriţa-Năsăud, în 2020…? decembrie 9, 2019 - „Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu…”
ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”