Care sunt cele mai murdare zone din județ?! Ieșim sâmbătă la curățenie?

Care sunt cele mai murdare zone din județ?! Ieșim sâmbătă la curățenie?

Ziua de Curăţenie Globală îi scoate pe bistriţeni în natură. Sâmbătă se va desfăşura acţiunea de igienizare a arealelor naturale din afara localităţilor, zonele vizate anul acesta fiind râurile Bistriţa, Someş şi o parte din afluenţii acestora.

Sâmbătă se va desfăşura acţiunea de igienizare a arealelor naturale din afara localităţilor din judeţ. Voluntarii vor aduna gunoaiele din imediata vecinătate a localităţilor ori din zonele mai îndepărtate, dacă organizatorii, și anume şcolile și primăriile, pun la dispoziţie mijloace de transport.

S-a constatat că, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, activităţile de igienizare sunt necesare în special pe cursurile de apă: râuri, pârâuri, izvoare, lacuri naturale. Râul Bistriţa, Râul Someş şi afluenţii acestora sunt apele vizate, unde se va desfăşura activitatea mai intens anul acesta.

„Se pare că, în judeţul nostru, acestea sunt zonele cele mai afectate din punct de vedere al depozitării deşeurilor ilegale, adică a mormanelor de gunoi. Sigur că acolo unde nu există motive să se intervină pe un curs de apă, pentru că nu există gunoaie ori pentru că s-a intervenit de curând, atunci se poate interveni oriunde altundeva: în păduri, pe hotare, pe marginea drumurilor, dar nu pe drumuri naţionale, ci doar pe cele de utilitate locală”, declară coordonatorul judeţean al proiectului Let’s Do It!, Cristian Țetcu, pentru Bistriţeanul.ro.

Aşteptările organizatorilor sunt ca la acţiunea de igienizare să participe aproximativ 5% din populaţia judeţului:

 „Foarte multe instituţii vor participa la acţiunea de igienizare, printre care: Penitenciarul, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Jandarmeria, Garda de Mediu şi, mai ales, primăriile localităţilor. De asemenea, câteva dintre companiile care şi-au anunţat participarea sunt: Leoni, Rombat ori Kaufland. Sperăm să fie o activitate intensă, care să atingă 5% din populaţia judeţului, aşa cum şi-a propus Let’s Do It, România!”, completează coordonatorul Ţetcu Cristian.

Zonele cu nevoie de intervenţie pot fi identificate foarte uşor prin aplicaţiile Trash Out ori Let’ do it!. Este vorba despre două aplicaţii, care pot fi descărcate pe telefonul mobil şi accesate de oricine gratuit, aşa că grupurile organizate vor putea să le folosească, ca să identifice zonele mai afectate.

Se pare că, în Trash Out, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt înregistrate peste 3.600 de mormane de gunoi, de unde s-a constatat că cele mai afectate zone sunt: Valea Bîrgăului, Valea Bistriţei, Valea Someşului şi o parte din afluenţii acestora.

Activitatea va începe sâmbătă în jurul orei 9:00. În acţiunea de strângere a gunoaielor poate să participe oricine, însă trebuie să contacteze şi să se alăture grupurilor organizate.

Foto: blog.letsdoitromania.ro

Mia Biligan 

loading...
acum O orăDOLIU: A murit badea Vasile Dâncu din Runcu Salvei… „Un fenomen. Un țăran autodidact care și-a depășit condiția” - Tristețe și doliu în Runcu Salvei și în lumea literară care l-a cunoscut pe badea Vasile Dâncu. Poetul în vârstă de 79 de ani s-a stins azi-noapte. „A fost un fenomen: un țăran autodidact care și-a depașit condiția. A plecat din sat de două ori: prima dată să intre în Istoria Literaturii și Acum. Sper ca Dincolo să fie acea lume pe care a trăit-o, a visat-o și scris-o în cărți!”, a scris nepotul său, Vasile George Dâncu...
acum 2 oreFOTO: Faimoasa campioană Nadia Comăneci – impresionată de Produs în Bistrița-Năsăud, la o ședință foto Iiana! - O ședință foto în studiourile Iiana – compania care a ridicat la rang de artă contemporană vestimentația tradițională – a adus-o în prim plan pe campioana mondială Nadia Comăneci, una dintre cele mai valoroase gimnaste din toate timpurile. Sportiva a făcut cunoștință cu bunătățile  Produs în Bistrița-Năsăud!
acum 4 oreVIDEO – Tânărul care a murit aseară în Dumitrița se căsătorise de doar două luni - Aseară, un tânăr de 20 de ani din comuna Dumitrița și-a găsit sfârșitul la mai puțin de un  kilometru de casă. Tânărul a fost declarat decedat, după 50 de minute de aplicare a manevrelor de resuscitare. Rafael muncea la o fabrică de sticlă și era căsătorit de nici două luni.
acum 10 oreFOTO/VIDEO – Și-a văzut moartea cu ochii: A sărit peste calea ferată, a intrat într-un gard și s-a trezit cu mașina arzând ca o torță - Un accident urmat de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN17, în Livezile. Un tânăr din Republica Moldova a sărit cu mașina peste calea ferată, a intrat într-un gard și s-a trezit cu autoturismul arzând ca o torță.
acum 15 oreFOTO/VIDEO: Un tânăr de 20 de ani și-a pierdut viața, în urma unui accident de motocicletă - În urmă cu puțin timp, un tânăr de 20 de ani din Dumitrița și-a pierdut viața, după ce a fost implicat într-un accident de motocicletă.
acum 17 oreFOTO/VIDEO – O șoferiță a rupt un copac, două semne rutiere și un stâlp de iluminat. Un bebeluș era în mașină - O șoferiță a reușit în această seară să rupă un copac, două semne rutiere și un stâlp de iluminat public. În autoturism se mai afla o tânără, dar și un bebeluș de 8 luni. Din fericire nimeni nu a suferit răni grave.
acum 20 de oreFOTO: Picnic la o terasă din Bistrița! „Atragem atenția asupra acestui loc abandonat…” - Profesori și elevi din Bistrița și-au dat întâlnire astăzi la terasa Vama Veche din Bistrița, organizând aici un inedit picnic prin care să atragă atenția asupra unui loc abandonat pe nedrept de autorități și de bistrițeni: râul Bistrița, cu falezele sale acum îngropate în praf și buruieni, care ar putea deveni cu adevărat o atracție turistică importantă.
acum 22 de oreUn rodnean a dispărut fără urmă de două luni. Familia îl caută inclusiv prin Facebook - Un rodnean de 37 de ani a dispărut fără urmă, în urmă cu două luni. Nu este prima dată când bărbatul, care este în evidență cu probleme psihice, pleacă de acasă fără să spună cuiva ceva. Familia îl caută inclusiv pe Facebook.
acum O ziProfesorul Ion Voica a decedat! Acesta își sărbătorise ziua de naștere acum două săptămâni - Omul de fotbal Ion Voica a decedat noaptea trecută. Se pare că i-a venit de hac diabetul, boală cu care se lupta de mai mult timp. Acesta își sărbătorise ziua de naștere în urmă cu nici două săptămâni. Potrivit Sportul Bistrițean, în această dimineață s-a stins unul dintre cei mai apreciați  și longevivi profesori de...
acum O ziVIDEO: Judecătorul Cristi Danileț, la Bistrița, despre droguri care acaparează școli și legi care trebuie respectate - Cristi Danileț (judecător la Curtea de Apel Cluj, fost membru CSM, formator, doctor în drept și fondator VeDemJust) a fost invitat ieri la ONG Fest, pentru a vorbi despre statul de drept pe înțelesul tuturor, dar și la Colegiul „Liviu Rebreanu” unde a aflat de la elevi că, dacă ar avea parte de o zi fără reguli, ei și-ar lua profesorii la bătaie...
acum O ziFOTO – ALTCEVA! Kiddino, spațiul unde copilul tău își poate face temele, se poate juca sau petrece cu prietenii - S-a deschis un nou spațiu de joacă în oraș! La Kiddino, copilul tău nu doar că se poate bucura de copilărie, dar poate chiar ”scăpa” de teme. Aici e disponibil și un program after-school, unde copilul mănâncă și își pregătește lecțiile pentru a doua zi. Iar petrecerea de ziua de naștere e exclusivă! Și asta nu e tot!
acum 2 zileFOTO – A trimis un tânăr la spital, după ce a încercat să întoarcă, într-o parcare, fără să se asigure - Un bărbat de 54 de ani din Beclean a cauzat un accident rutier în această după-masă, chiar în față la fabrica Betak. Acesta a încercat să întoarcă cu autoturismul, într-o parcare, fără să se asigure. Accidentul a avut loc în urmă cu puțin timp, pe strada Industriei, chiar în față la fabrica Betak. Din primele...
acum 2 zileFOTO: De la Vocea României, la ONG Fest, în Bistrița! - Rumoare, agitație și zâmbetele unor voluntari pasionați au animat astăzi, la prânz, porticurile de la Sugălete, în centrul orașului unde a început cea de-a doua ediție a ONG Fest – un proiect independent care provoacă şi testează ideile comunităţii, un prilej de consolidare a unei comunităţi formată din oameni liberi, responsabili şi fericiţi – inițiat de Asociația Armonia Bistrița. Printre voluntari – și Alexa Dragu, care făcea senzație la Vocea României, alături de fratele ei,  Eduard...
acum 2 zileVIDEO – La primele ore ale dimineții, o familie din Prundu Bârgăului a avut parte de spaima vieții! S-a trezit cu ursul în față - Un bărbat și cei doi fii ai săi au avut parte în această dimineață de spaima vieții lor, în timp ce mergeau în pădure, după lemne. Cei trei s-au trezit în față cu un urs, care era prins într-un laț. După o desfășurare de forțe, animalul a fost eliberat și s-a întors în pădure.
acum 2 zileUn pod blochează circulația unor trenuri în Bistrița-Năsăud, timp de 2 săptămâni. Ce rute vor fi afectate - Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA îi informează pe călători că – începând de astăzi, circulația unor trenuri va fi afectată și va suferi modificări în Bistrița-Năsăud. Și asta din cauza unui pod care va fi modernizat și care necesită inclusiv scoaterea de sub tensiune a liniei de contact pe întreaga distanţă. Ce rute vor fi afectate, ce trenuri vor fi anulate: