Care sunt cele mai murdare zone din județ?! Ieșim sâmbătă la curățenie?

Care sunt cele mai murdare zone din județ?! Ieșim sâmbătă la curățenie?

Ziua de Curăţenie Globală îi scoate pe bistriţeni în natură. Sâmbătă se va desfăşura acţiunea de igienizare a arealelor naturale din afara localităţilor, zonele vizate anul acesta fiind râurile Bistriţa, Someş şi o parte din afluenţii acestora.

Sâmbătă se va desfăşura acţiunea de igienizare a arealelor naturale din afara localităţilor din judeţ. Voluntarii vor aduna gunoaiele din imediata vecinătate a localităţilor ori din zonele mai îndepărtate, dacă organizatorii, și anume şcolile și primăriile, pun la dispoziţie mijloace de transport.

S-a constatat că, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, activităţile de igienizare sunt necesare în special pe cursurile de apă: râuri, pârâuri, izvoare, lacuri naturale. Râul Bistriţa, Râul Someş şi afluenţii acestora sunt apele vizate, unde se va desfăşura activitatea mai intens anul acesta.

„Se pare că, în judeţul nostru, acestea sunt zonele cele mai afectate din punct de vedere al depozitării deşeurilor ilegale, adică a mormanelor de gunoi. Sigur că acolo unde nu există motive să se intervină pe un curs de apă, pentru că nu există gunoaie ori pentru că s-a intervenit de curând, atunci se poate interveni oriunde altundeva: în păduri, pe hotare, pe marginea drumurilor, dar nu pe drumuri naţionale, ci doar pe cele de utilitate locală”, declară coordonatorul judeţean al proiectului Let’s Do It!, Cristian Țetcu, pentru Bistriţeanul.ro.

Aşteptările organizatorilor sunt ca la acţiunea de igienizare să participe aproximativ 5% din populaţia judeţului:

 „Foarte multe instituţii vor participa la acţiunea de igienizare, printre care: Penitenciarul, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Jandarmeria, Garda de Mediu şi, mai ales, primăriile localităţilor. De asemenea, câteva dintre companiile care şi-au anunţat participarea sunt: Leoni, Rombat ori Kaufland. Sperăm să fie o activitate intensă, care să atingă 5% din populaţia judeţului, aşa cum şi-a propus Let’s Do It, România!”, completează coordonatorul Ţetcu Cristian.

Zonele cu nevoie de intervenţie pot fi identificate foarte uşor prin aplicaţiile Trash Out ori Let’ do it!. Este vorba despre două aplicaţii, care pot fi descărcate pe telefonul mobil şi accesate de oricine gratuit, aşa că grupurile organizate vor putea să le folosească, ca să identifice zonele mai afectate.

Se pare că, în Trash Out, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt înregistrate peste 3.600 de mormane de gunoi, de unde s-a constatat că cele mai afectate zone sunt: Valea Bîrgăului, Valea Bistriţei, Valea Someşului şi o parte din afluenţii acestora.

Activitatea va începe sâmbătă în jurul orei 9:00. În acţiunea de strângere a gunoaielor poate să participe oricine, însă trebuie să contacteze şi să se alăture grupurilor organizate.

Foto: blog.letsdoitromania.ro

Mia Biligan 

acum 36 de minutePe Podirei se poartă viteza de peste 100 la oră! Recordul înregistrat ieri: - Polițiștii au ieșit ieri la ”vânat” de vitezomani. Peste 30 de șoferi au rămas pietoni, după ce au apăsat pedala de accelerație prea tare. Recordul de viteză a fost înregistrat ieri tot pe Podirei, unde acum o săptămână acul vitezometrului unei mașini a ajuns la 125. 
acum O orăALERTĂ: Ne confruntăm cu o problemă gravă! „De aici pornește atitudinea în viață!” - „Cred că într-adevăr este o gravă problemă, pentru că de aici pornește și atitudinea față de muncă, și atitudinea în viață... Aici ar trebui intervenit”, crede șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Când se vor lua primele măsuri:
acum 2 oreDE NECREZUT! Campion din Bistrița accidentat în Cehia riscă să își piardă un picior din cauza asigurării de sănătate - Damaschin Berende, proaspăt campion european la atelaje trase de câini, riscă să piardă mobilitatea parțială sau chiar totală a unui picior, după ce a suferit un accident în Cehia. Firma românească la care și-a făcut asigurarea de sănătate refuză să plătească operația.
acum 2 oreTRIST – Sărăcia a împins-o în Pasul Tihuța, unde și-a găsit sfârșitul - O femeie de 35 de ani și-a găsit sfârșitul zilele trecute în Pasul Tihuța. Trupul acesteia a fost găsit pe un câmp din Piatra Fântânele. Femeia, care era din județul Suceava a fost împinsă în Piatra Fântânele de sărăcie.
acum 3 oreUn tânăr a furat o mașină, iar un bistrițean a ajuns după gratii pentru că a condus beat - Alcoolul la volan se pedepsește cu închisoare. S-a convins de asta un bistrițean care a fost încarcerat ieri pentru comiterea acestei infracțiuni. Și furtul te poate duce după gratii. Mai ales dacă furi o mașină și nu ai nici permis de conducere.
acum 3 oreFOTO: A început montarea patinoarului. Unde și de când putem patina - Pe timp de iarnă bistrițenii s-au bucurat, în anii precedenți, de locații pentru patinat. În unii ani au fost chiar două patinoare. Anul trecut a funcționat doar cel din spatele Spitalului Județean. Anul acesta va fi din nou un singur patinoar. Lucrările de amplasare a acestuia au început:
acum 4 oreVIDEO: Militarii dați afară din armată, „suspendați în aer” de schimbările legislative. Cer dreptate, pe motiv de discriminare - În urma unei legi date acum câțiva ani, militarii care împlineau 40 de ani erau ”dați afară” din Armată. Schimbările legislative din acest an îi discriminează pe cei care au luptat eroic pentru țară. Mai exact, aceștia nu-și pot deduce din vârsta de pensionare, anii munciți în teatrele de operațiuni. Acum au intentat proces împotriva MAPN, cerând să li se facă dreptate.
acum 5 oreConsilierul lui Deneș: Ecologiștii sunt săriți puțin de pe fix. UE consideră proiectul pentru Colibița ca fiind cel mai bun, și ei comentează - Proiectul de reabilitare a barajului de la Colibița a fost apreciat de specialiștii în domeniu. Mai mult, a fost catalogat drept cel mai bun proiect de apărare împotriva inundațiilor, un proiect - locmotivă.De aceea, consilierul lui Deneș a declarat că ecologiștii sunt puțin săriți de pe fix, punând în balanță bâzdâgăniile din apă cu viața a peste 100.000 de oameni.
acum 6 oreHARTA CRIMINALILOR DIN ROMÂNIA: Pe ce loc se află județul nostru la numărul de criminali - Parchetul General a întocmit o hartă a numărului de omucideri pe o perioadă de cinci ani. Psihologii criminologi au întocmit chiar și un top al zodiilor cu înclinație spre a ucide sau a fi victime. AFLĂ pe ce loc se află județul nostru:
acum 7 oreE OFICIAL! Supercom a câștigat licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din județ - Supercom, actuala firmă de salubritate care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din județ, a câștigat licitația organizată în acest sens. În cursă au intrat trei firme și după contestări peste contestări, au ieșit învingători cei de la Supercom.
acum 8 oreRostul de dimineață: Începe Postul Nașterii Domnului. Cum procedăm…? - Astăzi începe, care va să zică, Postul Nașterii Domnului... De unde facem rost de mâncare de post? De ce să iertăm dușmani care merită scuipați și care ne-au călcat în picioare? Cum naiba să facem să nu ne mai înjurăm aproapele? Cum să nu urlăm în trafic? De ce să ne umilim? Începe totuși postul Crăciunului...
acum 9 oreSPITAL: Unul din cele mai performante aparate din lume, pentru unul dintre cei mai buni doctori din România - Spitalul Județean se mândrește cu unul dintre cei mai buni doctori ortopezi din România. La un așa om, trebuia un aparat de lucru pe măsură. Așa că se va finanța o linie completă de chirurgie artroscopică de înaltă calitate.
acum 21 de oreUn bătrân din Zagra a murit, într-un accident cu un atelaj - Un teribil accident cu un atelaj i-a curmat viața unui bătrân de 80 de ani din localitatea Zagra. Acesta a fost găsit de către echipajele medicale în stop cardio-respirator și, din păcate, nu a putut fi salvat.
acum 23 de oreVIDEO: O experiență unică, în Bistrița-Năsăud! „M-am simtit ca într-o altă Românie” - O experiență unică resimțită în Bistrița-Năsăud a ieșit la iveală grație unui mini-documentar produs de EvergreenMan. Traversând peste 100 de kilometri din județul nostru, călătorul bucureștean a descoperit aici „o altă Românie”, cu oameni politicoși și peisaje de o sălbăticie rară… „Experiența pe care am trăit-o va rămâne încrustată în memoria noastră probabil pentru tot...
acum O ziTRIST: Decizia unui preot din Năsăud i-a dezamăgit crunt pe enoriașii săi - „TRIST... Se spune că „Dumnezeu este iubire”. Dacă e așa, atunci Biserica, prin  preoții săi, ar trebui să propovăduiască iubirea, dragostea de aproapele nostru, bunătatea și smerenia... Se pare că în realitate lucrurile nu stau tocmai la fel pentru unii preoți” – scriu părinții care au dezlănțuit valuri de nemulțumire în mediul online.