„Căsoaia”. Un mesaj cultural și artistic din Bistrița-Năsăud. Onoare, prețuire și respect…

„Căsoaia”. Un mesaj cultural și artistic din Bistrița-Năsăud. Onoare, prețuire și respect…

Ca să explic titlul acestei povestioare, Căsoaia, ar trebui să adaug câteva cuvinte despre un eveniment la care am participat cu ceva vreme în urmă și despre care am citit zilele acestea, în presa arădeană. Era un articol postat de inimosul bănățean, domnul Gheorghe Câlb, economist de profesie, patronul acelei pensiuni de la Popasul Turistic, numit „Valea Arinilor” – Căsoaia, în județul Arad.

Până să înțeleg și eu legătura dintre denumire și eveniment, motivul prezenței noastre acolo, mă gândeam la o casă țărănească veche, undeva pe un vârf de deal.

Nuuu, nicidecum! O locație extraordinară situată într-un loc de vis, modernă, primitoare și ospitalieră, din care atunci când pleci, îți promiți că sigur o să revii! E ușor de verificat acest lucru și sunt sigură ca o veți face! Nu o să regretați! Iar doamna Tina, soția domnului Câlb este o gazdă extraordinară!

Am fost invitată acolo în calitate de scriitoare, dar împreună cu soțul meu, am dus cu noi mesajul cultural și artistic al școlii, satului și județului. Și nu numai… Explic îndată:

Am postat fotografii pe pagina mea de FB, la întoarcere, dar văzând ceea ce s-a scris în presa arădeană, mi-am zis că nu e lipsit de modestie să fac cunoscută tuturor această unire de forțe și acțiuni, într-un efort comun, al școlii din localitate, al primăriei și bisericilor, al celorlalți factori culturali și sociali care au creat o adevarată mișcare literară și artistică „îmbinată cu o ambiție împlinită pe frontul spiritului, al culturii”, așa cum spune ziaristul Tristan Mihuță de la ziarul „Glasul Aradului”.

Da, e vorba de localitatea din județul Arad care are în centru acel „ferment”, dar și magnet al activităților culturale, care reușește nu să bifeze, ci să realizeze activități de suflet, al căror ecou răzbate și străbate, până departe – domnul Câlb.

Merită să-l cunoașteți, merită să-l căutați, merită să-l luăm ca model. Nu ca patron al Popasului Turistic – Valea Arinilor – Căsoaia, ci mai mult decât atât. De ce?

Antrenând și implicandu-se în colaborarea aceasta strânsă, dintre instituții  și școli din țară, s-a născut aici nu doar o mișcare literară și artistică, ci și o revistă, Cartea – izvor de cultură de o ținută grafică deosebită.

Fondatorul revistei, inimosul Stelu Pop, împreună cu redactorul Mihai Cotea și întregul colectiv redacțional, susțin și promovează cultura, dăruind o carte, o creație artistică, sprijinind talentul și pasiunea pentru cultură.

E lucru de apreciat și recunoscut!

În cadrul acelui Festival, „La Poalele Highișului”, școala a organizat un concurs național de creație „Zâmbet de copil în zbor de fluturi”, ediția  a II-a, jurizat de personalități cunoscute ale culturii și artei. Au fost inviați parteneri din județele Bihor, Maramureș, Suceava, Bacău, Constanța, Ialomița, Prahova, Mureș, Cluj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Hunedoara și Caraș-Severin. Printre elevii și dascălii premiați acolo ne-am numărat și noi, mândri că am purtat numele școlii și al localității noastre, pe meleaguri bănățene.

Domnul primar al comunei, Florin Farcașiu, a sprijinit și însoțit întreaga derulare a activității, alături de invitați de seamă din Franța și Germania.

Au urmărit și aplaudat, la hotelul Casa Verde, lansările și prezentările de carte ale celor prezenți, gazde și invitați: procuror Florin T. Roman, Mihai Cotea, Claudia Elena Peter, Florentina Pâncotan, Nadia Urian, Stelu Pop, precum și implicarea profesorilor Școlii Gimnaziale Târnova, în realizarea monografiei localității. Alături de alte lansări de carte.

O preocupare lăudabilă și cu ecou!

Au expus lucrări, artiștii plastici: soții Jurcuț, Gheorghe Oprea, soții Peter și Cristian Tomlo.

Am simțit respect și am dăruit respect! Unei întregi echipe! Din nou o echipă harnică, implicată, care răspândește admirație, prin fiecare gest și cuvânt. Motiv pentru care ne plecăm respectuos, salutând efortul și dăruirea, rezultatul și împlinirea!  Onoare, prețuire și respect pentru cei care s-au implicat și au trăit fiecare moment al festivalului. La maximum!

Semnează – cei care s-au simțit atât de onorați de invitația de a fi prezenți

la „Căsoaia”: Nadia și Cornel Urian

FOTO: Ocrotiți și premiați de Eminescu! acum 13 minute- Ocrotiți de Eminescu: Tinerele talente ale județului au avut parte de experiențe de poveste care, cu siguranță, vor rămâne imprimate printre amintirile lor importante! Cine s-a întors cu premii constând în diplome, cărți și bani:
Un SUPER cadou de Dragobete! acum 54 de minute- Dacă ești încă în căutarea unui cadou de Dragobete, poți respira ușurat! L-ai găsit și se află doar la un click distanță! Unde mai pui că este și impresionant, și reconfortant și sănătos pe deasupra!
Iarna viitoare ne-ncălzim mai ieftin! Ce măsuri se iau pentru lemnele de foc: acum 2 ore- Ministrul Ioan Deneș a declarat astăzi că se dorește luarea mai multor măsuri de ieftinire a lemnului de foc pentru cetățeni. Astfel, iarna viitoare ne vom încălzi..cu bani mai puțini.
Probleme cu transportul elevilor în Bistrița-Năsăud? acum 3 ore- Probleme cu transportul elevilor în Bistrița-Năsăud? Ca și infrastructura școlară, dotările sau finanțarea per elev în cazul bunurilor și serviciilor - problema cade în sarcina primăriilor. Ele trebuie să optimizeze condițiile și să obțină toate avizele și pentru șofer și pentru mașină.
Un bistrițean, pus după gratii pentru 30 de zile, de autoritățile dejene acum 4 ore- Un bistrițean își va petrece următoarea lună în arestul poliției dejene. Acesta a fost pus acolo de către instanță, după ce a încălcat legea în municipiul Dej.
Tânărul cu cuțitul, elev de nota 10 la purtare! UNDE a avut loc incidentul: acum 5 ore- Un incident nemaiîntâlnit a avut loc, ieri, la un liceu din Bistrița. Pentru a clarifica lucrurile în urma unui conflict, un elev și-a amenințat colegul cu un cuțit. Culmea, acesta are nota 10 la purtare și nu a mai făcut probleme până acum. Unde s-a întâmplat și ce riscă liceanul:
Tot mai bine e acasă: Se întorc cu zecile la școală, în Bistrița-Năsăud acum 6 ore- Zeci de copii ai bistrițenilor care muncesc în străinătate se întorc anual să facă școală acasă. În general, nu au întâmpinat probleme majore cu adaptarea la sistemul românesc de educație. Au fost și situații în care copiii au solicitat să se înscrie într-o clasă inferioară.
ȘOCANT: Doi elevi de liceu despărțiți de jandarmi, după ce unul dintre ei a scos un cuțit lung de 18 cm acum 7 ore- Certurile între elevi par să ajungă la un alt nivel. O dispută mai veche se putea termina tragic. Un elev și-a amenințat un coleg de liceu cu acte de violență, în timp ce ținea în mână un cuțit lung de 18 cm.
Un scandal cu nepotul său s-a terminat tragic pentru un bătrân din Bistrița acum 8 ore- Un bătrân de 78 de ani și-a pierdut viața ieri, după o ceartă cu nepotul său. Tragicul eveniment a avut loc într-un apartament din Bistrița. Nenorocirea a fost anunțată chiar de către soția bărbatulu, care a luat parte la întreaga scenă.
Un bărbat din Căian i-a ”rugat” pe judecători să-l trimită la închisoare! acum 24 de ore- Polițiștii au încarcerat ieri un bărbat din localitatea Căianu Mic. Acesta își va petrece următoarele luni după gratii. Motivul? A făcut scandal și apoi a ”forțat” mâna instanței ca să-l trimită la închisoare.
RECORD: Încasări peste așteptări! Cel mai mare număr de spectatori, la „Dacia”! acum O zi- Un adevărat record au înregistrat cei de la Centrul Cultural Dacia, în acest weekend: „De trei ani de zile, de când s-a redeschis cinematograful Dacia, nu au mai fost asemenea vânzări… Iar în weekend, vor rula filme pentru copii, dar și o comedie neagră, în sala de concerte”, ne-a mărturisit cu mândrie managerul cinematografului, Ramona Creța-Bugnar.
Pedeapsă record pentru tânărul din Tîrlișua care a provocat un accident lângă Beclean, în care și-a pierdut viața un taximetrist acum O zi- Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în cazul tânărului din Tîrlișua care a provocat un accident rutier în 2017, în care a murit un taximetrist și au fost rănite alte trei persoane. Judecătorii clujeni nu au fost deloc blânzi cu tânărul, dublând practic pedeapsa stabilită de Judecătoria Beclean.
NOUTĂȚI în anul școlar 2019-2020: Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale acum O zi- Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale în noul an școlar care va începe luni, 9 septembrie: câteva grădinițe s-au desființat, în lipsa umărului necesar de copii, alte școli primare au devenit grădinițe. Numărul de clase  continuă să scadă... 
Cum e să fii „profesor de serviciu” într-o școală din Bistrița, în ziua în care elevii te consideră invizibil… acum O zi- Un experiment amuzant, pus la cale de un profesor de serviciu: „…am fost „profesor de serviciu”. A fost acea zi în care ar fi trebuit să fiu o acritură și să cert elevii. Ziua în care, de regulă, am senzația că sunt invizibilă. Elevii intră în școală, de cele mai multe ori trădând un soi de apatie, trec pe lângă mine și îmi dau IGNORE…” 
Iubești copiii? Vrei să-i scoți din sistemul de protecție al statului? AFLĂ cum poți deveni asistent maternal: acum O zi- Sute de copii sunt prinși în sistemul de protecție al statului. Cea mai ușoră metodă ca aceștia să cunoască ”viața de familie” este cu ajutorul asistenților maternali. Dacă dorești să schimbi viața unui copilaș, DGASPC face un curs de instruire pentru cei interesați: