„Căsoaia”. Un mesaj cultural și artistic din Bistrița-Năsăud. Onoare, prețuire și respect…

„Căsoaia”. Un mesaj cultural și artistic din Bistrița-Năsăud. Onoare, prețuire și respect…

Ca să explic titlul acestei povestioare, Căsoaia, ar trebui să adaug câteva cuvinte despre un eveniment la care am participat cu ceva vreme în urmă și despre care am citit zilele acestea, în presa arădeană. Era un articol postat de inimosul bănățean, domnul Gheorghe Câlb, economist de profesie, patronul acelei pensiuni de la Popasul Turistic, numit „Valea Arinilor” – Căsoaia, în județul Arad.

Până să înțeleg și eu legătura dintre denumire și eveniment, motivul prezenței noastre acolo, mă gândeam la o casă țărănească veche, undeva pe un vârf de deal.

Nuuu, nicidecum! O locație extraordinară situată într-un loc de vis, modernă, primitoare și ospitalieră, din care atunci când pleci, îți promiți că sigur o să revii! E ușor de verificat acest lucru și sunt sigură ca o veți face! Nu o să regretați! Iar doamna Tina, soția domnului Câlb este o gazdă extraordinară!

Am fost invitată acolo în calitate de scriitoare, dar împreună cu soțul meu, am dus cu noi mesajul cultural și artistic al școlii, satului și județului. Și nu numai… Explic îndată:

Am postat fotografii pe pagina mea de FB, la întoarcere, dar văzând ceea ce s-a scris în presa arădeană, mi-am zis că nu e lipsit de modestie să fac cunoscută tuturor această unire de forțe și acțiuni, într-un efort comun, al școlii din localitate, al primăriei și bisericilor, al celorlalți factori culturali și sociali care au creat o adevarată mișcare literară și artistică „îmbinată cu o ambiție împlinită pe frontul spiritului, al culturii”, așa cum spune ziaristul Tristan Mihuță de la ziarul „Glasul Aradului”.

Da, e vorba de localitatea din județul Arad care are în centru acel „ferment”, dar și magnet al activităților culturale, care reușește nu să bifeze, ci să realizeze activități de suflet, al căror ecou răzbate și străbate, până departe – domnul Câlb.

Merită să-l cunoașteți, merită să-l căutați, merită să-l luăm ca model. Nu ca patron al Popasului Turistic – Valea Arinilor – Căsoaia, ci mai mult decât atât. De ce?

Antrenând și implicandu-se în colaborarea aceasta strânsă, dintre instituții  și școli din țară, s-a născut aici nu doar o mișcare literară și artistică, ci și o revistă, Cartea – izvor de cultură de o ținută grafică deosebită.

Fondatorul revistei, inimosul Stelu Pop, împreună cu redactorul Mihai Cotea și întregul colectiv redacțional, susțin și promovează cultura, dăruind o carte, o creație artistică, sprijinind talentul și pasiunea pentru cultură.

E lucru de apreciat și recunoscut!

În cadrul acelui Festival, „La Poalele Highișului”, școala a organizat un concurs național de creație „Zâmbet de copil în zbor de fluturi”, ediția  a II-a, jurizat de personalități cunoscute ale culturii și artei. Au fost inviați parteneri din județele Bihor, Maramureș, Suceava, Bacău, Constanța, Ialomița, Prahova, Mureș, Cluj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Hunedoara și Caraș-Severin. Printre elevii și dascălii premiați acolo ne-am numărat și noi, mândri că am purtat numele școlii și al localității noastre, pe meleaguri bănățene.

Domnul primar al comunei, Florin Farcașiu, a sprijinit și însoțit întreaga derulare a activității, alături de invitați de seamă din Franța și Germania.

Au urmărit și aplaudat, la hotelul Casa Verde, lansările și prezentările de carte ale celor prezenți, gazde și invitați: procuror Florin T. Roman, Mihai Cotea, Claudia Elena Peter, Florentina Pâncotan, Nadia Urian, Stelu Pop, precum și implicarea profesorilor Școlii Gimnaziale Târnova, în realizarea monografiei localității. Alături de alte lansări de carte.

O preocupare lăudabilă și cu ecou!

Au expus lucrări, artiștii plastici: soții Jurcuț, Gheorghe Oprea, soții Peter și Cristian Tomlo.

Am simțit respect și am dăruit respect! Unei întregi echipe! Din nou o echipă harnică, implicată, care răspândește admirație, prin fiecare gest și cuvânt. Motiv pentru care ne plecăm respectuos, salutând efortul și dăruirea, rezultatul și împlinirea!  Onoare, prețuire și respect pentru cei care s-au implicat și au trăit fiecare moment al festivalului. La maximum!

Semnează – cei care s-au simțit atât de onorați de invitația de a fi prezenți

la „Căsoaia”: Nadia și Cornel Urian

loading...
acum 49 de minuteFOTO – Se poate! Cei din Sîngeorz chiar curăță după animalele lor! - Insistența e mama succesului. Iar câteodată, și măsurile mai drastice! Dar rezultatul e cel dorit. Iar imaginile surprinse zilele trecute arată asta. Un bărbat din Sîngeorz strânge în găleată ce a rămas în urma calului său. Deci, se poate!
acum 2 oreDOLIU: A murit badea Vasile Dâncu din Runcu Salvei… „Un fenomen. Un țăran autodidact care și-a depășit condiția” - Tristețe și doliu în Runcu Salvei și în lumea literară care l-a cunoscut pe badea Vasile Dâncu. Poetul în vârstă de 79 de ani s-a stins azi-noapte. „A fost un fenomen: un țăran autodidact care și-a depașit condiția. A plecat din sat de două ori: prima dată să intre în Istoria Literaturii și Acum. Sper ca Dincolo să fie acea lume pe care a trăit-o, a visat-o și scris-o în cărți!”, a scris nepotul său, Vasile George Dâncu...
acum 3 oreFOTO: Faimoasa campioană Nadia Comăneci – impresionată de Produs în Bistrița-Năsăud, la o ședință foto Iiana! - O ședință foto în studiourile Iiana – compania care a ridicat la rang de artă contemporană vestimentația tradițională – a adus-o în prim plan pe campioana mondială Nadia Comăneci, una dintre cele mai valoroase gimnaste din toate timpurile. Sportiva a făcut cunoștință cu bunătățile  Produs în Bistrița-Năsăud!
acum 5 oreVIDEO – Tânărul care a murit aseară în Dumitrița se căsătorise de doar două luni - Aseară, un tânăr de 20 de ani din comuna Dumitrița și-a găsit sfârșitul la mai puțin de un  kilometru de casă. Tânărul a fost declarat decedat, după 50 de minute de aplicare a manevrelor de resuscitare. Rafael muncea la o fabrică de sticlă și era căsătorit de nici două luni.
acum 11 oreFOTO/VIDEO – Și-a văzut moartea cu ochii: A sărit peste calea ferată, a intrat într-un gard și s-a trezit cu mașina arzând ca o torță - Un accident urmat de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN17, în Livezile. Un tânăr din Republica Moldova a sărit cu mașina peste calea ferată, a intrat într-un gard și s-a trezit cu autoturismul arzând ca o torță.
acum 16 oreFOTO/VIDEO: Un tânăr de 20 de ani și-a pierdut viața, în urma unui accident de motocicletă - În urmă cu puțin timp, un tânăr de 20 de ani din Dumitrița și-a pierdut viața, după ce a fost implicat într-un accident de motocicletă.
acum 18 oreFOTO/VIDEO – O șoferiță a rupt un copac, două semne rutiere și un stâlp de iluminat. Un bebeluș era în mașină - O șoferiță a reușit în această seară să rupă un copac, două semne rutiere și un stâlp de iluminat public. În autoturism se mai afla o tânără, dar și un bebeluș de 8 luni. Din fericire nimeni nu a suferit răni grave.
acum 21 de oreFOTO: Picnic la o terasă din Bistrița! „Atragem atenția asupra acestui loc abandonat…” - Profesori și elevi din Bistrița și-au dat întâlnire astăzi la terasa Vama Veche din Bistrița, organizând aici un inedit picnic prin care să atragă atenția asupra unui loc abandonat pe nedrept de autorități și de bistrițeni: râul Bistrița, cu falezele sale acum îngropate în praf și buruieni, care ar putea deveni cu adevărat o atracție turistică importantă.
acum 23 de oreUn rodnean a dispărut fără urmă de două luni. Familia îl caută inclusiv prin Facebook - Un rodnean de 37 de ani a dispărut fără urmă, în urmă cu două luni. Nu este prima dată când bărbatul, care este în evidență cu probleme psihice, pleacă de acasă fără să spună cuiva ceva. Familia îl caută inclusiv pe Facebook.
acum O ziProfesorul Ion Voica a decedat! Acesta își sărbătorise ziua de naștere acum două săptămâni - Omul de fotbal Ion Voica a decedat noaptea trecută. Se pare că i-a venit de hac diabetul, boală cu care se lupta de mai mult timp. Acesta își sărbătorise ziua de naștere în urmă cu nici două săptămâni. Potrivit Sportul Bistrițean, în această dimineață s-a stins unul dintre cei mai apreciați  și longevivi profesori de...
acum O ziVIDEO: Judecătorul Cristi Danileț, la Bistrița, despre droguri care acaparează școli și legi care trebuie respectate - Cristi Danileț (judecător la Curtea de Apel Cluj, fost membru CSM, formator, doctor în drept și fondator VeDemJust) a fost invitat ieri la ONG Fest, pentru a vorbi despre statul de drept pe înțelesul tuturor, dar și la Colegiul „Liviu Rebreanu” unde a aflat de la elevi că, dacă ar avea parte de o zi fără reguli, ei și-ar lua profesorii la bătaie...
acum O ziFOTO – ALTCEVA! Kiddino, spațiul unde copilul tău își poate face temele, se poate juca sau petrece cu prietenii - S-a deschis un nou spațiu de joacă în oraș! La Kiddino, copilul tău nu doar că se poate bucura de copilărie, dar poate chiar ”scăpa” de teme. Aici e disponibil și un program after-school, unde copilul mănâncă și își pregătește lecțiile pentru a doua zi. Iar petrecerea de ziua de naștere e exclusivă! Și asta nu e tot!
acum 2 zileFOTO – A trimis un tânăr la spital, după ce a încercat să întoarcă, într-o parcare, fără să se asigure - Un bărbat de 54 de ani din Beclean a cauzat un accident rutier în această după-masă, chiar în față la fabrica Betak. Acesta a încercat să întoarcă cu autoturismul, într-o parcare, fără să se asigure. Accidentul a avut loc în urmă cu puțin timp, pe strada Industriei, chiar în față la fabrica Betak. Din primele...
acum 2 zileFOTO: De la Vocea României, la ONG Fest, în Bistrița! - Rumoare, agitație și zâmbetele unor voluntari pasionați au animat astăzi, la prânz, porticurile de la Sugălete, în centrul orașului unde a început cea de-a doua ediție a ONG Fest – un proiect independent care provoacă şi testează ideile comunităţii, un prilej de consolidare a unei comunităţi formată din oameni liberi, responsabili şi fericiţi – inițiat de Asociația Armonia Bistrița. Printre voluntari – și Alexa Dragu, care făcea senzație la Vocea României, alături de fratele ei,  Eduard...
acum 2 zileVIDEO – La primele ore ale dimineții, o familie din Prundu Bârgăului a avut parte de spaima vieții! S-a trezit cu ursul în față - Un bărbat și cei doi fii ai săi au avut parte în această dimineață de spaima vieții lor, în timp ce mergeau în pădure, după lemne. Cei trei s-au trezit în față cu un urs, care era prins într-un laț. După o desfășurare de forțe, animalul a fost eliberat și s-a întors în pădure.