„Căsoaia”. Un mesaj cultural și artistic din Bistrița-Năsăud. Onoare, prețuire și respect…

„Căsoaia”. Un mesaj cultural și artistic din Bistrița-Năsăud. Onoare, prețuire și respect…

Ca să explic titlul acestei povestioare, Căsoaia, ar trebui să adaug câteva cuvinte despre un eveniment la care am participat cu ceva vreme în urmă și despre care am citit zilele acestea, în presa arădeană. Era un articol postat de inimosul bănățean, domnul Gheorghe Câlb, economist de profesie, patronul acelei pensiuni de la Popasul Turistic, numit „Valea Arinilor” – Căsoaia, în județul Arad.

Până să înțeleg și eu legătura dintre denumire și eveniment, motivul prezenței noastre acolo, mă gândeam la o casă țărănească veche, undeva pe un vârf de deal.

Nuuu, nicidecum! O locație extraordinară situată într-un loc de vis, modernă, primitoare și ospitalieră, din care atunci când pleci, îți promiți că sigur o să revii! E ușor de verificat acest lucru și sunt sigură ca o veți face! Nu o să regretați! Iar doamna Tina, soția domnului Câlb este o gazdă extraordinară!

Am fost invitată acolo în calitate de scriitoare, dar împreună cu soțul meu, am dus cu noi mesajul cultural și artistic al școlii, satului și județului. Și nu numai… Explic îndată:

Am postat fotografii pe pagina mea de FB, la întoarcere, dar văzând ceea ce s-a scris în presa arădeană, mi-am zis că nu e lipsit de modestie să fac cunoscută tuturor această unire de forțe și acțiuni, într-un efort comun, al școlii din localitate, al primăriei și bisericilor, al celorlalți factori culturali și sociali care au creat o adevarată mișcare literară și artistică „îmbinată cu o ambiție împlinită pe frontul spiritului, al culturii”, așa cum spune ziaristul Tristan Mihuță de la ziarul „Glasul Aradului”.

Da, e vorba de localitatea din județul Arad care are în centru acel „ferment”, dar și magnet al activităților culturale, care reușește nu să bifeze, ci să realizeze activități de suflet, al căror ecou răzbate și străbate, până departe – domnul Câlb.

Merită să-l cunoașteți, merită să-l căutați, merită să-l luăm ca model. Nu ca patron al Popasului Turistic – Valea Arinilor – Căsoaia, ci mai mult decât atât. De ce?

Antrenând și implicandu-se în colaborarea aceasta strânsă, dintre instituții  și școli din țară, s-a născut aici nu doar o mișcare literară și artistică, ci și o revistă, Cartea – izvor de cultură de o ținută grafică deosebită.

Fondatorul revistei, inimosul Stelu Pop, împreună cu redactorul Mihai Cotea și întregul colectiv redacțional, susțin și promovează cultura, dăruind o carte, o creație artistică, sprijinind talentul și pasiunea pentru cultură.

E lucru de apreciat și recunoscut!

În cadrul acelui Festival, „La Poalele Highișului”, școala a organizat un concurs național de creație „Zâmbet de copil în zbor de fluturi”, ediția  a II-a, jurizat de personalități cunoscute ale culturii și artei. Au fost inviați parteneri din județele Bihor, Maramureș, Suceava, Bacău, Constanța, Ialomița, Prahova, Mureș, Cluj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Hunedoara și Caraș-Severin. Printre elevii și dascălii premiați acolo ne-am numărat și noi, mândri că am purtat numele școlii și al localității noastre, pe meleaguri bănățene.

Domnul primar al comunei, Florin Farcașiu, a sprijinit și însoțit întreaga derulare a activității, alături de invitați de seamă din Franța și Germania.

Au urmărit și aplaudat, la hotelul Casa Verde, lansările și prezentările de carte ale celor prezenți, gazde și invitați: procuror Florin T. Roman, Mihai Cotea, Claudia Elena Peter, Florentina Pâncotan, Nadia Urian, Stelu Pop, precum și implicarea profesorilor Școlii Gimnaziale Târnova, în realizarea monografiei localității. Alături de alte lansări de carte.

O preocupare lăudabilă și cu ecou!

Au expus lucrări, artiștii plastici: soții Jurcuț, Gheorghe Oprea, soții Peter și Cristian Tomlo.

Am simțit respect și am dăruit respect! Unei întregi echipe! Din nou o echipă harnică, implicată, care răspândește admirație, prin fiecare gest și cuvânt. Motiv pentru care ne plecăm respectuos, salutând efortul și dăruirea, rezultatul și împlinirea!  Onoare, prețuire și respect pentru cei care s-au implicat și au trăit fiecare moment al festivalului. La maximum!

Semnează – cei care s-au simțit atât de onorați de invitația de a fi prezenți

la „Căsoaia”: Nadia și Cornel Urian

acum 34 de minuteAccident mortal la Feldru - Un accident a avut loc, în urmă cu puțină vreme, la Feldru. O persoană s-a răsturnat, cu ATV-ul. În ciuda eforturilor medicilor, victima nu a mai putut fi salvată. 
acum O orăSmart Cleaning îți ia povara curățeniei pentru sărbători! Dacă îți faci programare din timp! - Mai e puțin și vin sărbătorile de iarnă. Gospodinele deja se gândesc la prăjituri și mâncăruri. Dar nu asta le e cel mai greu. Ci făcutul curățeniei! Smart Cleaning vine în ajutor, dar au o condiție! Programările trebuie făcute din timp pentru ca să poată să vă ajute pe cât mai mulți! Și să poată lucra profesionist, așa cum sunt deja recunoscuți.
acum 2 oreVIDEO – IMAGINI ȘOCANTE! Cum arată Parcul Național Munții Rodnei sub amenințarea securii - O filmare cu drona a celor de la Agent Green arată cât de nemiloși au fost hoții de lemn cu Parcul Național Munții Rodnei, care a fost distrus efectiv de drujbe și securi. Hoții nu s-au sfiit să intre nici măcar în zonele de protecție strictă sau în pădurile cu arbori seculari.
acum 3 oreFOTO – Bistrița a rămas în urmă! Au început lucrările la prima parcare etajată din județ, la Prund! - Conducerea orașului vorbește de construirea unei parcări etajate, de ani de zile. Au rămas vorbele, căci faptele se întâmplă la câțiva kilometri distanță. La Pundu Bârgăului au început deja lucrările la parcare. Autoritățile locale speră ca parterul să fie finalizat până se instalează iarna. 
acum 4 oreDoina Pană (PSD): Viitorul României trebuie să fie în UE, dar nu oricum! Nu în poziția „ghiocelului” - Viitorul României trebuie să fie în UE, dar nu oricum! Nu în poziția „ghiocelului” - consideră vicepreședintele PSD Doina Pană, visând la o Românie demnă, respectată, tratată egal cu celelalte state membre, indiferent de culoarea politică a celor care conduc vremelnic instituțiile europene!
acum 19 oreFOTO – Haos pe strada Crinilor, din cauza unei defecțiuni la o țeavă de gaz - Haos în această după-masă pe strada Crinilor, din cauza unei lucrări pentru remedierea unei probleme la o țeavă de gaz. Strada este blocată complet, traficul fiind deviat pe Cerbului.
acum 20 de oreȘi adulții pot fi adoptați! Proiect inedit, demarat la Bistrița - O instituție din Bistrița a demarat recent un proiect extraordinar prin intermediul căruia zeci de adulți vor fi „adoptați”. Va fi spre binele și sprijinul a sute de copii din oraș.
acum 21 de orePe Turc îl roade curiozitatea! Ce vrea să afle de la Radu Moldovan: - Ioan Turc s-a arătat preocupat de ceea ce se întâmplă cu banii publici. Așa că i-a cerut socoteală președintelui Consiliului Județean cu privire la valoarea unor salarii. Asta, după ce i-a transmis un ”Calmează-te!”,făcând referire la procesul primarului orașului stațiune.
acum 22 de oreFOTO/VIDEO: O bistrițeancă, locul III la Cupa României de Artă Florală - Zilele trecute, la Sibiu, a avut loc Cupa României de Artă Florală. La acest concurs a participat și o bistrițeancă. Ea a reușit să cucerească locul III. A fost foarte apreciată de juriu pentru frumusețile ieșite din mâinile sale la cele trei probe. 
acum 23 de oreIoan Turc s-a înscris în cursa pentru fotoliul de primar! Ce planuri are pentru Bistrița: - Până astăzi s-au putut depune candidaturile celor care intră în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Ioan Turc, președintele PNL BN, a anunțat că a intrat și el în această cursă. Mai mult, a prezentat și ideile de guvernare pe care le are.
acum 23 de oreUn important om de afaceri a fost legat și jefuit de hoți, în propria casă - Un important om de afaceri din județ a avut parte de spaima vieții sale, după ce ieri dimineață a fost prădat de hoți. Cei trei i-ar fi pătruns în casă, iar când a fost surprins de proprietar l-au legat. Deocamdată nu se știe ce au furat din locuință.
acum 24 de oreEvitați strada Crinilor! Este închisă pentru lucrări - Intersecția de pe strada Crinilor cu Cerbului este total blocată. Se execută lucrări de conectare a unei conducte. Circulația pe stradă este blocatăp inclusiv dinspre sensul giratoriu de la Coroana.
acum O ziSperați la o parcare sub sau supraterană în Eminescu? Luați-vă gândul! - Vă amintiți despre grandiosul proiect al Primăriei Bistrița care prevedea o parcare sub sau supraterană în Piața Mihai Eminescu? Ei bine, trenul a plecat, iar Primăria Bistrița nu mai poate să acceseze fonduri europene pentru această investiție, iar bugetul municipiului nu poate suporta așa ceva.
acum O ziDe Centenar ne unim cu Maramureș, prin Țara Lăpușului! Chef de zile mari, la granița dintre cele două, mâine! - Bistrița Năsăud și Maramureșul se unesc, în anul Centenarului. Cele două vor fi legate printr-un nou drum, care va fi inaugurat mâine, cu mare fast. Bistrițenii sunt așteptați pe Dealul Șpanului, iar moroșenii, în Țara Lăpușului.
acum O ziCât costă un ”autograf” al jandarmilor? 10.000 de lei și două căruțe cu lemne de foc! - Vine frigul și oamenii trebuie să se încălzească. Doi bărbați ”responsabili” și-au umplut căruțele de lemne pentru foc. Dar pe drum spre casă, le-au dat la schimb pentru un ”autograf” al jandarmilor. Și au mai plătit și încă 10.000 de lei.