„Căsoaia”. Un mesaj cultural și artistic din Bistrița-Năsăud. Onoare, prețuire și respect…

„Căsoaia”. Un mesaj cultural și artistic din Bistrița-Năsăud. Onoare, prețuire și respect…

Ca să explic titlul acestei povestioare, Căsoaia, ar trebui să adaug câteva cuvinte despre un eveniment la care am participat cu ceva vreme în urmă și despre care am citit zilele acestea, în presa arădeană. Era un articol postat de inimosul bănățean, domnul Gheorghe Câlb, economist de profesie, patronul acelei pensiuni de la Popasul Turistic, numit „Valea Arinilor” – Căsoaia, în județul Arad.

Până să înțeleg și eu legătura dintre denumire și eveniment, motivul prezenței noastre acolo, mă gândeam la o casă țărănească veche, undeva pe un vârf de deal.

Nuuu, nicidecum! O locație extraordinară situată într-un loc de vis, modernă, primitoare și ospitalieră, din care atunci când pleci, îți promiți că sigur o să revii! E ușor de verificat acest lucru și sunt sigură ca o veți face! Nu o să regretați! Iar doamna Tina, soția domnului Câlb este o gazdă extraordinară!

Am fost invitată acolo în calitate de scriitoare, dar împreună cu soțul meu, am dus cu noi mesajul cultural și artistic al școlii, satului și județului. Și nu numai… Explic îndată:

Am postat fotografii pe pagina mea de FB, la întoarcere, dar văzând ceea ce s-a scris în presa arădeană, mi-am zis că nu e lipsit de modestie să fac cunoscută tuturor această unire de forțe și acțiuni, într-un efort comun, al școlii din localitate, al primăriei și bisericilor, al celorlalți factori culturali și sociali care au creat o adevarată mișcare literară și artistică „îmbinată cu o ambiție împlinită pe frontul spiritului, al culturii”, așa cum spune ziaristul Tristan Mihuță de la ziarul „Glasul Aradului”.

Da, e vorba de localitatea din județul Arad care are în centru acel „ferment”, dar și magnet al activităților culturale, care reușește nu să bifeze, ci să realizeze activități de suflet, al căror ecou răzbate și străbate, până departe – domnul Câlb.

Merită să-l cunoașteți, merită să-l căutați, merită să-l luăm ca model. Nu ca patron al Popasului Turistic – Valea Arinilor – Căsoaia, ci mai mult decât atât. De ce?

Antrenând și implicandu-se în colaborarea aceasta strânsă, dintre instituții  și școli din țară, s-a născut aici nu doar o mișcare literară și artistică, ci și o revistă, Cartea – izvor de cultură de o ținută grafică deosebită.

Fondatorul revistei, inimosul Stelu Pop, împreună cu redactorul Mihai Cotea și întregul colectiv redacțional, susțin și promovează cultura, dăruind o carte, o creație artistică, sprijinind talentul și pasiunea pentru cultură.

E lucru de apreciat și recunoscut!

În cadrul acelui Festival, „La Poalele Highișului”, școala a organizat un concurs național de creație „Zâmbet de copil în zbor de fluturi”, ediția  a II-a, jurizat de personalități cunoscute ale culturii și artei. Au fost inviați parteneri din județele Bihor, Maramureș, Suceava, Bacău, Constanța, Ialomița, Prahova, Mureș, Cluj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Hunedoara și Caraș-Severin. Printre elevii și dascălii premiați acolo ne-am numărat și noi, mândri că am purtat numele școlii și al localității noastre, pe meleaguri bănățene.

Domnul primar al comunei, Florin Farcașiu, a sprijinit și însoțit întreaga derulare a activității, alături de invitați de seamă din Franța și Germania.

Au urmărit și aplaudat, la hotelul Casa Verde, lansările și prezentările de carte ale celor prezenți, gazde și invitați: procuror Florin T. Roman, Mihai Cotea, Claudia Elena Peter, Florentina Pâncotan, Nadia Urian, Stelu Pop, precum și implicarea profesorilor Școlii Gimnaziale Târnova, în realizarea monografiei localității. Alături de alte lansări de carte.

O preocupare lăudabilă și cu ecou!

Au expus lucrări, artiștii plastici: soții Jurcuț, Gheorghe Oprea, soții Peter și Cristian Tomlo.

Am simțit respect și am dăruit respect! Unei întregi echipe! Din nou o echipă harnică, implicată, care răspândește admirație, prin fiecare gest și cuvânt. Motiv pentru care ne plecăm respectuos, salutând efortul și dăruirea, rezultatul și împlinirea!  Onoare, prețuire și respect pentru cei care s-au implicat și au trăit fiecare moment al festivalului. La maximum!

Semnează – cei care s-au simțit atât de onorați de invitația de a fi prezenți

la „Căsoaia”: Nadia și Cornel Urian

loading...
acum 15 minuteMINUNE!!! Bărbatul strivit de presă, la locul de muncă, își revine! - Momente grele pentru o familie de bistrițeni, miercuri. Un bărbat a fost prins sub presa la care lucra. Medicii erau rezervați în privința diagnosticului, și oamenii nu-i mai dădeau nicio șansă. Totuși, starea lui se îmbunătățește de la o zi la alta. Vestea minunii a sosit azi:
acum O orăApele Române: Nu sunt detergenți în Colibița, probabil polen - Bistrițeanul.ro prezenta ieri câteva imagini cu spuma ”mării de la munte”. Angajații Apelor Române au luat mostre și au analizat. Concluzia? Nu sunt detergenți! Probabil polen!
acum 2 oreVești bune de la Spital! Ce se-ntâmplă cu garda Neurologie-Cardiologie: - Aveți persoane dragi internate în spital? Aveți de mers la urgență? Vă temeți ca nu cumva medicul de specialitate să lipsească? Ei bine, azi a sosit o veste bună! Garda Neurologie - Cardiologie se desparte în două!
acum 3 oreÎn atenția fetelor nemăritate – Iată ce ar tebui să facă de Sântilie! - În fiecare an, pe data de 20 iulie, îl cinstim pe Sfântul Ilie. Sărbătoarea are cruce roșie în calendar, iar toți românii se sfiesc când vine vorba de treburi casnice în această zi. Dar cine este de fapt Sfântul Ilie și de ce aduce o senzație de teamă printre creștini?
acum 4 oreȘoferii bistrițeni se-ntrec în „cât de beți” pot fi la volan. Ne fac de rușine și prin alte județe - În ultimele zile, polițiștii bistrițeni au găsit la volan șoferi, care mai de care mai beți. Indicatorul etilotestului e tot mai mare. Mai mult, și polițiștii din alte județe au de-a face cu bistrițeni beți în spatele volanului.
acum 5 oreUNDE își va deschide Teraplast un nou sediu - Firma Teraplast are circa 700 de salariaţi în România şi alţi 50 în fabrica din localitatea Leskovac din Serbia. Aceasta din urm[ a fost inaugurată spre finalul anului trecut. Investițiile însă nu par să se oprească aici.
acum 6 oreO surpriză pentru suporterii sportului rege – mâine, pe terasa de vară de la Casa Ema! - Poate ți pare că nu mai este fotbal după Campionatul Mondial, dar... începe Liga 1 – adică încă un motiv pentru pasionații de fotbal să ia cu asalt Terasa de vară de la Casa Ema! Sâmbătă aici îi așteaptă o surpriză savuroasă și autentică!
acum 8 oreFOTO: A adormit la volan și s-a izbit frontal de o autoutilitară - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp, între Feldru și Ilva Mică. Un autoturism a intrat pe contrasens, izbindu-se de o autoutilitară. Șoferul mașinii ar fi adormit la volan.
acum 19 oreImpresionant! Jidvei sare în ajutorul Centrului „Micul Prinț” din Bistrița - Cu sprijinul companiei Jidvei și al artistei Ioana Maria Ardelean, în castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă (în județul Alba) a fost organizat în această seară un impresionant spectacol caritabil. „Această seară ne demonstrează că stă în puterea fiecăruia dintre noi să aducem binele și bucuria celor din jur...”
acum 21 de oreATLANTIS GOLD: Bijuterii elegante, cu safire și diamante, verighete și inele prețioase – cât vezi cu ochii - Dacă vreți să cumpărați o bijuterie frumoasă de aur cuiva drag sau, pur și simplu, să investiți în aur, obligatoriu trebuie să ajungeți și pe la bijuteria ATLANTIS GOLD, deschisă în centrul comercial B1 Shopping Center, la ieșirea din Bistrița spre Unirea.
acum 22 de oreFOTO: Se văd deja spumele mării, pe malul lacului Colibița!!! - Dacă tot i se spune „Marea de la munte”, apoi e musai să ne conformăm. Valuri uriașe încă nu avem, dar începem cu pași mărunți și „dăruim” lacului Colibița niscaiva spume, pentru început... Și ce dacă sunt spume de la detergent...?!
acum 23 de oreFOTO: Doi pietoni loviți de maşină, într-o oră. Unul, în Bistrița - Două accidente rutiere au avut loc în interval de o oră. Doi pietoni au ajuns la spital. Unul din accidente a avut loc în Bistrița, iar altul în Ciceu Mihăieşti.
acum 24 de oreA lăsat în urmă 4 copii îndurerați: Cine este femeia care a murit ieri seară, în accidentul din Dumbrava - Accidentul rutier de ieri seară de la Dumbrava s-a soldat, din nefericire, cu o victimă: Lenuța Pintilei, în vârstă de 43 de ani, a decedat în ciuda tuturor eforturilor depuse de către medici. Manevrele de resuscitare au fost în zadar, iar femeia a pierdut lupta cu viața.
acum O ziConsiliul Local, somat să anuleze hotărârea referitoare la modernizarea Pieței Centrale. „Este ilegal!” - Asociația BISTRIȚA CIVICĂ, alături de Ionela Alexa, Marius Horea Bălan, Adrian Chereji și Vasile Man au formulat o plângere către Consiliul Local al orașului, avertizându-i pe consilieri să anuleze urgent Hotărârea CL 86/2018. În caz contrar, semnatarii plângerii vor da în judecată Primăria.
acum O ziA găsit 500 de euro în parcul din Bistrița…! Ce credeți că a făcut cu ei…?!? - Un subofițer jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa – Năsăud a făcut un gest incredibil ieri, după ce a găsit 500 de euro în parcul municipal: