Cât de atractive sunt şcolile profesionale pentru elevii din Bistriţa?

Cât de atractive sunt şcolile profesionale pentru elevii din Bistriţa?

O situaţie îmbucurătoare, faţă de anul trecut, în privinţa şcolilor profesionale!  Inspectoratul Şcolar a pus la bătaie mai multe clase decât anul trecut. Mai mult, a crescut şi numărul elevilor care s-au înscris în prima etapă şi care doresc să facă o şcoală profesională – a remarcat inspectorul şcolar adjunct Zoltan Deak, de la ISJ Bistriţa-Năsăud.

Pentru anul şcolar care începe în septembrie s-au ofertat 36 de clase cu 1008 locuri. Dintre acestea, 936 sunt pentru învăţământul profesional, iar 72 pentru cel dual.

S-au ocupat în prima etapă 437 de locuri (44,44%) dintre locurile în şcolile profesionale. Locurile disponibile în învăţământul dual s-au ocupat în proporţie de 29,16%.

Le recomandăm elevilor care nu au fost repartizaţi în prima etapă sau celor care şi-au încheiat studiile mai târziu – să se orienteze spre învăţământul profesional. Pentru că aici încă au de unde alege. Oferta este mult mai bogată, iar şansele de a continua acolo unde îţi doreşti sunt mult mai mari…

Copiii care vor să continue în învățământ profesional își scot fișele de la școlile pe care le-au absolvit și se înscriu direct la școala profesională unde doresc să continue. Dacă sunt mai mulți candidați decât locurile disponbile se va organiza la nivel de școală o etapă de admitere cu diferite probe”, a mai spus Zoltan Deak.

Cea mai atractivă specializare pentru elevii din Bistriţa s-a dovedit a fi cea de mecanic auto – la Liceul Tehnologic Grigore Moisil Bistrița fiind ocupate toate cele 28 de locuri.

Şi specializările de ospătar şi bucătar s-au bucurat de succes printre tinerii din oraş. La Liceul Tehnologic de Servicii din Bistrița s-au ocupat de asemenea toate cele 28 de locuri ofertate.

În schimb nu s-a înscris nimeni la Liceul Tehnologic Agricol din Bistrița – la calificarea brutar-patiser-preparator produse făinoase.

Tinerii nu au fost interesaţi nici de calificarea mecanic agricol propusă de Liceul Tehnologic Agricol Beclean, sau de calificarea de sudor propusă de Școala Profesională Târlișua.

Astăzi este ultima zi în care elevii se pot înscrie la școlile profesionale care au locuri libere.

În perioada 25-29 iulie se vor desfășura probele de admitere, dacă va fi cazul.

În 30 iulie la Inspectoratul Şcolar se primesc cereri de înscriere pentru cei care nu au participat sau nu au fost admiși în etapele anterioare. În 31 iulie şi 1 august va avea loc repartizarea elevilor de către comisia județeană.

Foto – Arhivă

Vești bune pentru milioane de români! Crește valoarea tichetelor de masă decembrie 12, 2019 - Conform unui proiect legislativ propus recent, valoarea unui tichet de masă va crește și va ajunge la 20 de lei. Șansele ca noua valoare să devină realitate sunt foarte mari.
Poliția confirmă! Un minor de 16 ani este bănuit de atacul cu cuțitul din supermarket decembrie 12, 2019 - Inspectoratul de Poliție Județean confirmă faptul că un elev de liceu este bănuit pentru atacul violent de ieri dintr-un supermarket din municipiu. Momentan, adolescentul este audiat de oamenii legii.
CONTROALE la Teaca! CE au descoperit oamenii legii și reprezentanții DGASPC decembrie 12, 2019 - O acțiune comună a polițiștilor, jandarmilor și reprezentanților Protecției Copilului nu s-a lăsat fără ”rezultate”. Zeci de persoane și mașini au fost verificate. O minoră dispărută a fost găsită, au fost prinși elevi ce chiuleau de la ore și s-au aplicat amenzi.
Iana OPTIC. Povestea fetei pe care ochelarii au făcut-o să se îndrăgostească de Bistrița decembrie 12, 2019 - Povestea Iana OPTIC începea la Bistrița în urmă cu fix 15 ani. Pe atunci, Iana Mureșan îl însoțea în oraș pe soțul ei, care era distribuitor al unor mărci de rame și ochelari de vedere. Totuși, în orașelul superb, cochet, cu mașini scumpe și vile impunătoare,  nu se vindeau deloc ramele și lentilele de calitate, cei care ofereau astfel de servicii alegând întotdeauna produsele cele mai ieftine, singurele pe care păreau să le cumpere bistrițenii. Iana era convinsă că femeile frumoase și domnii eleganți din oraș ar fi ales și ceva mai frumos, mai de calitate, dar nu aveau de unde. Și așa s-a născut magazinul de pe pietonal Iana OPTIC, care, de 15 ani, face ochelari pe toate gusturile și pentru toate buzunarele. 
FOTO: Ce cadou a primit primarul Crețu de la localnicii din Slătinița decembrie 12, 2019 - Ședința de Consiliu local a început cu… Un moment mai aparte. Localnicii din Slătinița au trimis un cadou primarului Crețu in semn de… revoltă. CE a primit edilul: Scandalul dintre primarul Crețu și localnicii nemulțumiți din Slătinița continuă și în prag de sărbători. Ședința de Consiliu Local a început cu un cadou “special” pentru primar....
A început operațiunea PORCUL! Șoferii prinși cu porcul în mașină riscă amenzi și pot rămâne fără animal. VEZI despre ce e vorba: decembrie 12, 2019 - Poliția Română și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au început acțiunea PORCUL! Toți cei care vor fi prinși cu porcul în portbagaj riscă să rămână fără el. VEZI ce se întâmplă:
VIDEO: Obiectivele anului 2020, la Zagra. Primarul Dumitru Buşcoiu: „Am fost zgârcit, nu am făcut risipă” decembrie 12, 2019 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean, primarul din Zagra, Dumitru Buşcoiu, a recunoscut că a fost cam „zgârcit". A reuşit să facă şi economii şi să cumpere din bugetul local mai multe utilaje. Care este obiectivul său pentru anul 2020:
Ce avere a adunat fostul prefect Ovidiu Frenț: acțiuni și dividende de sute de mii de lei decembrie 12, 2019 - Ovidiu Frenț a părăsit ieri Instituția Prefectului, după ce a condus-o timp de aproape trei ani. Venit din mediul privat, fostul prefect se poate lăuda cu o casă, un apartament, dividende și acțiuni în valoare de sute de mii de lei.
FOTO/VIDEO: Iată vin colindători! Pe ulițele din Căian! Adună bunuri pe care le duc apoi celor nevoiași! decembrie 12, 2019 - O colindă mai specială va răsuna mâine după-masă pe ulițele din Căian. Colindătorii vor încânta cu glasurile lor. Și așteaptă în schimb produse neperisabile, îmbrăcăminte, etc. Nu pentru ei. Ci pentru cei mai nefericiți de la Centrele de copiii sau bătrâni. Sau alți nevoiași. 
FOTO: Accident pe strada Libertății din municipiu decembrie 12, 2019 - Două persoane au nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost implicate într-un accident. Evenimentul rutier a avut loc pe strada Libertății din municipiu. 
Aquabis: Două străzi din Beclean rămân azi fără apă potabilă decembrie 12, 2019 - Două străzi din Beclean rămân azi fără apă potabilă, anunţă cei de la Aquabis. Cât durează remedierea defecţiunii:
SURSE: ȘOC! Cine se află în cercul de suspecți în cazul tentativei de jaf de ieri decembrie 12, 2019 - Polițiștii au deja un cerc de suspecți în cazul tentativei de jaf de ieri de la unul dintre supermarketurile Atlantis. Se pare că este vizată o persoane în mod special. Despre cine ar fi vorba:
Materom Automotive aniversează 5 ani de activitate în Bistriţa! decembrie 12, 2019 - Materom Automotive aniversează 5 ani de activitate în orașul Bistrița! AFLĂ cu ce surprize te aşteaptă compania:
„Nenorocitul ce putea lua o viață hoinărește nestingherit pe străzi” – Ce spune șefa vânzătoarei atacate cu cuțitul decembrie 12, 2019 - Administratorul lanțului de magazine Atlantis Rodica Dobraniș a reacționat după ce una dintre vânzătoarele sale a fost atacate cu cuțitul, în plină zi, lângă casa de marcat. Aceasta critică modul cum s-au mișcat polițiștii care anchetează cazul.
Mesajul tânărului care a adunat pe Facebook donatori pentru a-și salva mama: „O faptă valorează mult!” decembrie 11, 2019 - David - tânărul de 20 de ani care a făcut un apel pe Facebook la donatori de sânge, pentru a-și salva mama bolnavă de leucemie - are un mesaj emoționant pentru toți cei care l-au ajutat: