Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu”

Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu”

Cum funcţionează Poliţia Locală în Bistriţa, ce pregătire şi ce atribuţii au poliţiştii locali – a vrut să afle deputatul Cristina Iurişniţi. Aşa că a adresat Primăriei municipiului Bistrița o solicitare, în baza Legii 544/2001privind accesul la informațiile de interes public.

Răspunsul primit, este pe cât de interesant – pe atât de hazliu în unele privințe… Parcă desprins pe alocuri de realitatea cotidiană și nemulțumirile unei părți a cetățenilor”, a comentat deputatul.

Cine vrea să muncească la Poliţia Locală – a răspuns primarul Ovidiu Creţu, trebuie să ştie că pentru angajare – aici se solicită studii superioare sau studii medii pentru posturile de polițiști locali. Cei care se mulţumesc cu posturile de pază trebuie doar să demonstreze că au studii generale.

64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un  singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat, însă el lucrează ca paznic, deci nu are nevoie de o asemenea diplomă – se mai precizează în răspunsul primarului Ovidiu Creţu.

Nici vorbă de nepotisme în Poliţia Locală Bistriţa…!

Contrar zvonurilor vehiculate în ultimul timp, „între angajații Poliției Locale a municipiului Bistrița nu există persoane care să provină din rândul fostelor cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv ale Ministerului Apărării Naționale”.

Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, „dintre persoanele angajate în cadrul Poliției Locale în ultimii doi ani, niciuna nu avea vreun membru al familiei angajat în cadrul Primăriei municipiului Bistrița”.

Comunicarea / relaționarea cu cetățenii…?

Primarul Ovidiu Creţu subliniază şi faptul că în ultimii doi ani de zile, 11 angajați ai Poliției locale Bistrița au urmat cursuri de perfecționare:

  • Atribuții de control și inspecție pentru Poliția Locală – 4 angajați,
  • Organizarea și funcționarea Poliției Locale – 3 angajați
  • Control financiar preventiv – 1 angajat
  • Achiziții publice și SEAP – 1 angajat
  • Cunoașterea și implementarea GDPR – 1 angajat
  • Curs formare profesională inițială – 1 angajat.
  • Formare profesională și simulare în domeniul armelor și munițiilor – 60 de angajați

„Nici o activitate privind comunicarea și relaționarea cu cetățenii…!”, comentează Cristina Iurişniţi.

Calificative şi sancţiuni…

În ce privește evaluarea periodică a angajaților Poliției Locale Bistrița, aflăm că în ultimii doi ani de zile 4 polițiști locali au fost sancționați disciplinar. 67 au obținut calificativul FB, iar 10 au obţinut B în anul 2017. În 2018 – 65 angajați au obţinut FB, iar 12 B.

Are Primăria Municipiului Bistrița în derulare contractate de prestări servicii pentru pază și transport valori? Care este valoarea anuală a acestor contracte?

Primarul Ovidiu Creţu a comunicat că în anul curent Primăria are în derulare contracte de prestări servicii de pază și transport valori în sumă de 1.034.032 lei (cu TVA inclus).

Şi asta pentru că Poliția Locală Bistrița nu poate asigura paza obiectivelor de interes pentru oraş. În acest caz ar fi necesară disponibilizarea a circa 35 de polițiști locali și angajarea altor 35 de paznici. Ceea ce ar duce, inevitabil, la „costuri mai mari cu circa 20%”.

Mai jos aveţi răspunsul integral al primarului Ovidiu Creţu:

FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 6 ore - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.
Un minor a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată! Ambii lucrau la o stână! acum 6 ore - Un băiat este în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativă de omor. Deși minor, acesta a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată. Totul s-a întâmplat la o stână:
Sucevenii revendică locul unde ar fi fost castelul fiorosului Conte Dracula. Ce planuri au: acum 7 ore - Sucevenii se pregătesc să profite de pe urma romanului scriitorului Bram Stoker, susținând că castelul cunoscutului personaj ar fi undeva în Munții Călimani, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Castelul a fost căutat inclusiv de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului.
Mamba verde, Cobra egipteană și alte zeci de specii de reptile vii, în expoziție, la Muzeu acum 8 ore - O expoziție inedită își va deschide porțile la finele acestei săptămâni. În incinta Muzeului Județean veți avea ocazia să admirați peste 80 de specii de reptile vii. Printre acestea, mamba verde, cobra egiptează, șopârle, țestoase sau tarantule.
Toamna se face performanţă în sportul românesc acum 9 ore - Începutul lunii septembrie a echivalat cu performanţa făcută de echipele naţionale ale României în sporturile în care au evoluat. Fotbal, volei, tenis de masă, iar recent s-au reluat şi campionatele naţionale de handbal.
Povestea celor trei tineri care au pus la cale Biroul de Construcții, unde visele devin realitate, fără dureri de cap acum 9 ore - Un arhitect talentat, un inginer topograf îndrăgostit de meseria sa și o tânără care nu-și pierde calmul și zâmbetul de pe buze când e de rezolvat documente și situații sunt cei trei  tineri ambițioși care au pus la cale Biroul de Construcții Bistrița. Construiesc căsuțe de vis, proiectează vise și le transformă în realitate, rezolvă cu calm și răbdare autorizații și branșamente care ar da dureri de cap oricui. 
INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE! acum 10 ore - Ministerul Agriculturii a dedicat o zi Cooperativei din Sîngeorz. Aceasta a fost dată ca și exemplu de bună practică tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, în cele două zile de conferință, 6 noi produse montane ale acesteia au fost atestate. AFLĂ despre ce produse e vorba și ce planuri au pe viitor: 
Aquabis angajează instalatori. NOI locuri de muncă, la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! acum 11 ore - Aquabis Bistriţa organizează concurs pentru angajarea a 5 instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! Oferta completă, mai jos:
Înflorește ”Otrava Zeilor”! Amenzi până la 20.000 de lei dacă n-o distrugeți! acum 12 ore - Ambrozia sau ”otrava zeilor” are perioada de înflorire în august și septembrie. Aceasta este o plantă ce provoacă alergii grave, atacând chiar și copiii sub un an. Deși planta ar trebui distrusă încă din luna mai, pot exista ”scăpări”. Amenzile pentru nerespectarea legii privind ambrozia pot ajunge până la 20.000 de lei.
Aquabis: Trei localităţi rămân astăzi fără apă acum 12 ore - Aquabis anunţă faptul că astăzi, 16 septembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în două dintre localităţile judeţului:
OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda acum 13 ore - Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, voluntar în Uganda: „E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Este emoționat să-i vezi că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume. Că se agață de tine, îți zâmbesc, îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea..."
START concurs! Azi cât ți-ai propus să pedalezi la Social Biking Challenge 2019? acum 14 ore - Săptămâna Mobilității debutează azi! La nivel european s-a organizat concursul Social Biking Challenge 2019. Municipalitatea acordă premii pentru cei care pedalează cel mai mult, la nivel local. Dar și Europa îi premiază pe primii 7 cu cel mai mare punctaj.
Plouă cu accidente în tot județul! Un motociclist inconștient în Cireșoaia, elicopterul SMURD chemat în ajutor acum O zi - A fost o zi plină astăzi pentru salvatorii bistrițeni. Deși afară este extrem de cald, a „plouat” cu accidente pe șoselele din tot județul. Cinci accidente au avut loc până la această oră, dintre care unul grav. Un tânăr a căzut de pe motocicletă și este inconștient. A fost solicitat ajutorul elicopterului SMURD.
DE CITIT. Amintiri despre Petru Creţia: „Un profesor uluitor. De-a dreptul periculos… Te confisca, te corupea, te lichida” acum O zi - Amintiri despre Petru Creţia: „...Te confisca, te corupea, te lichida. Adică îţi lichefia toate habitudinile şi toate prejudecăţile. Într-un anumit sens, Petru era, de aceea, de-a dreptul periculos. Putea induce scurte (sau mai lungi) pierderi de identitate: sfârşea prin a te locui…”
VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum O zi - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro: