Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu”

Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu”

Cum funcţionează Poliţia Locală în Bistriţa, ce pregătire şi ce atribuţii au poliţiştii locali – a vrut să afle deputatul Cristina Iurişniţi. Aşa că a adresat Primăriei municipiului Bistrița o solicitare, în baza Legii 544/2001privind accesul la informațiile de interes public.

Răspunsul primit, este pe cât de interesant – pe atât de hazliu în unele privințe… Parcă desprins pe alocuri de realitatea cotidiană și nemulțumirile unei părți a cetățenilor”, a comentat deputatul.

Cine vrea să muncească la Poliţia Locală – a răspuns primarul Ovidiu Creţu, trebuie să ştie că pentru angajare – aici se solicită studii superioare sau studii medii pentru posturile de polițiști locali. Cei care se mulţumesc cu posturile de pază trebuie doar să demonstreze că au studii generale.

64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un  singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat, însă el lucrează ca paznic, deci nu are nevoie de o asemenea diplomă – se mai precizează în răspunsul primarului Ovidiu Creţu.

Nici vorbă de nepotisme în Poliţia Locală Bistriţa…!

Contrar zvonurilor vehiculate în ultimul timp, „între angajații Poliției Locale a municipiului Bistrița nu există persoane care să provină din rândul fostelor cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv ale Ministerului Apărării Naționale”.

Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, „dintre persoanele angajate în cadrul Poliției Locale în ultimii doi ani, niciuna nu avea vreun membru al familiei angajat în cadrul Primăriei municipiului Bistrița”.

Comunicarea / relaționarea cu cetățenii…?

Primarul Ovidiu Creţu subliniază şi faptul că în ultimii doi ani de zile, 11 angajați ai Poliției locale Bistrița au urmat cursuri de perfecționare:

  • Atribuții de control și inspecție pentru Poliția Locală – 4 angajați,
  • Organizarea și funcționarea Poliției Locale – 3 angajați
  • Control financiar preventiv – 1 angajat
  • Achiziții publice și SEAP – 1 angajat
  • Cunoașterea și implementarea GDPR – 1 angajat
  • Curs formare profesională inițială – 1 angajat.
  • Formare profesională și simulare în domeniul armelor și munițiilor – 60 de angajați

„Nici o activitate privind comunicarea și relaționarea cu cetățenii…!”, comentează Cristina Iurişniţi.

Calificative şi sancţiuni…

În ce privește evaluarea periodică a angajaților Poliției Locale Bistrița, aflăm că în ultimii doi ani de zile 4 polițiști locali au fost sancționați disciplinar. 67 au obținut calificativul FB, iar 10 au obţinut B în anul 2017. În 2018 – 65 angajați au obţinut FB, iar 12 B.

Are Primăria Municipiului Bistrița în derulare contractate de prestări servicii pentru pază și transport valori? Care este valoarea anuală a acestor contracte?

Primarul Ovidiu Creţu a comunicat că în anul curent Primăria are în derulare contracte de prestări servicii de pază și transport valori în sumă de 1.034.032 lei (cu TVA inclus).

Şi asta pentru că Poliția Locală Bistrița nu poate asigura paza obiectivelor de interes pentru oraş. În acest caz ar fi necesară disponibilizarea a circa 35 de polițiști locali și angajarea altor 35 de paznici. Ceea ce ar duce, inevitabil, la „costuri mai mari cu circa 20%”.

Mai jos aveţi răspunsul integral al primarului Ovidiu Creţu:

VIDEO: Managerul unei instituții din Bistrița, într-un top american al celor mai bune albume din ultimii 10 ani ianuarie 19, 2020 - Muncește la Bistrița, dar asta nu îl împiedică să apară și în topurile americane: Un album de muzică „născut” la Bistrița, pe care apar și doine interpretate de managerul unei instituții din oraș, a reușit performanța de a se clasa într-un top al celor mai bune 10 albume muzicale în ultima decadă, conform unei prestigioase reviste americane!
DE CITIT: Faza cu fotbalul… Frumusețe, huliganism, dramă, umor, ipocrizie, seducție… ianuarie 19, 2020 - Care e faza cu fotbalul? Fotbalul înseamnă o mulțime de lucruri – complexe și contradictorii care se bat cap în cap... Fotbalul înseamnă memorie, istorie, loc pe hartă, clasă socială, gen, identitate familială, tribală sau națională...
FOTO/VIDEO: GENIAL la doar cinci anișori! ianuarie 19, 2020 - Te uiți la el și nu pare cu nimic diferit față de un copil de 5 ani și șapte luni. Dar apoi, începe să-ți povestească despre planete și sateliții lor, despre dinozauri, sau să-ți arate niște steaguri și să-ți spună cărei țări îi aparține, care e capitala și unde pe glob se află! Atunci spui: David e GENIAL!
ATENȚIE la ghețuș și polei! Peste 100 de persoane au ajuns la spital cu fracturi și entorse! ianuarie 19, 2020 - Vremea rece a favorizat producerea de ghețuș chiar și pe trotuare. De la începutul lunii ianuarie, peste 100 de persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență cu entorse și fracturi.
Rostul de dimineață: Ne-au băgat în ceață… Și ne-au uitat acolo ianuarie 19, 2020 - Cine a avut ochi de văzut și suflet de simțit – a văzut și simțit: în ultimele zile (de aproape o săptămână) ceața a învăluit amenințător orașul… Ca să transmită – ce…?!?
FOTO: Impact frontal, la Cluj! De vină, un bistrițean! ianuarie 18, 2020 - Un accident rutier a avut loc în municipiul Cluj Napoca. Un bistrițean a pătruns cu mașina pe contrasens și a lovit o mașină condusă de un bărbat din județul Alba. Ambii șoferi, dar și încă două femei au ajuns la spital.
Handbal feminin- Cupa EHF: Odense Handbold vs Gloria Bistrița. „Mergem în Danemarca să dăm totul pe teren” ianuarie 18, 2020 - O spune Horațiu Pașca, proaspătul tătic al unui băiețel pe numele lui Sebastian, antrenorul principal al Gloriei 2018 Bistrița-Năsăud. După două remize pe care Gloria 2018 Bistrița-Năsăud le-a obținut în partidele cu polonezele de MKS Lublin și unguroaicele de la Erd HC, bistrițencele merg în Danemerca, acolo unde joacă duminică de la ora 16.00 contra Odense Handbold, în etapa a 3-a a Grupei C din Cupa EHF.
Ionuț Simionca îi trage pe liberali de mânecă: „Aștept să arate că sunt oameni de onoare” ianuarie 18, 2020 - PNL a reușit să își impună Guvernul Orban și cu sprijinul voturilor parlamentarilor PMP, inclusiv cu cel al deputatului Ionuț Simionca. Acesta și-a condiționat votul de susținerea financiară pentru proiectul Autostrada Nordului, proiect pentru care a strâns foarte multe voturi. 
„PNDL a contribuit major la dezvoltarea comunei Căianu Mic” – ce spune primarul Paul Știr despre cel mai blamat program: ianuarie 18, 2020 - Primarul comunei Căianu Mic, vicepreședintele PSD Bistrița-Năsăud  Paul Știr, spune că PNDL a contribuit foarte mult la dezvoltarea comunei pe care o păstorește și că programul, unul dintre cele mai blamate, nu a fost dedicat doar edililor social-democrați.
Bistrițenii care aruncă gunoiul aiurea, surprinși cu camere video. Big Brother pentru pubelele din orașe ianuarie 18, 2020 - Începând din acest an, pubelele vor fi supravegheate cu camere video în toate orașele din județ. Este cerința ADI Deșeuri pentru autoritățile locale, pentru a se asigura că bistrițenii se conformează și nu mai aruncă aiurea gunoiul.
VIDEO. Regizorul Radu Afrim, originar din Beclean: O imensă instalație de răni deschise ianuarie 18, 2020 - „Istoria contemporană a devenit o enormă instalație care expune răni deschise. Lumea întreagă și-ar putea identifica aici originile. Însă puțini oameni reușesc să ofere și remediul. Teatrul contemporan încearcă să facă asta...”
O copiluță de la Centrul din Beclean nu s-a mai întors după vacanță! UNDE a fost găsită: ianuarie 18, 2020 - O fată de 13 ani, de la Centrul din Beclean, a fost învoită pe perioada vacanței să-și viziteze familia. Doar că aceasta nu s-a mai întors la Centru, iar responsabilii au anunțat poliția. UNDE a fost găsită minora:
Buletine noi, cu cip și amprentă, pentru români! ianuarie 18, 2020 - Buletinele românilor intră în era digitală! Noile cărți de identitate se vor alinia la standele europene și vor ține loc și de card de sănătate. În premieră, și bebelușii vor avea buletine.
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Piața Mihai Eminescu din Bistrița ianuarie 18, 2020 - Astăzi, 18 ianuarie 2020, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistrița, Piața Mihai Eminescu și străzile aferente.
FOTO: Două case și o bucătărie de vară au ars la Măgura Ilvei ianuarie 17, 2020 - Cinci echipaje ale ISU BN, dar și SVSU Măgura Ilvei au intervenit la un incendiu. Două case și o bucătărie de vară au fost cuprinse de flăcări. Din fericire, nu au fost victime.