Ce le transmite Aquabis Bistrița locuitorilor de pe strada Lalelelor

Ce le transmite Aquabis Bistrița locuitorilor de pe strada Lalelelor

În calitate de operator regional de servicii de apă și canalizare, în urma unor postări pe rețelele de socializare referitoare la situația canalizării de pe strada Lalelelor nr. 5, cât și pentru a clarifica limitele de competență ale societății – vă aducem la cunoștință următoarele:

În urma solicitărilor locatarilor din Blocul Nr. 5 de pe strada Lalelelor, Aquabis Bistrița transmite într-un comunicat că a trimis de mai multe ori echipe cu autodesfundător care au spălat tronsonul de canatlizare dintre căminele scărilor A și B, precum și colectorul de apă uzată.

În ceea ce privește întreținerea subsolului Blocului Nr. 5, care este plin de mizerie, Aquabis precizează că nu intră în atribuțiile sale să se ocupe de curățenia subsolului. „Asociația de Proprietari, constiluită din toți proprietarii de imobile trebuie să  se ocupe de curățarea acestuia. Conform Regulamentului serviciului de alimentarc cu apă și canalizare Cap. V art. 136 (1) „delimitarea dintre rețeaua publică de canalizare și instalația interioară de canalizare aparținând utilizatorului este căminul de racord.”.

Art. 137 prevede că:

(1) Pentru a nu se produce inundarea subsolurilor utilizatorului, în cazul intrării sub presiune a rețelei de canalizare, acestea nu vor fi racordate direct la rețeaua de canalizare.

(2) Pe legăturile prevăzute pentru golirea subsolurilor la canalizare, în vederea evacuării apelor provenite din rețelele interioare de alimentare cu apă și de canalizare, în cazul unor defecțiuni, se vor monta de către  utilizatori vane și clapete contra refulării de serviciu.

(3) Racordul de la cămin spre rețea, inclusiv căminul de racord cu toate componentele sale, aparține rețelei publice de canalizare, indifferent de modul de finanțare a realizării acestuia.

Tot în Regulament, la Art. 147 (3) există următoarele preciări: „în cazul în care apar unele deteriorări ale rețelelor, inclusiv cu efecte asupr terților, și se dovedește că acestea se datorează neglijenței sau imprudenței din partea unui utilizator, costurile intervențiilor operatorului serviciului pentru remedierea situației sunt în sarcina utilizatoruiui vinovat, care este răspunzător de daunele provocate.

Utilizatorul este obligat să respecte toate normele și normativele în vigoare cu privire la condițiile și calitatea apelor uzate, în acest sens. Utilizatotorul nu poate deversa în rețeaua de canalizarc ape uzate care în secțiunea de control conțin:

  1. a) materii în suspensie ale căror cantitate, mărime și natură, constituie un factor activ de erodare a canalelor, provoacă depuneri sau stânjenesc curgerea normală
  2. b) substanțe cu agresivitate chimică asupra materialelor din care sunt realizate rețelele de canalizare și stațiile de epurare a apelor uzate din localități
  3. c) substanțe de orice natură care, plutitoare sau dizolvate, în stare coloidală sau de suspensie, pot stânjeni exploatarea normală a canalelor și stațiilor de epurare a apelor uzate sau care, împreună cu aerul, pot forma amestecuri explozive;
  4. d) substanțe toxice sau nocive care, singure sau în amestec cu apa din canalizare, pot pune în pericol personalul de exploatare a rețelei de canalizare și a stației dc epurare;
  5. e) substanțe cu grad ridicat de periculozitate
  6. f) substanțe care, singure sau în amestec cu apa din canalizare, pot degaja mirosuri care să contribuie la poluarea mediului înconjurător;
  7. g) substanțe colorante ale căror cantități și natură, în condițiile diluării realizate în rețeaua de canalizare și în stația de epurare, determină modificarea culorii apei din resursele de apă în care se evacuează apele epurate:
  8. h) substanțe inhibitoare ale procesului dc epurare a apelor uzate sau de tratare a nămolului
  9. i) substanțe organice greu biodegradabile, în cantități ce pot influența negativ procesul de epurare a treptei biologice.”

În cazuri similare, asociațiile de proprietari au rezolvat problema curățării subsolurilor cu sprijinul locatarilor imobilelor afectate.  Dacă suntem solicitați, îi putem ajuta, contra cost, cu  autodesfundătoare și vidanje care pot trage toată mizeria. Pentru partea de refacere a instalațiilor existente în subsoluri,  respectiv coloanele de canalizare și apă, asociațiile de proprietar pot apela la firme specializate sau la instalatori autorizați.

Din păcate, în cele mai multe cazuri când suntem solicitați să  curățăm colectoare de canalizare și cămine de record – acestea sunt pline cu tot felul de deșeuri din lemn, textile (haine, pamperși, pături, etc), resturi animale, obiecte metalice de dimensiuni și în cantități impresionante, precum și cu alte lucruri și obiecte care nu ar avea ce căuta în sistemul de canalizare și care colmatează căminele și țevile de canalizare.

Sistemul de canalizare este realizat și dimensionat pentru preluarea apelor uzate menajere. De aceea îi rugăm respectuos pe toți locuitorii județului nostru să folosească sistemul de canalizare doar pentru evacuarea apelor uzate manajere și să-și intrețină cu  responsabilitate rețeaua de apă potabilă și canalizare până la limita de proprietate, respective până la căminul de vizitare apometru și căminul de record, pentru a nu transforma  canalizarea în ghenă pentru gunoaie”, transmite directorul Aquabis, ing Ion Șandru.

Oamenii străzii, strânși într-o școală! CINE sunt cei ce se ocupă de ei: aprilie 1, 2020 - Municipalitatea a decis ca oamenii străzii să fie adunați într-o școală și izolați pentru 14 zile. Iar apoi, să fie transferați în centrul de cazare temporară a PMB. CINE sunt cei ce se ocupă, în această vreme, de oamenii străzii:
VITEJIA se plătește scump zilele astea! CE s-a întâmplat la Rodna: aprilie 1, 2020 - Au dat dovadă de spirit civic. Au urmat regulile, s-au conformat. Dar oarecum, au vrut să demonstreze că sunt viteji. Au ieșit din izolare, au făcut scandal și acum...plătesc scump! CE s-a întâmplat la Rodna:
Președintele Camerei de Comerț BN îi mulțumește public deputatului Robert Sighiartău aprilie 1, 2020 - Președintele Camerei de Comerț BN, Vasile Bar, i-a mulțumit public deputatului Robert Sighiartău: „Doresc să îi mulțumesc, în mod personal, pentru deschiderea arătată față de problemele ridicate”, a transmis Vasile Bar.
Scade numărul celor ce intră în carantină sau stau în izolare pe raza județului! aprilie 1, 2020 - Dinamica privind situația COVID 19, pe raza județului, se stabilizează. Diferențele, de la o zi la alta, sunt mici. Mai mult, numărul celor aflați în izolare e în continuă scădere.
Aquabis: Fără apă, astăzi, pe o stradă din Beclean aprilie 1, 2020 - Se sistează apa potabilă, astăzi, pe o stradă din Beclean - anunță Aquabis. 
SIMPLU: Cum îți completezi pe telefon sau calculator declarația cu care ieși din casă aprilie 1, 2020 - Toți cetățenii care ies din locuință sunt obligați să completeze, în conformitate cu Ordonanţa Militară numărul 3 emisă de MAI, o declaraţie pe propria răspundere în care să precizeze motivul deplasării şi traseul acesteia. VEZI cum se completează declarația cu care ieși din casă: Declarația pe proprie răspundere sau Adeverința de la angajator care trebuie completate...
ȘOMAJ TEHNIC la Consiliul Județean! Angajații din trei instituții rămân acasă aprilie 1, 2020 - Peste 90% dintre angajații din trei instituții vor intra în șomaj tehnic, a anunțat ieri, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan. Este vorba despre instituțiile de cultură, cărora li s-a sistat activitatea în această perioadă.
BRAVO: Prima operație în Blocul Operator COVID-19 la Spitalul Județean de Urgență Bistrița martie 31, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița s-a pregătit intens în ultima perioadă pentru a putea trata pacienții suspecți sau infectați cu COVID-19. Astăzi a avut loc și prima intervenție chirurgicală din sectorul de Bloc Operator COVID-19. Operația a fost un succes.
FOTO: Un bărbat și-a găsit sfârșitul, prins sub un TIR martie 31, 2020 - Un bărbat întors astăzi acasă din străinătate a fost surprins sub un TIR în Ilva Mică. În ciuda eforturilor depuse de echipajele de intervenție, medicii au declarat decesul bărbatului. 
Președintele CJ: „Voi aloca bani pentru echipamente de câte ori e nevoie. Am luat inclusiv de la Clubul Gloria” martie 31, 2020 - În ședința ordinară de astăzi, președintele CJ Radu Moldovan a precizat faptul că va aloca bani pentru echipamentele de protecție a celor din linia I de câte ori va fi nevoie. Astăzi, a fost direcționat peste 3,6 milioane de lei spre echipamente. Parte din bani au fost luați chiar de la Clubul Gloria.
Persoanele fără adăpost din Bistrița, îngrijite de Primărie într-un spațiu special amenajat martie 31, 2020 - Primăria Bistrița a luat noi măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Persoanele fără adăpost vor fi preluate și plasate în izolare într-un spațiu special amenajat pentru 14 zile. 
VIDEO – Planuri mari, cu bani puțini: „Te rog frumos să visezi un centru civic cu tentă urbană la Spermezeu!” martie 31, 2020 - Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, are planuri mari referitor la centrul civic din localitate: „Am discutat cu un arhitect, acum doi ani. I-am spus: Te rog frumos să visezi un centru civic cu tentă urbană la Spermezeu…! Trebuie să recunosc că este un pic futurist ceea ce mi-a pus el pe tapet. Dar suntem mulțumiți...”
Aruncatul gunoiului pe bază de cartelă, amânat! CE se-ntâmplă cu proiectul ”Plătești cât arunci”: martie 31, 2020 - Bistrițenii ar fi trebuit, de mâine, să arunce gunoiul menajer pe bază de cartelă. În casete dotate cu cip. Doar că pandemia de coronavirus a stopat ciparea și împărțirea cartelelor. CE se întâmplă cu proiectul „Plătești cât arunci”:
Cum a băgat medicul depistat pozitiv cu COVID 19, din Năsăud, spaima într-un oraș din Mureș martie 31, 2020 - Localnicii unui oraș din Mureș stau ca pe ace, după ce medicul din Năsăud a fost confirmat cu COVID 19. Acesta a fost internat aseară în Secția de Boli infecțioase din Bistrița, dar mai multe persoane din orașul respectiv sunt acum în izolare. AFLĂ ce s-a întâmplat:
Ioan Turc (PNL): Este de-a dreptul sfidător ce se întâmplă la Primăria Bistrița, în plină pandemie! martie 31, 2020 - „Este de-a dreptul sfidător cum, în plină desfășurare pandemică, Primăria Bistrița face ce știe ea mai bine, adică angajări”, a comentat liderul PNL Ioan Turc. 
OFICIAL: Spitalul Județean de Urgență Bistrița va prelua pacienții infectați cu COVID-19 martie 31, 2020 - România a intrat aseară în Scenariul 4 al epidemiei, odată cu depășirea pragului de 2000 de cazuri. În Monitorul Oficial a fost publicată astăzi lista spitalelor care vor prelua pacienții infectați cu coronavirus. În județul nostru, Spitalul Județean de Urgență Bistrița se va ocupa de pacienții confirmați pozitiv cu COVID-19.
Peste 2.800 de bistrițeni în carantină sau izolare! Național: peste 2.000 de cazuri pozitive și 69 de decese martie 31, 2020 - România a trecut în scenariul IV, având peste 2.000 de cazuri pozitive de COVID 19. În județul nostru au fost confirmați pozitiv, oficial, doi angajați din sistemul sanitar. Avem peste 2.800 de bistrițeni în carantină sau izolare. La nivel național s-au înregistrat deja 69 de decese și 220 persoane vindecate.
De mâine, dozatoare cu dezinfectant la fiecare scară! CE alte măsuri se mai iau: martie 31, 2020 - Ordonanța Militară IV obligă administrațiile locale să doteze fiecare scară de bloc cu dozator cu dezinfectant. De asemenea, trebuie preșuri impregnate cu clor și dezinfecția scărilor, balustradelor, etc. La Bistrița, acum se face aprovizionarea cu cele necesare, iar de mâine se începe lucrul efectiv:
Un grup de producători susține o campanie națională pentru echipamente medicale. Megatitan Beclean s-a alăturat! martie 31, 2020 - Un grup de producători din mai multe orașe din țară susține o campanie națională pentru realizarea de echipamente medicale atât de necesare în lupta cu Coronavirusul, de la ventilatoare mecanice, până la sterilizator UV. Printre cei care s-au alăturat grupului se numără și Megatitan Beclean.
Rombat, printre firmele ce-și trimit angajații în șomaj tehnic! martie 31, 2020 - Firmele afectate de pandemia de coronavirus își pot trimite angajații în șomaj tehnic. Actele pot fi depuse începând de mâine, banii pentru plata salariilor fiind livrați în 15 zile. Ar fi peste 60 de firme ce și-au anunțat intenția de a-și trimite angajații în șomaj tehnic. Printre ele, și Rombat. 
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Beclean și Lunca Ilvei martie 31, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, în Beclean și Lunca Ilvei - anunță Aquabis. Ce străzi vor fi afectate:
Coronavirus: Sumă uriașă alocată pentru protejarea celor din prima linie martie 31, 2020 - Președintele Consiliului Județean a anunțat că va propune o realocare bugetară suplimentară de 3,6 milioane de lei pentru echiparea și protejarea corespunzătoare a celor care sunt în prima linie în lupta cu noul tip de Coronavirus, de la cadre medicale până la polițiști și chiar asistenți sociali.
Noi restricții pentru populație: Primul oraș din România, în carantină TOTALĂ martie 31, 2020 - Ieri seară, la ora 20.00, în România erau 2109 cazuri de coronavirus confirmate, potrivit secretarului de stat Raed Arafat. Noi măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 au fost anunțate și instituite în România. Suceava este primul oraș care intră în carantină totală. Ce cuprind Ordonanțele Militare 5 și 6:
Un medic și o infirmieră din Bistrița-Năsăud, confirmați pozitiv cu coronavirus martie 30, 2020 - Un medic de la Spitalul Orășenesc din Năsăud și o infirmieră de la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost confirmați pozitiv cu COVID-19. Cele două persoane sunt asimptomatice și au fost internate la Bistrița.
Vești bune: Avem primul bistrițean vindecat de coronavirus! martie 30, 2020 - Începem săptămâna cu vești bune! Avem primul bistrițean vindecat de coronavirus. Acesta va ajunge acasă, după ce a fost dus la spitalul din Cluj din carantină.
Viziere pentru Ambulanță, medici de familie și polițiști! martie 30, 2020 - 300 de viziere au fost împărțite astăzi celor de la Serviciul Județean de Ambulanță, medicilor de familie și polițiștilor de șeful liberalilor bistrițeni, Ioan Turc, și de cei care le-au confecționat la comandă, de urgență, firma Linul&Gymi din Bistrița, care se ocupă cu confecționarea prelatelor pentru terase, TIR-uri, camioane, etc. Polițiștii au mai primit și paravane de protecție pentru mașinile de intervenție.
FOTO: Focuri lăsate nesupravegheate, transformate în incendii de vegetație martie 30, 2020 - Deși ni se recomandă să stăm cât mai mult posibil în casă, unii ignoră aceste sfaturi și se ocupă cu incendierea terenurilor. Astfel, mai multe focuri lăsate nesupravegheate s-au transformat în incendii de vegetație.
VIDEO – Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Este un drum de o importanță extraordinară” martie 30, 2020 - „Se lucrează, la ora actuală, la un drum de o importanță extraordinară. Spre finalul anului 2019 a fost turnat primul strat de asfalt. Este un proiect finanțat de Guvernul României, prin PNDL, cu o valoare de 5,7 milioane de lei”, a explicat primarul Sorin Hognogi din Spermezeu.
FOTO: Accident în Salva – trei persoane au ajuns la spital martie 30, 2020 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Salva. Un șofer neatent nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj și a colizionat cu o autoutilitară. Trei persoane au ajuns la spital.
În vremuri de pandemie, consilierii locali nu au dat undă verde Supercomului să crească tarifele martie 30, 2020 - Supercom a solicitat mai mulți bani Primăriei Bistrița, pentru a menține curățenia în oraș. Consilierii locali nu au fost de acord, ”E vreme de criză” a fost motivația ce a dus la respingerea proiectului.