Cea mai importantă structură ecologistă din țară contestă mega-proiectul Colibița. Ce spun ecologiștii despre pericolele acestei investiții

Cea mai importantă structură ecologistă din țară contestă mega-proiectul Colibița. Ce spun ecologiștii despre pericolele acestei investiții

Cu jumătate de gură, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului BN recunoșteau că o „coaliție” a contestat proiectul Colibița. Ei bine, este vorba cea mai importantă structură ecologistă din țară, care a atras atenția asupra unor detalii interesante din proiect.

În urmă cu două săptămâni, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud recunoșteau că există o plângere depusă de o coaliție care contestă unul dintre cele mai importante proiecte din țară pe mediu, cel de la Colibița.

„Există o plângere depusă, de Coaliția Natura 2000. E dreptul oricui să conteste, dar acest proiect a fost întocmit de sute de specialiști. Au fost mii de ore de muncă și s-a lucrat la el trei ani de zile. S-au făcut patru studii de impact asupra mediului”, explica Sever Roman, directorul APM BN, acum două săptămâni. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.

Ei bine, Coaliția Natura 2000 nu este o asociație cu trei voluntari, ci cea mai importantă structură ecologistă din țară, fiind formată din 15 ONG-uri de profil. Aceasta a depus o plângere la Ministerul Mediului în data de 11 februarie, prin care cere revocarea deciziei emise de APM Bistrița-Năsăud, care a dat undă verde acestui proiect.

Potrivit pressone.ro, motivul plângerii este faptul că lucrările de la Colibița, care ar urma să aibă loc simultan cu intervențiile menite să protejeze împotriva inundațiilor malurile râurilor Bistrița, Șieu și Bârgău, ar distruge mai multe situri Natura 2000, unde omul a avut un impact minor până acum.

Culmea, în 2017, când a analizat pentru prima dată proiectul propus de Apele Române, APM Bistrița-Năsăud a ajuns la concluzia că acesta ar avea un impact negativ semnificativ asupra a două specii piscicole de interes comunitar zglăvoaca și mreana vânătă. Proiectantul a eliminat o parte din alterările hidromorfologice din acea primă variantă înaintată către APM. Tot în 2017, o lună mai târziu, APM emitea avizul de mediu pozitiv, în care se arăta că impactul asupra mediului este nesemnificativ.

În memoriul de prezentare atașat proiectului apar însă modificări, care reintroduc prevederile cu impact negativ din prima variantă, cea respinsă de APM cu doar o lună înainte.

Conform jurnaliștilor de la PressOne, proiectul este întârziat deja și ar putea pierde finanțarea europeană din exercițiul bugetar 2014-2020. Costică Sofronie, consilierul ministrului Apelor și Pădurilor Ioan Deneș spune că dacă se pierde finanțarea, presa și ONG-urile de mediu sunt de vină în caz că se fisurează barajul Colibița. Replica acestuia este de-a dreptul halucinantă: „Eu stau în Cluj, pe deal, nu mă afectează”.

 

 

Awake Festival: Enter Shikari, Coma și mulți alți artiști vor electriza domeniul Teleki, la Mureș! acum 26 de minute- Iubitorii muzicii electro din Transilvania au toate motivele să se pregătească pentru o experiență fantastică în această vară: noi artiști și-au anunțat prezența la Awake Festival – eveniment care se va desfășura pe domeniul Teleki din Gornești, județul Mureș.
De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum… acum 2 ore- Cu câțiva ani în urmă, am cunoscut-o pe doamna Lygia Diaconescu, membră în conducerea Ligii Scriitorilor Români, directoarea Revistei româno-canado-americană – Starpress. Ce norocos și împlinit  te simți când îi întâlnești! Oameni care te sprijină, te încurajează, își pun încrederea în talentul tău și o pecetluiesc apoi cu renumele dânșilor!
DE CITIT: O istorie care acoperă de rușine câteva generații… acum 4 ore- Se dă așadar un regat cu atmosferă medievală, un rege malefic hotărât să facă istorie și să cucerească toate ținuturile din jur, indiferent de preț, și o competiție ce va face diferența între sclavie și libertate, între viață și moarte...
FOTO/VIDEO: Noaptea de sâmbătă s-a dovedit magică! Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean acum 6 ore- Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean, ieri seară, când și în județul nostru s-a celebrat Noaptea Muzeelor: mii de oameni au trecut pragul instituțiilor muzeale din Bistrița, Sângeorz-Băi și Năsăud, admirând unelte de pe vremea dacilor, mașini de epocă, picturi și sculpturi.
FOTO/VIDEO: S-a așternut stratul alb și frumos mirositor de narcise din Munții Rodnei acum 7 ore- O porțiune din Parcul Național Munții Rodnei s-a îmbrăcat cu straie noi. Poiana cu Narcise a înflorit, astfel că turiștii care ajung în zonă pot admira stratul alb, frumos mirositor ce li se așterne la picioare.
GROAZNIC! Trei fetițe au ajuns de urgență la Pediatrie Cluj, după ce au făcut baie acum 9 ore- La miezul nopții, trei fetițe au fost preluate de echipaje medicale și transportate de urgență la Cluj. Micuțele au început să acuze dureri de cap după ce au făcut baie.
VIDEO: O performanță istorică pentru Gloria! „Expresia mândriei de a fi bistrițean!” acum 21 de ore- Bucurie fără limite astăzi, în Sala Polivalentă din Bistrița: echipa de handbal feminin SC Gloria 2018 - echipa de suflet a bistrițenilor - a reușit o performanță istorică! „Așa arată expresia pură a bucuriei și a mândriei de a fi bistrițean!”
VIDEO: Un sistem învechit, un tarif exorbitant, pubele insalubre amplasate total aiurea…! acum O zi- „Am ajuns să plătim un tarif exorbitant pe colectarea deșeurilor!”, s-a plâns Diana Morar de la PNL Bistrița-Năsăud, reproșând celor din PSD că au adoptat poziția ghiocelului, fără să încerce să remedieze sistemul învechit, tarifele exorbitante, pubelele insalubre amplasate total aiurea…!
Caravana cu medici a ajuns azi la Spermezeu! Ce consulturi de specialitate, gratuite, oferă localnicilor: acum O zi- Peste 100 de persoane vor fi examinate astăzi în localitatea Spermezeu de o echipă de medici specialiști și rezidenți. Totul face parte din proiectul „Caravana cu medici”. Localnicii vor beneficia gratuit de opt consulturi de specialitate.
Carambol în Năsăud și două persoane rănite, din cauza unei șoferițe neatente! acum O zi- Patru mașini au fost avariate și două persoane, rănite! Totul s-a întâmplat în Năsăud, din cauza unei șoferițe neatente.
VIDEO: O mare problemă, în Prundu Bârgăului. „De unde firme…?!” acum O zi- Referindu-se la asfaltarea străzilor din Prundu Bârgăului, primarul Doru Toader Crișan invitat recent la emisiunea „Direct în Problemă”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro care este marea provocare cu care se confruntă: 
Un bărbat a ajuns la Spital cu arsuri pe jumătate din corp. UPDATE: Bărbatul va fi transferat la o clinică de specialitate din București cu un elicopter SMURD acum O zi- Grav incident în această dimineață în localitatea Simionești. Un bărbat de 35 de ani are arsuri de gradul 2 pe jumătate din suprafața corpului după ce a căzut într-un cazan cu borhot fierbinte. Acesta este transportal la spital pentru investigații.
Se-ntâmplă ACUM: Un bistrițean, în semifinala Arena Bucătarilor! acum O zi- Cei de la Viena Bistro Cafe sunt cuprinși de emoții. Colegul lor, Cristi, este în febra unui renumit concurs culinar. Chiar în aceste momente, el gătește în cadrul primei semifinale Arena Bucătarilor.
Aquabis Bistrița: Se sistează apa potabilă astăzi, în Maieru acum O zi- Aquabis Bistrița își informează clienții în legătură cu faptul că astăzi, 18 mai, se sistează apa potabilă în Maieru și în Lunva Ilvei.
Un chitarist din Bistrița va reprezenta România în Estonia! Premiul cel mare – 5.000 euro! acum O zi- Tânărul chitarist din Bistrița s-a dovedit de departe cel mai bun dintre concurenții care au participat la Timișoara, la Concursul Muzical de Interpretare „Lions” sub egida „Lions European Musical Competition Thomas Kuti”. El va repprezenta România la nivel european, cu ocazia Europa Lions Forum care se va desfășura în acest an, în capitala Estoniei.