Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…!

Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…!

O invitaţie specială, pentru toţi bistriţenii: Luni, 24 iunie – de Ziua Universală a Iei – când Bistrița se îmbracă în Ie, suntem cu toţii invitaţi să realizăm împreună „Albumul bucurIEI bistrițene”! între orele 16:00 și 20:00, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

IA este un element de UNITATE de care noi românii și bistrițenii avem nevoie. În jurul IEI se conturează, în mod plăcut și echilibrat, celelalte piese ale costumului popular și toate împreună, în mod armonios, alcătuiesc frumusețea și unicitatea portului tradițional.

Avem foarte puține simboluri care mai unesc necondiționat oamenii, iar IA este unul dintre ele.
Un element care ne evidențiază istoria, trăinicia, prezentul, comunitatea și continuitatea, dar şi o caracteristică a viitorului nostru cultural.

Acestea ar fi doar câteva argumente pe care Doris Rai le prezintă, încercând să vă convingă să ieşiţi luni, 24 iunie, din casă şi – îmbrăcaţi în IA tradiţională românească – să daţi o raită pe la Muzeul Judeţean.

Aveţi parte aici de o expoziţie extraordinară, dar şi de o paradă a iilor, însoţită de un concert al elevilor de la Tudor Jarda. Mai mult, aveţi ocazia să scrieţi istorie, participând la „construirea” unui inedit album foto: „Îi aștept cu drag pe toți cei care vor să aducă un tribut IEI, pe toți cei care iubesc principala piesă a costumului tradițional românesc, să vină luni, între orele 16:00 și 20:00, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, să realizam acest «Album al unității, frumuseții și bucurIEI bistrițene»”.

Puițău Emilian Photography, un specialist în arta fotografică, va fi pregătit să surprindă frumusețea iilor şi a celor care le poartă.

Port cu mândrIE

În Anul Omagial al Satului Românesc, secția de etnografie a Muzeului Bistrița din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită la un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: „Port cu mândrIE.

După ce a traversat oceane și a cucerit publicul european, satisfăcând cele mai pretențioase gusturi în materie de vestimentație, iile de o frumusețe covârșitoare, adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița!

Este vorba despre un eveniment care îmbină o fastuoasă expoziție de IE, întregită de momentul artistic susținut de talentații elevi ai Liceului de Muzica Tudor Jarda și o paradă de cămăși tradiționale din zona Banatului, purtate de tinere bistrițence.

Luni, 24 iunie 2019, în ziua de Sânziene – Ziua Universală a Iei – de la ora 18:00, pentru a redescoperi împreună povestea iei scrisă cu acul și ața, timp de sute de ani, de vrednicele femei ale satului românesc.

Programul recitalului susținut de elevii Liceului de Muzică Tudor Jarda”  Bistrița:

Maria Pop, vioară, clasa I – melodii populare de Frantisek Drdla (prof corep. Tofan Radu, prof îndrum Vasile Răzvan)
Bianca Gâvan, clasa a IX-a – piesa „Mare-i, mamă, al meu sat” (prof. îndrum. Cristina Bălan-Pahone)
Adriana Petrehuș, clasa a IX-a – piesa „De la Leșu mai la vale” (prof. îndrum. Roxana Costeanu)
Violeta Todoran, clasa a XI-a – piesa „Bade drag cu gura dulce” (prof. îndrum Ioana Popa)
Cristina Belei, clasa a XI-a – piesa „Tot femeia are cheia” (prof. îndrum. Cristina Bălan-Pahone

 

Fondul muzical al paradei iilor va fi asigurat de elevii Dragoș Popa și Alexandru Grecu (prof. îndrumător Valentin Pop) care vor interpreta:

Dragoș Popa, chitară, clasa a V-a – „Preludio Triston de Maximo Diego Pujol
Alexandru Grecu, chitară, clasa a XI-a – „Preludiu și Allegro” de J.S.Bach şi „Junto al genera life de Joaquin Rodrigo
Eveniment organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi din Sibiu și Colecția Etnografică Marius Matei, Timișoara.
Parteneri: Liceul de Muzică Tudor Jarda – Bistrița și Etnotique-București
Curatori: Mihaela Bolog și Alexandru Constantin Chituță

Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.
Cristina Iurișniți este “puţin dezamăgită” de cele apărute în presă de Dan Barna. Cum le afectează șansele prezidențiale octombrie 19, 2019 - Scandalul izbucnit în jurul liderului și candidatului USR-Plus la președinția României, Dan Barna, nu aduce liniște în USR, replici ale seismului fiind percepute și la Bistrița. În acest context, deputatul bistrițean Cristina Iurișniți a pecizat că e ”puțin dezamăgită” de cele apărute în presă despre Dan Barna și unele contracte pe fonduri europene implementate de firme controlate de liderul USR.
Aquabis: Avarie, la conducta de distribuție a apei, în Ilva Mică octombrie 19, 2019 - O avarie s-a produs ieri seară în Ilva Mică, la conducta de distribuție a apei. Din această cauză, cei de la Aquabis au fost nevoiţi să sisteze apa potabilă în localitate.
Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.