Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…!

Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…!

O invitaţie specială, pentru toţi bistriţenii: Luni, 24 iunie – de Ziua Universală a Iei – când Bistrița se îmbracă în Ie, suntem cu toţii invitaţi să realizăm împreună „Albumul bucurIEI bistrițene”! între orele 16:00 și 20:00, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

IA este un element de UNITATE de care noi românii și bistrițenii avem nevoie. În jurul IEI se conturează, în mod plăcut și echilibrat, celelalte piese ale costumului popular și toate împreună, în mod armonios, alcătuiesc frumusețea și unicitatea portului tradițional.

Avem foarte puține simboluri care mai unesc necondiționat oamenii, iar IA este unul dintre ele.
Un element care ne evidențiază istoria, trăinicia, prezentul, comunitatea și continuitatea, dar şi o caracteristică a viitorului nostru cultural.

Acestea ar fi doar câteva argumente pe care Doris Rai le prezintă, încercând să vă convingă să ieşiţi luni, 24 iunie, din casă şi – îmbrăcaţi în IA tradiţională românească – să daţi o raită pe la Muzeul Judeţean.

Aveţi parte aici de o expoziţie extraordinară, dar şi de o paradă a iilor, însoţită de un concert al elevilor de la Tudor Jarda. Mai mult, aveţi ocazia să scrieţi istorie, participând la „construirea” unui inedit album foto: „Îi aștept cu drag pe toți cei care vor să aducă un tribut IEI, pe toți cei care iubesc principala piesă a costumului tradițional românesc, să vină luni, între orele 16:00 și 20:00, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, să realizam acest «Album al unității, frumuseții și bucurIEI bistrițene»”.

Puițău Emilian Photography, un specialist în arta fotografică, va fi pregătit să surprindă frumusețea iilor şi a celor care le poartă.

Port cu mândrIE

În Anul Omagial al Satului Românesc, secția de etnografie a Muzeului Bistrița din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită la un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: „Port cu mândrIE.

După ce a traversat oceane și a cucerit publicul european, satisfăcând cele mai pretențioase gusturi în materie de vestimentație, iile de o frumusețe covârșitoare, adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița!

Este vorba despre un eveniment care îmbină o fastuoasă expoziție de IE, întregită de momentul artistic susținut de talentații elevi ai Liceului de Muzica Tudor Jarda și o paradă de cămăși tradiționale din zona Banatului, purtate de tinere bistrițence.

Luni, 24 iunie 2019, în ziua de Sânziene – Ziua Universală a Iei – de la ora 18:00, pentru a redescoperi împreună povestea iei scrisă cu acul și ața, timp de sute de ani, de vrednicele femei ale satului românesc.

Programul recitalului susținut de elevii Liceului de Muzică Tudor Jarda”  Bistrița:

Maria Pop, vioară, clasa I – melodii populare de Frantisek Drdla (prof corep. Tofan Radu, prof îndrum Vasile Răzvan)
Bianca Gâvan, clasa a IX-a – piesa „Mare-i, mamă, al meu sat” (prof. îndrum. Cristina Bălan-Pahone)
Adriana Petrehuș, clasa a IX-a – piesa „De la Leșu mai la vale” (prof. îndrum. Roxana Costeanu)
Violeta Todoran, clasa a XI-a – piesa „Bade drag cu gura dulce” (prof. îndrum Ioana Popa)
Cristina Belei, clasa a XI-a – piesa „Tot femeia are cheia” (prof. îndrum. Cristina Bălan-Pahone

 

Fondul muzical al paradei iilor va fi asigurat de elevii Dragoș Popa și Alexandru Grecu (prof. îndrumător Valentin Pop) care vor interpreta:

Dragoș Popa, chitară, clasa a V-a – „Preludio Triston de Maximo Diego Pujol
Alexandru Grecu, chitară, clasa a XI-a – „Preludiu și Allegro” de J.S.Bach şi „Junto al genera life de Joaquin Rodrigo
Eveniment organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi din Sibiu și Colecția Etnografică Marius Matei, Timișoara.
Parteneri: Liceul de Muzică Tudor Jarda – Bistrița și Etnotique-București
Curatori: Mihaela Bolog și Alexandru Constantin Chituță

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum O oră - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 3 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 4 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 5 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 6 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 6 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 7 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 7 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 8 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 9 ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 10 ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 11 ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum 20 de ore - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum 23 de ore - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum O zi - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.