Ceva e putred în Bistrița…

Ceva e putred în Bistrița…

Pentru cei care încă mai cred cu inocență că Bistrița este un oraș prea micuț pentru ca ceva interesant să se petreacă în el, tind să-i contrazic și să-i invit totodată să petreacă o zi pe Strada Zefirului. O stradă liniștită, aflată la o aruncătură de băț de sediul Jandarmeriei, împânzită din zori și până în seară de fapte care mai de care în afara legii…

De la primele ore ale dimineții, tomberoanele aflate la intersecția străzilor Zefirului și Cuza Vodă – așezate frumos pe marginea trotuarului pentru a servi oamenii în neplăcuta activitate a aruncării deșeurilor – devin un punct turistic important pentru cei care consideră inutilă încheierea unui contract cu o firmă de salubritate. Până la urmă, de ce să plătești o taxă în plus când poți să-ți arunci resturile în această „margine” a orașului unde „nimeni” nu te vede? Tomberoanele nu fac discriminări nici în privința persoanelor, nici în privința lucrurilor aruncate. Acceptă deșeuri de tot felul – iarbă, sticle, deșeuri menajere, mobilă, caroserii, cărbuni – provenind de la case, de la magazine (situate în apropiere sau nu) sau de la firme cu renume în Bistrița. În momentul în care le semnalezi acestor oameni „inteligenți” – care fac parte din specia superioară a celor care reușesc să economisească lunar o sumă frumușică prin fentarea cu tact a unei taxe în plus – că ceea ce fac nu este legal, riști să primești două tipuri de răspunsuri: fie o revoltă, de parcă tu ai intrat pe teriotoriul lor, asezonată cu urări extrem de colorate, fie părăsirea locului cu pricina. Să nu vă închipuiți că cei care aleg cea de-a doua variantă, a părăsirii locului, o fac din cauza mustrării conștiinței și a trezirii simțului civil. Să nu exagerăm cu optimismul. Vă asigur, bazându-mă pe fapte reale, că revin în toiul nopții, crezând că nu sunt văzuți, pentru că oamenii din zonă dorm sau, dacă sunt nevoiți să scape de deșeuri imediat, opresc mașina la următoarele tomberoane, aflate chiar în fața Jandarmeriei.

Poliția locală a fost semnalată în legătură cu această problemă și a răspuns politicos, în stilul caracteristic național care a adus țara în situația actuală pe care toți o criticăm aspru în ultimul timp. Oamenii vor fi amendați, doar că există o condiție: noi ca cetățeni cinstiți trebuie doar să facem poze care surprind oamenii asupra faptului, să luăm numerele de înmatriculare ale mașinilor și să dăm apoi aceste detalii Poliției, ea ocupându-se în continuare de tot ceea ce presupune demers legal pentru pedepsirea infractorilor. Parafrazând un cunoscut citat, „ceva e putred în Bistrița”. În toată această situație, mai multe semne de întrebare se ridică în mintea mea. De ce trebuie să fac eu treaba mai grea din moment ce polițiștii locali sunt plătiți ca să asigure bunăstarea orașului? Ce fac efectiv acești angajați (care sunt în număr foarte mare) dacă problemele trebuie supravegheate de cetățeni (fac trimitere aici și la grava problemă a aurolacilor care au umplut străzile Bistriței în ultimul an)?

Trecând de la problemele neplăcut mirositoare ale acestei străzi liniștite, să povestim puțin despre altele mai palpitante, mai pline de adrenalină. Nu e un secret pentru niciun bistrițean faptul că mașinile scumpe, șoferii șmecheri și cursele au devenit un lucru la ordinea zilei în oraș. Cum se putea să scape și această zonă? De la drifturi la miezul nopții care trezesc copiii din somn s-a ajuns rapid la drifturi în timpul amiezii. Vorbim de viteze alarmante care pot ucide în câteva secunde în cazul pierderii controlului asupra volanului. Dacă amintesc din nou faptul că toate acestea se întâmplă la câțiva pași de Jandarmerie, sunt convinsă că mulți îmi vor spune: ce treabă are Jandarmeria cu aceste probleme? Nu am cum să vă contrazic în această privință, dar mă aștept ca niște oameni care sunt angajați pentru a păstra liniștea în situații limită să fie puțin mai preocupați de respectarea legii… Până la urmă, o reclamație (sau chiar un zvon) din partea lor ar cântări mai mult în fața autorităților specializate decât o plângere a unui simplu cetățean.

Ultima picătură care a umplut paharul și care m-a adus la convingerea că citatul: „Justiția e oarbă!” este cât se poate de adevărat a fost cumpărarea unui bloc din zonă de o oarecare persoană cu putere din Bistrița. Din momentul achiziționării imobilului, trecând aproape zilnic prin fața lui, mi-am pus întrebarea cum poate omul acesta să încalce atâtea legi fără ca nimeni să spună nimic? Începând cu spălarea mașinii de lucru pe un spațiu public, continuând cu nesimțirea lucrătorilor care au impresia că tot cartierul le aparține și încheind cu sustragerea spațiului care în acte apare sub denumirea de „spațiu verde” pentru a-și amenaja o parcare. Mi se părea strigător la cer felul în care oamenii din blocurile apropiate nu reacționează. Totul mi s-a clarificat însă într-o zi când, prin intermediul fenomenului cunoscut sub denumirea de „viu grai”, am aflat că persoana în cauză este susținută de unul dintre cei mai importanți avocați ai orașului.

Și atunci mă revolt, punându-mi întrebări la care, din nefericire, nu-mi răspunde nimeni: dacă Poliția și avocații fac legea, cine ne mai apără pe noi? Cum ne așteptăm să avem conducători corecți când la un nivel atât de mic apar mârlănii? Problema cea mai mare pe care mi-o pun însă nu este legată de apariția nedreptății (ea a existat dintotdeauna și nu va dispărea până la sfârșitul veacurilor), ci de atitudinea noastră în fața acesteia. Foarte multă lume îmi spune resemnată: „Și ce vrei să faci? Cum să ne punem cu ei, nu vezi că au spate?” Dacă marii noștri voievozi ar fi avut această atitudine, nația ne era acum ștearsă de pe fața pământului. Sunt cunoștientă că un articol nu schimbă lumea, dar vreau să-i încurajez pe oameni să-și exprime nemulțumirea! Fiți cinstiți și vorbiți! Nu înghițiți în gol, pentru că nu vine nimeni să ne salveze! Cred cu tărie că încă se mai poate face ceva! Să nu stăm cu mâinile în sân!

Cetățeanul Revoltat

ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”
POVEŞTI DIN SAT: A murit Hera! decembrie 8, 2019 - Portbagajul se ridică, lăsând să se vadă înăuntru o cutie de carton iar lângă ea, un cățel cât să încapă în ea. Hera: un ciobănesc german, pui de câine lup care țopăia, scoțând un schelălăit subțire, un fel de plâns.
FOTO: Specialitățile gastronomice și vinurile din Bistrița-Năsăud cuceresc Polonia decembrie 8, 2019 - Vinuri medaliate, delicatese cu păstrăv afumat marcă înregistrată, produse tradiționale și montane atestate – brânzeturi, dulcețuri și siropuri marca Produs în Bistrița-Năsăud se află zilele acestea pe mesele polonezilor care trec porțile celei de-a 13-a ediții a EKOGALA de la Rzeszow, eveniment etalon al produselor alimentare de înaltă calitate.
Un bărbat a fost găsit decedat, lângă tractorul pe care îl conducea decembrie 8, 2019 - Un bărbat din Runcu Salvei a plecat aseară de acasă cu tractorul și nu s-a mai întors. În această dimineață a fost găsit decedat lângă tractor.
AQUABIS:  Avarie în Cepari. Cât timp vor fi afectați locuitorii decembrie 8, 2019 - Locuitorii din Cepari rămân astăzi și mâine fără apă ăptabilă, anunță Aquabis.
Reabilitarea termică a patru blocuri, în impas! decembrie 8, 2019 - Municipalitatea a lansat un program de reabilitare a zeci de blocuri din municipiu. Unele lucrări au fost recepționate, altele sunt în curs de derulare, iar altele..în impas. Este vorba de patru blocuri pentru care nu s-a prezentat nimeni interesat să le reabiliteze. Consilierii locali au de luat o decizie, joi:
O tragedie mai dură ca moartea: Bunicul şi nepoţelul care au murit prăbuşindu-se de la etajul II vor fi înmormântaţi luni. CUM putem ajuta decembrie 8, 2019 - O tragedie inexplicabilă a zguduit oraşul vineri seara, în zi de sărbătoare. Un bunic şi nepoţelul său de trei ani au murit după ce s-au prăbuşit în gol, de la etajul II, într-un bloc de pe strada Vişinului. Tatăl băieţelului este este plutonier Dan Tofană şi munceşte în cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj. Colegii săi ne cer ajutorul: 
FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.