Culese din Telciu: Povești de familie. Părinți care muncesc în străinătate. Tipuri de socializare…

Culese din Telciu: Povești de familie. Părinți care muncesc în străinătate. Tipuri de socializare…

Sunt în plină desfășurare rezidențele de cercetare și creație artistică „Culese din Telciu”. La Romuli, copiii explorează universurile colajelor. Un scriitor și un jurnalist de la Scena 9 sunt așteptați să pună umărul la realizarea unei cărți despre cum socializează localnicii din Telciu…

Culese din Telciu este un proiect de activități culturale care aduce laolaltă localnici din Telciu, și nu numai, precum și tineri artiști și cercetători din toată țara. Proiectul își propune ca, pe durata șederii de câte o lună a fiecăreia dintre perechile de rezidenți, să caute inspirație în viața telceană contemporană pentru realizarea de noi producții artistice.

În vara acestui an, prin intermediul proiectului desfășurat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale (CSMLR), 8 rezidenți s-au aflat sau se află încă în Telciu, documentând și dezvoltând noile lor producții artistice. Urmează ca în perioada septembrie – noiembrie 2019, produsele rezultate în urma rezidențelor să fie prezentate în cadrul unul turneu național. Toate evenimentele din cadrul turneului sunt cu acces gratuit.

Petro Ionescu (dramaturgă) și Raul Coldea (regizor):  Rezidență de teatru documentar la Telciu și Romuli

„Tema rezidenței a fost familia și ne propunem să scriem un text de teatru bazat pe poveștile de familie culese de la oamenii din Telciu. Pe perioada rezidenței noastre acolo am luat interviuri persoanelor care au dorit să împărtășească cu noi ce înseamnă familia pentru ei, care e structura familiei lor și cum îi influențează asta.

Dincolo de interviurile propriu-zise, am avut ocazia să interacționăm cu sătenii și să povestim cu ei și despre familie, dar și despre alte lucruri legate de Telciu și de viața lor acolo.

Am încercat să ne amestecăm printre ei, să petrecem timp împreună, să ieșim împreună la terasele din sat.

Am participat la meciuri de fotbal organizate pe terenul din Telciu, am văzut împreună meciurile Euro U21, am fost în pădure, pe munte, la târgul de duminică… Practic am încercat să profităm de orice ocazie de a socializa și de a cunoaște oameni.

Ne dorim cu siguranță să ne întoarcem la Telciu și să ne revedem cu oamenii de care ne-am apropiat și cu care ne-am împrietenit.

Am retrăit câteva experiențe pe care în oraș nu prea le mai avem: ce înseamnă să ai vecini care te ajută, cu care stai la povești, oameni la care poți merge fără să suni înainte. Pentru noi, fiind străini acolo, privilegiul de a avea acești oameni în preajmă și de a lua puțin pulsul unei comunități mici, a însemnat foarte mult.

În același timp, cam toate tezele preliminare cu care am plecat la Telciu au devenit câmpuri de cercetare imense, am descoperit în sat situații complexe – majoritatea legate de felul în care familia este reconfigurată de migrație, dar și mici bijuterii antropologice care conțin istorii și microistorii legate de felul în care locuitorii acestor locuri au trecut prin diferite perioade istorice, de cum s-au modificat interacțiunile dintre ei de-a lungul timpului și, în general, de cum influențează munca și odihna relațiile de familie și diferențele de gen.” (Petro Ionescu & Raul Coldea)

Gabriela Herța (pedagog) și Cristian Grecu (artist vizual):  Rezidență de arte vizuale la Romuli

„Gabriela Herța și cu mine am intrat în cea de a doua săptămână a rezidenței artistice Culese din Telciu, alături de copiii din comuna Romuli, Bistrița-Năsăud. Săptămâna trecută am făcut încălzirea și copiii au creat propriile lor personaje, folosind metoda colajului, a desenatului și a coloratului. Acestea au o poveste – un trecut – iar împreună vom vedea care este prezentul și viitorul mult visat. De asemenea, au fost decupate pentru a avea și viață în afara foii pe care s-au născut!

Din 23 iulie a început adevărata distracție: punem «în scenă» viața la școală a personajelor – care au fost construite pe baza unor caracteristici ale creatorilor lor, chiar de sunt pisicuțe, cartofi, flori sau alte vietăți non-umane. Iar pentru această punere în scenă am pregătit o machetă (încă neterminată – cea din imagine) cu o sală de clasă, un hol, și echipată cu tablă și rafturi cu cărți.

De mai consideră copiii că mai este nevoie de ceva, nu-i problemă, vom adăuga! Copiii vor crea singuri scena, dialogurile, acțiunile dintre personaje și mediul înconjurător etc., lucruri pe care le vom documenta minunțios.

Aceasta este prima punere în scenă, vor mai urma și altele, și mai mult ca sigur totul va deveni din ce în ce mai frumos, mai interesant și mai complex (ca poveste, ca expunere etc.)!” (Cristian Grecu)

Andrei Șerban (actor/regizor) și Mădălina Brândușe (actriță):  Rezidență de teatru documentar, la Telciu

Rezidenții își propun realizarea unui spectacol de teatru-lectură pe tema realității cotidiene copiilor de etnie romă ai căror părinți pleacă la muncă în străinătate. Publicul lor țintă se dorește a fi alcătuit din tinerii din localitate și împrejurimi, cu care rezidența implică, de altfel, colaborarea directă a rezidenților.

Pentru a putea contextualiza abordarea tematică, artiștii documentează situația migrației la nivel național și a muncii în străinătate în mediul rural pentru o bună înțelegere a fenomenului contemporan al migrației economice.

Concentrându-se apoi pe circumstanțele specifice ale migrației în comuna Telciu, vor suprapune de asemenea o lentilă suplimentară de analiză cu privire la  situația romilor în zonă, în particular a existenței sau absenței discriminării. Interviurile cu tinerele și tinerii din zonă, căutând să înțeleagă experiențele lor personale, vor constitui baza scenariului spectacolului-lectură care va fi prezentat atât în comuna Telciu, cât și în cadrul turneului național din cursul toamnei.

Ștefan Baghiu (poet/critic literar) și Ionuț Sociu (teatrolog/jurnalist):  Rezidență literară la Telciu

Rezidența presupune realizarea, prin conlucrarea dintre doi scriitori și jurnaliști, pe de o parte, și tineri din localitate pe de alta, a unei cărți la granița dintre observație antropologică și reportaj literar, pe tema modurilor de socializare ale localnicilor.

Activitățile artiștilor includ dezbateri care vizează contactul cu publicul local și cu echipa proiectului. De asemenea, o parte esențială a acestei rezidențe este munca de documentare, cu privire la lumea rurală românească contemporană, dar și efectuarea unui tur general al comunei Telciu, pentru cartografierea și familiarizarea cu specificul comunei.

După intervievarea localnicilor cu privire la viziunea tinerilor asupra vieții cotidiene la oraș, în marile orașe ale României, pasul firesc va fi redactarea textelor ce vor compune volumul final. Textul rezultat în urma acestei rezidențe va fi publicat înainte de începerea turneului național din toamnă.

Culese din Telciu este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Web: http://centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro/ro/culese-din-telciu/

Facebook: https://www.facebook.com/Culese-din-Telciu-220783488728607/

Email: modernitateruralitate@gmail.com

 

Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum 45 de minute - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum 2 ore - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum 4 ore - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".
FOTO: Președintele Klaus Iohannis i-a cucerit și pe olteni acum 5 ore - Președintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă, la reuniunea liberalilor din Oltenia, fiind primit cu entuziasm de craioveni. Klaus Iohannis și PNL își propun să construiască ”România normală”, bazată pe o guvernare competentă, iar prima etapă este câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare.
FOTO/VIDEO: Iubire, blândețe și răbdare – rețeta de succes a Hergheliei Beclean, singurul loc din lume unde se crește Lipițanul negru acum 6 ore - Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.
Aquabis: Trei străzi din Lunca Ilvei, fără apă acum 8 ore - Trei străzi din Lunca Ilvei rămân astăzi fără apă, anunţă Aquabis. În zonă sunt necesare lucrări de remediere a unei defecțiuni apărute pe rețeaua de apă.
Vicele Muthi visează la parcări! Vorbește de ele, dar nu se concretizează nimic! UNDE mai vede o parcare: acum 8 ore - Problema spinoasă a bistrițenilor o reprezintă locurile de parcare. Vicele Muthi ar vrea să rezolve asta. Și visează la parcări. Le vede frumoase, supra etajate. Chiar și subteran. Și vorbește de ele. Dar nu se concretizează nimic. UNDE mai ”vede” o parcare:
TEROARE în Cușma: Populația, avertizată prin Ro Alert cu privire la un URS acum 9 ore - Dimineață cu teroare în Cușma. Localnicii au fost avertizați prin Ro Alert să nu iasă din case. Un urs agresiv a pătruns în localitate.
FOTO – GRAV: Pieton spulberat pe trecerea de pietoni de pe Republicii acum 21 de ore - Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu putin timp, pe Bulevardul Republicii. Un pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovit în plin de un autorurism condus de un tânăr bistrițean.
Klaus Iohannis: ȘTIU ce trebuie făcut și împreună cu un guvern pro european, în jurul PNL-ului, vom face această muncă pentru români! acum 23 de ore - Președintele Klaus Iohannis, în aplauzele a 3000 de susținători, însoțit de președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban și mai mulțilideri ai partidului și-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale.
Bistrițenii, pe mâini bune! Echipaj SAJ BN, loc fruntaș la Concursul Național al Echipajelor de Ambulanță acum O zi - Bistrițenii pot fi liniștiți câînd vine vorba de ăngrijirea medicală a lor, sau a celor dragi. Salvatorii bistrițeni sunt printre cei mai buni din țară. Iar asta o spune locul I obținut de un echipaj bistrițean la proba ALS a Concursului Național. Și locul IV pe țară, la general. 
Ioan Turc: DA! Vreau să candidez la Primăria Bistrița, din partea PNL! acum O zi - Mai este încă aproape un an până la alegerile locale! Dar Ioan Turc, președintele PNL BN, și-a exprimat clar intenția de a candida la fotoliul de primar. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii LIVE Bistrițeanul.ro. 
Bărbat găsit mort în râul Sălăuța! acum O zi - S-a dat alerta la Romuli, după ce un corp a fost văzut plutind pe râul Sălăuța. Polițiștii au reușit să identifice cadavrul, care urmează să fie transportat la Bistrița pentru efectuarea necropsiei.
Faimosul fotbalist Gabi Balint, operat de urgență! A făcut infarct! acum O zi - Clipe grele pentru familia și cei ce-l iubesc pe faimosul fotbalist Gabi Balint. Acesta a făcut infarct și a ajuns în sala de operație a spitalului Fundeni din București. 
FOTO/VIDEO: Spectaculoasă paradă de costume tradiţionale săseşti, pe străzile din Bistriţa! acum O zi - Străzile din centrul Bistriţei au fremătat azi, la prânz, copleşite de un spectaculos peisaj: sute de saşi din toate colţurile Ardealului au animat şi colorat atmosfera, îmbrăcând cu mândrie costumele tradiţionale ale străbunicilor.