Culese din Telciu: Povești de familie. Părinți care muncesc în străinătate. Tipuri de socializare…

Culese din Telciu: Povești de familie. Părinți care muncesc în străinătate. Tipuri de socializare…

Sunt în plină desfășurare rezidențele de cercetare și creație artistică „Culese din Telciu”. La Romuli, copiii explorează universurile colajelor. Un scriitor și un jurnalist de la Scena 9 sunt așteptați să pună umărul la realizarea unei cărți despre cum socializează localnicii din Telciu…

Culese din Telciu este un proiect de activități culturale care aduce laolaltă localnici din Telciu, și nu numai, precum și tineri artiști și cercetători din toată țara. Proiectul își propune ca, pe durata șederii de câte o lună a fiecăreia dintre perechile de rezidenți, să caute inspirație în viața telceană contemporană pentru realizarea de noi producții artistice.

În vara acestui an, prin intermediul proiectului desfășurat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale (CSMLR), 8 rezidenți s-au aflat sau se află încă în Telciu, documentând și dezvoltând noile lor producții artistice. Urmează ca în perioada septembrie – noiembrie 2019, produsele rezultate în urma rezidențelor să fie prezentate în cadrul unul turneu național. Toate evenimentele din cadrul turneului sunt cu acces gratuit.

Petro Ionescu (dramaturgă) și Raul Coldea (regizor):  Rezidență de teatru documentar la Telciu și Romuli

„Tema rezidenței a fost familia și ne propunem să scriem un text de teatru bazat pe poveștile de familie culese de la oamenii din Telciu. Pe perioada rezidenței noastre acolo am luat interviuri persoanelor care au dorit să împărtășească cu noi ce înseamnă familia pentru ei, care e structura familiei lor și cum îi influențează asta.

Dincolo de interviurile propriu-zise, am avut ocazia să interacționăm cu sătenii și să povestim cu ei și despre familie, dar și despre alte lucruri legate de Telciu și de viața lor acolo.

Am încercat să ne amestecăm printre ei, să petrecem timp împreună, să ieșim împreună la terasele din sat.

Am participat la meciuri de fotbal organizate pe terenul din Telciu, am văzut împreună meciurile Euro U21, am fost în pădure, pe munte, la târgul de duminică… Practic am încercat să profităm de orice ocazie de a socializa și de a cunoaște oameni.

Ne dorim cu siguranță să ne întoarcem la Telciu și să ne revedem cu oamenii de care ne-am apropiat și cu care ne-am împrietenit.

Am retrăit câteva experiențe pe care în oraș nu prea le mai avem: ce înseamnă să ai vecini care te ajută, cu care stai la povești, oameni la care poți merge fără să suni înainte. Pentru noi, fiind străini acolo, privilegiul de a avea acești oameni în preajmă și de a lua puțin pulsul unei comunități mici, a însemnat foarte mult.

În același timp, cam toate tezele preliminare cu care am plecat la Telciu au devenit câmpuri de cercetare imense, am descoperit în sat situații complexe – majoritatea legate de felul în care familia este reconfigurată de migrație, dar și mici bijuterii antropologice care conțin istorii și microistorii legate de felul în care locuitorii acestor locuri au trecut prin diferite perioade istorice, de cum s-au modificat interacțiunile dintre ei de-a lungul timpului și, în general, de cum influențează munca și odihna relațiile de familie și diferențele de gen.” (Petro Ionescu & Raul Coldea)

Gabriela Herța (pedagog) și Cristian Grecu (artist vizual):  Rezidență de arte vizuale la Romuli

„Gabriela Herța și cu mine am intrat în cea de a doua săptămână a rezidenței artistice Culese din Telciu, alături de copiii din comuna Romuli, Bistrița-Năsăud. Săptămâna trecută am făcut încălzirea și copiii au creat propriile lor personaje, folosind metoda colajului, a desenatului și a coloratului. Acestea au o poveste – un trecut – iar împreună vom vedea care este prezentul și viitorul mult visat. De asemenea, au fost decupate pentru a avea și viață în afara foii pe care s-au născut!

Din 23 iulie a început adevărata distracție: punem «în scenă» viața la școală a personajelor – care au fost construite pe baza unor caracteristici ale creatorilor lor, chiar de sunt pisicuțe, cartofi, flori sau alte vietăți non-umane. Iar pentru această punere în scenă am pregătit o machetă (încă neterminată – cea din imagine) cu o sală de clasă, un hol, și echipată cu tablă și rafturi cu cărți.

De mai consideră copiii că mai este nevoie de ceva, nu-i problemă, vom adăuga! Copiii vor crea singuri scena, dialogurile, acțiunile dintre personaje și mediul înconjurător etc., lucruri pe care le vom documenta minunțios.

Aceasta este prima punere în scenă, vor mai urma și altele, și mai mult ca sigur totul va deveni din ce în ce mai frumos, mai interesant și mai complex (ca poveste, ca expunere etc.)!” (Cristian Grecu)

Andrei Șerban (actor/regizor) și Mădălina Brândușe (actriță):  Rezidență de teatru documentar, la Telciu

Rezidenții își propun realizarea unui spectacol de teatru-lectură pe tema realității cotidiene copiilor de etnie romă ai căror părinți pleacă la muncă în străinătate. Publicul lor țintă se dorește a fi alcătuit din tinerii din localitate și împrejurimi, cu care rezidența implică, de altfel, colaborarea directă a rezidenților.

Pentru a putea contextualiza abordarea tematică, artiștii documentează situația migrației la nivel național și a muncii în străinătate în mediul rural pentru o bună înțelegere a fenomenului contemporan al migrației economice.

Concentrându-se apoi pe circumstanțele specifice ale migrației în comuna Telciu, vor suprapune de asemenea o lentilă suplimentară de analiză cu privire la  situația romilor în zonă, în particular a existenței sau absenței discriminării. Interviurile cu tinerele și tinerii din zonă, căutând să înțeleagă experiențele lor personale, vor constitui baza scenariului spectacolului-lectură care va fi prezentat atât în comuna Telciu, cât și în cadrul turneului național din cursul toamnei.

Ștefan Baghiu (poet/critic literar) și Ionuț Sociu (teatrolog/jurnalist):  Rezidență literară la Telciu

Rezidența presupune realizarea, prin conlucrarea dintre doi scriitori și jurnaliști, pe de o parte, și tineri din localitate pe de alta, a unei cărți la granița dintre observație antropologică și reportaj literar, pe tema modurilor de socializare ale localnicilor.

Activitățile artiștilor includ dezbateri care vizează contactul cu publicul local și cu echipa proiectului. De asemenea, o parte esențială a acestei rezidențe este munca de documentare, cu privire la lumea rurală românească contemporană, dar și efectuarea unui tur general al comunei Telciu, pentru cartografierea și familiarizarea cu specificul comunei.

După intervievarea localnicilor cu privire la viziunea tinerilor asupra vieții cotidiene la oraș, în marile orașe ale României, pasul firesc va fi redactarea textelor ce vor compune volumul final. Textul rezultat în urma acestei rezidențe va fi publicat înainte de începerea turneului național din toamnă.

Culese din Telciu este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Web: http://centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro/ro/culese-din-telciu/

Facebook: https://www.facebook.com/Culese-din-Telciu-220783488728607/

Email: modernitateruralitate@gmail.com

 

FOTO/VIDEO: De 7 ani participă la concurs! Într-un sfârşit, a cucerit şi Marele Premiu noiembrie 18, 2019 - Tânăra interpretă din Bistriţa, acum în vârstă de 18 ani, a mărturisit emoţionată că s-a încăpăţânat să participe de şapte ani consecutiv la acest concurs. În weekend şi-a văzut visul împlinit: A cucerit, în sfârşit, Marele Premiu...!
Cea mai modernă terapie cu radiofrecvență existentă, disponibilă la Spitalul Județean noiembrie 18, 2019 - Bistrițenii chinuiți de spasme musculare, tendinite, dureri cervicale și edem prost-traumatic au parte de cea mai modernă terapie cu radifrecvență existentă. Cu un astfel de aparat a fost dotată secția de recuperare a Spitalului Județean de Urgență.
10 chestii pe care nu le știi din vizita președintelui Iohannis la Bistrița noiembrie 18, 2019 - Că președintele Klaus Iohannis a fost sâmbătă la Bistrița știți. Ce nu știți sunt câteva mici detalii, de atmosferă - să zicem. Cu cine s-a mai întâlnit, ce a mai vorbit, ce personaj politic important l-a studiat de la distanță, dar fără să schițeze vreun gest, cine din staff a rămas peste noapte la o petrecere în oraș...
A dispărut după ce a dat iama în găinile vecinului! Stăpânii îl caută disperați! noiembrie 17, 2019 - Pacco a dispărut fără urmă din satul Manic, comuna Chiochiș, la câteva minute după ce a dat iama în găinile unui vecin. Parcă l-a înghițit pământul... Disperați, stăpânii au anunțat și poliția să dezlege misterul dispariției câinelui și oferă 500 de Euro recompensă cui le pot da mai multe informații care să-i ajute să-l găsească.
Primăria Bistrița încasează anual peste 100.000 de euro sub formă de taxă de reabilitare termică noiembrie 17, 2019 - Municipalitatea desfășoară în această perioadă cel mai amplu program de reabilitare termică a blocurilor de locuit. Parte din finanțare este asigurată din fonduri europene, parte de primărie și parte din buzunarul bistrițenilor. Anual, municipalitatea încasează peste 100.000 de euro sub formă de taxă de reabilitare termică.
POVEŞTI DIN SAT: Lidia noiembrie 17, 2019 - Se întâlnesc în fiecare an, la Luminație. Este locul în care nu poate lipsi niciunul dintre ei. De obicei, îşi scriu înainte. Se caută și peste an.
VIDEO – Ioan Turc: Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască! noiembrie 17, 2019 - Ioan Turc, președintele PNL BN, a promis ieri, în fața Președintelui, că liberalii îi vor bate pe PSD-iști ”foarte, foarte rău”, în al doile tur de scrutin. ”Și PSD știe că avem cel mai bun candidat, dar nu pot să recunoască!” a declarat acesta.
REȚETA FERICIRII: Jumătate de viață-n Mexic, jumătate în Bistrița! Plus iubire în toate! noiembrie 17, 2019 - Cine a cunoscut-o pe Florentina Pop, fostul manager al Pensiunii Miracolo, nu poate spune decât că e o persoană fericită. Iar rețeta pentru acest lucru ni l-a spus chiar ea. Jumătate de viață în Mexic, jumătate la Bistrița. Multă iubire în tot ce faci și accentul pe oameni.
ALEGERI 2019: Cum face PSD campanie. Dezvăluirile lui Klaus Iohannis noiembrie 17, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România Normală este o Românie în care PSD nu se regăseşte nici în conducerea statului, nici în conducerea judeţelor. El a acuzat PSD că împroaşcă venin, minciuni şi fake news.
Rostul de dimineaţă: Cum ne credem şi cum suntem de fapt… noiembrie 17, 2019 - Cum ne credem şi cum suntem de fapt… Cum e distribuită puterea la noi? Cât de religioşi ne credem şi cât suntem în realitate…?! Cât de masculini, servili, liberi sau ospitalieri ne credem? Cum suntem în realitate...?
La Spital, ca-n marile centre: O comisie de medici analizează fiecare caz și stabilesc împreună tratamentul! noiembrie 17, 2019 - Un chirurg din cadrul Spitalului Județean a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro. Acesta a vorbit despre relația extraordinară care există între chirurgi. Dar a explicat că există și o comisie oncologică ce dezbate fiecare caz în parte. ”Ne consultăm ca să putem lua cea mai bună decizie pentru pacient!” a explicat dr Radu Elisei.
FOTO – GROAZNIC: Bunic mort într-un incendiu în Budac noiembrie 17, 2019 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu, în Budacu de Sus. Din nefericire, după ce locuința a ars în întregime, înăuntru a fost găsit cadavrul unui bărbat.
VIDEO – Klaus Iohannis: PNL BN, ați câștigat bronzul! Vreau să câștigați atâtea primării încât sediul să vă fie neîncăpător! noiembrie 16, 2019 - În cadrul întâlnirii de la Sala Polivalentă, mai mulți reprezentanți ai PNL au luat cuvântul. Cu toții au felicitat filiala PNL BN și bistrițenii. ”Ați câștigat medalia de bronz. Sunteți în pole position pentru Primăria Bistrița. Vă doresc să câștigați atâtea primării la alegerile locale în așa fel încât sediul să fie neîncăpător când se întâlnesc toți primarii liberali” a declarat președintele Klaus Iohannis.
FOTO/VIDEO – Klaus Iohannis: Nu vreau dezbatere cu doamna Dăncilă! Sunt în război cu PSD! noiembrie 16, 2019 - Președintele României în exercițiu, Klaus Iohannis a fost prezent astăzi la Bistrița. A vorbit cu oamenii, a făcut declarații de presă și și-a provocat electoratul. ”Nu vreau o dezbatere cu doamna Dăncilă! Cu PSD nu sunt în competiție, sunt în război!” a declarat acesta.
FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa noiembrie 16, 2019 - Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.