Cum au ajuns vânătorii să aștepte și câte două luni să împuște urșii care fac ravagii în satele bistrițene

Cum au ajuns vânătorii să aștepte și câte două luni să împuște urșii care fac ravagii în satele bistrițene

Două luni, atât au așteptat vânătorii pentru a putea recolta ursul care a terorizat comunitatea din Milaș. De atât are nevoie Ministerul Mediului pentru a oferi derogările necesare intervenției. Dacă ursul recoltat e și cel care în urmă cu două luni omora animalele din satul x, vânătorii nu au de unde să știe.

Începând din anul 2016, vânătorii nu mai au voie să împuște urși, lupi și pisici sălbatice, din cauza unei legi care protejează sălbăticiunile. Fără un control al efectivelor, animalele s-au înmulțit, iar cele mai slabe sunt alungate de cele mai puternice spre sate, unde au început să facă ravagii.

Când un urs atacă o gospodărie și ucide un animal domestic, posesorul are la dispoziție 48 de ore să reclame dauna la primăria de care aparține. Mai mult, acesta trebuie să găsească și animalul luat de urs pentru a avea probe că nu l-a sacrificat chiar el pentru a-l mânca.

Odată reclamată dauna, primăria convoacă o comisie care merge și verifică cele reclamate, iar ulterior anunță Ministerul Mediului, care trebuie să dea la rândul său o derogare pentru recoltarea animalului sălbatic.

Cât durează toată treaba? Ei bine, în cazul comunei Milaș, unde urșii au atacat în urmă cu jumătate de an totul a durat două luni. De la reclamarea prezenței urșilor și până la recoltarea lor s-au scurs două luni. În acest timp, ursul care a făcut probleme se poate deplasa în altă zonă, astfel că vânătorii nu au nicio certitudine că animalele împușcate sunt chiar cele care au dat iama în gospodăriile oamenilor. Mai multe informații despre ravagiile făcute de urși la Milaș puteți citi AICI.

Prețul plătit de vânătorii care îndrăznesc să nu aștepte derogarea este destul de mare, după cum a explicat la Bistrițeanul LIVE Hârjoabă Dragoș, vicepreședintele Asociației Cinegetice Someșul-Rodna, cel mai mare fond de vânătoare din România.

„Vânătorul nu are ce face, pentru că dacă împușcă ursul plătește 40.000 de euro valoarea de despăgubire a lui și pușcărie, plus că îmi confiscă și armele”, a precizat Hârjoabă Dragoș.

În județul nostru, în ultima perioadă s-au făcut 13 solicitări de recoltare a urșilor care produc pagube și reprezintă un pericol. Niciuna dintre aceste solicitări nu a fost aprobată.

Emisiunea în care a fost prezent Hârjoabă Dragoș o puteți urmări aici:

CUM soliciți urna mobilă dacă nu poți ajunge la secția de votare: noiembrie 22, 2019 - Au început alegerile pentru președinte, secțiile de votare fiind deja deschise în diaspora. În România, doar duminică se poate vota. Cei care dintr-un anume motiv nu pot ajunge la secții, dar doresc să voteze, pot solicita urna mobilă. CUM se face acest lucru:
Simbolul Contelui Dracula din Pasul Tihuța, închis pe perioadă nedeterminată! noiembrie 22, 2019 - Hotel Castel Dracula, unul dintre simbolurile sângerosului conte din Pasul Tihuța a fost închis săptămâna trecută. Se pare că costurile ridicate au determinat conducerea hotelului să ia această măsură. Când se va redeschide hotelul...nu se știe.
FOTO/VIDEO: TOT ce trebuie să știți despre primul ajutor, resuscitare și manevrele Heimlich noiembrie 22, 2019 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, dr. Tiberiu Tudor a oferit o lecție VITALĂ. Acesta a explicat teoretic, și practic, cum se acordă primul ajutor, manevrele de resuscitare și modul în care se acționează dacă o persoană se îneacă. Manevrele au fost explicate atât pentru victime- adulți cât și victime- copii.
Hyundai prezintă Vision T – conceptul SUV plug-in hybrid noiembrie 22, 2019 - Hyundai a prezentat conceptul revoluționar Vision T, în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles. Cel de-al șaptelea concept, dezvoltat în cadrul Centrului de Design Hyundai, evidențiază noua direcție de design a mărcii, explorând evoluția limbajului global ”Sensuous Sportiness”.
ALEGERI 2019: Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte noiembrie 22, 2019 - Duminică, 24 noiembrie, este o zi crucială pentru viitorul României. Toți românii cu drept de vot sunt invitați să participe la acest exercițiu democratic. Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel în acest sens: 
FOTO/VIDEO: S-a deschis târgul de nunți Wedding Land! Super produse, super servicii, super oferte! Plus tombolă! noiembrie 22, 2019 - Încă de la primul minut al deschiderii târgului, perechi de viitori miri au călcat pragul Restaurantului Terra pentru a vedea ofertele. La Wedding Land au găsit, și se vor găsi zilele următoare, TOT ceea ce e nevoie pentru o nuntă perfectă. Sunt super produse, super servicii, super oferte. Și o tombolă pentru mirese.
VIDEO. Cel mai frumos cadou de Crăciun: Un proiect revoluţionar, în valoare de 15 milioane de euro, la Rodna noiembrie 22, 2019 - Acesta ar fi cel mai frumos cadou de Crăciun, pentru primarul Valentin Grapini din Rodna: „Pe lângă faptul că proiectul rezolvă problema socială a oamenilor cu apa caldă şi încălzirea, el mai rezolvă o problemă deosebit de importantă...”
Cristina Iurișniți (USR): Pseudo-profesorul de sport Vasile Maternik nu mai are ce căuta la catedră. Ce soluții se iau în calcul: noiembrie 22, 2019 - Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a sărit astăzi în sprijinul elevilor și părinților acestora de la Școala Gimnazială ”Enea Grapini” din comuna Șanț. Profesoara a precizat că astfel de dascăli nu au ce să caute la catedră. Ce soluții sunt luate în calcul:
ALEGERI 2019: 10 motive pentru care să votăm Viorica Dăncilă Președinte noiembrie 22, 2019 - Pe măsură ce se apropie duminica alegerilor prezidențiale, din ce în ce mai mulți români confirmă că vor vota pentru candidatul PSD Viorica Dăncilă, în defavoarea actualului președinte, Klaus Iohannis.
Avem O armă pentru tranchilizarea urșilor, dar NU o putem folosi: noiembrie 22, 2019 - Cazul ursului din Harghita a oripilat LUMEA întreagă. La nivelul județului nostru există O singură armă pentru tranchilizarea animalelor sălbatice. Cu toate acestea jandarmii NU o pot folosi deloc. AFLĂ care este motivul:
FOTO- DEZASTRU: Șoferii, revoltați în urma unor lucrări făcute pe Dealul Budacului! noiembrie 22, 2019 - S-au făcut lucrări pe Dealul Budacului. Problema s-ar fi remediat, dar după ei, potopul. Șoferii sunt de-a dreptul revoltați. Iar unii, au ajuns la disperare după ce au ”reușit” să-și facă praf mașinile.
VIDEO: Românii, îndemnați de sute de personalități să iasă la vot! În diaspora deja s-au deschis secțiile: noiembrie 22, 2019 - Duminică are loc al doilea tur de scrutin. În diaspora deja s-au deschis secțiile de votare. Mii de români de peste granițele țării și-au exprimat opțiunea. Sute de personalități au încercat să mobilizeze lumea să iasă la vot.
Năsăudeanul care a câștigat la loto 3,7 milioane de euro și-a ridicat premiul. A aflat întâmplător că a câștigat! noiembrie 22, 2019 - Năsăudeanul care a câștigat unul dintre cele mai mari premii din istoria Loteriei Române și-a ridicat premiul. Acesta spune că a aflat întâmplător că a câștigat și că nu este un jucător de loto înrăit.
Aquabis: Se sistează apa potabilă pe o stradă din Beclean noiembrie 22, 2019 - Locuitorii unei străzi din Beclean rămân astăzi, 22 noiembrie, fără apă potabilă.
Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului de Interne să-l demită! În ce condiții: noiembrie 22, 2019 - Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț s-a arătat foarte deranjat după ce ministrul de Interne l-a demis pe prefectul de Harghita pentru cazul ursului rănit lăsat să agonizeze 18 ore pe carosabil. Ovidiu Frenț i-a cerut ministrului să-l demită, pentru că nici el nu ar fi putut face mai mult în acea situație.