Cum vrea Primăria Bistrița să arunce sute de milioane în iarba de pe Pârtia Cocoș

Cum vrea Primăria Bistrița să arunce sute de milioane în iarba de pe Pârtia Cocoș

Unde nu e cap, e vai de picioare! Și municipalitatea demonstrează încă o dată ce înseamnă să nu te documentezi, sau dacă o faci, să ignori, și să îți bați joc de banul public.

Astăzi, în ședința de Consiliu Local, se va aproba suma de 40.000 de lei pentru înierbarea Pârtiei Cocoș. Mai exact, acești bani se vor folosi ca să se cumpere 3.000 de kg de sămânță de iarbă. Deși nici cei din primărie nu știu exact cum vor arunca sămânța, primarul Ovidiu Crețu vedea încă din toamna anului trecut, turme de oi ce pasc iarba pe pârtie.

Această aberație i-a revoltat pe specialiștii în domeniu, și au contactat redacția, explicând că bătaia de joc a municipalității, în ce privește folosirea banului public pentru pârtie, a ajuns să doară la nivel național.

Nu sunt din Bistrița. Deci teoretic nu ar avea de ce să mă intereseze ce se întâmplă acolo. Dar e o aberație. E o bătaie de joc. Aruncă cu banii oamenilor. Și nu sunt doar banii celor din Bistrița. Sunt banii noștri ai tuturor. Că în bugetelle locale intră și bani de la stat! Deci efectiv își bat joc de noi. Nu pot să stau liniștit. Mai bine să folosească cei 40.000 de lei să asfalteze o stradă, să facă iluminat public, să… facă ceva util cu ei”, ne-a spus un specialist în domeniul revegetalizării pârtiilor de schi.

Acesta a explicat că în stadiul în care arată pârtia, NU AJUNGE revegetalizarea. Pârtia Cocoș nu corespunde normelor europene pentru a fi dată în exploatare, „traseul pârtiei nu a fost lucrat cum trebuie, planeitatea necesară trebuie să fie ca și cea a unei mese, iar faptul că din cauza bolovanilor și a pietrelor de pe pârtie nu a avut loc un accident grav încă, e o minune.”

Starea pârtiei e atât de departe de a fi ceea ce trebuie să fie, încât specialiștii spun că cel care va prelua înierbarea pârtiei va fi efectiv un HOȚ.

În primul rând, nu se mai face înierbare de mult. Pentru înierbare trebuie o sămânță vie și e riscant. Pe o pârtie trebuie făcută hidroînsămânțare. Asta înseamnă un amestec de apă cu semințe adaptate zonei, fixatori, coloizi, îngrășământ organo mineral. Toate au rolul lor. Dacă doar iei sămânță și o arunci, atunci efectiv hrănești păsările din zonă. Iar dacă plouă, și noi am studiat și am văzut că la voi plouă bine, sămânța se duce înainte să se prindă. Deci efectiv nu faci nimic așa”, mai spun aceștia.

Firmele specializate în domeniu spun că nu s-ar angaja în acest moment să hidroînsămânțeze pârtia, având o reputație de păstrat. Singura soluție ca o firmă bună în domeniu să se „lege la cap” cu revegetalizarea Pârtiei Cocoș ar fi ca municipalitatea să facă în primăvară alte două lucrări pe pârtie.

Chiar la început de primăvară, municipalitatea ar trebui să contracteze o firmă de construcții care să facă o treabă lejeră. Și anume, să remodeleze pârtia, scoțând toți bolovanii și toate pietricelele până rămâne pârtia fină. Apoi, al doilea proces ce e neapărat nevoie înainte de o revegetalizare e formarea de jgheaburi, acele șanțuri oblice pe axul pârtiei, de 80 cm lățime și 20 cm adâncime care să dreneze apa când plouă, pentru că dacă nu, riscă să raveneze toată pârtia. Ei bine, abia după ce se vor face aceste două lucruri, poți vorbi de revegetalizare prin hidroînsămânțare. Și așa trebuie făcut. Acesta e normalul”, au spus specialiștii.

Ceea ce municipalitatea încearcă să facă acum a fost comparat cu aruncarea unor semințe pe o alee pavată, și totuși să te aștepți să crească ceva. Costurile estimate pentru o hidroînsămânțare, pentru pârtia Cocoș, se ridică la 70.000 euro, diferența de la 40.000 lei cât vrea să aloce Primăria Bistrița, fiind URIAȘĂ. De aici și concluzia că e doar o bătaie de joc, din nou, la adresa cetățeanului și a banului public.

Aberațiile privind modul de investire a banului în pârtia Cocoș sunt tot mai multe. E incredibil! Am auzit că s-au investit 7 MILIOANE de euro pentru această pârtie. La banii ăia, trebuiau să vină austriecii la voi pe pârtie, nu să mergeți voi în Austria. Trebuia să fie acolo și un hotel, un camping etc. Să vină europenii la voi. Dar asta e! Totuși, poate că primăria se va răzgândi și va folosi cei 40.000 lei pentru altceva. Ceea ce vor ei să facă nu se poate, așa că vor fi bani aruncați în vânt. Poate, poate, se va trezi”, a conchis specialistul.

Astăzi de la ora 14:00 va avea loc ședința de aprobare a bugetului local pentru anul 2018, iar bistrițenii pot interveni în cadrul ședinței și să își spună nemulțumirile.

OFICIAL! Alocațiile copiilor vor crește din 2020. Legea a fost promulgată noiembrie 14, 2019 - Vești bune pentru părinți și copii! Acum totul e oficial! Valoarea alocației de stat va crește în fiecare an, din anul 2020! Legea a fost promulgată de președintele României.
Big Brother și-n Sîngeorz! Câte camere vor urmări orice mișcare din orașul stațiune: noiembrie 14, 2019 - În tot mai multe localități se instalează camere de supraveghere. O astfel de decizie a luat și primarul orașului stațiune. Zeci de camere vor fi montate în perioada următoare.
TRAFIC DE MINORI: Mamă și fiică reținute! noiembrie 14, 2019 - Ieri au avut loc trei percheziții domicilare pe raza județului nostru. S-ar părea că patru bistrițeni ar fi racolat, transportat și obligat minore să se prostitueze. Două fe,mei au fost reținute.
Hyundai dezvăluie primele detalii despre revoluţionarul concept SUV plug-in hybrid noiembrie 14, 2019 - Hyundai dezvăluie imagini şi un material video despre conceptul inovator de clasa SUV cu sistem de propulsie plug-in hybrid. Acesta va fi prezentat în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles.
FOTO „Pepinieră” de handbaliste de performanță. Cum au fost convinse aproape 300 de fete să facă sport noiembrie 14, 2019 - După ce decenii sportul simbol al județului a fost fotbalul, autoritățile județene au schimbat macazul în ultimii ani și s-au concentrat asupra handbalului. Județul nu a ajuns doar să aibă o echipă în cele mai bune 5 din țară, ci își face propria pepinieră de handbaliste de performanță.
Bunicul agresor pus sub control judiciar. DE la ce a pornit totul: noiembrie 14, 2019 - Un incident mai puțin obișnuit a avut loc ieri la Căminul de bătrâni din municipiu. Un bunic a fost înjunghiat de un altul, cu doi ani mai tânăr. Victima a ajuns la Cluj. DE la ce a pornit totul:
GRAV şi ILEGAL, în Ilişua! Autorităţile îşi bat joc de un monument de importanţă naţională noiembrie 14, 2019 - Autorităţile din Uriu, care ar trebui să vegheze ca legea să fie respectată şi în Ilişua, îşi bat joc de unul dintre monumentele de importanţă naţională.
ÎNGRIJORĂTOR: Bistrițenii continuă să-și radieze firmele! noiembrie 14, 2019 - Numărul firmelor bistrițene radiate în primele 9 luni e mai bine de dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, Bistrița Năsăud se clasează pe locul III la nivel național în ce privește creșterea semnificativă a radierilor. Numai în luna septembrie, zeci de bistrițeni au pus lacătul pe firme.
Aquabis: Două străzi din Bistriţa, fără apă potabilă astăzi noiembrie 14, 2019 - Două străzi din Bistriţa rămân astăzi fără apă. Cei de la Aquabis au de montat  un reductor de presiune pe conducta de distribuție a apei potabile.
REVOLTĂ a primarilor pe firma care adună gunoaiele: „Am ajuns să fim exploatați de Supercom!” noiembrie 14, 2019 - Prețurile practicate de SRL-ul care colectează gunoaiele, care cresc precum Făt Frumos, încep să revolte inclusiv primarii din mediul rural, care spun că au ajuns să fie exploatați de Supercom, iar cetățenii îi arată cu degetul din cauza dărilor mari la gunoi.
GRATUIT! Astăzi și mâine, testări ale glicemiei, la Policlinică: noiembrie 14, 2019 - Cu ocazia ZIlei Mondiale a diabetului, unitățile medicale oferă testări gratuite. Două zile la rând, la Policlinia Bistrița puteți să vă testați glicemia. Fii înțelept și rămâi sănătos:
FOTO/VIDEO: Incendiu devastator în Șanț. Patru familii au rămas fără locuințe noiembrie 14, 2019 - Cel mai violent incendiu din ultimii ani, înregistrat în județul nostru a avut loc la miezul nopții. Patru case din localitatea Șanț s-au făcut scrum. 15 persoane care locuiau în casele cuprinse de flăcări au rămas pe drumuri.
ȘOC și GROAZĂ la Căminul de bătrâni: Un bunic a înjunghiat un alt bunic noiembrie 13, 2019 - Un incident grav a avut loc azi la Căminul de Bătrâni din Bistrița. Un bunic l-a înjunghiat pe altul, în zona pieptului. Victima, de 73 de ani, a ajuns la spital. În această după-masă, un echipaj medical și unul al poliției au fost solicitate să intervină la un conflict finalizat cu înjunghieri, la Căminul de...
Purtată de „aripile dragostei” la sute de km distanță! Unde a fost găsită o minoră dispărută de acasă: noiembrie 13, 2019 - O copiluță din Dumitra a plecat de acasă, luni. Ieri, mama fetei i-a anunțat dispariția. Polițiștii au găsit-o rapid. O purtaseră ”aripile dragostei” la 400 de km distanță!
FOTO: I s-a aprins mașina la care lucra noiembrie 13, 2019 - Un bistrițean făcea reparații la mașina unui prieten. La un moment dat, la compartimentul motor a izbucnit un incendiu. A fost nevoie de intervenția pompierilor.