10 C
Bistrița
miercuri, aprilie 24, 2024

De ce a ajuns cel mai mare producător de materiale de construcții din țară să „evite” lucrările pe fonduri europene

Grupul Teraplast este cel mai mare producător de materiale de construcții din țară. Cu toate acestea, bistrițenii au ales să își reducă dependența de proiectele pe fonduri europene. Cum explică directorul companiei această alegere:

Într-un interviu pentru portalul construcțiibursa.ro, Alexandru Stânean, directorul producătorului Teraplast a vorbit despre absorbția de fonduri europene și de ce compania pe care o reprezintă a ales să reducă dependența de proiectele implementate cu bani europeni.

„În ceea ce priveşte POIM 2014-2020, la aderare ne-am angajat să ne conformăm directivelor europene cu privire la colectarea şi epurarea apelor uzate şi serviciul public de alimentare cu apă. Din totalul de 11,6 miliarde euro care reprezintă alocarea de fonduri europene către POIM, până în prezent au fost transmise spre decontare 1,85 miliarde euro. În contextul în care ne apropiem de finalul programului, o rată de absorbţie de 16% este foarte mică. (…) Ar trebui să existe continuitate în proiecte, nu oscilaţii cauzate de blocarea acestora în diversele faze ale procesului, care să ducă la înjumătăţirea cererii în doi ani, aşa cum s-a întâmplat până anul trecut. Companiile care activează în domeniul construcţiilor ar trebui să aibă de lucru an de an, nu în salturi de câte trei ani. De-a lungul timpului noi ne-am ajustat strategia prin diversificare, astfel încât să ne reducem dependenţa de astfel de proiecte şi, în lipsa lor, impactul să fie minim în activitatea noastră”, a explicat Alexandru Stânean.

Acesta a mai precizat că totuși după doi ani grei în care piața de tubulatură de mase plastice s-a înjumătățit pe fondul lipsei investițiilor, anul acesta s-a văzut o creștere susținută pe acest segment.

Absorbția foarte scăzută a fondurilor europene și nesiguranța proiectelor de dezvoltare a infrastructurii îi face pe cei de la Teraplast să fie prudenți și în analiza investițiilor viitoare:

„Totuşi, există o serie de incertitudini care ne fac să fim foarte prudenţi în analiza investiţiilor viitoare. Dacă am avea certitudini cu privire la continuarea unor programe precum PNDL sau creşterea absorbţiei pe POIM am investi şi noi mai mult. În condiţiile în care deficitul comercial al României creşte accelerat, avem nevoie de mai multe produse fabricate în România care să substituie produsele importate”, a completat directorul Teraplast.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.