DE CITIT: Când vei fi adult, este posibil să nu ai loc de muncă…

DE CITIT:  Când vei fi adult, este posibil să nu ai loc de muncă…

Habar nu avem cum va arăta piaţa muncii în 2050. Părerea generală este că învăţarea automată şi robotica vor schimba aproape toate sectoarele muncii – de la fabricarea iaurtului la predarea cursurilor de yoga… Unii cred că, în doar un deceniu sau două, miliarde de oameni vor fi disponibilizaţi… Alţii susţin că, şi pe termen lung, automatizarea va genera în continuare noi locuri de muncă şi mai multă prosperitate pentru toţi…

Aşadar, ne aflăm în pragul unei transformări terifiante sau aceste previziuni sunt doar un exemplu de isterie neîntemeiată?

Fragmentul de mai sus îi aparţine profesorului universitar Yuval Noah Hariri de la Univerisitatea Oxford. În august 2018 acesta publica volumul 21 de lecţii pentru secolul 21 – carte tradusă şi în România şi publicată la Editura Polirom în acest an.

Cartea este structurată în 5 părţi, divizate în 21 de capitole:

Provocarea tehnologică – Deziluzionarea, Munca, Libertatea, Egalitatea
Provocarea politică – Comunitatea, Civilizaţia, Naţionalismul, Religia, Imigraţia
Disperarea şi speranţa – Terorismul, Războiul, Smerenia, Dumnezeu, Secularismul
Adevărul – Ignoranţa, Dreptatea, Post-adevărul, Ştiinţifico-fantasticul
Flexibilitatea – Educaţia, Sensul, Meditaţia

Inteligenţa Artificială îi întrece pe oameni inclusiv la înţelegerea emoţiilor umane…

Oamenii au două tipuri de abilităţi – fizice şi cognitive. În trecut, maşinile le-au făcut concurenţă oamenilor doar în ceea ce priveşte abilităţile fizice, în vreme ce oamenii şi-au păstrat un avantaj enorm în faţa maşinilor – cunoaşterea. Astfel, pe măsură ce muncile manuale din agricultură şi industrie au fost automatizate, au apărut noi locuri de muncă în sfera serviciilor care necesitau abilităţile cognitive pe care le deţineau doar oamenii: învăţare, analiză, comunicare şi, mai presus de orice, înţelegerea emoţiilor umane. Totuşi, Inteligenţa Artificială începe să-i întreacă pe oameni la tot mai multe dintre aceste abilităţi, inclusiv în ceea ce priveşte înţelegerea emoţiilor umane…

Este esenţial să conştientizăm că revoluţia implicată de Inteligenţa Artificială nu înseamnă doar computere mai rapide şi mai inteligente. Ea este alimentată şi de inovaţiile din ştiinţele naturale şi ştiinţele sociale.

Inteligenţa Artificială nu este gata doar să pătrundă în mintea oamenilor şi să-i întreacă în privinţa abilităţilor până acum tipic umane. Ea se bucură de asemenea de abilităţi nonumane, care fac ca diferenţa dintre o Inteligenţă Artificială şi un muncitor uman să fie mai curând de tip decât doar de grad. Două abilităţi nonumane deosebit de importante pe care le deţine Inteligenţa Artificială sunt acelea de a se conecta şi updata.

Slujbe noi?

Pierderea multor slujbe tradiţionale din toate domeniile, de la artă la serviciile medicale, va fi compensată parţial de noi locuri de muncă umane. Medicii generalişti axaţi pe diagnosticarea bolilor cunoscute şi administrarea unor tratamente familiare vor fi înlocuiţi probabil cu doctori IA (Inteligenţa Artificială). Dar tocmai din această cauză vor fi mai mulţi bani pentru a-i plăti pe doctorii umani şi pe asistenţii de laborator să facă cercetări revoluţionare sau să creeze medicamente noi…

În loc să concureze cu Inteligenţa Artificială, oamenii ar putea să se concentreze asupra întreţinerii şi exloatării inteligenţei artificiale.

… Piaţa muncii din 2050 ar putea fi caracterizată mai curând de cooperarea dintre om şi IA decât de concurenţa lor.

Problema cu toate aceste slujbe noi este însă că vor necesita probabil niveluri ridicate de competenţă. Şi, prin urmare, nu vor rezolva problemele şomerilor necalificaţi. Crearea unor noi slujbe pentru oameni s-ar putea dovedi mai uşor decât recalificarea oamenilor în vederea ocupării acestor locuri de muncă.

În 1920 un muncitor rămas şomer la o fermă din cauza mecanizării agriculturii îşi putea găsi un loc de muncă într-o fabrică producătoare de tractoare. În 1980 un muncitor concediat dintr-o fabrică putea să se angajeze casier la un supermarket.

Asemenea schimbări ocupaţionale erau fezabile, fiindcă trecerea de la fermă la fabrică şi de la fabrică la supermarket necesita doar o recalificare limitată. Dar în 2050 un casier sau un textilist care îşi va pierde locul de muncă în favoarea unui robot, nu va putea începe să muncească în calitate de cercetător în domeniul cancerului, ca operator de dronă sau în cadrul unei echipe bancare om-Inteligenţa Artificială. Nu va avea abilităţile necesare. …

Un scenariu mult mai înspăimântător

Prin urmare, în ciuda apariţiei unui număr mare de slujbe noi pentru oameni, am putea asista la apariţia unei noi clase „inutile”.

Dacă vom reuşi să combinăm o plasă de siguranţă economică universală cu comunităţi puternice şi preocupări cu însemnătate, s-ar putea ca pierderea locurilor noastre de muncă în favoarea algoritmilor să se dovedească a fi de fapt o binecuvântare.

Însă pierderea controlului asupra vieţii noastre este un scenariu mult mai înspăimântător. Pe lângă pericolul şomajului în masă, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze şi mai mult este transferul autorităţii de la oameni la algoritmi, care ar putea să ne spulbere tot ce a mai rămas din credinţa în povestea liberală şi să faciliteze ascensiunea dictaturilor digitale.

Foto @ filmecarti.ro

Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF. 
VIDEO Scandal cu iz penal la Londra. O bistrițeancă acuză un conațional că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire decembrie 9, 2019 - O bistrițeancă de 38 de ani, rezidentă de ani buni în Londra, acuză un conațional, originar tot din Bistrița-Năsăud, că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire. Aceasta a lucrat la firma de construcții a bărbatului și ar fi fost nevoită să scoată din propriul buzunar bani pentru a plăti muncitorii.
NOU de la Agro-Ardeal: Salam nemțesc, din 100 la sută carne și doar cu condimente naturale, făcut după o rețetă veche, din zona Bistriței! decembrie 9, 2019 - Tehnologii și specialiștii în procesarea cărnii de la Agro-Ardeal, ferma și abatorul de la Orheiu Bistriței, lucrează la foc continuu să scoată produse preparate integral din carne, fără a folosi E-uri, doar sare și condimente clasice. După ce la începutul lunii Decembrie au lansat un salam de vită făcut din carne macră și cu condimente naturale, care s-a bucurat de un real succes, având și un preț excelent - 8 lei/ 400 grame, acum anunță lansarea pe piață a unui nou produs - SALAM NEMȚESC CRUD MATURAT. Provocarea la acest produs a fost să respecte tradițională săsească din zona Bistriței, care i-a inspirat. Le-a ieșit, de miercuri noul produs va fi găsit în toate magazinele Agro Ardeal din județ și din țară.
În fața instanței, după ce a condus beat și fără permis! CE pedeapsă a primit: decembrie 9, 2019 - Un bărbat din Budac a fost reținut de polițiști. Acesta condusese un autoturism deși nu deține permis de conducere. Mai mult, a și consumat alcool înainte de a se urca la volan. CE a decis instanța, la momentul înfățișării:
Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează la stat decembrie 9, 2019 - Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează în diverse instituții ale statului. Județul nostru se regăsește la coada clasamentului din acest punct de vedere, existând județe unde 45% dintre angajați sunt bugetari.
VIDEO: Cui trebuie să mulţumim pentru că avem facultate la Bistriţa decembrie 9, 2019 - Ni se pare deja firesc faptul că în Bistriţa avem extensii universitare sau că elevii au oportunitateade a face o facultate chiar acasă. Dar începuturile acestui fenomen nu au fost deloc uşoare. Nu veţi ghici niciodată cui trebuie să mulţumim pentru acet lucru:
Aquabis angajează şoferi! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! decembrie 9, 2019 - Dacă ai permis de conducere categoriile B, C, D şi atestat de şofer profesionist – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Aquabis! Casa Doamnelor caută un bucătar priceput la mâncare tradiţională românească. Laboratoarele Holistic angajează asistent şi biolog!
FOTO/VIDEO: Bornă Via Transilvanica din mii de piese LEGO! Sute de părinți și copii fericiți: decembrie 9, 2019 - A 7-a ediție a expoziției LEGO de iarnă a avut loc în acest sfârșit de săptămână. De această dată exponatele au vrut să atragă atenția asupra naturii și pericolului în care se află aceasta. Printre lucrări, o bornă pentru Via Transilvanica, din peste 5.000 de piese. Sute de părinți și copii au construit în aceste zile, evadând din cotidian.
La un pas de tragedie! Un camion al unității militare din Prundu Bârgăului, suspendat pe un pod din Dej decembrie 9, 2019 - Un camion al unității militare aflat în misiune a fost implicat într-un accident de circulație în Dej, rămânând suspendat pe un pod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, însă mastodontul a fost avariat.
VIDEO: Mai multe şcoli profesionale, în Bistriţa-Năsăud, în 2020…? decembrie 9, 2019 - „Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu…”
ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”