DE CITIT: Garsoniera din pădurea de macarale. Fata din tren

DE CITIT:  Garsoniera din pădurea de macarale. Fata din tren

Isabel Allende – Suma zilelor

Isabel Allende se descrie ca fiind o femeie latină autentică care dorește să-și mențină familia aproape: fii, nepoți, copii vitregi, persoane „adoptate” pe parcurs etc. Întregul „clan” trece prin multiple încercări, dar la nevoie se unesc toți pentru a-l scoate la liman pe cel aflat în necaz.

Și pentru că nu este vorba despre o familie obișnuită, aflați că nora povestitoarei descoperă că este lesbiană și se îndrăgostește de partenera fiului vitreg al sus numitei autoare – toate acestea după o căsnicie lungă soldată cu trei copii. Fiul rămas singur și neconsolat, are pe cap o mamă (tot draga noastră Isabel) care se pune pe pețit pentru a-i găsi o consoartă.

Sună familiar de latin, nu? Condimentați totul cu felul ironic în care sunt dezbătute cele mai controversate subiecte: de la implanturile cu silicon și consumul de marijuana, până la politica SUA. În carte apar tot felul de personaje remarcabile fie prin bizareriile lor, fie prin dăruirea de care dau dovadă, dar știți cum este realitatea prin ochii unui scriitor…

Paula Hawkins – Fata din tren

Hawkins vrea să demonstreze că știe să scrie și îi iese pentru că nu-ți prezintă personaje cu care să poți empatiza ușor sau pe care să le placi din prima, poate nici chiar din a doua. Toate au defecte mai mici sau mai mari, ascund secrete și par a fi capabile de crimă.

Dar descurcarea ițelor nu o face decât Rachel, tipa de treizeci și ceva de ani, alcoolică, șomeră, care de câteva luni pretinde față de colega sa de apartament că încă mai are un loc de muncă și care de fapt se bucură de rutina de a călători din Ashbury, o suburbie londoneză, până în oraș pentru a-și pierde timpul prin biblioteci sau navigând aiurea pe net.

Și totuși, există altceva ce animă existența anostă a lui Rachel – în fiecare zi trenul oprește în dreptul unei case unde locuiesc Jess și Jason, un cuplu tânăr, asupra căruia eroina proiectează propria idee de fericire. Doar că de la depărtare lucrurile nu sunt niciodată așa cum par, iar atunci când Jess este declarată dispărută, Rachel se simte nevoită să intervină. E în măsură să furnizeze detalii poliției datorită lucrurilor pe care le-a observat din tren.

Dar din păcate memoria nu o ajută prea mult atunci când amintirile îi sunt ținute captive de beții crunte. Chiar și așa povestea ia o turnură neașteptată atunci când dorința de a îl ajuta pe Scott, numele adevărtat a lui Jason, ajunge să o bage în belele și mai mari cu fostul soț și cu poliția.

Dan Chișu – Garsoniera din pădurea de macarale

Deși acțiunea te ia prin surprindere în multe locuri, nu aceasta pare a fi intenția lui Dan Chișu. Relatarea evenimentelor este cursivă – în ciuda întreruperilor naratorului băgăreț – iar suspansul crește parcă în mod intrinsec, ca o consecință a fiecărei acțiuni precedente, nu ca un element aparte integrat în roman ca să-i sporească din calitate.

Astfel, o simplă scenă de intimitate exhibată, devine intrigă pentru evenimente care se pot întrevedea începând din acel moment, chiar dacă ele erau complet ascunse cititorului cu doar o frază mai înainte.

Între cele trei personaje principale există un echilibru interesant. Fiecare diferit de celălalt, se completează, ba chiar mai mult, fiecare dintre ele este creat, conturat, pe celelalte două. Așa încât, atunci când, la finalul cărții, unul dintre aceste trei personaje își etalează public partea urâtă, cea care trebuia ținută în cel mai mare secret, expuse par a fi de fapt toate cele trei personaje.

Fără un efort prea mare de imaginație, oricare dintre ele ar fi putut să se afle în acel moment acolo, ținând în mână obiectul cel mai compromițător cu putință și privind buimac după cel pe care îl avusese în mână și îl scăpase.

Zorin Diaconescu

Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum O oră - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 2 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 3 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 4 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 5 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 6 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 7 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 7 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum 23 de ore - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum 24 de ore - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum O zi - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Mirela Riti este noul antrenor de fitness de la Casa EMA! acum O zi - De luna aceasta ai o nouă opțiune pentru antrenamentelede la sală iar Mirela aduce cu ea tot entuziasmul și toate cunoștințele acumulate în 8 ani de acțiune.
Un bistrițean, printre jurații la noul MasterChef. Ce îl „recomandă”: acum O zi - ProTv se pregătește pentru un nou sezon al emisiunii culinare MasterChef. Noul sezon vine și cu un set proaspăt de jurați. Printre ei se numără un fost jurat al unei emisiuni culinare de la altă televiziune, un fost concurent al unui astfel de show și un...bistrițean. Despre cine este vorba:
Materom Automotive te recompensează! acum O zi - Acum te poți bucura de toate beneficiile pe care le oferă programul Service Select – la Materom Automotive! Aici te aşteaptă câteva oferte limitate. AFLĂ despre ce este vorba:
Interzis la Vlăduța Lupău la Zilele Sîngeorzului! AFLĂ de ce: acum O zi - Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi, e supărat foc. O parte dintre consilierii locali, în frunte cu viceprimarul, i-au dat cu flit și nu au aprobat bugetul necesar organizării zilelor orașului, sărbărtorite în acest weekend.