DE CITIT: Povestea slujitoarei. Sânii verzi

DE CITIT:   Povestea slujitoarei. Sânii verzi

Margaret Atwood – Povestea slujitoarei

Acţiunea cărţii se desfăşoară şi pentru noi, ca şi pentru Offred, printre „aripile” albe pe care protagonista le poartă pe cap. Simbol al îngustimii punctului ei de vedere, acest acoperământ este numai unul dintre aspectele restrictive ale vieţii în Republica Gilead.

Aici, într-o distopie a unui viitor nu tocmai îndepărtat, femeile sunt considerate mai mult bunuri decât indivizi.

Pe teritoriul fostelor State Unite, fiecare bărbat are în grijă o seamă de femei. Unele sunt servitoare, altele „cameriste”, unele sunt soţii, iar altele sunt bucătărese.

Niciuna dintre ele nu are dreptul la o personalitate sau la un punct de vedere şi toate sunt osândite să-şi suporte rolul sau să devină ne-femei, trimise în colonii şi expuse unei morţi lente, prin iradiere. Asta în cazul în care nu reuşesc să procreeze. Dacă dau naştere chiar şi unui singur copil viabil, sunt la adăpost tot restul vieţii.

Michael Grant – Foamea

Titlul cărții are însă o dublă semnificație. Pentru că nu doar copiii sunt flămânzi, ci și creatura din străfundurile fostei mine, cea care a dus într-un fel la apariția acestei situații nemaiîntâlnite. Iar faptul că aceasta și-a pus deja amprenta asupra minților câtorva dintre personaje, înseamnă că ei, conștient sau nu, voluntar sau nu, vor acționa în așa fel încât să îi împlinească monstruasei ființe fiecare dorință. Iar scopul principal al acesteia este hrana. Deocamdată. Pentru că odată hrănită și cu ajutorul unor copii ce au câștigat abilități supranaturale, se va putea întrupa și își va putea părăsi adăpostul forțat din adâncul pământului. Țelurile mai îndepărtate ne rămân deocamdată ascunse, urmând probabil să le descoperim într-unul din volumele următoare. Pentru că deși Foamea se încheie într-o manieră relativ optimistă, pe protagoniști îi așteaptă încă destule încercări primejdioase.

Florin Iaru – Sânii verzi

Sânii verzi este o carte spumoasă. Are de toate – subiecte de actualitate, limbaj colocvial, povești șocante, poante, note grave, referințe culturale discrete, ritm alert și texte concise.

Se poate citi în metrou, în weekend, în cadă, pe acoperiș înainte să apună soarele, în șoaptă înainte de culcare sau în gura mare într-un cartier din Ferentari.

E pentru toată lumea. Nu devii un mare cititor dacă ai parcurs Sînii verzi, nu este un ritual de trecere, nu este o graniță canonică peste care dacă treci devii un rafinat, dar e o lectură antrenantă, care îți ascute simțurile.

Te face să crezi în literatura română contemporană, te face să suporți viața în capitală, te face să vrei și tu să scrii – prea ai trăit și tu textele astea, ți se pare la un moment dat că tu însuți/însăți ai poveștile tale brutale.

Zorin Diaconescu

 

Se caută conducător auto pentru transport România-Italia! NOI locuri de muncă în Bistrița acum O oră - Se caută conducător auto pentru transport România-Italia! NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: angajatorii caută să angajeze și ingineri, agenți de vânzări, bucătari, barmani, ospătari sau pizzeria. Oferta completă – mai jos:
DN17, tăiat de căi ferate! Biroul rutier a solicitat semaforizarea trecerilor! DE CE nu s-au amplasat: acum 2 ore - Traficul rutier este dat peste cap, de nenumărate ori, pe DN 17. Cozile infernale de la trecerile la nivel cu cale ferată ce taie Drumul Național înfurie șoferii. Biroul rutier a solicitat semaforizarea acestora. CFR are anumite criterii de care ține cont. DE CE nu s-au amplasat semafoare în aceste zone:
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Bistrița Bârgăului acum 2 ore - Astazi, 19 august 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistrița Bârgăului. Măsura este necesară pentru revizii la Uzina Electrică.
VIDEO: Principele Nicolae parcurge Via Transilvanica pe două roți, alături de un fost concurent de la Românii au Talent acum 3 ore - Printre cei care s-au încumetat să parcurgă Via Transilvanica se numără Principele Nicolae, un împătimit al plimbărilor pe două roți. Acesta este însoțit de un fost concurent de la Românii au Talent.
Frații Dobraniș, din nou la Campionatul Internațional de GO. Bistrițenii sunt singurii europeni din competiție acum 4 ore - Denis și Darius Dobraniș au ajuns într-una dintre patriile GO-ului, unde își încearcă forțele la Cup GO International Championship 2019 din Bangkok, Thailanda. Cei doi bistrițeni sunt singurii europeni din competiție.
VIDEO DEZGUSTĂTOR! Un șoarece în putrefacție descoperit în bucătăria unei pensiuni din județ acum 20 de ore - Mai multe controale desfășurate de Protecția Consumatorului au confirmat faptul că în bucătăriile restaurantelor din județ poți să găsești absolut orice. Printre „anomaliile” identificate de inspectori s-a numărat și un șoarece în putrefacție, descoperit chiar în bucătăria unei pensiuni din județ, alături de mizerie cât cuprinde.
DE CITIT: Tovarășul Baron acum 21 de ore - Jaap Scholten, Tovarăşul Baron În noaptea de 3 martie 1949, întreaga aristocraţie transilvăneană este luată pe sus, încărcată în camioane şi aruncată în închisorile comuniste de la Sighet, Aiud, Jilava. În ziua următoare, Partidul Muncitoresc Român anunţă cu satisfacţie deportarea tuturor marilor moşieri şi confiscarea averilor acestora. Astfel, erau distruşi ultimii duşmani de clasă şi...
FOTO/VIDEO: Spectacol folcloric pe cinste, la Festivalul Usturoiului în Ținutul contelui Dracula acum 22 de ore - Iubitorii de folclor au parte astăzi de un adevărat regal... Teatrul Nescris „Constantin Iugan” din Șanț a deschis spectacolul folcloric cu o piesă  de teatru amuzantă care a generat hohote de râs printre spectatori...
S-a aventurat cu mașina pe străzile din Bistrița fără permis. TUPEUL unei adolescente acum O zi - O adolescentă de 18 ani a fost prinsă ieri de polițiști la volanul unui autoturism, pe o stradă din Bistrița. Problema era că aceasta nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Aceasta s-a ales cu dosar penal.
I-a cerut unei tinere de 18 ani să întrețină relații sexuale, sub amenințarea cuțitului. Cum s-a terminat totul: acum O zi - Un bărbat de 56 de ani din Livezile a amenințat cu cuțitul o tânără de 18 ani  noaptea trecută, în plină stradă. Acesta i-a cerut tinerei să întrețină relații sexuale cu el. Cum s-a terminat totul
FOTO/VIDEO: Ne-a sărutat dulce, dulce până la sânge… Carla’s Dream, în Ținutul contelui Dracula acum O zi - Carla's Dream a încheiat incendiar seria concertelor, ieri seară, la Festivalul Usturoiului în Ținutul contelui Dracula. Mii de spectatori l-au aplaudat și i-au intonat celebrele hituri.
FOTO/VIDEO: S-a găsit cel mai puternic bărbat din Ținutul Contelui Dracula! VEZI cine este viteazul: acum 2 zile - Din opt concurenți curajoși și puternici, doar unul a izbutit să fie cel mai bun și să scoată cel mai bun timp! În cadrul Festivalului Usturoiului s-a desfășurat astăzi Concursul ”Cel Mai Puternic Bărbat” din Ținutul Contelui Dracula. Vezi care e voinicul!
SUUPER PARTY: Copiii s-au distrat pe cinste la Festivalul Usturoiului! Trupa Sclipirici, Shevalet și cei de la Produs în BN au creat o super atmosferă pentru cei mici acum 2 zile - A început! Încă de la prânz Ținutul Contelui Dracula a fost împânzit de lume și de voie bună! Copii de toate vârstele s-au distrat așa cum se cuvine într-o zi de festival. Au dansat, au cântat, au pictat, s-au jucat cu mingile și s-au bucurat de natură și de peisajele oferite de Ținutul Contelui Dracula.
VIDEO: Mai mare ruşinea…! Când uiți că ești într-un parc și te comporți ca un cimpanzeu în junglă acum 2 zile - E o adevărată provocare, în aceste zile, să ieşi la plimbare prin parc, alături de cei mici. Nu de alta, dar ai „şansa” să nimereşti un nesimţit ca cel din imaginile surprinse mai jos…
Bărbat luat de ape la Ilva! Salvatorii se luptă pentru viața lui! acum 2 zile - Un bărbat a fost luat de apele Someșului, în Ilva Mică. Acesta a fost găsit de pompieri. În aceste momente i se aplică manevrele de resuscitare.