DE CITIT: Povestea slujitoarei. Sânii verzi

DE CITIT:   Povestea slujitoarei. Sânii verzi

Margaret Atwood – Povestea slujitoarei

Acţiunea cărţii se desfăşoară şi pentru noi, ca şi pentru Offred, printre „aripile” albe pe care protagonista le poartă pe cap. Simbol al îngustimii punctului ei de vedere, acest acoperământ este numai unul dintre aspectele restrictive ale vieţii în Republica Gilead.

Aici, într-o distopie a unui viitor nu tocmai îndepărtat, femeile sunt considerate mai mult bunuri decât indivizi.

Pe teritoriul fostelor State Unite, fiecare bărbat are în grijă o seamă de femei. Unele sunt servitoare, altele „cameriste”, unele sunt soţii, iar altele sunt bucătărese.

Niciuna dintre ele nu are dreptul la o personalitate sau la un punct de vedere şi toate sunt osândite să-şi suporte rolul sau să devină ne-femei, trimise în colonii şi expuse unei morţi lente, prin iradiere. Asta în cazul în care nu reuşesc să procreeze. Dacă dau naştere chiar şi unui singur copil viabil, sunt la adăpost tot restul vieţii.

Michael Grant – Foamea

Titlul cărții are însă o dublă semnificație. Pentru că nu doar copiii sunt flămânzi, ci și creatura din străfundurile fostei mine, cea care a dus într-un fel la apariția acestei situații nemaiîntâlnite. Iar faptul că aceasta și-a pus deja amprenta asupra minților câtorva dintre personaje, înseamnă că ei, conștient sau nu, voluntar sau nu, vor acționa în așa fel încât să îi împlinească monstruasei ființe fiecare dorință. Iar scopul principal al acesteia este hrana. Deocamdată. Pentru că odată hrănită și cu ajutorul unor copii ce au câștigat abilități supranaturale, se va putea întrupa și își va putea părăsi adăpostul forțat din adâncul pământului. Țelurile mai îndepărtate ne rămân deocamdată ascunse, urmând probabil să le descoperim într-unul din volumele următoare. Pentru că deși Foamea se încheie într-o manieră relativ optimistă, pe protagoniști îi așteaptă încă destule încercări primejdioase.

Florin Iaru – Sânii verzi

Sânii verzi este o carte spumoasă. Are de toate – subiecte de actualitate, limbaj colocvial, povești șocante, poante, note grave, referințe culturale discrete, ritm alert și texte concise.

Se poate citi în metrou, în weekend, în cadă, pe acoperiș înainte să apună soarele, în șoaptă înainte de culcare sau în gura mare într-un cartier din Ferentari.

E pentru toată lumea. Nu devii un mare cititor dacă ai parcurs Sînii verzi, nu este un ritual de trecere, nu este o graniță canonică peste care dacă treci devii un rafinat, dar e o lectură antrenantă, care îți ascute simțurile.

Te face să crezi în literatura română contemporană, te face să suporți viața în capitală, te face să vrei și tu să scrii – prea ai trăit și tu textele astea, ți se pare la un moment dat că tu însuți/însăți ai poveștile tale brutale.

Zorin Diaconescu

 

Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor! octombrie 16, 2019 - Ziua Europeană a Resuscitării e sărbătorită de câțiva ani încoace, accentuând importanța cunoașterii acestui protocol! Într-o clipită, inima celui drag nouă se poate opri. Dar dacă i se aplică manevrele de resuscitare imediat, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!
DEZASTRU la spitalele de psihiatrie din țară! Cum stă treaba la Bistrița și Beclean: octombrie 16, 2019 - Spitalele de psihiatrie din țară au fost luate la puricat de direcțiile de sănătate publică, la ordinul fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea. Unele spitale din țară au grad de ocupare și de 170%. Cum stă treaba la Bistrița.
FOTO/VIDEO. Neobişnuit şi răscolitor concert: Eduard Kunz şi Yuri Medianik au umplut până la refuz Sinagoga octombrie 16, 2019 - Neobişnuit şi răscolitor concert, ieri seară, la Singogă: pianistul Eduard Kunz s-a prezentat din nou impecabil în faţa melomanilor din Bistriţa. De data aceasta într-o neobişnuită formulă, alături de violonistul şi acordeonistul Yuri Medianik
A luat bani să facă să dispară amenzi de circulație! Polițist bistrițean reținut, după ce a fost prins în flagrant octombrie 16, 2019 - Un polițist bistrițean a fost reținut, după ce ieri a fost prins în flagrant de ofițerii anticorupție, în timp ce lua 200 de lei pentru a face să dispară abateri la regimul rutier.
INCREDIBIL: Cum se spală pe mâini Suciu, Pană și Deneș când e vorba de efectele Legii recursului compensatoriu. Simionca se dă lovit octombrie 16, 2019 - O constănțeancă a trimis o scrisoare dureroasă parlamentarilor ce au votat legea recursului compensatoriu. Aceasta le spunea că părinții ei au fost omorâți de un recidivist. Parlamentarii bistrițeni nu știu nimic despre scrisoare. Iar justificarea votului dat pentru această lege e de-a dreptul…incredibilă.
De ce a ajuns cel mai mare producător de materiale de construcții din țară să „evite” lucrările pe fonduri europene octombrie 16, 2019 - Grupul Teraplast este cel mai mare producător de materiale de construcții din țară. Cu toate acestea, bistrițenii au ales să își reducă dependența de proiectele pe fonduri europene. Cum explică directorul companiei această alegere:
Guvernul demis a împărțit din pix 30 de milioane de lei în județ. Cum au fost distribuiți banii: octombrie 16, 2019 - 30 de milioane  din 1,4 miliarde de lei. Atât primește județul Bistrița-Năsăud pentru asigurarea  tuturor  cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetelor locale. Din 58 de comune doar 34 au primit bani, lozul câștigător fiind tras de municipiul Bistrița: 10 milioane de lei.
FOTO: Tragedie evitată la Măgheruș datorită mobilizării localnicilor octombrie 16, 2019 - Un coș de fum necurățat a produs un incendiu, aseară, în Șieu Măgheruș. Mobilizarea localnicilor a dus la evitarea unei tragedii. 
VIDEO INEDIT! Proful care și-a amenajat o clasă pentru meditații în propria casă, subiect de documentar octombrie 15, 2019 - Dorin Ioniță, profesorul de matematică ce a ieșit din sistem în urmă cu 10 ani și și-a amenajat în propria casă o clasă pentru meditații, a ajuns subiect de documentar. Filmul este realizat tot de un bistrițean, Alex Brendea, și urmează să fie prezentat la un festival de film. Are 54 de ani și a...
Au străbătut mii de kilometri ca să pună umărul la un proiect din județul nostru! GRATUIT! octombrie 15, 2019 - Un proiect de suflet al românilor, și al bistrițenilor deopotrivă, a atras și străini. Au venit tocmai din Regatul Unit pentru a pune umărul la ridicarea depoului și vopsirea mocăniței.
Au băut până s-au ales cu dosare penale! octombrie 15, 2019 - Cu alcoolul nu se face casă bună! Și nici nu iei decizii înțelepte! Ieri, polițiștii au întocmit dosare penale pe numele a doi bărbați. Infracțiunile făcute de aceștia au la bază consumul de alcool.
Economiile copiilor puse la dispoziția Guvernului? Nu și în Bistrița-Năsăud: octombrie 15, 2019 - Conturile Junior, programul prin care Guvernul sprijină românii să economisească pentru copiii lor până la vârsta majoratului, nu prea au succes în Bistrița-Năsăud. Județul nostru se numără printre cele cu numărul cel mai mic de aplicanți.
Alocațiile copiilor se măresc din ianuarie 2020! Parlamentul a votat în unanimitate! octombrie 15, 2019 - La începutul anului, valoarea alocațiilor copiilor s-a dublat. Astăzi s-a marcat încă o victorie în acest domeniu. Parlamentul a votat, în unanimitate, majorarea alocațiilor, începând cu ianuarie 2020. Acestea vor crește în fiecare an.
Turiștii vor avea în sfârșit acces la lacul de la Colibița! Zonă de promenadă iluminată și cu loc de plajă octombrie 15, 2019 - Autoritățile locale, sprijinite de cele județene, pregătesc o zonă de promenadă la Colibița, asigurând în sfârșit accesul turiștilor și bistrițenilor la lac. Aceasta se va întinde pe mai bine de 4 kilometri, va avea băncuțe și chiar și o zonă cu nisip unde se poate face plajă.
FOTO/VIDEO – Transportul elevilor la Rodna: Mămica insistă, autoritățile spun că nu se poate! octombrie 15, 2019 - O mămică din Rodna e dispusă să mute munți pentru fiul ei. Problema e legată de transportul la și de la școală. Deși instituțiile i-au spus că nu se poate, mămica insistă. Mai mult, e determinată să meargă până în pânzele albe. Urmează să ia legătura cu politicieni.