FOTO: Din 16 monumente istorice gata să se prăbușească, pentru 11 nici măcar nu există interes de reabilitare

FOTO: Din 16 monumente istorice gata să se prăbușească, pentru 11 nici măcar nu există interes de reabilitare

Județul nostru are sute de monumente istorice. 16 dintre acestea sunt pe punctul de a se prăbuși. Dacă pentru unele se încearcă salvarea lor, pentru 11 dintre ele nici măcar nu există interes de așa ceva.

Bistrița – Năsăud este bogat în monumente istorice care conturează istoria județului. Din nefericire, unele, cu încărcătură istorică, stau să se prăbușească.

16 monumente sunt într-o astfel de situație, iar pentru 11 dintre ele nici măcar nu există interes să se reabiliteze.

Ansamblul Bisericii Evanghelice CA

În comuna Budacu de Jos, în satul Jelna, se află Ansamblul Bisericii Evanghelice CA. Aceasta datează din seolul al XV-lea și se află în stare avansată de degradare.

Au avut loc prăbușiri, dislocări ale elementelor de zidărie, fisuri ale zidurilor. În prezent sunt în curs de execuție lucrări de conservare.

Castelul Teleki

Datând din 1756, Castelul Teleki de la Posmuș, e alt monument ce s-a degradat odată cu trecerea vremii.

Infiltrațiile și igrasia au dus la măcinarea zidăriei de cărămidă și la apariția fisurilor, structura acoperișului prezintă elemente de șarpantă care trebuie înlocuinte, învelitoarea din țiglă tip solzi este spartă, jgheaburile și burlanele sunt rupte și au avut loc chiar și prăbușiri.

Totuși, există documentație avizată de MCIN pentru intervenții de conservare/restaurare.

Vilă din perioada interbelică

O vilă din Sângeorz Băi, din perioada interbelică, riscă să se prăbușească. Infiltrațiile și igrasia au dus la măcinarea zidăriei de cărămidă și la apariția fisurilor, structura acoperișului prezintă elemente de șarpantă care trebuie înlocuinte, învelitoarea e parțial distrusă, jgheaburile și burlanele sunt rupte și au avut loc chiar și prăbușiri.

Există însă documentație avizată de DJC BN pentru conservare/reabilitare.

Ansamblul Bisericii Evanghelice CA din Corvinești

Cunoscută azi ca ”Biserica ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, acest monument istoric datează din secolul al XV-lea.

Din nefericire, și aici au avut loc prăbușiri, dislocări ale elementelor de zidărie, fisuri ale zidurilor.

DJC BN a aprobat însă documentația pentru intervențiile de conservare/restaurare.

Biserica Evanghelică CA din Șieu Măgheruș

A fost construită în secolul al XII-lea, iar acum este cunoscută ca și Biserică ortodoxă.

Are degradări la învelitoare, dislocări ale elementelor de zidărie, fisuri ale zidurilor și au fost și elemente care s-au prăbușit.

Pentru acest monument există documentație în curs de elaborare.

Cetatea Ciceului

Localizată în Ciceu Corabia și construită la finele anilor 1200, astăzi nu au mai rămas decât ruinele Cetății Ciceului care au însă o valoare istorică și sentimentală pentru locuitorii zonei.

Starea de degradare e mare, existând fisuri și dislocări ale elementelor de zidărie. Mai mult, a apărut și strat vegetal.

Deși există documentație avizată de MCIN, nu există fonduri pentru lucrări de conservare.

Pentru alte 11 monumente nici măcar nu există interes de reabilitare

Biserica de lemn din Dobricel

Biserica de lemn din Șieu Sfântu

Biserica de lemn din Strugureni

 

Ansamblul Bisericii Evanghelice CA din Vermeș

 

Casa Scriitorilor

 

Castelul Banffy

 

Castelul Torma

 

Castelul Teleki din Comlod

 

Casa din sec XIX – Budacu de Jos

 

 

 

 

POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea octombrie 20, 2019 - „Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!
Radu Moldovan: Consiliul Local trebuie să facă urgent un credit și să modernizeze integral toate străzile din Bistrița octombrie 20, 2019 - Bistrița s-a transformat într-un adevărat șantier pe toată perioada verii. Municipalitatea a modernizat integral 47 de străzi, însă bistrițenii au criticat dur modul în care au fost făcute lucrările. Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN, cere de urgență Consiliului Local accesarea unui credit pentru asfaltarea tuturor străzilor din oraș.
Două angajate ale unui hotel, luate pe sus de poliție! Ce au făcut: octombrie 20, 2019 - Controalele inspectorilor de la imigrări nu se lasă fără rezultate. Acum o săptămână au fost descoperiți 6 ucrainieni lucrând ilegal. Săptămâna aceasta, alte două persoane au fost identificate în aceeași situație. Acestea sunt originare din Republica Moldova și lucrau într-un hotel.
Radu Moldovan: ȘOC pentru PSD! Alegerile europarlamentare ne-au trimis la odihnă octombrie 20, 2019 - Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a vorbit la mai bine de cinci luni despre rezultatul alegerilor europarlamentare. După închiderea urnelor și numărarea voturilor, PSD a pierdut alegerile și s-a plasat pe locul al doilea. „Poporul român ne-a trimis puțin la hodină” a spus președintele CJ într-o emisiune Bistrițeanul LIVE.
VIDEO: La soare te poți uita, dar la panouri ba! MUTAȚI panourile! octombrie 20, 2019 - Situație oarecum comică, la semnarea contractului pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Panourile cu imaginile reprezentative erau înfipte bine în pământ, dar puse invers! La soare te puteai uita, dar la ele ba.
„Profu” cucerește juriul de la festivalul internațional de la Sibiu și aduce la Bistrița premiul cel mare octombrie 20, 2019 - Documentarul „Profu” a reușit să cucerească juriul festivalului internațional de film de la Sibiu! Producția în spatele căreia se află un alt bistrițean a fost desemnată „cel mai bun film din competiția România”.
Aquabis: Avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în Subcetate octombrie 20, 2019 - S-a produs o avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în cartierul Subcetate din Bistriţa! Cum vor fi afectaţi locuitorii din zonă:
„Sunt orașe care sunt orașe doar pe hârtie”. Cum vede un candidat la alegerile prezidențiale reorganizarea administrativ-teritorială octombrie 20, 2019 - Potrivit candidatului la alegerile prezidențiale din partea PMP, Theodor Paleologu este greșit ca în toată țara să se aplice ce se decide de la București. De asemenea, acesta este de părere că o comasare a comunelor și chiar și a județelor ar fi benefică pentru buna gestionare a fondurilor.
VIDEO: Cele mai frumoase creaţii semnate de Chopin – luni, la Bistriţa! octombrie 20, 2019 - O provocare, pentru toţi nostalgicii, romanticii şi visătorii din Bistriţa: luni, 21 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Sinagoga Bistrița, vor avea parte de cele mai frumoase creaţii ale compozitorului polonez Frédéric Chopin!
Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.