Din nou coadă la înscrierile în creșă! Părinții panicați au făcut liste încă de azi-noapte

Din nou coadă la înscrierile în creșă! Părinții panicați au făcut liste încă de azi-noapte

Este prima zi de înscriere a copiilor în creșele din Bistrița, iar la Direcția Municipală de Sănătate de pe Aleea Ineu părinții s-au prezentat la coadă încă din zorii zilei.

Pentru cele 212 locuri disponibile și în acest an la creșele din Bistrița – părinții din oraș au făcut liste încă de azi noapte, pentru a fi printre primii care primesc bonuri de ordine pentru depunerea dosarelor. Un polițist local a distribuit bonuri de ordine părinților, în această dimineață, și s-a asigurat că ordinea este respectată.

S-au organizat oamenii, au luat inițiativa, au făcut o listă încă de ieri seară pentru a primi bonurile de ordine. Înscrierile au început la 9, dar unii dintre părinți au venit aici la ora 6 dimineața ca să primească bonurile… Merge rapid, totuși… Până la 10 și jumătate intraseră deja 85 de persoane”, ne-a povestit unul dintre părinții care aștepta la coadă.

În loc să cheltuie banii aiurea, pe struți și pe mere, mai bine ar repara fostul punct de termoficare de peste drum! Aici ar încăpea lejer trei grupe de copii și problema ar fi rezolvată. Soțul meu a venit azi dimineață la 6 și m-a trecut pe listă, aș fi primit bonul 63, dar până am ajuns eu, bonul respectiv fusese luat. Eu am nimerit bonul 163! Culmea ar fi să și stai la coadă de cu noapte și să nici nu prinzi loc…!”, ne-a explicat o altă mămică aflată și ea, la coadă.

Ne-a mai povestit că s-a anunțat încă de duminică seara că bonurile de ordine pentru înscrierea în creșă se vor distribui luni dimineața, la ora 6. „Se știa că vii la 6, pe baza unei liste de așteptare care s-a făcut ieri seară. La ora 8 duminică seara, se știa pe Facebook că lista există și că primele poziții sunt deja ocupate… În anunțul lor este scris că se ține cont și de numărul de înregistrare pe care îl primim acum. De asta este lumea în fibrilații în prima zi… Sunt doar 212 locuri, sigur vor fi mai mulții copii…”, ne-a mai mărturisit mămica.

Oameni buni, în ce eră trăim să se facă liste în miez de noapte pentru locurile la creșă…?!? Părinții disperați fac liste să aștepte bonurile de ordine care se dau la ora 6. Jur că n-am crezut că se mai poate întâmpla așa ceva în ziua de azi. Iresponsabilii din Primărie au o satisfacție aparte când văd părinți disperați pe la uși, de stress că nu vor avea unde să-și ducă copiii… altfel nu-mi pot explica…”, s-a arătat dezamăgită o altă mămică.

Adriana Valea, directorul Direcției Municipale de Sănătate în subordinea căreia se află toate creșele din oraș, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că pentru ziua de astăzi s-au distribuit 200 de bonuri de ordine. Și asta pentru că se prelucrează cam 50 de dosare pe oră, între orele 9 și 13.

Noi sperăm că nu va rămâne pe dinafară niciun copil. Anul trecut au fost, într-adevăr 85 de dosare în plus față de locurile existente, însă de atunci Primăria a deschis o creșă nouă pe Mesteacănului. Acolo sunt 52 de locuri în plus față de anul trecut, iar până la urmă, chiar dacă mai târziu, au fost incluși toți”, a precizat Adriana Valea.

Directoarea nu își explică faptul că părinții s-au trezit cu noaptea în cap pentru a sta la coadă la înscriere: „Efectiv nu înțeleg de ce fac asta. Ordinea de înscriere nu este un criteriu de bază, nu este un criteriu primordial. Dacă tot dosarul este complet, vârsta copilului este cea care face diferența, la care se adaugă necesitatea ca ambii părinți să muncească și să aducă adeverințe de la locul de muncă. E normal să intre primii la creșă copiii care au împlinit 2 ani până în 31 decembrie. Iar în măsura în care mai sunt locuri disponibile, vor fi înscriși și copiii care împlinesc 2 ani în februarie-martie…”.

Totul depinde și de numărul copiilor care părăsesc creșa și intră la cămin. Este necesar să fie locuri disponibile și în căminele din Bistrița, pentru ca, treptat, creșele să fie eliberate.

Doar în prima zi este atâta agitație, de obicei înscrierile durează câte o săptămână. În acest an se pot face înscrieri până vineri, 17 mai. De regulă, din a doua zi se prezintă la noi câte 20 de părinți pe zi… Criteriul de bază este cel al vârstei copilului. Noi am plusat cu două luni față de hotărârea de consiliu, care spune că sunt necesari doi ani împliniți în cursul anului. Am plusat pentru că mămicile se întorc de regulă cu două luni mai repede la muncă, pentru a beneficia de stimulentul acela de inserție…”, a mai explicat Adriana Valea.

Obediența jandarmilor atinge noi cote: Gata să calce trei oameni, pe trecere, ca să nu-și supere șefii acum 4 ore - Amintirile din 10 august sunt încă vii! Și mulți când văd uniforma de jandarm, fac legătura, involuntar, cu acea zi! Dacă la Bistrița, jandarmii păreau să fie mai ”friendly”, azi s-a demonstrat că atunci când boss-ul de la capitală e prin preajmă, se uită de omenie și bun simț. Jandarmii bistrițeni au ridicat ștacheta! Au fost gata să calce trei oameni pe o trecere de pietoni! Numa să nu-i supere pe ăi mai mari!
FOTO: Bărbat mușcat de viperă la o stână în Ciosa acum 6 ore - Un bărbat a fost mușcat de o viperă la o stână din localitatea Ciosa, în timp ce muta niște lemne. Din fericire viața nu i-a fost pusă în pericol.
VIDEO -Răzvan Cuc: Centură pentru Năsăud și urgentarea documentației pentru Autostrada Nordului și centura Bistriței acum 9 ore - În urma protestului #șîeu, Autostrada Nordului care va trece și prin Bistrița a fost aprobată rapid. Prezent în micul burg bistrițean, ministrul transporturilor Răzvan Cuc a spus că s-a urgentat documentația pentru drumul de mare viteză, dar și pentru centura orașului. Și la Năsăud vom avea o centură, promite Cuc.
Concurenţă acerbă: Aproape 36 de candidaţi luptă pentru un post! acum 10 ore - 48 de posturi sunt titularizabile, în acest an, în Bistriţa-Năsăud iar la Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud s-au înscris iniţial 566 de candidaţi. Cei mai mulţi visează la un post de învăţător.
FOTO/VIDEO: A-nceput conferința de alegeri în cadrul PSD BN! Radu Moldovan, reales președinte acum 11 ore - Filiala județeană a PSD își alege azi conducerea, secretarul, etc. Conferința a început la ora 15.00 și la eveniment sunt prezenți inclusiv premierul României și o suită de miniștri. 
Colț foto cu prințese celte sau nimfe dace – surprize inedite la Festivalul Celtic din acest weekend acum 11 ore - Weekendul acesta, complexul Băile Figa de lângă Beclean găzduiește cea de-a 6-a ediție a Festivalului Celtic. Pe lângă artiștii internaționali invitați să cânte, organizatorii au pregătit și alte surprize, printre care un colț foto celtic, cu prințese celte sau nimfe dace, unde participanții vor putea face fotografii printate pe loc.
VIDEO- EXCLUSIV: Belgianul a fost scăpat de polițiști din mâinile ciobanilor acum 12 ore - Apar noi detalii în cazul belgianului bătut de ciobani. După ce a fost snopit în bătaie, ciobanii i-ar fi cerut și bani, pentru a-l lăsa să plece. Aproximativ două ore și jumătate ar fi stat ”sechestrat” până au ajuns polițiștii. Deși initial acesta a spus că nu depune plângere, astăzi, trei persoane s-au prezentat la sediul Poliției pentru a raporta agresiunea.
Mii de credincioşi sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nuşeni acum 13 ore - Sărbătoare mare - mâine, la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Nușeni, care îşi sărbătorește hramul şi îşi va deschide din nou porţile pentru mii de credincioşi. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa, Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ.
VIDEO: Andra, invitată specială la Zilele comunei Prundu Bârgăului! Ce alte surprize pregăteşte primarul Doru Crişan acum 15 ore - În premieră, Zilele comunei Prundu Bârgăului vor fi organizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean, într-o formulă inedită. Printre invitaţii speciali se numără şi îndrăgita solistă Andra.
GRAV! Elevii slabi lăsați corigenți să nu „păteze” rata de promovabilitate a școlii? Ministerul Educației promite verificări la sânge acum 16 ore - Ministerul Educației va lua la puricat Inspectoratele Școlare Județene din 17 județe, după ce procentul corijenților în ciclul gimnazial a crescut îngrijorător. Printre aceste județe se numără și Bistrița-Năsăud. Reprezentanții ministerului se tem ca elevii mai slabi să nu fie ținuți departe de Evaluarea Națională pentru a nu strica rata de promovabilitate a școlii.
Aquabis: Se sistează apa în Bistriţa Bârgăului, pentru câteva ore acum 16 ore - Astăzi, 19 iulie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistriţa Bârgăului. Care este motivul:
VIDEO ȘOCANT: Motociclist belgian zdrobit în bataie de ciobani la Colibița acum 17 ore - Suntem departe de civilizație, iar ciobanii din Colibița și mai departe! Un belgian a fost bătut cu bestialitate ieri de câțiva ciobani după ce s-a dus să le ceară scuze că s-au speriat caii de sunetul motoarelor.
Dăncilă și Teodorovici, azi, la Bistrița! acum 17 ore - Premierul Viorica Dăncilă va fi prezent azi la Bistrița. Vizita acesteia e prilejuită de alegerile PSD BN. Alături de ea vor mai sosi la Bistrița o suită de miniștrii, printre care și Eugen Teodorovici.
FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum O zi - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum O zi - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.