Din nou coadă la înscrierile în creșă! Părinții panicați au făcut liste încă de azi-noapte

Din nou coadă la înscrierile în creșă! Părinții panicați au făcut liste încă de azi-noapte

Este prima zi de înscriere a copiilor în creșele din Bistrița, iar la Direcția Municipală de Sănătate de pe Aleea Ineu părinții s-au prezentat la coadă încă din zorii zilei.

Pentru cele 212 locuri disponibile și în acest an la creșele din Bistrița – părinții din oraș au făcut liste încă de azi noapte, pentru a fi printre primii care primesc bonuri de ordine pentru depunerea dosarelor. Un polițist local a distribuit bonuri de ordine părinților, în această dimineață, și s-a asigurat că ordinea este respectată.

S-au organizat oamenii, au luat inițiativa, au făcut o listă încă de ieri seară pentru a primi bonurile de ordine. Înscrierile au început la 9, dar unii dintre părinți au venit aici la ora 6 dimineața ca să primească bonurile… Merge rapid, totuși… Până la 10 și jumătate intraseră deja 85 de persoane”, ne-a povestit unul dintre părinții care aștepta la coadă.

În loc să cheltuie banii aiurea, pe struți și pe mere, mai bine ar repara fostul punct de termoficare de peste drum! Aici ar încăpea lejer trei grupe de copii și problema ar fi rezolvată. Soțul meu a venit azi dimineață la 6 și m-a trecut pe listă, aș fi primit bonul 63, dar până am ajuns eu, bonul respectiv fusese luat. Eu am nimerit bonul 163! Culmea ar fi să și stai la coadă de cu noapte și să nici nu prinzi loc…!”, ne-a explicat o altă mămică aflată și ea, la coadă.

Ne-a mai povestit că s-a anunțat încă de duminică seara că bonurile de ordine pentru înscrierea în creșă se vor distribui luni dimineața, la ora 6. „Se știa că vii la 6, pe baza unei liste de așteptare care s-a făcut ieri seară. La ora 8 duminică seara, se știa pe Facebook că lista există și că primele poziții sunt deja ocupate… În anunțul lor este scris că se ține cont și de numărul de înregistrare pe care îl primim acum. De asta este lumea în fibrilații în prima zi… Sunt doar 212 locuri, sigur vor fi mai mulții copii…”, ne-a mai mărturisit mămica.

Oameni buni, în ce eră trăim să se facă liste în miez de noapte pentru locurile la creșă…?!? Părinții disperați fac liste să aștepte bonurile de ordine care se dau la ora 6. Jur că n-am crezut că se mai poate întâmpla așa ceva în ziua de azi. Iresponsabilii din Primărie au o satisfacție aparte când văd părinți disperați pe la uși, de stress că nu vor avea unde să-și ducă copiii… altfel nu-mi pot explica…”, s-a arătat dezamăgită o altă mămică.

Adriana Valea, directorul Direcției Municipale de Sănătate în subordinea căreia se află toate creșele din oraș, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că pentru ziua de astăzi s-au distribuit 200 de bonuri de ordine. Și asta pentru că se prelucrează cam 50 de dosare pe oră, între orele 9 și 13.

Noi sperăm că nu va rămâne pe dinafară niciun copil. Anul trecut au fost, într-adevăr 85 de dosare în plus față de locurile existente, însă de atunci Primăria a deschis o creșă nouă pe Mesteacănului. Acolo sunt 52 de locuri în plus față de anul trecut, iar până la urmă, chiar dacă mai târziu, au fost incluși toți”, a precizat Adriana Valea.

Directoarea nu își explică faptul că părinții s-au trezit cu noaptea în cap pentru a sta la coadă la înscriere: „Efectiv nu înțeleg de ce fac asta. Ordinea de înscriere nu este un criteriu de bază, nu este un criteriu primordial. Dacă tot dosarul este complet, vârsta copilului este cea care face diferența, la care se adaugă necesitatea ca ambii părinți să muncească și să aducă adeverințe de la locul de muncă. E normal să intre primii la creșă copiii care au împlinit 2 ani până în 31 decembrie. Iar în măsura în care mai sunt locuri disponibile, vor fi înscriși și copiii care împlinesc 2 ani în februarie-martie…”.

Totul depinde și de numărul copiilor care părăsesc creșa și intră la cămin. Este necesar să fie locuri disponibile și în căminele din Bistrița, pentru ca, treptat, creșele să fie eliberate.

Doar în prima zi este atâta agitație, de obicei înscrierile durează câte o săptămână. În acest an se pot face înscrieri până vineri, 17 mai. De regulă, din a doua zi se prezintă la noi câte 20 de părinți pe zi… Criteriul de bază este cel al vârstei copilului. Noi am plusat cu două luni față de hotărârea de consiliu, care spune că sunt necesari doi ani împliniți în cursul anului. Am plusat pentru că mămicile se întorc de regulă cu două luni mai repede la muncă, pentru a beneficia de stimulentul acela de inserție…”, a mai explicat Adriana Valea.

Apa de ploaie ne va arde la buzunar! acum 5 ore- Bistrițenii trebuie să-și pună bani deoparte pentru cheltuielile imediat următoare. Apa de ploaie ne va arde la buzunare. Iar valoarea facturilor ce vor trebui plătite în lunile mai și iunie va fi mult mărită. Nu se întrevede nicio reducere. 
FII REPORTER: Scumpă apa la Jelna! Pardon, benzina! acum 6 ore- Un bistrițean ar fi plătit 100 de lei pentru 17 litri de...apă! Teoretic de la pompă ar fi trebuit să curgă benzină. Însă când a golit rezervorul, stupoare! Nici nu a fost de mirare că mașina i s-a oprit!
Ce faci dacă te prind tunetele și fulgerele pe munte? Află răspunsurile la „Școala de mers pe munte” acum 6 ore- „Școala de Mers pe Munte” te învață să asculți muntele! Proiectul Asociației Tășuleasa Social continuă și ajunge la ediția cu numărul 5. Anul acesta, 200 de persoane din toată țara și din Republica Moldova vor avea ocazia să afle secretele muntelui.
FOTO: Imagini spectaculoase din Bistrița-Năsăud, premiate la Fotogeografica, în București! acum 8 ore- Peste 1200 de fotografii au ajuns în acest an la Fotogeografica, unul dintre cele mai importante saloane de fotografie din țară, iar printer premianți se află și doi fotografi din Bistrița, în timp ce un tânăr din Lunca Ilvei a ajuns cu fotografiile sale în catalogul expoziției.
Silvia Galben (PMP): Plan de acțiune al europarlamentarilor PMP în legislatura 2019 – 2024 (2) acum 8 ore- Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, bistrițeanca Silvia Galben ne prezintă care sunt elementele de politică externă care pot afecta securitatea Uniunii Europene, dar și aspectele pentru care parlamentarii PMP vor milita în Parlamentul European.
Ștafeta Ciclistă SM mobilizează și unește oameni! acum 9 ore- „Ștafeta Ciclistă SM”, o campanie organizată de Asociația de Scleroză Multiplă din România ajunge la Bistrița! Aproape 100 de cicliști vor pedala în scopul informării și conștientizării comunității cu privire la maladia Sclerozei Multiple.
Noi drumuri județene vor fi modernizate. VEZI care sunt acestea: acum 9 ore- Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud continuă lucrările de modernizare a infrastructurii de drumuri judeţene. Acest lucru face parte din proiectul de conectare la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T). VEZI ce drumuri vor fi refăcute:
ATENȚIE! Viperele au ieșit la plimbare prin Colibița! acum 10 ore- Existența viperelor în Colibița nu e o noutate. Doar că acestea au ieșit ”din hibernare” de curând și au pornit la plimbare. Ce trebuie să faceți dacă vă întâlniți cu un astfel de exemplar:
Silvia Galben (PMP): Plan de acțiune al europarlamentarilor PMP în legislatura 2019 – 2024 (1) acum 11 ore- Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, bistrițeanca Silvia Galben ne prezintă care sunt principalele elemente ce ghidează Planul de Acţiune Parlamentară al europarlamentarilor PMP.
Miting electoral: Rareș Bogdan (PNL) vine mâine la Bistrița! acum 11 ore- „Rareș Bogdan vine alături de bistrițeni! Vă aşteptăm pe platoul din fața Palatului Culturii!”, anunță PNL Bistrița-Năsăud.
Verifică rapid și ușor dacă ești asigurat și ai card de sănătate: acum 12 ore- Acum aveți posibilitatea de a verifica dacă sunteți asigurat și aveți card de sănătate emis. CNAS vă explică ce trebuie să faceți pentru a verifica. Plus pașii pe care trebuie să-i urmați în funcție de situația în care vă încadrați.
Aquabis: Se sistează apa în Dorolea și Valea Poenii acum 12 ore- Locuitorii din Dorolea și Valea Poeni au rămas fără apă potabilă încă de ieri seară. Aquabis Bistrița a fost nevoită să sisteze apa până joi, 23 mai. Care este motivul:
L-ați văzut pe Posh? Recompensă 2.000 de euro pentru cine îl aduce acasă! acum 12 ore- Informația dispariției lui Posh a făcut deja înconjurul întregii țări, dar fără succes. Stăpâna câinelui, o cunoscută handbalistă, oferă o recompensă uriașă. L-ați văzut?
Biciclist accidentat grav, lângă Teraplast acum 13 ore- Un accident rutier a avut loc în această dimineață, în zona Teraplast. Un biciclist a fost lovit de o mașină care a pătruns pe contrasens. Ambii au fost testați cu aparatul etilotest.
Ioan Turc – PNL: Sistemul de gestionare al apelor pluviale din Bistrița este „varză”! acum O zi- Astăzi, orașul Bistrița localitățile componente au fost blocate în câteva minute de la începerea ploii. Ioan Turc (PNL) dă vina pe sistemul de gestionare a apelor pluviale și solicită sprijin din partea județelor învecinate.