DN17, tăiat de căi ferate! Biroul rutier a solicitat semaforizarea trecerilor! DE CE nu s-au amplasat:

DN17, tăiat de căi ferate! Biroul rutier a solicitat semaforizarea trecerilor! DE CE nu s-au amplasat:

Traficul rutier este dat peste cap, de nenumărate ori, pe DN17. Cozile infernale de la trecerile la nivel cu cale ferată ce taie Drumul Național înfurie șoferii. Biroul rutier a solicitat semaforizarea acestora. CFR are anumite criterii de care ține cont. DE CE nu s-au amplasat semafoare în aceste zone:

DN17 leagă Transilvania de Moldova și e tranzitat de mii de mașini, zilnic. Cu toate acestea, de la ieșirea din Bistrița spre Vatra Dornei, DN17 este „tăiat” în trei zone de calea ferată. Două sunt pe raza localității Livezile și una în Susenii Bârgăului. Toate acestea, semnalizate doar cu semnul STOP și Crucea lui Andrei.

Biroul Rutier a făcut solicitări de semaforizare a acestor treceri, dat fiind fluxul de autoturisme.

În 2017 și 2018, IPJ BN, prin Seviciul Rutier, a făcut instituțiilor competente recomandări pentru semnalizarea cu bariere/semibariere și instalații cu semnale luminoase și acustice a trecerilor la nivel cu calea ferată de pe DN17”, au explicat pentru Bistrițeanul.ro, reprezentanții IPJ BN.

Cu toate acestea, nimic nu s-a schimbat. S-ar părea că „trage la cântar” tipul de tren care trece prin zonă, viteza de circulație etc.

Mai jos, explicația CFR privind criteriile de amplasare a semafoarelor și cine are cuvântul final:

Care este criteriul pe baza căruia se alege care trecere la nivel cu calea ferată este semnalizată cu instalație acustică și luminoasă, se pun bariere sau rămâne doar cu semnul STOP și Crucea lui Andrei?

Răspuns: Criteriile pentru stabilirea tipului de instalație de semnalizare care se montează la trecerile la nivel cu calea ferată sunt prevăzute în standardul „Treceri la nivel cu calea ferată. Condiții tehnice, clasificare și stabilirea categoriei tehnice de trecere la nivel” – SR 1244-1/1996. Categoria trecerii la nivel cu calea ferată, respectiv tipul instalațiilor de semnalizare, se stabilește în funcție de intensitatea traficului feroviar, viteza maximă de circulație a trenurilor, clasa tehnică a drumului sau categoria străzii și condițiile de vizibilitate în zona trecerii la nivel.

Categoriile trecerilor la nivel sunt următoarele:

  • treceri la nivel cu bariere sau instalații de semnalizare a apropierii trenurilor cu semibariere;
  • treceri la nivel cu instalații de semnalizare a apropierii trenurilor fără semibariere;
  • treceri la nivel semnalizate numai cu indicatoare rutiere de prioritate.

În anul 2018, a fost adoptată legea nr. 154/26.06.2018 pentru completarea OG nr.43/1997, prin care se stabilește obligația administratorului căii ferate de a echipa cu bariere sau semibariere trecerile la nivel cu calea ferată de la intersecția cu toate drumurile europene și cu drumurile naționale care prezintă grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere.

Decizia de amplasare a semafoarelor sau barierei se ia în colaborare cu Ministerul Transporturilor sau CFR este independent în luarea acestor decizii?

Răspuns: Înființarea/reamplasarea/modernizarea unei treceri la nivel precum și echiparea acesteia se realizează în baza solicitării unui: agent economic, persoană fizică sau administrația locală.

Decizia privind soluționarea cererii are la bază acordul organelor care administrează căile de comunicații feroviare (SRCF, CNCF CFR SA, MT), organelor care administrează căile de comunicații rutiere, unităților de poliție care răspund de siguranța circulației rutiere și organelor administrației publice locale, precum și a administratorului căilor ferate.

VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!
UNICEF România îi mulțumește deputatului PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, pentru inițierea unei legi care susține copiii vulnerabili decembrie 6, 2019 - Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a depus în Parlamentul României o un proiect de lege care vine în ajutorul copiilor afectați de sărăcie, de lipsa accesului la servicii medicale, sociale și la educație.
Profesorul din Șanț, față în față cu judecătorii pentru alt incident cu elevii. Acesta ar fi distrus și bunuri ale școlii decembrie 6, 2019 - Profesorul de Educație Fizică și Sport Vasile Maternik va da socoteală luni în fața judecătorilor năsăudeni, în ultimul dosar în care este judecat tot pentru purtare abuzivă, după ce a lovit doi elevi. Acesta ar fi distrus inclusiv bunuri ale școlii.
FURT în tren: Un bistrițean i-a furat telefonul unei tinere din Botoșani decembrie 6, 2019 - Liniștea unei călătorii nocturne, cu trenul, a fost spulberată de percheziții ale polițiștilor. O tânără a rămas fără telefon. Polițiștii dejeni au găsit rapid și autorul: un bistrițean.
Un filatelist originar din Vaslui, propus ca Cetățean de Onoare al municipiului decembrie 6, 2019 - Acum aproape 60 de ani, a ajuns la Bistrița și declară că aici a găsit sensul filateliei. Pasiunea sa a pus un accent pe dezvoltarea arhitecturii municipiului. Așa că s-a propus ca Mircea Calu să primească titlul de Cetățean de Onoare al Bistriței.
FOTO: „Iepurașii” au fost ieri ajutoarele Moșului pentru copiii străzii decembrie 6, 2019 - Copilașii din Grupa Iepurașilor de la Grădinița nr 12 au fost ieri ajutoarele lui Moș Nicolae. Aceștia au experimentat bucuria ce vine în urma dăruirii. Alături de părinți au pregătit cadouri pentru copiii străzii din Centrul de Primire în Regim de Urgență.
Cristian Niculae – Drept la replică privind stejarul din fața Hotelului Codrișor decembrie 6, 2019 - Bistrițeanul.ro prezenta ieri posibilitatea ca stejarul vechi de aproape 250 de ani, din fața Hotelului Codrișor, să fie tăiat. Pentru lucrări ce se vor face în zonă. Viceprimarul Niculae a ținut să dea un drept la replică la ceea ce a declarat. 
Roboți din toată țara își dau întâlnire la Bistrița, la primul concurs de robotică din oraș! decembrie 6, 2019 - Bistrița găzduiește primul concurs de robotică care a avut vreodată loc în orașul nostru. 23 de echipe și peste 130 de liceeni din toată țara se vor întâlni în sala de sport a Colegiului Național Liviu Rebreanu din Bistrița.
Sărbătoare! Sfântul Nicolae: Iscoada lui Dumnezeu pe lângă draci… Protectorul copiilor, dar şi al bistriţenilor, acum câteva sute de ani decembrie 6, 2019 - Sărbătoare mare, astăzi, printre creştini: ca în fiecare an, pe 6 decembrie, îl prăznuim pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți care s-a născut într-o familie de oameni înstăriţi şi credincioşi. Este protectorul copiilor, cărora le aduce mici cadouri. Dar şi al tâlharilor, corăbierilor şi oştenilor. I-a protejat şi pe bistriţeni, vreme de câteva sute de ani...