4.8 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

Drept la replică. Preotul Johann Krauss, despre mormintele unor personalități din Bistrița, care nu mai au urmași să le întrețină

Parohia Evanghelică C.A. și-a propus în această vară identificarea acelor morminte în care sunt înmormântați personalități importante ale Bistriței, care nu mai au urmași să întrețină aceste morminte – precizează preotul Johann Krauss într-un drept la replică.

Drept la replică:

Am luat notă de articolul din zilele trecute al doamnei Bradea prilejuit de o sesizare a domnului Bogdan Lypkhan privind tăierea unor arbori în cimitirul evanghelic de pe Strada Grigore Bălan.

Într-o convorbire telefonică cu autoarea articolului, am răspuns întrebărilor puse, ceea ce a fost de asemenea menționat parțial în articol. Citind acum integral articolul (FOTO: Se taie copacii în Cimitirul Evanghelic. Se degradează istoria, se mutilează totul…) aș dori să precizez câteva lucruri legate de starea de fapt.

La momentul purtarii discuției telefonice nu am cunoscut sesizarea domnului Lykhan, decât întrebările formulate de redactorul ziarului. Dumnealui sesizează două probleme distincte, și anume: 1. tăierea și toaletarea arborilor din cimitir și 2. starea de degradare a unor pietre funerare.

  1. Toaletarea respectiv înlăturarea (tăierea) unor arbori într-un cimitir de vechimea celui în cauză face parte din datoriile administrației cimitirului pentru a preveni prăbușirea crengilor, respectiv a unor arbori întregi peste monumentele funerare cu ocazia unor furtuni puternice, cum a fost cazul anul trecut. Ca administratori ai acestui cimitir, care este proprietatea Parohiei Evanghelice C.A. din Bistrița de la întemeierea lui, ne-am făcut datoria noastră și am respectat procedurie legale privind aceste tăieri, obținând aprobările prevăzute de lege. Dacă cineva este „indignat” de procedură, poate reclama acest lucru la sediul parohiei și va primi răspunsurile la întrebările sale, fără a face din acest lucru un caz de presă. Arborii nu sunt plantați de administrația cimitirului, ci de concesionarii mormintelor din apropiere, fără a cere aprobare pentru acest lucru. Totuși, noi trebuie să protejăm monumentele funerare de urmările acestor plantări, ceea ce și facem cu responsabilitate.
  2. Cât despre starea de degradare a unor monumente funerare, țin să menționez, că întreținerea lor în stare bună este datoria concesionarilor. În cazul în care aceste morminte nu sunt concesionate de mai multă vreme, ne străduim să le atribuim altor concesionari pentru a le folosi și a le întreține. Pentru această vară, parohia și-a propus identificarea acelor morminte în care sunt înmormântați personalități importante ale Bistriței, care nu mai au urmași care să întrețină aceste morminte, ori să le reatribuim cu sarcina explicită de a păstra monumentele funerare neschimbate la locul lor și a le întreține în stare bună, ori a le declara morminte „de onoare” care nu se reatribuie și a căror îngrijire și-o asumă parohia, cu sprijinul Asociației Sașilor Bistrițeni din Străinătate, care și-a declarat această disponibilitate și cu care avem o foarte bună relație de colaborare și parteneriat. Parohia noastră este una vie și dispune doar de acest cimitir. Nu este cazul să-l închidem și să-l transformăm în muzeu. L-am administrat și gestionat bine de secole.

Dincolo de aceste două aspecte sesizate de domnul Lypkhan, domnia sa vehiculează ideea că cimitirul se „românizează”. Având în vedere faptul că parohia noastră s-a diminuat, s-a luat hotărârea de a-l deschide și pentru alte confesiuni, respectiv etnii. Să înțeleg în asta un reproș? Nu cred că domnia sa este în măsură să se pronunțe în acest sens. Prin această măsură parohia noastră a dat dovadă de deschidere confesională și de relații de bună vecinătate cu celelalte confesiuni și etnii din Bistrița.

Exista o documentație fotografică a acestui cimitir și o evidență exactă a mormintelor. Cât despre aluzii la așa-numite afaceri sau la invectivele cu care își încheie reclamația adresată presei sau alte aluzii la persoana mea – sunt toate de un nivel prea jos care nu se potrivește unui „scriitor” și pe care nu mă cobor să le comentez.

Johann Dieter Krauss, Preot Paroh Evanghelic C.A. Bistrita

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.