DREPT LA REPLICĂ : Vezi ce spune Gabriel Rus despre condamnarea sa

DREPT LA REPLICĂ : Vezi ce spune Gabriel Rus despre condamnarea sa

Condamnat la 5 ani și două luni de închisoare, Gabriel Rus spune că își asumă responsabilitatea pentru cele întâmplate, însă consideră pedeapsa aplicată prea mare. VEZI cu ce se ocupă după gratii:

În urma articolului publicat de Bistrițeanul.ro în care se prezenta motivarea sentinței de 5 ani și două luni de închisoare aplicate studentului de 25 de ani din Târlișua, care în 2017 a cauzat un accident în urma căruia un taximetrist a murit, Gabriel Rus a trimis un drept la replică, în care își spune părerea despre sentință, dar povestește și ce face după gratii și ce planuri de viitor are:

„După 2 ani de la producerea accidentului, încă sunt persoane care mă denigrează prin comentarii răutăcioase sau îmi aduc tot felul de acuzații cu privire la viața mea personală, total neadevărate, fără să mă cunoască pe mine personal și drama prin care trec atât eu, cât și familia mea.

Țin să arăt că au mai fost multe cazuri asemănătoare sau cu consecințe mult mai grave, dar cu pedepse mult mai mici decât în cauza mea:

  • Cazul petrecut la Bârgău unde un tânăr minor, fără permis, în stare de ebrietate a accidentat mortal 3 fetițe.
  • Cazul lui Răzvanță din Sîngeorz Băi, accident în care au decedat, după ce autovehicolul a zburat prin cabinele a două tiruri parcate (sentință finală 3 ani cu executare)
  • Cazul tânărului din Feldru, Girigan Ovidiu, accident cu două decese și alte victime.
  • Sau cel mai recent și de impact în toată țara, cel al tânărului Mario Iorgulescu.

Și șirul de exemple poate continua deoarece oricărei persoane i se poate întâmpla un accident atâta timp cât intervin și mulți alți factori care pot cauza un accident auto.

Toate aceste accidente au fost în atenția publicului și a presei o scurtă perioadă de timp. Nu înțeleg cu ce este mai deosebit cazul meu care a fost readus în atenția publicului la mai bine de 2 ani.

În social media părerile sunt împărțite, o parte care mă acuză făcând judecăți de valoare, iar cealaltă parte care mă apreciază lăsând comentarii pozitive la adresa mea pentru implicarea în societate, atât cât eram în libertate, cât și după intrarea mea în penitenciar.

Probabil cei care mă judecă o fac la prima vedere după aspectul fizic, după freză, după poze de pe conturile de socializare, privindu-mă superficial, fără să cunoască omul Gabriel Rus.

De asemenea, vreau să precizez faptul că provin dintr-o familie modestă care a muncit o perioadă de 20 de ani în străinătate. De asemenea și eu am muncit o perioadă de timp în diaspora după care m-am întors în România, am intrat în lumea antreprenoriatului deschizând diferite business-uri, creând locuri de muncă, cât și participarea mea activă în societatea civilă prin înființarea unui ONG «ȚINUTUL HAIDUCILOR TÎRLIȘUA», menit să dezvolte și să promoveze întreaga vale a Țibleșului.

Cu privire la nefericitul accident, regret nespus de mult și îmi asum responsabilitatea pentru cele întâmplate. Referitor la desfășurarea procesului:

 La instanța de fond unde mi-am recunoscut în întregime și mi-am asumat fapta, am fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate constând în 2 ani și 7 luni, ținându-se cont de circumstanțele atenuante, avându-se în vedere și faptul că am rămas la locul accidentului, unde am acordat primul ajutor și am sunat de îndată la numărul de urgență 112 încercând să îi salvez viața.

În opinia mea, pedeapsa aplicată a fost una normală raportată unei fapte din culpă și că judecata a fost justă. La Curtea de Apel Cluj, mi s-a dublat pedeapsa fără a fi aduse alte argumente în plus sau fără a fi aduse alte probe no,i care să nu fie cunoscute la instanța de fond, drept urmare a rămas definitivă pedeapsa de 5 ani și 2 luni cu executare.

 În opinia mea și a avocaților care i-am avut pedeapsa aplicată este mult prea mare, fără precedent la tipul meu de infracțiune, nemaiîntâlnită în practica Curții de Apel Cluj și nicăieri în țară. Pe scara de valori a judecătoarei, m-a condamnat ca și pe un infractor recidivist, care în orice moment ar fi în stare să comită o infracțiune, fiind dat ca exemplu de tânăr teribilist. Mă întreb cum poți să dai ca exemplu un tânăr fără antecedente penale, să îl trimiți în pușcărie 5 ani, menționând motivul reeducării.

Pe parcursul desfășurării apelului mi s-a îngrădit și neglijat un drept care era singurul prin care puteam să îmi demonstrez conștientizarea faptei, dreptul de a fi audiat în fața completului de judecată.

Ulterior, din Penitenciarul Gherla am făcut contestație în anulare, pe motiv că nu s-a respectat dreptul de a fi audiat. Mi s-a admis contestația în anulare pentru termenul de 24 mai, recunoscându-se încălcarea dreptului. M-am prezentat la Curtea de Apel Cluj la un alt complet de judecată care m-a audiat și a închis cazul menținând aceeași soluție. Consider că completul de judecată doar mi-a oferit ocazia să îmi exercit dreptul audierii, pentru ca ei să fie acoperiți legal și pentru a-mi închide mie gura. Pur părerea mea este că în justiția actuală o decizie inițială de condamnare e greu de înlocuit favorabil atunci când se vrea să ți se facă rău. Nici un judecător nu intervine, nu are puterea sau curajul să dea o soluție de achitare sau micșorare a pedepsei față de o soluție dată de colegii lor, mai ales când observă că e și ceva dubios la mijloc. (…)

Pe timpul executării pedepsei am întâlnit diverse cazuri sau situații unde în mod asemănător li s-au încălcat, în mod vădit, anumite drepturi procesuale. Aceste abuzuri și încălcări ale drepturilor le poate întâmpina orice persoană de bună credință aflată în libertate, care se lovește de sistemul juridic.

Consider că atât la Curtea de Apel Cluj, cât și în Penitenciarul Gherla, am fost supus unor abuzuri și încălcarea mai multor drepturi datorită afilierii persoanei mele la Partidul Social Democrat.

Pe unii agenți din Penitenciarul Gherla îi lua gura pe dinainte, strigau după mine Pesedistule și pot da și numele lor, am și martori care pot să certifice cele spuse de mine. În momentul în care îi confruntam spunându-le să folosească un limbaj adecvat statutului și funcției pe care o au, mă amenințau că pixul și puterea e de partea lor și că dacă vor ei mă trimit pe camere cu cei mai periculoși criminali, unde de altfel m-au și trimis pentru ca aceștia să mă provoace să îmi fac probleme și ca urmare să nu mă eliberez în termenul pedepsei. Mi s-au întocmit mai multe rapoarte abuzive cum că aș fi lovit alți deținuți sau că aș fi luat legătura cu mediul extern prin alte modalități decât cele permise, care eu, contestându-le la judecătorul de supraveghere al penitenciarului, aducând probe și martori, dovedind că faptele nu sunt reale, judecatorul de supraveghere le-a anulat. Datorită acestor rapoarte întocmite nu mi s-a dat posibilitatea să lucrez în interiorul penitenciarului, lungindu-mi perioada de detenție cu 3 luni, neputând să îmi acumulez zile câștig din muncă.

Consider că unele penitenciare, în speță Penitenciarul Gherla, este unul care nu își atinge scopul de a reeduca deținuții, ba chiar mai mult agravează viața și comportamentul celui privat de libertate în sensul că îl dezumanizează. Norocul meu a fost că nu am stat decât o perioadă de 6 luni la Gherla, ulterior fiind transferat în Penitenciarul Bistrița.(…)

Selecția și cazarea deținuților se face după anumite criterii și condiții care trebuiesc îndeplinite de către deținut. Aici, ca și deținut, am fost selectat și evaluat de către comisia de muncă, acordându-mi-se post în cadrul compartimentului educativ și reintegrare deținuți. Aici nu doar eu, dar și alți deținuți cu studii, ajutăm și sprijinim alte persoane private de libertate în programe de alfabetizare, încurajând lectura și educația. (…) Sunt numeroși deținuți din țară care sunt încarcerați la Penitenciarul Bistrița, toți apreciază personalul și condițiile de aici fiindcă este un penitenciar în care îți poți ispăși pedeapsa în mod civilizat, atâta timp cât respecți regulile.

Indiferent că aș fi în libertate, sau speța de acum, că sunt închis, eu, Gabriel Rus, rămân aceeași persoană, verticală, care spune liber ceea ce gândește și își asumă atât lucrurile bune cât și cele mai puțin bune din viața mea. Consider că sistemul de detenție mi-a dat o lecție de viață, m-a întărit psihic, mi-a arătat și o altă latură a societății. Cu toate că sunt în penitenciar, implicarea mea în comunitate continuă, îmi continui și studiile universitare și rămân aceeași persoană dornică să ajute.

După eliberarea din penitenciar îmi propun înființarea unei fundații care să militeze pentru limitarea abuzurilor din sistemul judiciar, mai cu seama că eu m-am lovit de toate aceste defecte ale sistemului, care trebuiesc corectate, încât să nu mai ajungă și alte persoane să treacă prin ce am trecut eu și multi alții.”

 

FOTO/VIDEO: Un bărbat și o femei prinși în flagrant cu 6 kg de cannabis ianuarie 27, 2020 - Polițiștii au organizat o acțiune de prindere în flagrant a două persoane bănuite de trafic de droguri. Mașina, în care se aflau cei doi a fost oprită în trafic. În interior, polițiștii au găsit 6 kg de cannabis. AFLĂ detalii:
Voință și ambiție: Claudia Rostaș, crescută la Centrul pentru Protecția Copilului Beclean, luptă pentru supraviețuire! ianuarie 27, 2020 - Claudia Rostaș are 28 de ani, a crescut la Casa de copii Beclean și muncește ca femeie de serviciu în Cluj. A stârnit admirația tuturor, evoluând într-un intens reality show difuzat de Kanal D. „Ești un exemplu viu de voință și încă o dată dovedești că omul simplu, plin de voință, credință și ambiție, depășește orice obstacol!”
Doi tinerei prinși, în mașină, cu pliculețe cu substanțe albe și verzi! ianuarie 27, 2020 - Polițiștii au oprit în trafic un autoturism. Doi tinerei, de 19 și 21 de ani, s-au ales cu dosare penale. Aceștia aveau asupra lor mai multe plicuțele cu subtanțe albe și verzi. Fiind suspecte a avea efect psihotrop, cazul a fost declinat structurii competente.
MICA ROCADĂ: Curtean schimbă poziția, dar nu clădirea! De la Consiliul Județean trece la Prefectură ianuarie 27, 2020 - Liberalul Eugen Curtean și-a anunțat demisia din funcția de consilier județean. Poziția acestuia va fi preluată de liberalul Călin Sbîrciu. Curtean nu se va muta însă prea departe. Se pare că acesta va fi numit în funcția de subprefect.
EXCEPȚIONAL Un sîngeorzan se luptă să reprezinte Norvegia la Eurovision ianuarie 27, 2020 - Norvegia are șanse să fie reprezentată anul acesta la Eurovision tocmai de un român. Este vorba despre Alexandru Grindvoll, un tânăr cu origini în Sîngeorz-Băi. Se pare că mama sa s-a stabilit în Norvegia în urmă cu mai bine de două decenii.
FOTO: Cafe Noir și-a mărit bucătăria! Și meniul! Crema catalană și fructele de mare, noutățile din meniu! ianuarie 27, 2020 - Oricând ai ajunge la Cafe Noir, cafeneaua prietenoasă, plină de grupuri de prieteni, de pe strada Crinilor din Bistrița, vei găsi nu doar cafeaua excepțională a celor de la River, servită în zeci de sortimente, ci și mâncare bună, bună de tot. Pentru a face față tuturor comenzilor ( acum mâncarea se livrează și la domiciliu), bucătăria a fost mărită și adaptată noilor provocări venite din partea clienților. Mai mult, și în meniu sunt noutăți!
Cupa EHF: Gloria Bistrița – Odense Handbold 25-23 (13-12): O victorie cât toată Liga Florilor ianuarie 26, 2020 - Gloria Bistrița nu a cedat niciun centrimetru pătrat din terenul Sălii Polivalente în această seară, jucându-și până la fluierul final șansele de-a continua în Cupa EHF, chiar dacă acestea păreau mici.
Vremea nefavorabilă închide parțial Pârtia Cocoș! ianuarie 26, 2020 - Patru zile s-a putut schia pe toată Pârtia Cocoș! Administratorii pârtiei au anunțat în urmă cu puțin timp că începând de mâine pârtia se va închide parțial. Totuși, cei care nu au program dimineața și vor să se bucure de zăpada rămasă pot schia până la ora 16.00.
VIDEO: Scad taxele și impozitele, la Rodna…?! ianuarie 26, 2020 - Dacă pretutindeni taxele și impozitele au crescut în 2020, la Rodna ar fi posibil contrariul. În ce condiții ar putea să scadă taxele și impozitele la imobile a explicat primarul Valentin Grapini: 
PNL a anunțat prima candidatură oficială: Constantin Știr la Negrilești ianuarie 26, 2020 - Liderii PNL Bistrița-Năsăud au anunțat primul candidat oficial pentru alegerile locale: Constantin Știr, un tânăr om de afaceri din Negrilești. Doar că, Știr, îi ia locul pe lista PNL actualului primar al comunei Negrilești, liberalul Dumitru Costin.
FC Gloria a câștigat primul meci amical cu 3-2 contra Minerului Baia Mare ianuarie 26, 2020 - Echipa de fotbal Gloria Bistrița, componentă a seriei a 5-a din LIga a III-a, a început pregătirile pentru returul sezonului competițional 2019-2020. În cadrul cantonamentului care se desfășoară la stadionul „Jean Pădureanu” sunt programate mai multe meciuri amicale. 
FOTO: O începătoare a parcat mașina-n…casa altuia! ianuarie 26, 2020 - Accident ciudat la Chiuza. O mașină a ajuns într-o casă! În autoturism se aflau trei persoane! Din fericire, doar una a avut nevoie de îngrijiri medicale la fața locului.
Ești șofer bun? Vrei să salvezi vieți? ÎNSCRIE-TE aici: ianuarie 26, 2020 - Dacă îți place să conduci și-ți place să contribui la salvarea de vieți, AFLĂ că le poți combina. Un proiect inedit al celor de la Asociația Civitas îți oferă cadrul perfect. Te înscri pe lista șoferilor transportatori de sânge! AFLĂ detalii:
Doliu în familia Gabrielei Szabo. Mama marii atlete a murit… ianuarie 26, 2020 - "Un om simplu, de o modestie rară și o bunătate infinită", așa o caracterizează cei care au cunoscut-o pe mama marei atlete Gabriela Szabo. Livia Szabo s-a stins azi-noapte, într-o clinică din București, unde era internată pentru tratamentul mai multor afecțiuni de care suferea. 
VIDEO: Povestea Danielei, adolescenta ce a impresionat la Jocurile Olimpice, după doar câteva luni de antrenament ianuarie 26, 2020 - A iubit sportul de când se știe. Iar la 10 ani urcă pentru prima dată pe schiuri! Se îndrăgostește iremediabil și ajunge să facă schi fond de performanță. Luna aceasta, a adus un rezultat frumos pentru România, la Jocurile Olimpice de la Lousanne. Ce e impresionant e că reușește această performanță deși s-a antrenat pentru schi alpinism doar câteva luni.