Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Vasile Bar: Este alarmantă creșterea salariilor din sectorul public! Mediul privat nu poate susține aceste creșteri!
FOTO/VIDEO: Primii grăniceri năsăudeni care au promovat Bistriţa în munţii Tatra!
Primăria Bistrița dă 47 lei pe kilogramul de câine mort!
Verifică-ți gratuit suspensia și frânele! AFLĂ unde și când:
LA PIADINERIA: Gustul italienesc, chiar în Bistrița!
Cocoșul Negru îți răsfață gusturile cu cei mai delicioși pui la rotisor, cartofi cu rozmarin și nu numai!
Ce avantaje ai dacă pornești un business în Parcul Industrial Bistrița?
POVEŞTI DIN SAT: Mușcătura
Se caută manager marketing, laborant, muncitori sau operatori calculator. Cele mai tari oferte de muncă în BN

  552 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015După aproape 5 decenii petrecute la catedra de matematică, profesorul Ioan Tuns de la Mărișelu a ieșit la pensie!

17/07/2013 10:36:21 Iulia STUPINEAN  
Prin mâna lui au trecut de-a lungul anilor, generații de elevi care l-au făcut mândru cu realizările lor în viață! Ioan Tuns este și va rămâne unul dintre cei mai apreciați profesori de matematică din Bistrița-Năsăud, implicat în tot ce înseamnă competiții locale, județene și naționale în domeniu. Un om care face cinste comunei Mărișelu!

După 47 de ani petrecuți în câmpul muncii, profesorul de matematică Ioan Tuns de la Mărișelu, a ieșit la pensie anul acesta, părăsind astfel catedra la vârsta de 65 de ani. A lăsat însă în urma sa o carieră didactică demnă de apreciat, care nu ajunge să fie cuprinsă într-un… simplu articol.

La Școala Generală de la Mărișelu, acolo unde a ajuns prin transfer, în anul 1971, profesorul Ioan Tuns s-a integrat cu ușurință în colectivul didactic, colectiv din care făcea parte și soția sa, Maria, de asemenea profesor de matematică. A prins drag de această comună, de oamenii și de copii de aici, fapt pentru care s-a și stabilit la Mărișelu unde a predat elevilor matematica până vara aceasta. Are doi copii de care este tare mândru, un băiat care a ajuns inginer ofițer la Bistrița și o fată, doctor în matematică din anul 2012, stabilită la Cluj Napoca.

Deși s-a născut la Coroieni, județul Maramureș, valurile vieții l-au adus la noi în județ, mai întâi la Școala Generală din orașul Sângeorz – Băi iar apoi la Mărișelu. A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani de la Baia Mare, după care a urmat și cursurile Facultății de Științe a Universității de Nord Baia Mare, fiind licențiat în matematică-fizică. Nu s-a oprit aici în formarea sa profesională ci a continuat Masteratul în Didactica Matematicii, la aceeași universitate.

Profesorul Ioan Tuns s-a preocupat mereu de perfecționarea sa în domeniul matematicii, reușind să obțină la termen toate gradele didactice: definitivatul în 1973, gradul II în 1978 și gradul I în 1983. De asemenea, a participat la o serie de cursuri de perfecționare în domeniu organizate de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Casa Corpului Didactic Bistrița – Năsăud și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița – Năsăud, dobândind competențe în tot ce înseamnă predarea modernă a matematicii și dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din mediul rural. În paralel, a urmat și cursuri de perfecționare în domeniul calculatorului în cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, devenind primul profesor din zona Șieului care a predat elevilor, ore de informatică.

Același profesor de matematică a devenit membru al Societății de Știinte Matematice din Romania, Filiala Bistrița – Năsăud, iar timp de 30 de ani a fost și resposabilul Cercurilor Pedagogice a Profesorilor de Matematică de pe Valea Șieului. Activitatea și implicarea sa în domeniul matemeticii au fost atent apreciate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bistrița – Năsăud, fiind numit inspector metodist pe specilitatea matematică și devenind implicit, mentor pentru colegii de specialitate mai tineri.

De-a lungul anilor, profesorul Ioan Tuns a fost o prezență nelipsită la olimpiade, concursuri de matematică locale, județene, interjudețene și naționale, fiind membru în comitele de organizare, evaluator și responsabil la anumite clase. A organizat și coordonat nu mai puțin de 8 ediții ale concursului interjudețean de matematică “Sfinx XXI”. A fost însoțitor și evaluator la 4 ediții ale concursului de matematică “Grigore Herinean” de la Galații Bistriței, membru în comitetul de organizare a Olimpiadei Naționale de Matematică (în anul 2003), însoțitor și evaluator la concursul interjudețean “Matematica de drag”( în perioada 2007 – 2009).

A organizat timp de 6 ani concursul “Cangurul” la Școala Generală de la Mărișelu. Cu elevii săi, profesorul Ioan Tuns a obținut rezultate deosebite la fazele locale ale olimpiadelor de matematică, la cele județene, apoi la concursurile de matematică, printre care amintim de cele 10 premii I, 4 premii II, 2 premii III și un premiu special la edițiile V-VII ale concursului interjudețean de matematică “Sfinx XXI” Mărișelu și alte 2 premii I, un premiu II la Concursul național “Matematica și arta prin ochi de copil” organizat în 2010 la Săboani, județul Neamț. Rezultatele deosebite obținute în organizarea concursului "Lumina Math" (ultimele 3 ediții) și în evaluarea lucrărilor i-au determinat pe organizatorii naționali să-i ofere profesorului Ioan Tuns, în fiecare an, câte o excursie în Instanbul.

De-a lungul carierei sale didactice, acesta a participat și la numeroase simpozioane, conferințe, întâlniri de lucru în domeniul matematicii, prezentând teme precum “Numere interesante”, “Teoreme importante din teoria numerelor” sau “Numere extreme”. A publicat articole, probleme, amuzamente matematice în diverse reviste locale și naționale și a contribuit la editarea unor culegeri de probleme și la realizarea cărților de matematică gimnaziale ( cum este “Matematica în gimnaziu pentru clasa a VII –a”, editura Valeriu, 2006).

“Pentru activitatea desfășuartă în cariera sa didactică, profesorul Ioan Tuns a primit an de an calificativul FOARTE BINE și a fost recompensat cu titlul de Profesor Evidențiat, cu distincția “Gheorghe Lazăr”- clasa a II –a și diplome jubiliare. Este un om deosebit care s-a implicat și în organizarea acțiunilor dedicate sărbătoririi a 250, respectiv 270 de ani de atestare a învățământului în comuna Mărișelu. Ne mândrim cu profesorul Ioan Tuns și îi mulțumim pentru toată dăruirea și implicarea sa”, spune la adresa profesorului, primarul comunei Mărișelu, Toma Someșan.

Și totuși, când vorbim de Ioan Tuns, nu ne referim doar la un simplu profesor de matematică extrem de devotat meseriei sale, ci de mult mai mult. Pentru că acest profesor a fost și inspector, a fost diriginte la generații de elevi, a fost director al Școlii Generale Mărișelu timp de 22 de ani, director ccordonator pe comuna Mărișelu dar și consilier local în intervalul 2004-2008. În perioada cât Ioan Tuns a fost director de școală, s-au făcut două reparații majore la clădirea instituției de învățământ și s-a întocmit proiectul pentru reabilitarea Școlii Generale Mărișelu, lucru care s-a și întâmplat în perioada 2010 – 2011. Același om a contribuit și la întocmirea de proiecte și parteneriate cu unități școlare din țară și din Republica Moldova.

Mulți dintre elevii Școlii Generale de la Mărișelu, trecuți prin mâna profesorului Ioan Tuns au obținut rezultate bune și foarte bune la școlile superioare pe care le-au urmat. Unii dintre ei sunt astăzi muncitori recunoscuți pentru profesionalismul lor, alții au devenit profesori, ingineri, chiar ofițeri și subofițeri în cadrul M.A.I. și M.A.P.N.

Dovadă a implicării și dăruirii unui bun profesor, stau și rezultatele obținute în anul școlar 2012 – 2013, de ultima generație de elevi la care Ioan Tuns a fost diriginte. Astfel, elevii clasei a VIII –a, acum absolvenți, au fost deja repartizați la licee de renume din Bistrița. Cu media de admitere 9,79, Ovidiu Varvari a intrat la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, alți 2 elevi sunt acum liceeni la secția economic a Colegiului Tehnic “INFOEL”, cu medii de peste 8,66, alți 2 elevi au intrat tot cu note mari la Liceul Teoretic Sanitar Bistrița iar lista continuă.

Așadar, după aproape 50 de ani petrecuți la catedră, profesorul de matematică Ioan Tuns și-a încheiat activitatea didactică cu cea mai mare răsplată posibilă: rezultatele deosebite ale elevilor săi, care îl fac acum tare mândru! Acesta a fost sărbătorit recent de foștii săi colegi și de prieteni, într-o locație din Bistrița.

7037 vizualizariElevi absolventi Mariselu.jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
16:31 - FOTO - Minunea s-a produs! Grădinița care așteaptă de 7 ani să fie demolată a fost transformată în sfârșit în moloz
15:11 - Tăticii în concediu paternal și impozitarea orelor suplimentare – cele mai mari probleme ale mediului de afaceri din județ
14:15 - Dacă n-avem una lungă și rapidă, să ne bucurăm și de una scurtă, de mică viteză. Măcar să reziste…
13:50 - Cristian Pomohaci a primit verdictul din partea Bisericii Ortodoxe!
13:24 - TOP 5 localități din județ unde au loc cele mai multe accidente cu bicicliști
12:23 - Radu Moldovan, dezamăgit de declarațiile lui Vasile Bar: Mediul de afaceri nu are motive să fie îngrijorat!
11:55 - FOTO: Concert extraordinar, susţinut de fanfara militarilor bistriţeni în Biserica Evanghelică
11:23 - Bistrițeanul care „s-a jucat de-a teroristul” într-un avion care mergea la Londra s-a ales cu dosar penal
10:55 - Noi investiții la spitalul din Bistrița! Vine aparatură ultramodernă
10:10 - Anunț de presă: Îmbunătăţirea eficienței energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 16
10:06 - Fiul cântăreței de muzică populară Valeria Peter Predescu renunţă de bună voie la prima sa producţie de lavandă
04:30 - FOTO/VIDEO – Incendiu de proporții, în Dumitra. O casă și mai multe anexe au fost făcute scrum

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro