Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
FOTO/VIDEO: Cristi din Livezile, din nou prin spitale - la un an de la operație
VIDEO - Din satul lui Coșbuc, în ring. Cum a ajuns o bistrițeancă speranța României la box
OAMENI din Bistriţa-Năsăud. Andrada Moldovan: Nu trebuie să ai bani ca să te îmbraci ok. Trendurile etno sunt depășite...
FOTO: Cel mai frumos mod de a sărbători o zi de naștere. La „Andrei Mureșanu”
FOTO: Azi începe sezonul reducerilor la Relegance și Rinascimeto...!
Se caută tinichigiu auto, operatori și controlori de calitate! Alte oferte de muncă avantajoase:

  597 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015După trei luni de analiză, Tribunalul Maramureș începe judecata pe fond a polițiștilor acuzați de corupție

20/05/2015 13:10:21 Raluca NECHITI  
Judecătorii de la Tribunalul Maramureș au avut nevoie de trei luni de zile pentru a analiza dacă instanța a fost sesizată legal și dacă este competentă sau nu să judece dosarul polițiștilor bistrițeni acuzați de fapte de corupție. Deși dosarul l-au primit în 16 februarie abia ieri judecătorii au decis că vor începe judecata pe fond a acestuia.

Dosarul polițiștilor acuzați de corupție, care a zguduit poliția bistrițeană la începutul lunii noiembrie, ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Maramureș la jumătatea lunii februarie însă abia ieri aceștia au stabilit că au fost legal sesizați de Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de Direcția Națională Anticorupție și vor începe judecata pe fond a faptelor de care sunt acuzați foștii șefi ai poliției bistrițene.

Toate solicitările formulate de fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, de fostul șef al Serviciului Rutier, Roberto Hasnaș și de fostul șef al Poliției Năsăud Leon Anton Cloșcă au fost respinse de instanța de judecată, la fel și excepțiile formulate de apărătorii acestora.

După trei luni în care a analizat dacă instanța a fost sau nu sesizată legal și dacă se impune judecarea cauzei, magistrații Tribunalului Maramureș au constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul 74/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Cluj. Ei au stabilit totodată că administrarea probelor și efectuarea actelor de urmărire penală au fost făcute legal și au dispus începerea judecății cauzei.

În acest dosar sunt trimiși în judecată alături de cei trei foști șefi ai IPJ și Cârcu Paul Marian, Sângeorzan Viorel, Manciu Mihai Mircea și Bîgiu Dumitru Florin.

Cei șapte inculpați în acest dosar pot să conteste decizia instanței în termen de trei zile de la comunicare.

Din noiembrie și până acum cei trei foști șefi ai IPJ au fost în spatele gratiilor. Și luna trecută și luna aceasta judecătorii Tribunalului Maramureș au decis că cei trei pot fi judecați în arest la domiciliu însă luna trecută magistrații de la Curtea de Apel Cluj nu au fost de acord cu decizia Tribunalului Maramureș și au stabilit ca aceștia să rămână în arest. Ultima decizie luată de Tribunalul Maramureș în 13 mai a fost contestată deja la Curtea de Apel Cluj dar dosarul încă nu s-a judecat. Conform ultimei decizii a judecătorilor de la Cluj mandatul celor trei polițiști expiră abia la în prima săptămână din iunie.

Reamintim acuzele foștilor șefi ai IPJ, conform procurorilor Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj:

MUREȘAN IOAN OVIDIU, inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, în formă continuată (11 acte materiale),
- instigare la abuz în serviciu,
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
- instigare la uz de fals, în forma participației improprii.

HASNĂȘ ROBERTO EMIL, șeful Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Bistrița Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, în formă continuată, (40 acte materiale),
- instigare la abuz în serviciu.

CLOȘCĂ LEON ANTON, șeful Poliției orașului Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, în formă continuată (18 acte materiale),
- efectuarea de operațiuni comerciale, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția îndeplinită, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

CÂRCU PAUL MARIAN, specialist la RAR - Reprezentanța Bistrița Năsăud, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

SÂNGEORZAN VIOREL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu,
- fals în înscrisuri sub semnătură,
- instigare la fals în declarații,
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
- uz de fals.

MANCIU MIHAI MIRCEA, agent șef principal de poliție în cadrul Poliția orașului Năsăud, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

BÎGIU DUMITRU FLORIN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie – noiembrie 2014, inculpații Mureșan Ioan, Hasnăș Roberto Emil și Cloșcă Leon Anton, în calitate de șefi ai unor structuri ale poliției, în mod repetat, la diferite intervale de timp, și-au încălcat atribuțiile de serviciu în sensul:
- imixtiunii abuzive în activitatea unor subordonați, în vederea neconstatării și nesancționării unei contravenții la regimul circulației rutiere,
- imixtiuni abuzive în dosare penale aflate în cercetare la IPJ Bistrița Năsăud, pentru favorizarea unor părți din acele dosare,
- participarea la ascunderea și neraportarea producerii unor accidente rutiere cu victime omenești, în scopul alterării evidenței accidentelor rutiere de acest gen,
- ascunderii infracțiunilor săvârșite de un coleg de-al lor, șef al unui post de poliție, cu ocazia provocării de către acesta a unui accident rutier, în urma căruia a fost vătămată corporal o minoră în vârstă de 8 ani, care a suferit multiple fracturi în zona capului și a feței (în cazul inculpaților Mureșan Ioan și Cloșcă Leon Anton ),
- comunicării abuzive a unor date cu caracter personal, unor persoane neautorizate, fără respectarea prevederilor legale incidente în domeniu,
- determinării unor subordonați să întocmească documente fictive, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor de serviciu în cazul unei cercetări administrative.
Prin aceste acțiuni inculpații au provocat vătămarea semnificativă a drepturilor și intereselor legitime ale Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița Năsăud.
În fiecare caz în parte, inculpații au obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu.

În cursul lunii octombrie 2014, inculpatul Mureșan Ioan, prin intermediul inculpaților Hasnăș Roberto Emil și Sângeorzan Viorel, l-a determinat pe inculpatul Cârcu Paul Marian (angajat la RAR– Reprezentanța Bistrița Năsăud) să-și încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a efectua autentificarea și identificarea unui autovehicul în mod fraudulos, prin menționarea unei categorii nereale a autovehiculului.
În același context, inculpatul Mureșan Ioan, prin intermediul inculpatului Sângeorzan Viorel, a determinat o persoană neidentificată să falsifice certificatul de înmatriculare al autovehiculului, emis de autoritățile din Italia.
Același inculpat, respectiv Sângeorzan Viorel, s-a ocupat de falsificarea și a altor acte necesare înmatriculării acelui autoturism(contract de vânzare – cumpărare și o declarație notarială din care rezulta că fusese pierdut certificatul de înmatriculare al acestui autoturism).
Ulterior, la SPCRPCIV Bistrița Năsăud, de procedura înmatriculării acestui autoturism s-a ocupat o rudă a inculpatului Mureșan Ioan, care a acționat fără vinovăție, necunoscând falsificarea cărții de identitate a mașinii.
Autovehiculul în cauză a fost procurat de inculpatul Mureșan Ioan Ovidiu din Italia, fiind vorba de un Jeep Cherokee, încadrat la categoria M 1 (pentru transport persoane), ce a fost înscris fraudulos la categoria N1(autoutilitară pentru transport de mărfuri).
Acest demers infracțional a produs diminuarea frauduloasă a cuantumului timbrului de mediu achitat de către inculpatul Mureșan Ioan Ovidiu, fiind păgubit bugetul de stat cu suma de 31.094 lei.

În perioada iunie – noiembrie 2014, inculpatul Cloșcă Leon Anton, în calitate de șef al Poliției orașului Năsăud, în mod repetat, la diferite intervale de timp, a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii pentru sine de bani și alte foloase necuvenite. Concret, acesta a condus efectiv activitatea de producție și de comerț a unei păstrăvării, situată în județul Bistrița Năsăud, în sensul că:
- a procurat dotări materiale necesare acesteia,
- a dispus și a organizat efectuarea unor lucrări de construcții, necesare pentru această activitate economică,
- a cumpărat produse de medicină veterinară, îngrijindu-se inclusiv de întocmirea facturilor aferente acestor produse,
- a cumpărat hrană pentru pești, s-a îndeletnicit cu vânzarea unor cantități însemnate de pește și cu vânzarea furajului pentru păstrăv.

La data de 28.10.2014, inculpatul Manciu Mihai Mircea, în calitate de agent de poliție rutieră în cadrul Poliției orașului Năsăud, și-a încălcat atribuțiile de serviciu, neluând măsurile obligatorii legale de constatare și sancționare a contravențiilor săvârșite de un contravenient. Această conduită abuzivă a inculpatului i-a permis contravenientului ca, ulterior, să comunice Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bistrița Năsăud datele de identificare ale unei persoane nevinovate, care a fost sancționată contravențional în mod abuziv, deși aceasta nu săvârșise nicio contravenție.

La datele de 08.12.2014 și 12.01.2015, fiind audiat în calitate de martor în prezentul dosar, inculpatul Bîgiu Dumitru Florin în mod repetat, a făcut afirmații mincinoase și nu a declarat tot ce știa în legătură cu fapte și împrejurări esențiale ale cauzei, cu privire la care a fost întrebat. Concret, inculpatul nu a declarat aspecte esențiale legate de modalitatea în care i-a solicitat inculpatului Cloșcă Leon Anton, șeful Poliției orașului Năsăud, să intervină în activitatea unor subordonați, (imixtiuni solicitate chiar de către el), ascunzând totodată fapte și împrejurări esențiale legate de urmările ilicite ale acestor intervenții.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asupra cotei de 1/2; din dreptul de proprietate asupra unui imobil (cotă aparținând inculpatului Mureșan Ioan Ovidiu), până la concurența sumei de 31.094 lei, sumă cu care Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița Năsăud s-a constituit parte civilă.

3486 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
09:35 - Fratele Ancuței Cârcu va fi condus pe ultimul drum în Rebrișoara, de un sobor compus din 16 preoți

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro