ECO Rodna: Zeci de tineri din Lituania, România, Letonia, Serbia, Georgia și Iordania – implicați în proiectul „Ecologie și supraviețuire”

ECO Rodna: Zeci de tineri din Lituania, România, Letonia, Serbia, Georgia și Iordania – implicați în proiectul „Ecologie și supraviețuire”

Zeci de tineri au șansa să participe la un proiect extraordinar, „Ecologie și supraviețurire”, derulat de Asociația Eco Rodna, în parteneriat cu Centrul de Educație Ecologică „Dziaugsmo slenis” din Lituania. Tinerii vor afla despre provocările de mediu din alte țări și tehnicile de rezolvare a problemelor, încercând să găsească soluții raționale și inovatoare pentru conservarea naturii.

Asociația ECO RODNA a reușit să obțină o finanțare sub egida Programului ERASMUS+ prin proiectul „Ecologie și supraviețurire” în cadrul unui parteneriat cu 7 țări. Proiectul constă într-un schimb internațional de tineri ce se va desfășura la Centrul de Educație Ecologică „Dziaugsmo slenis” din Lituania în cursul lunii august 2018.

Acest proiect de educație ecologică își propune să implice tinerii să descopere integritatea și armonia naturală, să prevadă efectele acțiunilor lor asupra mediului și efectul lor de feedback. Scopul proiectului este dezvoltarea unei atitudini responsabile a tinerilor față de conservarea resurselor naturale, promovarea contribuției fiecăruia la soluționarea problemelor de mediu și reducerea daunelor aduse mediului.

Programul schimbului de tineri va cuprinde o serie de jocuri de mediu, concursuri, vizite în teren la obiective naturale, seri interculturale cu jocuri și dansuri specifice fiecărei țări, grupuri de lucru pe teme ecologice, lecții interactive privind ecologia și protecția mediului, sarcinile practice-creative, turneu tematic în Parcul Național Samogitia, activități de ecologizare a zonelor umede; activități cognitive despre zonele umede și importanța acestora, precum și necesitatea de salvare, producția de filme video în natură, prezentarea proiectului în comunitățile locale, discuții, evaluare și autoevaluare. Metodele folosite sunt cunoașterea reciprocă prin intermediul jocurilor, team building, jocuri de rol, prezentări video, vorbirea publică, activități creative, lucrul în echipă, excursii, discuții.

Rezultatele urmărite sunt: experiența și cunoștințele dobândite pe tot parcursul proiectului vor oferi tinerilor un sentiment de responsabilitate, vor promova respectul față de mediul în care trăiesc și vor dezvolta o înțelegere mai largă a ecologiei. Participanții vor afla despre provocările de mediu din alte țări, tehnici de rezolvare a problemelor. În schimbul experiențelor, ei vor căuta soluții pentru a îmbunătăți mediul din țara de origine, regiunea sau zona de reședință a acestora, pentru a adapta soluții raționale și inovatoare pentru conservarea naturii.

Participanții sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18-26 ani. Fiecare grup cuprinde 7 participanți din Lituania, România, Letonia, Serbia, Georgia și Iordania. În total, proiectul implică 42 de participanți. Selecția celor 7 participanți din România va fi realizată în perioada imediat următoare, iar cheltuielile de transport, masă și cazare pentru tinerii participanți vor fi suportate de organizatori prin intermediului Programului ERASMUS+…”, a transmis biologul Claudiu Iușan de la Asociația ECO RODNA.

Cupa Casa EMA la înot: Zeci de medalii pentru sportivii din Bistriţa! octombrie 14, 2019 - Sâmbăta aceasta a avut loc cea de-a 9-a ediție a unui eveniment devenit deja tradiţie: Cupa Casa EMA la înot, cea mai importantă competiție de natație din județul Bistrița-Năsăud!
Încă o trecere la nivel cu calea ferată cu dale elastice. Pe unde vom trece ca-n palmă: octombrie 14, 2019 - Încă o trecere la nivel cu calea ferată din Bistrița va avea dale elastice, după cea de pe Drumul Dumitrei Vechi. De dale se va ocupa Primăria Bistrița, iar de semaforizarea sa - CFR.
S-a deschis CMC Brands! Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la ei! octombrie 14, 2019 - Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la CMC Brands în Piaţa Unirii Nr. 3! Un nou magazin şi-a deschis azi larg porţile, cu o mulţime de surprize pentru toţi bistriţenii îndrăgostiţi de blugi.
WEEKEND-ul polițiștilor: Drogați și beți la volan, infractori identificați și închiși, mașini recuperate octombrie 14, 2019 - A fost un weekend plin pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au depistat persoane bete sau drogate la volan. Au depistat, reținut și încarcerat diferiți infractori. Au descoperit și o mașină căutată de nemți. Iar dosarele penale și amenzile au curs ca pe bandă rulantă.
Gelateria Aniela: Toamnă cu miros de lapte și scorțișoară! octombrie 14, 2019 - Toamna aceasta e ...altfel! Și-a schimbat parfumul și miroase a lapte și scorțișoară! Fierbinți și puse împreună într-o ceașcă, numai bune de savurat. Cu ceai de ghimbir sau o cafea, servite în timp ce stai la Gelateria Aniela, cuibărit într-o pătură pe terasă sau înăuntru, la căldurică! Bineînțeles le poți găsi puse și separat, în preparate calde sau reci, depinde de poftele pe care le ai.
FOTO – Dipșa: A rămas blocată în mașină, după ce s-a oprit direct în capul de pod octombrie 14, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Dipșa. O mașină a ajuns într-un cap de pod. Șoferița a rămas blocată. A fost extrasă, transportată la spital, iar polițiștii fac verificări.
Iohannis: Războiul cu PSD nu s-a terminat. Urmează bătăliile pentru prezidențiale, locale și parlamentare octombrie 14, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întrunirea liberalilor din zona Vest, că PNL şi românii sunt în război cu PSD care, din prima zi de mandat, a început ”să atace România şi pe români”.
Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini:
FOTO: Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi… octombrie 14, 2019 - Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi? „Dumnezeu ne oferă la fiecare pas semne…! Prin oamenii şi situaţiile cu care ne confruntăm şi care ar trebui să ne ajute să ne oprim locului şi să descoperim..."
Aquabis: Se sistează apa, în Prundu Bârgăului octombrie 14, 2019 - Astăzi , 14 octombrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în  localitatea Prundu Bârgăului. Ce stradă va fi afectată:
FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze octombrie 14, 2019 - A fost forțat să se pensioneze de boală. Iar după ce iubirea vieții lui pleacă dintre cei vii, Luca Oroian simte că ”nu mai e bun la nimic”. Asta până și-a pus pasiunea în practică. Astfel, că e vorba de căluți, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși sau o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare. Obiectele din lemn ce ies din mâinile sale sunt IMPRESIONANTE.
Cabinete medicale de la Policlinică, inundate! Cum este afectat programul unității medicale: octombrie 14, 2019 - Mai multe cabinete medicale de la policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost inundate. Deși problema a fost rezolvată, activitatea ambulatoriului a fost perturbată, fiind verificate echipamentele medicale din cabinetele respective.
Dacă ești convins că ea e aleasa, ia-i inelul de logodnă cu diamante de la Atlantis Gold! Luna asta, cu 10 la sută mai ieftin octombrie 13, 2019 - De cele mai multe ori dăruim bijuterii pentru a marca anumite momente importante din viața nostră: o cerere în căsătorie, căsătoria, botezul celui mic, o aniversare mai specială sau a unui om special din viața noastră. Și da, cadoul sub forma unei bijuterii este printre cele mai potrivite: cel drag poate avea mereu amintirea palpabilă a acelui moment fericit din viață, îl poate purta în fiecare zi și da, o bijuterie de aur este în același timp și o investiție bună, aurul este mereu o monedă de schimb.
Ambulanța, pe post de taximetru. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea octombrie 13, 2019 - Potrivit statisticilor, jumătate dintre românii care sună la 112 nu anunţă o urgenţă. Mulţi încă preferă să cheme Ambulanţa pentru dureri banale ori stări de febră, în loc să ceară ajutorul medicilor de familie sau centrelor de permanență. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea: