EDITORIAL – Azi am plâns: Ce ipocriți suntem când intonăm imnul!

EDITORIAL – Azi am plâns: Ce ipocriți suntem când intonăm imnul!

De când mă știu am iubit România! Mi-am iubit țara și m-am bătut în piept că sunt român! Când vedeam steagul sau auzeam Imnul României, mă cuprindea un fior, îmi înălțam capul și mă gândeam :„România, te iubesc!”. Dar azi, de Ziua Națională a Imnului României, mi-am plecat capul, am plâns și am zis: „Ce ipocriți suntem când intonăm imnul!”

De câteva zile încoace, sufletul meu se află într-o furtună teribilă! Cazul de la Caracal m-a răscolit profund și am realizat că nu știam pe cine iubesc!

De mică mi-am iubit țara. Cu bune, cu rele, am iubit-o, am apărat-o, mi-am zis cu mândrie „Sunt român!” și mi-am înălțat capul. Vederea tricolorului sau auzul intonării imnului îmi dădeau un sentiment de mândrie, de drag, o emoție aparte. Mi-am educat copiii să-și iubească țara și, deși sunt mici, cele mai des intonate piese la noi în casă, de ei, sunt „Deșteaptă-te, române!” și „Treceți batalioane române Carpații!”.

Azi se sărbătorește Ziua Națională a Imnului României. A fost prima dată când am vrut să fug DE eveniment, nu LA el, cum o făceam cu alte ocazii. Mi-am târât picioare, sufletul și inima frântă până în Piața Centrală.

Am aruncat o privire peste militari și m-am gândit: „Numai voi nu ne-ați dezamăgit. ÎNCĂ!

S-a vorbit frumos de imn, de momente din istoria noastră, și fiecare cuvânt rostit mă lovea ca o săgeată. Apoi, a venit momentul cel mai sublim pentru o astfel de festivitate: intonarea imnului! Dar a fost cel mai dureros moment pe care l-am trăit.

Ochii mi s-au umplut de lacrimi și încercam să intonez imnul. Dar nu puteam să mă concentrez pe versuri, din cauză că gândurile îmi urlau în cap: „Cât de ipocriți putem să fim când intonăm imnul! Ce cuvinte MARI pentru un popor care face niște lucruri așa de mici. Sau nimic. Înainte ca parlamentarii sau aleșii locali să aprobe una sau alta, se intonează imnul. Apoi, iau decizii în defavoarea poporului. Când îmbracă uniformele ce reprezintă : «Vom avea grijă de români!», intonează imnul, și apoi acționează împotriva poporului român. CÂT putem să fim de ipocriți?? Și nu doar cei din funcții sus puse. Și noi, oamenii de rând. Intonăm imnul, dar nu întindem o mână să ajutăm. Nu ne preocupă binele omului de lângă noi. NU mergem să votăm. NU mergem să protestăm. Stăm pe Facebook și ne dăm cu părerea, dar nimeni nu acționează! Cât de ipocriți putem să fim când intonăm imnul??!??”.

Astăzi, am plâns! Mi-am dat seama că am iubit, dar n-am știut pe cine!

Astăzi am realizat că nu suntem vrednici de așa cuvinte mari pe care Andrei Mureșanu le-a scris, într-o vreme în care, în cele 11 strofe, nu a putut cuprinde ceea ce era România atunci!

Azi, imnul nu ne mai reprezintă!

 

 

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 8 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 11 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 16 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 16 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu acum 18 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 19 ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 21 de ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 22 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.