Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Estetiq Med Clinic: Ai grijă de tenul tău, chiar și în sezonul rece!
“Porcul somon”, Mangalița, crește într-o fermă din Dumitra! Îl puteți cumpăra sau puteți primi sfaturi prețioase despre cum să-l creșteți!
Copiii de la Cheers, puși din nou pe fapte mari: Spectacol caritabil pentru Ionuț!
Sărbătoreşte cu super reduceri la Biasicom!
Patru apartamente cochete de vânzare, în mijlocul orașului...!
ESTETDERM: Epilare definitivă în câteva ședințe cu un laser medical de ultimă generație!
Frumusețe de cinci stele la Carolyne Beauty Center! Antonia a venit la inaugurare
Firmele din Bistrița angajează designer, operatori textile nețesute, controlori calitate și sudori / lăcătuși mecanici cu inițiativă!

  701 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015EDITORIAL: S-au întors românii acasă! De ce nu rămân?! De ce fug iar de acasă?

04/08/2017 10:21:42 Claudia ANDRON  
E sărbătoare în august aproape în fiecare familie din țara asta. Că nu e una care să nu aibă pe cineva plecat în afara țării, dacă nu un copil, un părinte, sigur o verișoară, un nepot sau măcar un prieten drag. Au venit, sunt veseli, dar nu stau mai mult de un concediu. Și vreau să-i întreb și aștept să-mi răspundă: De ce nu rămâneți?!

Răspunsul vostru aș vrea să fie cât se poate de sincer și să ofere politicienilor care fac legile și jocul în țara asta o realitate de la care să plece când va veni vremea să se gândească serios la viitorul acestei țări, care, cred sincer, nu poate funcționa și evolua fără voi. Va veni și vremea aia, eu încă nu-mi pierd speranța.

 

Vom posta și reposta acest articol pe pagina de Facebook toată luna august, iar voi puteți lăsa răspunsul vostru în comentarii. La sfârșit vom publica un text analiză cu ceea ce vă face să plecați și să nu mai reveniți decât în concedii în România.

 

România este a doua țară din lume la numărul de oameni care au emigrat în ultimii 15 ani (raportat la totalul populației – am pierdut 17%). Pe primul loc este Siria, care este în război civil. Dintre țările care nu sunt în război, conducem. Câți români au plecat? Nu se pot face decât estimări (statistica nu e punctul nostru forte). Diaspora românească e estimată la patru milioane de oameni”- scriau recent cei de la recorder.ro

 

Cifra este absolut îngrijorătoare. Ce îi face pe români să plece și să nu se mai întoarcă decât în vacanțe?

 

Am foarte mulți prieteni care trăiesc în afara țării, iubesc România, s-ar descurca la fel de bine în țară, sau poate chiar mai bine, și totuși nu vor să rămână aici mai mult de-o vacanță. Și dacă unii și-au făcut familii acolo și cumva sunt de înțeles, alții s-au dus cu familia acolo și, deși și-au lăsat casele frumoase acasă, amână la nesfârșit parcă reîntoarcerea. Și-au făcut casele pentru care au plecat, și-au luat mașinile la care au visat, ar găsi slujbe bine plătite și aici și, totuși, nu mai vor să rămână „acasă”.

 

Nu vreau să insist pe drama familiilor în care un părinte sau ambii au plecat în străinătate și și-au lăsat copiii aici în grija bunicilor. Oricâtă dragoste ar avea bunicii, lipsa părinților a săpat spaime adânci în sufletul copiilor și știu clar ce vorbesc, mi-au vorbit mulți profesori despre asta.

 

Luna aceasta sunt toți bucuroși. Părinți, copii, bunici, prieteni, dar, pe final de august, când vor trebui să se despartă, toată bucuria asta va fi uitată și va fi înlocuită de luni grele de amărăciune.

 

Niciunde n-am văzut pensionari mai triști, deprimați și frustrați ca în România. M-am tot gândit de ce sunt așa. Și i-am studiat pe câțiva. Nu pensile mici și bolile îi fac atât de supărați pe lume, se descurcă și mulți trăiesc chiar bine. Pe mulți îi înnebunește că au fost uitați cumva de copii în țară și suferă enorm din cauza asta, uitați de societate, uitați de copii…

În familia pe care o visau ei la bătrânețe, copiii și nepoții le erau aproape, iar acum, țara asta i-a făcut să fugă de acasă, să nu-și mai dorească să vină decât în vacanțe și copiii lor se simt mai bine îngrijind bătrâni în alte țări deși acasă ar avea slujbe mai onorante. Faceți comparația între bunicii a două familii pe care le cunoașteți, una cu copiii și nepoții în țară și alta cu ei plecați. S-ar putea să-mi dați dreptate. Luna asta o să vedeți foarte mulți bunici fericiți. Au copiii și nepoții lângă ei, îi răsfață și le fac mofturile din pensiile lor amărâte toată luna. Și ar face-o non stop. Dar copiii lor nu mai vor acasă.

De ce?

 

De ce e țara asta atât de iubită și atât de urâtă deopotrivă? De ce fug românii de acasă? Ajutați-mă să găsesc răspunsul la întrebarea asta și poate, când n-o fi prea târziu, mai putem schimba ceva.

 

Dacă vă interesează părerea mea, după ce am vorbit în ultimele luni cu foooarte mulți pe această temă, prieteni sau nu, chiar simpli oameni pe care i-am cunoscut în afara țării, eu cred că țara asta nu mai e atractivă, nu e de trăit în ea.

 

Dezordinea și haosul îi fac pe românii care pleacă să nu aibă încredere într-un viitor mai bun acasă. Nu mai câștigă cu mult mai mult în străinătate, nu mai fac atâtea economii, nu trăiesc în case mari și luxoase ca acasă, dar, cu toate ăstea, își trăiesc viața în liniște. Urmează niște reguli, acolo chiar sunt cetățeni și au drepturi. Iau salarii mai mici, dar mănâncă ieftin și bine, copiii lor merg în școli unde sistemul de învățământ nu face reforme peste reforme, iar sistemul de sănătate, chiar dacă nu le suflă în iaurt pentru orice răceală, are grijă de ei în caz că se îmbolnăvesc.

 
15753 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
13:18 - Robert Sighiartău (PNL): Unul dintre bulevardele din Bistrița să se numească „Regele Mihai I”!
12:12 - FOTO/VIDEO - Filmul crimei de la Zagra: Criminalul și-ar fi lovit prietenul în mod repetat cu o rangă în cap
11:41 - FOTO: Strada Iazului – ca după război! Locuitorii din zonă înoată în noroaie, de trei săptămâni
10:24 - FOTO: Amintiri despre „întâiul om de cultură al țării”. O carte extraordinară, semnată de o profesoară din Bistrița
08:33 - Crimă la ZAGRA!
08:00 - Ceafa de porc cu CEL MAI BUN PREȚ DIN ORAȘ, în 15 și 16 Decembrie, în magazinele Agro-Ardeal!

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro