Emoționant: Ca să treacă peste moarte și durere, o adolescentă din Beclean a scris o carte

Emoționant: Ca să treacă peste moarte și durere, o adolescentă din Beclean a scris o carte

Elisa Ilișiu are 17 ani și învață la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean. Ca să treacă peste moarte și durere, a scris această carte intitulată „Te-ai rătăcit în cer”. A fost scrisă dintr-o suflare și dedicată bunicii sale. „A devenit de-a lungul timpului eroina mea. Fără bunica mea, nu aș fi ieșit niciodată din zona mea de confort. Te iubesc mult, bunico, chiar dacă acum mă hrănesc doar cu amintirea ta păstrată în sufletul meu!”

Elisa Ilișiu are 17 ani și învață la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean. Nu a scris nimic înaintea acestei prime cărți intitulată „Te-ai rătăcit în cer”. A fost scrisă dintr-o suflare și dedicată bunicii sale. 

Dificil nu pot spune că a fost. Pentru că am scris tot ceea ce am simțit. Fără constrângeri. De aceea, această carte are forma unui jurnal. Da. Bunica a fost principala sursă de inspirație. Ca și decepția pe care am suferit-o atunci când ea a plecat de pe acest pământ. O emoție subliniată, de altfel, și în carte…”, ne-a mărturisit Elisa Ilișiu. 

Tânăra își va publica volumul la editura „George Coșbuc” din Bistrița, în următoarea lună. Ar vrea să urmeze Psiho-Pedagogia la UBB Cluj, fiind interesată de învățământul primar și preșcolar.  

Desenele îi aparțin unei prietene – Leontina Pop, și ea elevă la Colegiul „Petru Rareș” din Beclean. Sunt făcute după niște fotografii realizate de Elisa Ilișiu pe când bunica sa încă trăia. 

Cea mai importantă lecție primită de la bunica ei…

Ideea de a scrie o carte a venit subit – ne-a povestit Elisa Ilișiu. „Eram în camera mea și îmi era foarte dor de bunica. Așa că am decis să scriu într-un caiet anumite idei. Să mă descarc. Urma să dau foc acelui caiet sau acelei file. Se spune că atunci când ți se face dor de cineva care a plecat din lumea aceasta, e bine să scrii ce simți sau ce ai vrea să-i spui pe o foaie, după care să o arzi. Astfel mesajul ajunge la persoana dragă… 

În timp ce scriam, am realizat că e chiar bine. Mai citeam prietenilor din ce am scris… Am fost încurajată de cei din jur și mi-am spus atunci: Să ard asta ca să scap de durere, ar fi prea ușor. Trebuie să fac ceva notabil. Am început să scriu în decembrie și am terminat pe la finalul lunii ianuarie… Apoi cu ajutorul doamnei profesoare Octavia Moisil, am corectat și cizelat textul, până a ajuns la această formă. Dar important e că nu am schimbat esențialul… 

Cea mai importantă lecție primită de la bunica mea? Iubirea… Îmi place să spun fraza aceasta:  Iubirea asta mare mi-a rămas de la bunica…

Mai jos aveți și câteva fragmente din volumul scris de Elisa Ilișiu: 

Poate fericirea e ascunsă după colţ sau poate e la mii de km depărtare. Nu vom ști asta dacă nu vom încerca să luptăm. Aşa că e momentul. Drumul pe care va trebui să merg singură de acum este unul întunecat, singurul far ce mă călăuzește poartă numele tău. Fiindcă oamenii dragi care mor își fac transferul în cer pentru a fi mai aproape de inima ta. Nu îți fie frică. Cerul nu e limita. Cerul este doar un nou început. Început prin care fericirea are să se reverse. Lasă-ţi sufletul să zboare. Fă ce-ți place şi nu te limita. Hate-ul a existat mereu. Oamenii nu îți vor aprecia de multe ori munca. Dacă faci un lucru din suflet, cu un scop precis, nimeni nu o să reușească să te împiedice. Nu te lăsa influențat.

Dacă la un moment dat simți că e momentul să faci o schimbare, lasă-te dus de val. Viața este scurtă. Trăiește-o frumos. Dacă tu nu ai să îți spui povestea, nimeni nu o va face.

Loluca a murit la 69 de ani. Într-o zi de iarnă. În 3 decembrie, îngerul meu s-a stins. Iar dacă îți amintești, ea s-a căsătorit la 16, acum avea 6 decenii, iar acel 9 este nelipsit. Nenorocitul 9 al salonului. Nenorocitul 9 care a fost cândva numărul meu norocos. A da și nu pot să nu precizez că te-ai născut în 3 octombrie și ai plecat în 3 decembrie. Numerele acestea… Aceste numere care pentru alții sunt obișnuite pe mine aveau să mă maturizeze, să mă modeleze.

Iar dacă acum aștepți un deznodământ la întrebarea „Cum am trecut peste această decepție?” aș putea să mint, spunând o mie de lucruri neadevărate. Nu, nu am trecut peste. Nu, nu am depășit miraculos. Sunt om. Mă simt slabă. Mă enervez, mă supăr, clachez. Nu am să mint că sunt bine. Nu sunt bine. Dar îți aparțin. Indiferent cum. Te iubesc indiferent unde vei fi. Uneori te simt aici. Alteori atât de departe… Știu că trebuie să te caut. Că sufletul meu este de fapt locul unde tu ești, dar sunt uneori prea confuză, bunico. Pentru că nimic nu mai e la fel de când tu nu ești. Şi te păstrez pe tine… Nu vreau să renunț la tine. Fac asta pentru tine. Am scris asta pentru tine. Fiindcă te iubesc. Fiindcă moartea nu a putut să îmi smulgă iubirea asta din suflet. 

*****

Elisa Ilișiu îndrăznește (chiar cu șanse de izbândă!) să facă și ea ceva în numele recunoștinței, să scrie o carte. A recunoștinței față de cine? Față de ce…? Față de amintirile ei. La vârsta sprințară a adolescenței să scrii încercând să te achiți față de amintirile tale (câte s-or fi strâns până acum) pare ciudat. Dar o face frumos și adesea incitant. Cu ce seamănă gustul cu care am rămas în urma lecturii…? Cu mustul! Nu îmbată, dar seduce. E plăcut azi și din ce în ce mai prețuit peste ani…”, a remarcat scriitorul Sorin Gîrjan.

Vreau să te felicit pentru ceea ce și mai ales cum ai scris, pentru că ai stofă de prozatoare și, de ce nu, și de poetă. Am editat și tipărit sute de volume pentru debutanți. Într-un clasament sui generis, ești printre primii 5, ca exprimare artistică, trăire, sentiment și talent. Felicitări! Sper din suflet că acestui volum îi vor urma alte zeci, la fel de incisive sentimental și literar…”, i-a transmis autoarei și scriitorul Dumitru Munteanu.

FOTO INCONȘTIENȚĂ: Fără permis și beat la volan, un tânăr și-a băgat fratele mai mic în spital iunie 6, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această seară în Șieuț. Un tânăr șofer a intrat cu mașina într-un copac după ce s-a urcat la volan deși era băut. În mașină se afla și fratele lui mai mic. Ambii au ajuns la spital.
Polițiștii au deschis dosar penal în cazul fetiței opărite iunie 6, 2020 - O fetiță de doi ani din Braniștea s-a opărit cu apă fierbinte. Părinții au tratat-o acasă timp de două zile, în ciuda arsurilor grave pe care le-a suferit. Polițiștii au deschis dosar penal.
TERIBIL: Au sunat la 112 la două zile după ce li s-a opărit copilașul cu un lichid fierbinte iunie 6, 2020 - Un grav incident a avut loc în Braniștea. Un copil s-a opărit cu lichid fierbinte în urmă cu două zile. În ciuda rănilor suferite, abia în urmă cu puțin timp au fost anunțate echipajele medicale. Copilul va fi transferat la o clinică din București cu elicopterul SMURD.
Bistrița-Năsăud, printre cele mai „tinere” județe din țară iunie 6, 2020 - Bistrița-Năsăud este printre cele mai „tinere” din țară, ponderea copiilor sub 18 ani în populația totală fiind de peste 20%. Asta în condițiile în care la nivel național ponderea copiilor în populația generală nu depășește 18,7%.
Încă un angajat al Leoni infectat cu COVID-19 iunie 6, 2020 - Cinci angajați ai Leoni au fost infectați cu COVID-19 luna trecută. Reprezentanții Prefecturii au transmis că încă o persoană din cadrul companiei a fost confirmată pozitiv în urma testării. Mai mulți angajați ar fi fost demiși fiindcă nu au respectat politica firmei cu privire la răspândirea virusului, susțin surse Bistrițeanul.ro.
VIDEO: Final de an școlar, pentru aproape 3000 de elevi din BN. „Mai mult decât o școală… Un destin…” iunie 6, 2020 - Aproape 3000 de elevi au încheiat ieri anul școlar, absolvind clasa a VIII-a, în Bistrița-Năsăud. „Evenimentele recente succedate pe plan mondial au atras aceste măsuri de distanțare fizică. Nu ne permitem, din păcate, să sărbătorim aceste momente ca în anii trecuți. Să încercăm să căutăm deocamdată în noi înșine bucuria acestei realizări...”
Bistrița-Năsăud: Două cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.290 persoane infectate iunie 6, 2020 - Avem 362 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate două cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 187 de cazuri noi de infecție.
EXTRA: Înghețata bună de la Gelateria Aniela, de astăzi, pe Pietonal…! iunie 6, 2020 - Vești excelente pentru toți cei care iubesc înghețata Aniela! Astăzi, la ora 13.00, se redeschide Gelateria Aniela de pe pietonal!
Transport GRATUIT pentru TOȚI elevii! iunie 6, 2020 - Toți elevii, indiferent de condiția socială sau financiară, vor beneficia de transport gratuit! Acest lucru se va întâmpla începând cu anul școlar 2020 - 2021! Ce acte sunt necesare și cine va deconta cheltuielile aferente:
Amendă record dată de Poliția Locală Sîngeorz-Băi. Cât are de plătit un cetățean care a abandonat resturi de construcții iunie 6, 2020 - Poliția Locală Sîngeorz-Băi a dat zilele trecute o amendă record unui cetățean care a abandonat resturi de construcții pe domeniul public. Acesta a fost surprins cu ajutorul camerelor video care au împânzit orașul-stațiune.
Un bărbat a murit după ce a căzut cu motocultorul în șanț iunie 6, 2020 - Mobilizare de echipe salvatoare în comuna Chiochiș. Un bărbat a căzut cu motocultorul în șanț. În spijin s-a solicitat și elicopterul SMURD.
FOTO/VIDEO: Motociclist izbit de un taximetrist ce a ieșit din stație fără să se asigure iunie 5, 2020 - Un minor a fost accidentat în urmă cu puțin timp în zona Big din Bistrița. Acesta se deplasa cu motocicleta pe prima bandă, pe direcția de mers spre Unirea, când a fost lovit din plin de un taxi. Șoferul a ieșit din stație fără să se asigure.
FOTO SURSE: Un cuplu din Reteag și-a pierdut doi copii și părinții într-un tragic accident în Italia. Un bebeluș, printre decedați iunie 5, 2020 - Un cuplu, copiii lor și bunicii au fost implicați într-un grav accident petrecut în Italia . Autoturismul în care se aflau s-a ciocnit cu o altă mașină și cu un TIR. Printre decedați se numără un copil de 10 ani și un bebeluș de nici un an.
IMP ROMANIA, fosta fabrică NETEX, închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit! iunie 5, 2020 - Avem un pont pentru toți cei care visează la o afacere sau vor să demareze un proiect, însă nu au spațiu să se desfășoare! IMP Romania Industrial CO SA închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit!
Cu Poliția Locală la dispoziție, Primăria Bistrița dă unor privați 200.000 de lei pentru paza a două clădiri și a pârtiei de schi iunie 5, 2020 - De ani de zile, Primăria Bistrița plătește scump paza clădirilor, care ar putea fi asigurată de polițiștii locali. Excepție nu face nici anul 2020, când contractul se apropie de 200.000 de lei. Mai mult, pe lista obiectivelor care sunt păzite non-stop, inclusiv în weekend regăsim pârtia de schi...
Una dintre cele mai importante firme din județ a intrat în insolvență! iunie 5, 2020 - Instanța s-a pronunțat în dreptul unei firme importante din județ. Aceasta a dispus deschiderea procedurii de insolvență. Firma ar avea la dispoziție aproximativ trei luni de zile ca să-și pună lucrurile în ordine.
Via Maria Theresia nu se anulează! Tibi Ușeriu: „O să o fac cu trei persoane dacă trebuie” iunie 5, 2020 - Tășuleasa Social nu renunță anul acesta la maratonul Via Maria Theresia. Acesta va avea loc în data de 22 august, indiferent de condiții. Tibi Ușeriu a anunțat că se vor lua toate măsurile necesare pentru siguranța participanților.
Gabriel Lazany: Toți cei care se internează în spital vor fi testați pentru COVID 19, gratuit! iunie 5, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va primi, încet, încet, și alți pacienți. Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, noii pacienți vor fi testați, la internare. Lazany a explicat că unitatea medicală va suporta costurile aferente.
Bărbatul decedat în timp ce se afla în carantină nu era infectat cu COVID-19 iunie 5, 2020 - Un bărbat care a revenit din străinătate nu a respectat izolarea la domiciliu și a fost carantinat forțat. Întrucât nu și-a ridicat mesele, jandarmii au intrat la bănuieli și au forțat ușa camerei în care acesta se afla. Bărbatul a fost găsit decedat. În urma testării pentru COVID-19, rezultatul a ieșit negativ.
Lazany avertizează: Avem 73 de pacienți internați în spital, aproape de maximul înregistrat! Relaxarea este prea relaxată! iunie 5, 2020 - Ne-am prea relaxat! Acesta este și mesajul transmis de managerul spitalului. Lazany a explicat că într-o săptămână, aproape 20 de persoane au fost internate cu COVID 19. Iar numărul pacienților ajunge aproape de maximul înregistrat în plină stare de urgență.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.103 persoane infectate iunie 5, 2020 - Avem 360 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 196 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Ruptă de beată la volan, în toiul nopții, a lovit o mașină parcată iunie 5, 2020 - S-a întâmplat azi- noapte, cu puțin timp înainte de ora 01.00. O tânără bistrițeancă, ruptă de beată, a pierdut controlul volanului și a lovit o mașină parcată. Apoi a ricoșat în câteva ornamente. CÂT a indicat aparatul etilotest:
Prima etapă de asfaltare, finalizată! Contractul pentru Decebal- Andrei Mureșanu- Năsăudului, semnat! iunie 5, 2020 - Zeci de străzi au fost programate pentru a fi asfaltate, în acest an. Prima etapă a fost finalizată. Au mai rămas doar 16 străzi care se vor ”înfrumuseța”. Iar ruta spinoasă ”Decebal - Andrei Mureșanu - Năsăudului” se va realiza pe fonduri europene, contractul fiind deja semnat. CE lucrări sunt prinse:
VIDEO: Record. Un proiect al Primăriei din Năsăud, scos la licitație de 8 ori. „Legea achizițiilor publice trebuie schimbată!” iunie 5, 2020 - Până nu se va schimba Legea achizițiilor publice, lucrurile vor merge foarte prost în România. Legea pare să fie împotriva dezvoltării comunităților – consideră primarul Mircea Romocea.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș iunie 5, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș - anunță Aquabis, În zonă s-a produs o defecțiune:
AFLĂ care este strategia de dezvoltare a comunei Bistrița-Bârgăului în perioada 2020-2024! iunie 5, 2020 - Potrivit adminstrației locale de la Bistrița-Bârgăului condusă de primarul Vasile Laba, în perioada 2020-2024 se vor finaliza proiectele aflate pe rol la această dată, proiecte majore privind îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei şi creşterea atractivităţii de investire în mediul rural prin implemenatarea proiectelor de infrastrutură: apă și apă uzată menajeră, transport, drumuri locale, educație.
După reclamații, transportatorii de persoane din județ, verificați sub acoperire! iunie 5, 2020 - Odată cu reluarea transportului de persoane au apărut și primele reclamații. Autoritățile au început verificarea transportatorilor. Sub acoperire! CARE e situația ”din teren”:
Se redeschide Rapsodia! Altă conducere, altă echipă, alt meniu, aceleași standarde iunie 4, 2020 - Restaurant Rapsodia are de o săptămână o altă conducere, iar mâine, începând cu ora 18.00, terasa se redeschide și nu oricum, cu o degustare mai altfel de vinuri alese de la Crama Jelna, prezentate de Darius Pripon, tânărul care semnează toate vinurile de soi cu care se mândrește acum crama, în țară și în lume. În limita locurilor disponibile pentru rezervare sunteți așteptați cu toții mâine, pe terasa Rapsodia, cea mai încăpătoare din oraș, cu peste 120 de locuri - în condițiile actuale.
VIDEO: O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! iunie 4, 2020 - O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! Investiția s-ar ridica la 10 - 12 milioane de euro:
ADIO. Copiii din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean și-au luat adio de la Erno Nagy: „Îți mulțumim că ai făcut parte din viața noastră” iunie 4, 2020 - Emoționant și tulburător gest al copiilor din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean: prietenul și colegul lor Erno Nagy s-a stins ieri din viață, răpus de boală. În amintirea lui, colegii săi au colorat curtea instituției în care a copilărit. „Azi plângem după tine, dar mâine ne vom bucura că ai ajuns într-un loc sfânt”.