EXTENUAȚI: Un medic face gărzi cât pentru doi la UPU Bistrița! Ce soluții are directorul Lazany pentru rezolvarea crizei

EXTENUAȚI: Un medic face gărzi cât pentru doi la UPU Bistrița! Ce soluții are directorul Lazany pentru rezolvarea crizei

Un medic cardiolog de doar 44 de ani a murit sâmbăta trecută în timpul gărzii, la Spitalul Județean din Arad. Nu este primul caz în care un medic tânăr moare la muncă, în spital, în ultimii ani s-au înregistrat tot mai multe astfel de cazuri în țară, datorită extenuării fizice la care s-a ajuns din cauza crizei de medici din Urgențe.

Nici la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Bistrița situația nu este mai roz. De ani de zile, medicii de aici fac gărzi cât pentru doi, tot din cauza lipsei de medici, care fug de uzura fizică și psihică a uneia dintre cele mai grele specializări: medicina de urgență.

Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean din Bistrița, a declarat pentru Bistrițeanul.ro că, în momentul în care a preluat conducerea situația era la fel de gravă. Personalul era normat pentru a face față la 20.000 consultații pe an, în timp ce realitatea arăta că medicii de la Bistrița au în Urgențe peste 42.000 de consultații pe an. 

Acum, la UPU Bistrița sunt 14 medici, care asigură în gărzi și linia de urgență a SMURD, intervențiile de urgență în teren cu ambulanțele SMURD. Gabriel Lazany recunoaște că medicii urgentiști din spital i se plâng tot mai des că sunt extenuați și fac prea multe gărzi, dar, din păcate, situația pare fără ieșire datorită faptului că, la nivelul întregii țări, medicii specializați în urgențe sunt foartre puțini, iar rezidenții fug de această ramură a medicinei, care uzează fizic și psihic mai mult ca oricare alta. 

„Nu o să vedeți niciodată la Urgențe un medic care să stea cât timp e de gardă. Camera de gardă o folosesc doar ca vestiar. Acolo se lucrează la foc continuu, e munca cea mai grea și mai epuizantă psihic și fizic pentru un medic. Criza este la nivelul întregii țări, nu doar la Bistrița. Trebuie găsit un mod de stimulare a acestei specialități, așa nu se mai poate, banii, condițiile de muncă bune, respectul echipei și comunității nu sunt suficiente. În primul rând, am mai susținut asta, medicina de urgență ar trebui introdusă O B L I G A T O R I U în sistemul de pensii speciale. Pentru că acești medici sunt terminați fizic și psihic. Nu cred că este medic în medicina de urgență care să poată rezista în Urgențe și în teren până la 65 de ani, cât este vârsta de pensionare. Eu cred că după 15-20 de ani de medicină de urgență trebuie să-i oferim posibilitatea medicului să se retragă în condiții decente, cu o pensie decentă. Asta e o soluție de stimulare a lor, pentru că ei vor ști că după 15 ani grei de muncă pot să iasă la pensie și să aibă un venit decent, iar în cei 15 ani să dea tot ce pot pentru fiecare pacient, într-un domeniu foarte solicitant” – a declarat Gabriel Lazany pentru Bistriteanul.ro.  

Spitalul Județean a scos la concurs, de câteva luni, câteva posturi pentru a acoperi deficitul de medici din Urgențe, inclusiv pentru medici rezidenți, cărora, la Bistrița, li se oferă cel mai mare spor din țară – 85 la sută la salariu. Cu toate acestea, niciun doritor. În ultimele luni s-a angajat un singur medic, transferat de la Cluj, care a venit la Bistrița pentru a fi mai aproape de familie. 

Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF. 
VIDEO Scandal cu iz penal la Londra. O bistrițeancă acuză un conațional că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire decembrie 9, 2019 - O bistrițeancă de 38 de ani, rezidentă de ani buni în Londra, acuză un conațional, originar tot din Bistrița-Năsăud, că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire. Aceasta a lucrat la firma de construcții a bărbatului și ar fi fost nevoită să scoată din propriul buzunar bani pentru a plăti muncitorii.
NOU de la Agro-Ardeal: Salam nemțesc, din 100 la sută carne și doar cu condimente naturale, făcut după o rețetă veche, din zona Bistriței! decembrie 9, 2019 - Tehnologii și specialiștii în procesarea cărnii de la Agro-Ardeal, ferma și abatorul de la Orheiu Bistriței, lucrează la foc continuu să scoată produse preparate integral din carne, fără a folosi E-uri, doar sare și condimente clasice. După ce la începutul lunii Decembrie au lansat un salam de vită făcut din carne macră și cu condimente naturale, care s-a bucurat de un real succes, având și un preț excelent - 8 lei/ 400 grame, acum anunță lansarea pe piață a unui nou produs - SALAM NEMȚESC CRUD MATURAT. Provocarea la acest produs a fost să respecte tradițională săsească din zona Bistriței, care i-a inspirat. Le-a ieșit, de miercuri noul produs va fi găsit în toate magazinele Agro Ardeal din județ și din țară.
În fața instanței, după ce a condus beat și fără permis! CE pedeapsă a primit: decembrie 9, 2019 - Un bărbat din Budac a fost reținut de polițiști. Acesta condusese un autoturism deși nu deține permis de conducere. Mai mult, a și consumat alcool înainte de a se urca la volan. CE a decis instanța, la momentul înfățișării:
Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează la stat decembrie 9, 2019 - Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează în diverse instituții ale statului. Județul nostru se regăsește la coada clasamentului din acest punct de vedere, existând județe unde 45% dintre angajați sunt bugetari.
VIDEO: Cui trebuie să mulţumim pentru că avem facultate la Bistriţa decembrie 9, 2019 - Ni se pare deja firesc faptul că în Bistriţa avem extensii universitare sau că elevii au oportunitateade a face o facultate chiar acasă. Dar începuturile acestui fenomen nu au fost deloc uşoare. Nu veţi ghici niciodată cui trebuie să mulţumim pentru acet lucru:
Aquabis angajează şoferi! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! decembrie 9, 2019 - Dacă ai permis de conducere categoriile B, C, D şi atestat de şofer profesionist – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Aquabis! Casa Doamnelor caută un bucătar priceput la mâncare tradiţională românească. Laboratoarele Holistic angajează asistent şi biolog!
FOTO/VIDEO: Bornă Via Transilvanica din mii de piese LEGO! Sute de părinți și copii fericiți: decembrie 9, 2019 - A 7-a ediție a expoziției LEGO de iarnă a avut loc în acest sfârșit de săptămână. De această dată exponatele au vrut să atragă atenția asupra naturii și pericolului în care se află aceasta. Printre lucrări, o bornă pentru Via Transilvanica, din peste 5.000 de piese. Sute de părinți și copii au construit în aceste zile, evadând din cotidian.
La un pas de tragedie! Un camion al unității militare din Prundu Bârgăului, suspendat pe un pod din Dej decembrie 9, 2019 - Un camion al unității militare aflat în misiune a fost implicat într-un accident de circulație în Dej, rămânând suspendat pe un pod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, însă mastodontul a fost avariat.
VIDEO: Mai multe şcoli profesionale, în Bistriţa-Năsăud, în 2020…? decembrie 9, 2019 - „Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu…”
ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”