EXTENUAȚI: Un medic face gărzi cât pentru doi la UPU Bistrița! Ce soluții are directorul Lazany pentru rezolvarea crizei

EXTENUAȚI: Un medic face gărzi cât pentru doi la UPU Bistrița! Ce soluții are directorul Lazany pentru rezolvarea crizei

Un medic cardiolog de doar 44 de ani a murit sâmbăta trecută în timpul gărzii, la Spitalul Județean din Arad. Nu este primul caz în care un medic tânăr moare la muncă, în spital, în ultimii ani s-au înregistrat tot mai multe astfel de cazuri în țară, datorită extenuării fizice la care s-a ajuns din cauza crizei de medici din Urgențe.

Nici la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Bistrița situația nu este mai roz. De ani de zile, medicii de aici fac gărzi cât pentru doi, tot din cauza lipsei de medici, care fug de uzura fizică și psihică a uneia dintre cele mai grele specializări: medicina de urgență.

Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean din Bistrița, a declarat pentru Bistrițeanul.ro că, în momentul în care a preluat conducerea situația era la fel de gravă. Personalul era normat pentru a face față la 20.000 consultații pe an, în timp ce realitatea arăta că medicii de la Bistrița au în Urgențe peste 42.000 de consultații pe an. 

Acum, la UPU Bistrița sunt 14 medici, care asigură în gărzi și linia de urgență a SMURD, intervențiile de urgență în teren cu ambulanțele SMURD. Gabriel Lazany recunoaște că medicii urgentiști din spital i se plâng tot mai des că sunt extenuați și fac prea multe gărzi, dar, din păcate, situația pare fără ieșire datorită faptului că, la nivelul întregii țări, medicii specializați în urgențe sunt foartre puțini, iar rezidenții fug de această ramură a medicinei, care uzează fizic și psihic mai mult ca oricare alta. 

„Nu o să vedeți niciodată la Urgențe un medic care să stea cât timp e de gardă. Camera de gardă o folosesc doar ca vestiar. Acolo se lucrează la foc continuu, e munca cea mai grea și mai epuizantă psihic și fizic pentru un medic. Criza este la nivelul întregii țări, nu doar la Bistrița. Trebuie găsit un mod de stimulare a acestei specialități, așa nu se mai poate, banii, condițiile de muncă bune, respectul echipei și comunității nu sunt suficiente. În primul rând, am mai susținut asta, medicina de urgență ar trebui introdusă O B L I G A T O R I U în sistemul de pensii speciale. Pentru că acești medici sunt terminați fizic și psihic. Nu cred că este medic în medicina de urgență care să poată rezista în Urgențe și în teren până la 65 de ani, cât este vârsta de pensionare. Eu cred că după 15-20 de ani de medicină de urgență trebuie să-i oferim posibilitatea medicului să se retragă în condiții decente, cu o pensie decentă. Asta e o soluție de stimulare a lor, pentru că ei vor ști că după 15 ani grei de muncă pot să iasă la pensie și să aibă un venit decent, iar în cei 15 ani să dea tot ce pot pentru fiecare pacient, într-un domeniu foarte solicitant” – a declarat Gabriel Lazany pentru Bistriteanul.ro.  

Spitalul Județean a scos la concurs, de câteva luni, câteva posturi pentru a acoperi deficitul de medici din Urgențe, inclusiv pentru medici rezidenți, cărora, la Bistrița, li se oferă cel mai mare spor din țară – 85 la sută la salariu. Cu toate acestea, niciun doritor. În ultimele luni s-a angajat un singur medic, transferat de la Cluj, care a venit la Bistrița pentru a fi mai aproape de familie. 

POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea octombrie 20, 2019 - „Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!
Radu Moldovan: Consiliul Local trebuie să facă urgent un credit și să modernizeze integral toate străzile din Bistrița octombrie 20, 2019 - Bistrița s-a transformat într-un adevărat șantier pe toată perioada verii. Municipalitatea a modernizat integral 47 de străzi, însă bistrițenii au criticat dur modul în care au fost făcute lucrările. Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN, cere de urgență Consiliului Local accesarea unui credit pentru asfaltarea tuturor străzilor din oraș.
Două angajate ale unui hotel, luate pe sus de poliție! Ce au făcut: octombrie 20, 2019 - Controalele inspectorilor de la imigrări nu se lasă fără rezultate. Acum o săptămână au fost descoperiți 6 ucrainieni lucrând ilegal. Săptămâna aceasta, alte două persoane au fost identificate în aceeași situație. Acestea sunt originare din Republica Moldova și lucrau într-un hotel.
Radu Moldovan: ȘOC pentru PSD! Alegerile europarlamentare ne-au trimis la odihnă octombrie 20, 2019 - Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a vorbit la mai bine de cinci luni despre rezultatul alegerilor europarlamentare. După închiderea urnelor și numărarea voturilor, PSD a pierdut alegerile și s-a plasat pe locul al doilea. „Poporul român ne-a trimis puțin la hodină” a spus președintele CJ într-o emisiune Bistrițeanul LIVE.
VIDEO: La soare te poți uita, dar la panouri ba! MUTAȚI panourile! octombrie 20, 2019 - Situație oarecum comică, la semnarea contractului pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Panourile cu imaginile reprezentative erau înfipte bine în pământ, dar puse invers! La soare te puteai uita, dar la ele ba.
„Profu” cucerește juriul de la festivalul internațional de la Sibiu și aduce la Bistrița premiul cel mare octombrie 20, 2019 - Documentarul „Profu” a reușit să cucerească juriul festivalului internațional de film de la Sibiu! Producția în spatele căreia se află un alt bistrițean a fost desemnată „cel mai bun film din competiția România”.
Aquabis: Avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în Subcetate octombrie 20, 2019 - S-a produs o avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în cartierul Subcetate din Bistriţa! Cum vor fi afectaţi locuitorii din zonă:
„Sunt orașe care sunt orașe doar pe hârtie”. Cum vede un candidat la alegerile prezidențiale reorganizarea administrativ-teritorială octombrie 20, 2019 - Potrivit candidatului la alegerile prezidențiale din partea PMP, Theodor Paleologu este greșit ca în toată țara să se aplice ce se decide de la București. De asemenea, acesta este de părere că o comasare a comunelor și chiar și a județelor ar fi benefică pentru buna gestionare a fondurilor.
VIDEO: Cele mai frumoase creaţii semnate de Chopin – luni, la Bistriţa! octombrie 20, 2019 - O provocare, pentru toţi nostalgicii, romanticii şi visătorii din Bistriţa: luni, 21 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Sinagoga Bistrița, vor avea parte de cele mai frumoase creaţii ale compozitorului polonez Frédéric Chopin!
Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.