FANTASTIC: O comoară, la Liceul Tehnologic din Maieru. „Mulțumim Fundația Melior!”

FANTASTIC: O comoară, la Liceul Tehnologic din Maieru. „Mulțumim Fundația Melior!”

O adevărată comoară a ajuns zilele trecute la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru, grație generozității Fundației Melior: „Încântare, uimire și nerăbdare… Asta am citit pe chipurile copiilor în momentul în care am început să deschidem cutiile…”

500 de cărți minunate…! Cu atât s-a îmbogățit biblioteca Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru datorită generozității Fundației Melior care a avut grijă să doneze copiilor din Maieru cele mai frumoase cărți. Încântare, uimire și nerăbdare… Asta am citit pe chipurile lor în momentul în care am început să deschidem cutiile. Mulțumim Fundația Melior, mulțumim Ioana Nicolaie!”, a consemnat profesoara Dochia Maria Bontaș din Maieru.

Iar scriitoarea Ioana Nicolaie, originară din Sîngeorz-Băi, a povestit pentru Bistrițeanul.ro că asemenea donații au avut loc și la Parva, Sîngeorz-Băi, Voila și Ilva Mică – însoțite, totodată, de câte un mic atelier creativ pe care scriitoarea l-a desfășurat împreună cu elevii din localitățile pe care le-a vizitat.

Care a fost scânteia care a pornit Atelierul Fantastic – în Fundația Melior?

Proiectul inițial a fost chiar Atelierul Fantastic. Acum câțiva ani s-a dat la Evaluarea Națională un subiect în care copiilor li se cerea să povestească o întâlnire cu un scriitor. Firește că n-a ieșit bine, cei mai mulți dintre absolvenții clasei a opta cred că scriitorii sunt morți, iar literatura e ceva acru, strepezitor de dinți și de minte. M-am gândit, prin urmare, că e obligatoriu ca autorii pentru copii să ajungă în școli, să vorbească pe limba fanteziei, a grației, a frumuseții. Am ținut până acum șapte ateliere de acest fel, am dăruit câte un volum fiecărui copil participant – se fac sute, numai la Maieru am oferit 53 de cărți – și, când vom avea fonduri, vom prinde și alți scriitori în proiectele Melior. În paralel, am construit Bibliotecile Melior, prin care am donat unor biblioteci școlare cam trei mii de volume nou-nouțe…”, a mărturisit Ioana Nicolaie.

Când au devenit Bibliotecile Melior o necesitate…?

 Încă de la primul Atelier Fantastic am înțeles că în școli nu există biblioteci, iar dacă există au un fond retrograd, uneori suspect ideologic, în niciun caz atrăgător (excepții se vor găsi mereu, datorate acelor oameni care „sfințesc locul”). Și am făcut prima bibliotecă, cam de 600 de volume, la Parva”, ne-a mai explicat Ioana Nicolaie, adăugând că a ajutat-o enorm deschiderea profesoarei Aneta Pop cu care a colaborat acolo.

Au urmat apoi celelalte, fiecare cu emoții mari, căci nu știu cum se întâmpla, dar pe drum prindeam ori nămeți, ori gheață (într-un decembrie, am văzut eu însămi cel puțin patru mașini rostogolindu-se, una chiar pe Dealul Bistriței), ori mă îmbolnăveam brusc și nu știam dacă voi mai reuși să plec cu portbagajul plin etc. Fiecare bibliotecă are povestea ei, întâmplările ei, întâlnirile cu profesorii remarcabili din școlile unde-am ajuns (Ana Pop, Florina Tomi, Ilie Mare etc.), dar mai ales chipurile pline de entuziasm ale copiilor…

Ar fi șanse să existe și alte biblioteci Melior în Bistrița-Năsăud… ?

Vin la Bistrița pentru că îi cunosc pe copii (am fost unul dintre ei), știu mentalitățile și am convingerea că minunățiile ilustrate și cartonate pe care le aduce Melior vor ajunge sub ochii celor care au nevoie de ele. Nicio minte omenească nu se poate împlini altfel decât prin lecturi. Poate că un copil, sau doi, sau, de ce nu, mai mulți, din fiecare loc în care-am ajuns să-și descopere cea mai bună formă de viitor prin deschiderea cărților noastre. Eu, fără cărți, aș fi fost cel mult o croitoreasă. Ei, fără cărți, vor fi oameni condamnați la munci inferioare, vor fi oameni ai trecutului, nu ai viitorului. Inițial, am plănuit două Biblioteci Melior, însă anul ăsta am dus la capăt trei. Vom scoate la concurs proiectul, dar nu integral, fiindcă cel puțin o bibliotecă pe an îmi doresc să ajungă în locurile acestea…”, a mai explicat Ioana Nicolaie.

Impresii despre copiii din Maieru, comparativ cu alții, din marile orașe…

Copiii sunt, pentru mine, o uimire continuă, mă bucură și mă amuză. Mi-au plăcut cei de la Maieru pentru că au fost deschiși – înseamnă că au profesori care-i învață așa -, spontani și plini de imaginație. M-am simțit bine cu ei și, chiar dacă am fost nevoită să fac o mie de kilometri ca să-i cunosc, adică drumul dus-întors Maieru-București, mi-am încărcat bateriile. I-am strâns pe toți într-o mare poză emoțională și vor rămâne acolo mult timp…”, a conchis Ioana Nicolaie.

Oare care-i cel mai grozav vehicul posibil? Cum poți ajunge instantaneu pe vârful unui munte vulcanic, pe altă planetă sau pe o insulă din adâncul mării (care-i, de fapt, un fel de bulă uriașă)? Ce fel de carburant se folosește pentru deplasările acestea incredibile?” – cam așa a început Atelierul Fantastic (proiectul Fundației Melior) și la Maieru, unde peste patruzeci de copii au înțeles imediat despre ce este vorba.

Și au înțeles totodată că „mintea noastră e mașinăria cu pricina, iar combustibilul se rafinează din cărțile pe care le citim. A fost veselie multă în școala în care-am ajuns, în ciuda zilei nepotrivite (singura în care puteam străbate cei 480 de km până acolo), a fost și cu emoție, și cu sentimentul acela că unele lucruri au, în mod misterios, ceva mai multă grație decât altele. Poate și pentru că la ele participă minți încă libere și câte-o doamnă profesoară care, la o întrebare sau alta, ridică spontan mâna. La finele întâlnirii, Fundația Melior a dăruit fiecărui copil participant câte o carte. Pe restul de cinci sute le-a donat bibliotecii școlare. Toate volumele au fost alese cu maximum de grijă, în așa fel încât să-i cucerească pe micuții care le vor deschide. Educația culturală la vârste mici este, așadar, esențială, în țara aceasta unde, vedem atât de clar, sunt mulți care tânjesc după beznă și îmbeznare…”, a punctat scriitoarea Ioana Nicolaie despre evenimentul petrecut recent la Maieru…

acum 53 de minutePe Podirei se poartă viteza de peste 100 la oră! Recordul înregistrat ieri: - Polițiștii au ieșit ieri la ”vânat” de vitezomani. Peste 30 de șoferi au rămas pietoni, după ce au apăsat pedala de accelerație prea tare. Recordul de viteză a fost înregistrat ieri tot pe Podirei, unde acum o săptămână acul vitezometrului unei mașini a ajuns la 125. 
acum 2 oreALERTĂ: Ne confruntăm cu o problemă gravă! „De aici pornește atitudinea în viață!” - „Cred că într-adevăr este o gravă problemă, pentru că de aici pornește și atitudinea față de muncă, și atitudinea în viață... Aici ar trebui intervenit”, crede șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Când se vor lua primele măsuri:
acum 2 oreDE NECREZUT! Campion din Bistrița accidentat în Cehia riscă să își piardă un picior din cauza asigurării de sănătate - Damaschin Berende, proaspăt campion european la atelaje trase de câini, riscă să piardă mobilitatea parțială sau chiar totală a unui picior, după ce a suferit un accident în Cehia. Firma românească la care și-a făcut asigurarea de sănătate refuză să plătească operația.
acum 3 oreTRIST – Sărăcia a împins-o în Pasul Tihuța, unde și-a găsit sfârșitul - O femeie de 35 de ani și-a găsit sfârșitul zilele trecute în Pasul Tihuța. Trupul acesteia a fost găsit pe un câmp din Piatra Fântânele. Femeia, care era din județul Suceava a fost împinsă în Piatra Fântânele de sărăcie.
acum 3 oreUn tânăr a furat o mașină, iar un bistrițean a ajuns după gratii pentru că a condus beat - Alcoolul la volan se pedepsește cu închisoare. S-a convins de asta un bistrițean care a fost încarcerat ieri pentru comiterea acestei infracțiuni. Și furtul te poate duce după gratii. Mai ales dacă furi o mașină și nu ai nici permis de conducere.
acum 3 oreFOTO: A început montarea patinoarului. Unde și de când putem patina - Pe timp de iarnă bistrițenii s-au bucurat, în anii precedenți, de locații pentru patinat. În unii ani au fost chiar două patinoare. Anul trecut a funcționat doar cel din spatele Spitalului Județean. Anul acesta va fi din nou un singur patinoar. Lucrările de amplasare a acestuia au început:
acum 4 oreVIDEO: Militarii dați afară din armată, „suspendați în aer” de schimbările legislative. Cer dreptate, pe motiv de discriminare - În urma unei legi date acum câțiva ani, militarii care împlineau 40 de ani erau ”dați afară” din Armată. Schimbările legislative din acest an îi discriminează pe cei care au luptat eroic pentru țară. Mai exact, aceștia nu-și pot deduce din vârsta de pensionare, anii munciți în teatrele de operațiuni. Acum au intentat proces împotriva MAPN, cerând să li se facă dreptate.
acum 5 oreConsilierul lui Deneș: Ecologiștii sunt săriți puțin de pe fix. UE consideră proiectul pentru Colibița ca fiind cel mai bun, și ei comentează - Proiectul de reabilitare a barajului de la Colibița a fost apreciat de specialiștii în domeniu. Mai mult, a fost catalogat drept cel mai bun proiect de apărare împotriva inundațiilor, un proiect - locmotivă.De aceea, consilierul lui Deneș a declarat că ecologiștii sunt puțin săriți de pe fix, punând în balanță bâzdâgăniile din apă cu viața a peste 100.000 de oameni.
acum 7 oreHARTA CRIMINALILOR DIN ROMÂNIA: Pe ce loc se află județul nostru la numărul de criminali - Parchetul General a întocmit o hartă a numărului de omucideri pe o perioadă de cinci ani. Psihologii criminologi au întocmit chiar și un top al zodiilor cu înclinație spre a ucide sau a fi victime. AFLĂ pe ce loc se află județul nostru:
acum 8 oreE OFICIAL! Supercom a câștigat licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din județ - Supercom, actuala firmă de salubritate care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din județ, a câștigat licitația organizată în acest sens. În cursă au intrat trei firme și după contestări peste contestări, au ieșit învingători cei de la Supercom.
acum 9 oreRostul de dimineață: Începe Postul Nașterii Domnului. Cum procedăm…? - Astăzi începe, care va să zică, Postul Nașterii Domnului... De unde facem rost de mâncare de post? De ce să iertăm dușmani care merită scuipați și care ne-au călcat în picioare? Cum naiba să facem să nu ne mai înjurăm aproapele? Cum să nu urlăm în trafic? De ce să ne umilim? Începe totuși postul Crăciunului...
acum 9 oreSPITAL: Unul din cele mai performante aparate din lume, pentru unul dintre cei mai buni doctori din România - Spitalul Județean se mândrește cu unul dintre cei mai buni doctori ortopezi din România. La un așa om, trebuia un aparat de lucru pe măsură. Așa că se va finanța o linie completă de chirurgie artroscopică de înaltă calitate.
acum 22 de oreUn bătrân din Zagra a murit, într-un accident cu un atelaj - Un teribil accident cu un atelaj i-a curmat viața unui bătrân de 80 de ani din localitatea Zagra. Acesta a fost găsit de către echipajele medicale în stop cardio-respirator și, din păcate, nu a putut fi salvat.
acum 23 de oreVIDEO: O experiență unică, în Bistrița-Năsăud! „M-am simtit ca într-o altă Românie” - O experiență unică resimțită în Bistrița-Năsăud a ieșit la iveală grație unui mini-documentar produs de EvergreenMan. Traversând peste 100 de kilometri din județul nostru, călătorul bucureștean a descoperit aici „o altă Românie”, cu oameni politicoși și peisaje de o sălbăticie rară… „Experiența pe care am trăit-o va rămâne încrustată în memoria noastră probabil pentru tot...
acum O ziTRIST: Decizia unui preot din Năsăud i-a dezamăgit crunt pe enoriașii săi - „TRIST... Se spune că „Dumnezeu este iubire”. Dacă e așa, atunci Biserica, prin  preoții săi, ar trebui să propovăduiască iubirea, dragostea de aproapele nostru, bunătatea și smerenia... Se pare că în realitate lucrurile nu stau tocmai la fel pentru unii preoți” – scriu părinții care au dezlănțuit valuri de nemulțumire în mediul online.