FANTASTIC: O comoară, la Liceul Tehnologic din Maieru. „Mulțumim Fundația Melior!”

FANTASTIC: O comoară, la Liceul Tehnologic din Maieru. „Mulțumim Fundația Melior!”

O adevărată comoară a ajuns zilele trecute la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru, grație generozității Fundației Melior: „Încântare, uimire și nerăbdare… Asta am citit pe chipurile copiilor în momentul în care am început să deschidem cutiile…”

500 de cărți minunate…! Cu atât s-a îmbogățit biblioteca Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru datorită generozității Fundației Melior care a avut grijă să doneze copiilor din Maieru cele mai frumoase cărți. Încântare, uimire și nerăbdare… Asta am citit pe chipurile lor în momentul în care am început să deschidem cutiile. Mulțumim Fundația Melior, mulțumim Ioana Nicolaie!”, a consemnat profesoara Dochia Maria Bontaș din Maieru.

Iar scriitoarea Ioana Nicolaie, originară din Sîngeorz-Băi, a povestit pentru Bistrițeanul.ro că asemenea donații au avut loc și la Parva, Sîngeorz-Băi, Voila și Ilva Mică – însoțite, totodată, de câte un mic atelier creativ pe care scriitoarea l-a desfășurat împreună cu elevii din localitățile pe care le-a vizitat.

Care a fost scânteia care a pornit Atelierul Fantastic – în Fundația Melior?

Proiectul inițial a fost chiar Atelierul Fantastic. Acum câțiva ani s-a dat la Evaluarea Națională un subiect în care copiilor li se cerea să povestească o întâlnire cu un scriitor. Firește că n-a ieșit bine, cei mai mulți dintre absolvenții clasei a opta cred că scriitorii sunt morți, iar literatura e ceva acru, strepezitor de dinți și de minte. M-am gândit, prin urmare, că e obligatoriu ca autorii pentru copii să ajungă în școli, să vorbească pe limba fanteziei, a grației, a frumuseții. Am ținut până acum șapte ateliere de acest fel, am dăruit câte un volum fiecărui copil participant – se fac sute, numai la Maieru am oferit 53 de cărți – și, când vom avea fonduri, vom prinde și alți scriitori în proiectele Melior. În paralel, am construit Bibliotecile Melior, prin care am donat unor biblioteci școlare cam trei mii de volume nou-nouțe…”, a mărturisit Ioana Nicolaie.

Când au devenit Bibliotecile Melior o necesitate…?

 Încă de la primul Atelier Fantastic am înțeles că în școli nu există biblioteci, iar dacă există au un fond retrograd, uneori suspect ideologic, în niciun caz atrăgător (excepții se vor găsi mereu, datorate acelor oameni care „sfințesc locul”). Și am făcut prima bibliotecă, cam de 600 de volume, la Parva”, ne-a mai explicat Ioana Nicolaie, adăugând că a ajutat-o enorm deschiderea profesoarei Aneta Pop cu care a colaborat acolo.

Au urmat apoi celelalte, fiecare cu emoții mari, căci nu știu cum se întâmpla, dar pe drum prindeam ori nămeți, ori gheață (într-un decembrie, am văzut eu însămi cel puțin patru mașini rostogolindu-se, una chiar pe Dealul Bistriței), ori mă îmbolnăveam brusc și nu știam dacă voi mai reuși să plec cu portbagajul plin etc. Fiecare bibliotecă are povestea ei, întâmplările ei, întâlnirile cu profesorii remarcabili din școlile unde-am ajuns (Ana Pop, Florina Tomi, Ilie Mare etc.), dar mai ales chipurile pline de entuziasm ale copiilor…

Ar fi șanse să existe și alte biblioteci Melior în Bistrița-Năsăud… ?

Vin la Bistrița pentru că îi cunosc pe copii (am fost unul dintre ei), știu mentalitățile și am convingerea că minunățiile ilustrate și cartonate pe care le aduce Melior vor ajunge sub ochii celor care au nevoie de ele. Nicio minte omenească nu se poate împlini altfel decât prin lecturi. Poate că un copil, sau doi, sau, de ce nu, mai mulți, din fiecare loc în care-am ajuns să-și descopere cea mai bună formă de viitor prin deschiderea cărților noastre. Eu, fără cărți, aș fi fost cel mult o croitoreasă. Ei, fără cărți, vor fi oameni condamnați la munci inferioare, vor fi oameni ai trecutului, nu ai viitorului. Inițial, am plănuit două Biblioteci Melior, însă anul ăsta am dus la capăt trei. Vom scoate la concurs proiectul, dar nu integral, fiindcă cel puțin o bibliotecă pe an îmi doresc să ajungă în locurile acestea…”, a mai explicat Ioana Nicolaie.

Impresii despre copiii din Maieru, comparativ cu alții, din marile orașe…

Copiii sunt, pentru mine, o uimire continuă, mă bucură și mă amuză. Mi-au plăcut cei de la Maieru pentru că au fost deschiși – înseamnă că au profesori care-i învață așa -, spontani și plini de imaginație. M-am simțit bine cu ei și, chiar dacă am fost nevoită să fac o mie de kilometri ca să-i cunosc, adică drumul dus-întors Maieru-București, mi-am încărcat bateriile. I-am strâns pe toți într-o mare poză emoțională și vor rămâne acolo mult timp…”, a conchis Ioana Nicolaie.

Oare care-i cel mai grozav vehicul posibil? Cum poți ajunge instantaneu pe vârful unui munte vulcanic, pe altă planetă sau pe o insulă din adâncul mării (care-i, de fapt, un fel de bulă uriașă)? Ce fel de carburant se folosește pentru deplasările acestea incredibile?” – cam așa a început Atelierul Fantastic (proiectul Fundației Melior) și la Maieru, unde peste patruzeci de copii au înțeles imediat despre ce este vorba.

Și au înțeles totodată că „mintea noastră e mașinăria cu pricina, iar combustibilul se rafinează din cărțile pe care le citim. A fost veselie multă în școala în care-am ajuns, în ciuda zilei nepotrivite (singura în care puteam străbate cei 480 de km până acolo), a fost și cu emoție, și cu sentimentul acela că unele lucruri au, în mod misterios, ceva mai multă grație decât altele. Poate și pentru că la ele participă minți încă libere și câte-o doamnă profesoară care, la o întrebare sau alta, ridică spontan mâna. La finele întâlnirii, Fundația Melior a dăruit fiecărui copil participant câte o carte. Pe restul de cinci sute le-a donat bibliotecii școlare. Toate volumele au fost alese cu maximum de grijă, în așa fel încât să-i cucerească pe micuții care le vor deschide. Educația culturală la vârste mici este, așadar, esențială, în țara aceasta unde, vedem atât de clar, sunt mulți care tânjesc după beznă și îmbeznare…”, a punctat scriitoarea Ioana Nicolaie despre evenimentul petrecut recent la Maieru…

acum 2 oreFOTO/VIDEO: Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanț, pe Dealul Dumitrei - Traficul a fost blocat preț de câteva zeci de minute, pe Dealul Dumitrei. Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanțul de la marginea carosabilului. 
acum 4 oreFOTO/VIDEO: Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… - „Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… Până ce mor, pleacă-te îngere la trista-mi plângere plină de-amor…”
acum 6 oreBrandul Sense anunță mari reduceri la colecția de sezon! - În universul fascinant al modei, ocazia unor mari reduceri reprezintă o seducătoare atracție  pentru toate categoriile de cumpărătoare: este momentul în care poți găsi produse de calitate superioară, la prețuri foarte atractive.
acum 8 oreInovație! Lâna prelucrată în Bistrița va „îmbrăca” anul acesta primele case din țară - Potrivit ministrului Agriculturii Petre Daea primele case izolate termic cu lână vor apărea anul acesta. Printre județele unde se prelucrează saltele din lână pentru izolarea termică se numără și Bistrița-Năsăud.
acum 10 oreUn tânăr de 29 de ani din Ciceu-Mihăiești s-a autoincendiat. O aeronavă militară l-a transportat la București - Un tânăr de 29 de ani din Lelești, comuna Ciceu Mihăiești a fost transportat în această dimineață de urgență la București, după ce a încercat să se autoincendieze. Acesta avea arsuri pe 49% din corp.
acum 13 oreFOTO/VIDEO: MI-NU-NE! Struța a adus pe lume patru viței gemeni, sănătoși și frumoși - În județul nostru, mai exact în localitatea Ilișua, patru ”puiuți” au venit pe lume. O văcuță a născut trei vițelușe și un tăuraș. Aceștia au venit pe lume la termen, și sunt frumoși și sănătoși.
acum 23 de oreCinci tineri ce ar fi fost drogați, din care unul în stare de inconștiență, găsiți de un jandarm, în timpul liber - Descoperire neobișnuită în această după-masă, pe o stradă din municipiu. Un jandarm aflat în timpul liber a observat cinci tineri care aveau un comportament neobișnuit. Unul dintre ei era căzut în zăpadă, inconștient. Se pare că aceștia ar fi fost sub influența unor substanțe necunoscute.
acum O ziDE CITIT: Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii - Dacă vreți să vindeți ceva ce NU SE POATE VINDE, trebuie să citiți cartea Petrei Boantă: „Pur și simplu nu înțeleg de ce socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. De ce merg să cumpăr hârtie igienică și vânzătorul ăla reușește să-mi bage pe gât confetti pentru petrecere și mănuși de grădinărit?”
acum O ziPesta porcină pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost astăzi acolo pentru a-i instrui pe locuitori - Două cazuri de pestă porcină s-au înregistrat în județul nostru. Acest lucru pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost prezente azi în zona respectivă, pentru a instrui locuitorii. La fel se va acționa și în alte localități tampon.
acum O zi7 echipe de specialiști examinează containerele semi-îngropate, în Bistrița. Blocaje, la Dumitra - 7 echipe de specialiști examinează și inventariază, în aceste zile, containerele semi-îngropate din Bistrița. La Dumitra există blocaje în proiectul de construcție a celulei 2 pentru groapa de gunoi de la Tărpiu: „...Suntem ținuți în loc de o jumătate de an, din pricina avizului pentru situri și monumente. Se cer niște lucrări puțin cam savante, prea academice pentru o comună…”
acum O ziGumix Net îți oferă cele mai bune cauciucuri agricole și pentru camioane - Oamenii gospodari deja se gândesc la munca ce o au de făcut în primăvară. Tocmai de aceea, Gumix Net vine în întâmpinarea acestora cu o gamă variată de cauciucuri agricole. La prețuri excepționale și calitate de nereproșat se găsesc și cauciucurile pentru camioane.
acum 2 zileRostul de dimineață. Pârtia Cocoș din Wonderland intră în rândul lumii: Are IMN - O nouă surpriză plăcută, pentru fanii și admiratorii sau chiar dușmanii invizibili ai Pârtiei Cocoș, din Wonderland: de acum, pârtia devenită celebră după doar câteva zile de funcționare are și un imn compus de un bistrițean cu suflet mare.
acum 2 zileInstanța a decis arestarea preventivă pentru bărbații prinși cu droguri de 200.000 de euro - O acțiune de prindere în flagrant a fost organizată ieri, în vama Borș. În urma acesteia, și a unor percheziții, opt persoane au fost duse la audieri. Patru au ajuns în fața instanței, luându-se decizia arestării preventive.
acum 2 zileNe îndoapă cu medicamente! „Este aberant ce se întâmplă, la ora actuală, în farmacii” - Ar trebui să existe și în mediul rural câte o farmacie la 4.000 de locuitori, însă în unele localități – precum Maieru, unde sunt aproximativ 7.000 de locuitori, cu tot cu cei din Anieș – există deja 5 farmacii, în timp ce alte localități, cum este Chiochiș, nu au nicio farmacie… Este aberant ce se întâmplă la ora actuală în farmacii…”
acum 2 zileFOTO/VIDEO PRUNDU – BÂRGĂULUI: Accident cu victimă încarcerată - Un accident rutier a avut loc în urma cu câteva minute în localitatea Prundu Bârgăului. O persoană a rămas încarcerată.