FANTASTIC: O comoară, la Liceul Tehnologic din Maieru. „Mulțumim Fundația Melior!”

FANTASTIC: O comoară, la Liceul Tehnologic din Maieru. „Mulțumim Fundația Melior!”

O adevărată comoară a ajuns zilele trecute la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru, grație generozității Fundației Melior: „Încântare, uimire și nerăbdare… Asta am citit pe chipurile copiilor în momentul în care am început să deschidem cutiile…”

500 de cărți minunate…! Cu atât s-a îmbogățit biblioteca Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru datorită generozității Fundației Melior care a avut grijă să doneze copiilor din Maieru cele mai frumoase cărți. Încântare, uimire și nerăbdare… Asta am citit pe chipurile lor în momentul în care am început să deschidem cutiile. Mulțumim Fundația Melior, mulțumim Ioana Nicolaie!”, a consemnat profesoara Dochia Maria Bontaș din Maieru.

Iar scriitoarea Ioana Nicolaie, originară din Sîngeorz-Băi, a povestit pentru Bistrițeanul.ro că asemenea donații au avut loc și la Parva, Sîngeorz-Băi, Voila și Ilva Mică – însoțite, totodată, de câte un mic atelier creativ pe care scriitoarea l-a desfășurat împreună cu elevii din localitățile pe care le-a vizitat.

Care a fost scânteia care a pornit Atelierul Fantastic – în Fundația Melior?

Proiectul inițial a fost chiar Atelierul Fantastic. Acum câțiva ani s-a dat la Evaluarea Națională un subiect în care copiilor li se cerea să povestească o întâlnire cu un scriitor. Firește că n-a ieșit bine, cei mai mulți dintre absolvenții clasei a opta cred că scriitorii sunt morți, iar literatura e ceva acru, strepezitor de dinți și de minte. M-am gândit, prin urmare, că e obligatoriu ca autorii pentru copii să ajungă în școli, să vorbească pe limba fanteziei, a grației, a frumuseții. Am ținut până acum șapte ateliere de acest fel, am dăruit câte un volum fiecărui copil participant – se fac sute, numai la Maieru am oferit 53 de cărți – și, când vom avea fonduri, vom prinde și alți scriitori în proiectele Melior. În paralel, am construit Bibliotecile Melior, prin care am donat unor biblioteci școlare cam trei mii de volume nou-nouțe…”, a mărturisit Ioana Nicolaie.

Când au devenit Bibliotecile Melior o necesitate…?

 Încă de la primul Atelier Fantastic am înțeles că în școli nu există biblioteci, iar dacă există au un fond retrograd, uneori suspect ideologic, în niciun caz atrăgător (excepții se vor găsi mereu, datorate acelor oameni care „sfințesc locul”). Și am făcut prima bibliotecă, cam de 600 de volume, la Parva”, ne-a mai explicat Ioana Nicolaie, adăugând că a ajutat-o enorm deschiderea profesoarei Aneta Pop cu care a colaborat acolo.

Au urmat apoi celelalte, fiecare cu emoții mari, căci nu știu cum se întâmpla, dar pe drum prindeam ori nămeți, ori gheață (într-un decembrie, am văzut eu însămi cel puțin patru mașini rostogolindu-se, una chiar pe Dealul Bistriței), ori mă îmbolnăveam brusc și nu știam dacă voi mai reuși să plec cu portbagajul plin etc. Fiecare bibliotecă are povestea ei, întâmplările ei, întâlnirile cu profesorii remarcabili din școlile unde-am ajuns (Ana Pop, Florina Tomi, Ilie Mare etc.), dar mai ales chipurile pline de entuziasm ale copiilor…

Ar fi șanse să existe și alte biblioteci Melior în Bistrița-Năsăud… ?

Vin la Bistrița pentru că îi cunosc pe copii (am fost unul dintre ei), știu mentalitățile și am convingerea că minunățiile ilustrate și cartonate pe care le aduce Melior vor ajunge sub ochii celor care au nevoie de ele. Nicio minte omenească nu se poate împlini altfel decât prin lecturi. Poate că un copil, sau doi, sau, de ce nu, mai mulți, din fiecare loc în care-am ajuns să-și descopere cea mai bună formă de viitor prin deschiderea cărților noastre. Eu, fără cărți, aș fi fost cel mult o croitoreasă. Ei, fără cărți, vor fi oameni condamnați la munci inferioare, vor fi oameni ai trecutului, nu ai viitorului. Inițial, am plănuit două Biblioteci Melior, însă anul ăsta am dus la capăt trei. Vom scoate la concurs proiectul, dar nu integral, fiindcă cel puțin o bibliotecă pe an îmi doresc să ajungă în locurile acestea…”, a mai explicat Ioana Nicolaie.

Impresii despre copiii din Maieru, comparativ cu alții, din marile orașe…

Copiii sunt, pentru mine, o uimire continuă, mă bucură și mă amuză. Mi-au plăcut cei de la Maieru pentru că au fost deschiși – înseamnă că au profesori care-i învață așa -, spontani și plini de imaginație. M-am simțit bine cu ei și, chiar dacă am fost nevoită să fac o mie de kilometri ca să-i cunosc, adică drumul dus-întors Maieru-București, mi-am încărcat bateriile. I-am strâns pe toți într-o mare poză emoțională și vor rămâne acolo mult timp…”, a conchis Ioana Nicolaie.

Oare care-i cel mai grozav vehicul posibil? Cum poți ajunge instantaneu pe vârful unui munte vulcanic, pe altă planetă sau pe o insulă din adâncul mării (care-i, de fapt, un fel de bulă uriașă)? Ce fel de carburant se folosește pentru deplasările acestea incredibile?” – cam așa a început Atelierul Fantastic (proiectul Fundației Melior) și la Maieru, unde peste patruzeci de copii au înțeles imediat despre ce este vorba.

Și au înțeles totodată că „mintea noastră e mașinăria cu pricina, iar combustibilul se rafinează din cărțile pe care le citim. A fost veselie multă în școala în care-am ajuns, în ciuda zilei nepotrivite (singura în care puteam străbate cei 480 de km până acolo), a fost și cu emoție, și cu sentimentul acela că unele lucruri au, în mod misterios, ceva mai multă grație decât altele. Poate și pentru că la ele participă minți încă libere și câte-o doamnă profesoară care, la o întrebare sau alta, ridică spontan mâna. La finele întâlnirii, Fundația Melior a dăruit fiecărui copil participant câte o carte. Pe restul de cinci sute le-a donat bibliotecii școlare. Toate volumele au fost alese cu maximum de grijă, în așa fel încât să-i cucerească pe micuții care le vor deschide. Educația culturală la vârste mici este, așadar, esențială, în țara aceasta unde, vedem atât de clar, sunt mulți care tânjesc după beznă și îmbeznare…”, a punctat scriitoarea Ioana Nicolaie despre evenimentul petrecut recent la Maieru…

Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 46 de minute- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 14 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 16 ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 17 ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 19 ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum 20 de ore- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum 21 de ore- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum 22 de ore- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”
FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare: acum O zi- Impunătorul castel al grofului Bethlen, din Arcalia, se deteriorează tot mai mult, la exterior. De jur împrejurul acestuia, panglici și pancarte ce anunță pericolul de accidente. UBB, deținătoarea acestuia, încearcă de trei ani de zile să obțină fonduri pentru reabilitarea acestuia.
FOTO/VIDEO: Emoționant! Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, la procesiunea de Florii acum 2 zile- Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, au mărșăluit cântând în această seară pe străzile orașului, participând la procesiunea de Florii: „Și la București, și în alte orașe se organizează procesiuni similare, dar cea de la Bistrița are o importanță aparte”, a admis Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei.
VIDEO – Corina Crețu: Fondurile europene sunt ȘI pentru comunele mici! „Limitările” sunt invenții românești! acum 2 zile- Corina Crețu, comisar european, a fost prezentă azi la Bistrița. Aceasta a explicat că ”limitările” în accesarea fondurilor europene sunt invenții românești. Chiar și comunele mici, sau tinerii, pot accesa fonduri. Comisarul a explicat că oricum se dorește simplificarea metodologiei de atragere a fondurilor și a explicat modul ideal de a face planurile.
FOTO – Un căruțaș băut bine a băgat un motociclist în spital. Un polițist aflat în timpul liber i-a acordat primul ajutor acum 2 zile- Un motociclist este în stare gravă, după ce a luat în plin o căruță, pe drumul care duce spre Herghelia Beclean. Accidentul a fost cauzat de căruțaș, care a făcut o manevră imprudentă, fără a se asigura. Acesta băuse bine înainte să se pornească la drum cu căruța.
FOTO: A-ndoit un stâlp electric, în încercarea de a evita impactul cu o altă mașină acum 2 zile- S-a întâmplat pe strada Libertății, imediat după coborârea pasarelei, înspre oraș. O șoferiță a încercat să evite impactul cu o mașină ce i-a tăiat calea, și s-a oprit într-un stâlp electric.
FOTO: Încă avem buda în fundul curții în Bistrița europeană și canale în care pot cădea copiii! acum 2 zile- Guvernanţii și primarii nepăsători par să uite că sufletul unei comunităţi este şcoala, deși învățămâtul este pe primul loc când vine vorba de promisiuni. În județ, inclusiv în Bistrița europeană, încă mai avem 20 de şcoli şi grădiniţe cu buda în curte sau cu canale neacoperite în care pot să cadă cei mici. Ce soluții punctuale și banale propune un liberal bistrițean:
VIDEO: Apa Veneției, revărsată la Bistrița… acum 2 zile- Un inedit jurnal scris și pictat, anul trecut în Veneția, poate fi admirat în cele 80 de lucrări expuse în aceste zile la Galeria Concentric, în Piața Centrală din Bistrița: „O invitație smerită de a continua să vă bucurați de lucrurile care vă înconjoară...”