Feldru: Sinistrații și-au vândut casele ridicate pentru ei, la prețuri de nimic

Feldru: Sinistrații și-au vândut casele ridicate pentru ei, la prețuri de nimic

În urma inundațiilor din 2005, în Feldru s-au ridicat case pentru cei care au fost afectați de calamitatea naturală. Astăzi, unele dintre case sunt vândute, la prețuri de nimic.

În 2005, zeci de bistrițeni și-au văzut agoniseala de-o viață luată de ape. În urma inundațiilor, în Feldru, s-au construit mai multe case care au fost date sinistraților.

Zilele trecute, un bistrițean ne-a semnalat că unele case ar fi fost vândute, la prețuri de nimic.

„Pe Valea Târgului au fost construite vreo 10 – 15 case, pentru sinistrați. Cu bani de la stat. Acuma, multe case au fost vândute. La 3.000 sau 4.000 de euro casa, cu parter și mansardă. Ba mai mult, am înțeles că o familie ar fi cumpărat vreo trei case. Și cumpărătorii nu au nicio treabă cu sinistrații”, ne-a explicat bistrițeanul.

Contactat de redacția Bistrițeanul.ro, Ștefan Sângeorzan, în prezent consilier, dar care în 2005 era primarul comunei Feldru, a recunoscut că există case vândute. Acesta susține însă că nu ar fi legale vânzările.

„Adevărul e undeva pe la mijloc. Adică, acele case nu se pot da decât sinistraților. Casele au fost construite cu bani de la stat, prin ANL etc. Știu și eu că ar fi vreo trei, patru care sunt cumpărate. Dar casele nu-s intabulate. Deci nu știu cum le-au vândut. Cine le-a cumpărat, le-a cumpărat pe riscul lui”, a explicat Sângeorzan.

Mai mult, acesta spune că ar fi în proces o hotărâre de Consiliu Local prin care să poată cumpăra terenurile de sub case. Doar că au dat de un alt impediment.

„A venit un expert să estimeze valoarea ar-ului în zonă. Și a estimat undeva la 1.500 de euro ar-ul. Apăi oamenii ăia sunt… sinistrați. Oameni mai nevoiași. De unde să aibă ei bani să îl cumpere?? Consiliul Local a dat o hotărâre să se vândă cu 100 de lei ar-ul. Dar a intervenit prefectura. Că doar e ilegal. Dacă expertul a zis 1.500 de euro, nu-l poți vinde tu cu 100 de lei. Oricum, pământul în zonă s-a mai mișcat. Statul a mai suplimentat cu materiale etc. Ideea e că există o listă cu beneficiarii caselor. Deci nu se poate intabula pe altcineva. Așa că, cine a cumpărat, pe riscul lui a cumpărat”, a concluzionat Ștefan Sângeorzan.

Bistrițeanul care a sesizat această neregulă redacției a spus că cei care au cumpărat casele au început să le renoveze, să le schimbe înfățișarea etc.

 

acum 9 minuteÎngroziți că trebuie să traversați cartierele aglomerate de pe DN17 și jumătate de oraș? O alternativă interesantă se modernizează! - În așteptarea unei centuri care să ne ferească de aglomerația tot mai mare din oraș și din cartiere, autoritățile județene modernizează o alternativă interesantă și aerisită la DN17. Vezi care este traseul:
acum 58 de minuteFOTO: JYSK a transformat sediul Micilor Prinți într-o căsuță de poveste! - Au muncit într-o bucătărie, apoi s-au mutat într-un depozit de reactivi medicali, unde, în două săli cu pământ pe jos, au amenajat prima tentativă de centru de autism iar acum, grație pritenilor de la JYSK, au parte de o căsuță de poveste: „Nu mi-aș fi imaginat niciodată că într-o bună zi Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa va arăta ca scos din catalog...!”
acum 2 oreTe-ai căsătorit? Vezi că te caută ANAF-ul! - Tinerii căsătoriți vor primi în curând o scrisoare! Nu de dragoste! Ci tocmai de la ANAF! Răspunsul este obligatoriu, altfel Fiscul le va lua din cadoul de nuntă al proaspeților însurăței aproape 5.000 de lei.
acum 18 oreFOTO/VIDEO – Descoperire macabră la Vermeș. O femeie a avut parte de o moarte groaznică - Descoperire macabră în această zi la Vermeș. O femeie a fost găsită decedată, după o anexă gospodărească. Aceasta a murit în urmă cu câteva zile și potrivit martorilor a avut parte de o moarte groaznică.
acum 19 oreTestări GRATUITE, la Primăria din Căianu Mic, în acest sfârșit de săptămână! - Campania „Nu am făcut destul”, ajunsă la ediția cu numărul V, sosește sâmbătă și duminică la Căianu Mic! Sute de femei din localitate dar și din satele din jur sunt invitate să-și învingă frica sau rușinea și să treacă pe la Primărie, între orele 10.00 și 18.00. Este pentru binele și sănătatea lor!
acum 20 de oreToamnă vibrantă, în colecția brandului Sense! -      Toamnă vibrantă, în colecția brandului Sense, cu atât mai mult cu cât designerul Andreea Tincu a desenat pentru brandul românesc Sense o colecție dinamică, plină de nuanțe artistice și imprimeuri botanice stilizate sau motive artsy. Modelele versatile inspirate de tonurile naturii se încadrează atât pentru zona elegantă, cât și cea casual-șic –  aducând o notă efervescentă garderobei de toamnă.
acum 20 de oreBeclean: Neatenția costă! Fetiță lovită de mașină, după ce a fugit în stradă - În Beclean, pe drumul ce duce spre Braniștea, a avut loc un accident rutier. O fetiță de doar șapte anișori a fost lovită de o mașină.Micuța a fugit în stradă, fără să se asigure. 
acum 21 de oreSuper-porumbul cultivat de un liceu din județ. Câteva hectare aduc profituri de zeci de mii de lei - Cercetătorii din întreaga lume lucrează deja de ani buni la cereale și legume rezistente, care să nu fie afectate de secetă sau diferiți dăunători. Un astfel de porumb este cultivat de un liceu din județ și aduce profituri frumușele unității de învățământ.
acum 22 de oreOgâgău vrea să reînvie linia ferată de la Ilva la Rodna. În scopuri turistice! - În vara anului trecut, după o ”absență” de patru ani de zile, s-a redeschis linia ferată Ilva Mică - Rodna Veche. După doar șase luni de funcționare, s-a închis, din nou! primarul Sîngeorzului vrea să o reînvie. În scopuri turistice! Ce are în plan:
acum 23 de oreRezervă-ți seara care ți se potrivește la Taverna Dogarilor: Retro 30+ sau Piano Wine Live! - Evenimentele se țin lanț la Taverna Dogarilor de pe Strada Alexandru Odobescu din Bistrița. Joi, 18 octombrie se anunță o super Seară Retro cu distracție garantată, muzică, dans și concursuri surpriză iar vineri, 19 octombrie, ambianța devine relaxantă cu o seară de Piano Wine Live. Așadar, rezervă din timp, pentru tine și prietenii tăi, seara care crezi că ți se potrivește.
acum O ziVIDEO: Primul și singurul român care a zburat în Cosmos a făcut, la Bistrița, mărturisiri tulburătoare despre experiențele prin care a trecut - Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat în Cosmos a fost ieri omul zilei, la Bistrița, fiind invitat de Rotary Club, Lions Club, Rotaract și Interact la Colegiul „Liviu Rebreanu” și la Sinagogă, să povestească despre fantastica experiență prin care a trecut în spațiu: „Am ajuns în Cosmos printr-o întâmplare... Da, mi-a fost frică...”
acum O ziRostul de dimineață: Se îngălbenește la față, de îndată ce ne apropiem de el…! Ce drac de secret ascunde…?!? - Ce-o fi în mintea lui?! Ce drac de secret vrea să ascundă de ochii tuturor bistrițenilor curioși care se apropie cu băgare de seamă și care se trezesc în fața unei surprize atât de simple, atât de limpezi: individul se îngălbenește treptat la față – ca și cum ar ascunde (cu maximă îndârjire!) un îngrozitor secret...
acum O ziBăiețelul de 5 ani care a căzut de pe scară a fost operat. Care este starea sa - Băiețelul de 5 ani din Mureșenii Bârgăului care a căzut ieri de pe o scară, în gospodăria familiei, a fost operat în cursul nopții și se află internat la Anestezie, Terapie Intensivă. Ce spun medicii despre starea sa:
acum 2 zileFOTO/VIDEO – Incendiu puternic la Nepos! Pompieri voluntari au fost chemați de acasă pentru a potoli focul - Un incendiu puternic a cuprins în această seară o casă și o anexă gospodărească din localitatea Nepos. Flăcările violente au necesitat intervenția rapidă a pompierilor și chiar chemarea unora de acasă.
acum 2 zileFOTO/VIDEO – Un băiețel de 5 ani este în stare gravă, după ce s-a prăbușit de pe o scară - Un băiețel de 5 ani este în stare gravă, după ce s-a prăbușit de pe o scară care ducea spre podul unei locuințe din Mureșenii Bârgăului. Acesta a fost transportat de urgență la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.