Feldru: Sinistrații și-au vândut casele ridicate pentru ei, la prețuri de nimic

Feldru: Sinistrații și-au vândut casele ridicate pentru ei, la prețuri de nimic

În urma inundațiilor din 2005, în Feldru s-au ridicat case pentru cei care au fost afectați de calamitatea naturală. Astăzi, unele dintre case sunt vândute, la prețuri de nimic.

În 2005, zeci de bistrițeni și-au văzut agoniseala de-o viață luată de ape. În urma inundațiilor, în Feldru, s-au construit mai multe case care au fost date sinistraților.

Zilele trecute, un bistrițean ne-a semnalat că unele case ar fi fost vândute, la prețuri de nimic.

„Pe Valea Târgului au fost construite vreo 10 – 15 case, pentru sinistrați. Cu bani de la stat. Acuma, multe case au fost vândute. La 3.000 sau 4.000 de euro casa, cu parter și mansardă. Ba mai mult, am înțeles că o familie ar fi cumpărat vreo trei case. Și cumpărătorii nu au nicio treabă cu sinistrații”, ne-a explicat bistrițeanul.

Contactat de redacția Bistrițeanul.ro, Ștefan Sângeorzan, în prezent consilier, dar care în 2005 era primarul comunei Feldru, a recunoscut că există case vândute. Acesta susține însă că nu ar fi legale vânzările.

„Adevărul e undeva pe la mijloc. Adică, acele case nu se pot da decât sinistraților. Casele au fost construite cu bani de la stat, prin ANL etc. Știu și eu că ar fi vreo trei, patru care sunt cumpărate. Dar casele nu-s intabulate. Deci nu știu cum le-au vândut. Cine le-a cumpărat, le-a cumpărat pe riscul lui”, a explicat Sângeorzan.

Mai mult, acesta spune că ar fi în proces o hotărâre de Consiliu Local prin care să poată cumpăra terenurile de sub case. Doar că au dat de un alt impediment.

„A venit un expert să estimeze valoarea ar-ului în zonă. Și a estimat undeva la 1.500 de euro ar-ul. Apăi oamenii ăia sunt… sinistrați. Oameni mai nevoiași. De unde să aibă ei bani să îl cumpere?? Consiliul Local a dat o hotărâre să se vândă cu 100 de lei ar-ul. Dar a intervenit prefectura. Că doar e ilegal. Dacă expertul a zis 1.500 de euro, nu-l poți vinde tu cu 100 de lei. Oricum, pământul în zonă s-a mai mișcat. Statul a mai suplimentat cu materiale etc. Ideea e că există o listă cu beneficiarii caselor. Deci nu se poate intabula pe altcineva. Așa că, cine a cumpărat, pe riscul lui a cumpărat”, a concluzionat Ștefan Sângeorzan.

Bistrițeanul care a sesizat această neregulă redacției a spus că cei care au cumpărat casele au început să le renoveze, să le schimbe înfățișarea etc.

 

acum 2 oreVIDEO: Cristian Moldovan, singurul bistriţean la X Factor, vrea în marea finală! Şi noi îl putem ajuta să-şi împlinească visul - „Cu siguranță, e mai important de un milion de ori să mă votați astăzi! Cu ajutorul vostru, pot să ajung în Marea Finala de pe 23 decembrie!”, a transmis bistriţeanul Cristian Moldovan fanilor săi. E singurul bistriţean din concurs, iar noi îl putem ajuta să-şi împlinească visul:
acum 4 oreFOTO: Bistrița – A încercat să evite un șofer grăbit și a intrat într-o casă - Un autoturism a intrat în această seară cu autoturismul într-o casă de pe strada Avram Iancu. Tânărul șofer, care livra pizza, a pierdut controlul volanului după ce ar fi evitat un alt autoturism. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
acum 4 oreVIDEO – Lovită de mașină, după ce a trecut aiurea strada. Aventurile unei sucevence, în Beclean - În această seară, o suceveancă de 30 de ani a fost lovită de o mașină, la intrare în Beclean. Aceasta traversase strada aiurea, fără să se asigure. Neatenția a trimis-o la spital.
acum 6 oreDE CRĂCIUN FII MAI BUN: Iza, fetița cu tetrapareză spastică și epilepsie, are acum o căsuță în care să stea, dar nevoi sunt încă multe - Cazul Izabelei, fetița cu tetrapareză spastică și epilepsie vi l-am prezentat prima dată în campania din 2014. Dărnicia voastră a ajutat familia ei să se mute într-o căsuță a lor. Dar nevoi sunt încă multe.
acum 7 oreFOTO: Prima ediţie a Cupei Cârlionț la Șah pentru Juniori - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 15 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori, Ediția I: la concurs au participat 24 de copii cu vârsta sub 14 ani, toţi fiind entuziasmați să lupte pentru cupele și medaliile oferite de organizatori.
acum 8 oreFOTO: Un pahar de vin fiert, un ceai fierbinte, o cană de fericire…! - Până în 23 decembrie, bistriţenii sunt invitaţi pe pietonalul Liviu Rebreanu, să participe la un inedit proiect şi, totodată, să-şi încălzească sufletele cu o cană de fericire…
acum 8 oreFOTO: Sărbătoare la Materom! Clienţii fideli au primit daruri din partea companiei - Zilele trecute, Materom Automotive, Centru Autorizat de Service Mercedes-Benz și Multimarcă, dar și Distribuție Piese a împlinit 4 ani de la deschidere, dar acesta nu a fost singurul motiv de sărbătoare:
acum 10 oreProfesorul i d e a l - Lucrând la catedră de mai mulți ani, nu poți să nu-ți pui niște întrebări identitare: Cine ești tu, ca profesor? Ce faci acolo? E bine cum acționezi? Faci suficient? Faci prea puțin, faci prea mult?
acum 11 oreNecrofilul moldovean care a omorât un bătrân din Bistrița-Bârgăului și i-a dat foc la casă va sta un sfert de veac după gratii - Alexandru Paul Toderașc, tânărul de 23 de ani care a omorât cu sânge rece un bătrân din Bistrița-Bârgăului, după care i-a incendiat locuința și-a primit pedeapsa. Judecătorii au hotărât ca acesta să petreacă un sfert de veac după gratii pentru faptele sale.
acum 12 oreCrăciun în Bistriţa-Năsăud: Trei zile de poveste, într-un decor de feerie - Ne așteaptă – aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani – 3 zile de poveste, în curtea Muzeului Judeţean unde suntem invitaţi cu toţii să retrăim magia unui Crăciun ca altădată. Cu savuroase bunătăţi Produs în Bistrița-Năsăud, cu minunăţii de „gătat” casa și înfrumusețat gazda, cu cina porcului, ateliere de creație și de gătit cornulețe cu silvoiță!
acum 13 orePeste 1000 de tone de antiderapant, împrăștiat în ultimele 24 de ore - Bistrița - Năsăud se află până azi, la ora 16.00, sub cod galben de ninsori. Ninsoarea abundentă din unele zone s-a depus rapid pe carosabil. În ultimele 24 de ore, în județ, s-au împrăștiat peste 1000 de tone de antiderapant.
acum 14 oreFOTO. Aniela: Locul în care fotografiile îţi zâmbesc printre lacrimi… - Când vrei să vezi cum anume reuşeşte un om să sfinţească locul în care respiră,  este suficient să dai o raită pe la Gelateria Aniela. Am făcut-o şi noi, ieri, împinşi de curiozitatea de a vedea fotografiile care i-au impresionat pe unii până la lacrimi, în timp ce alţii, privindu-le, au căzut pe gânduri...
acum O ziDE CRĂCIUN FII MAI BUN: Șase îngerași, dintre care unul în cărucior cu rotile, speră la un Crăciun mai bun - Alina și Dorel stau într-o căsuță mică, împreună cu cei cinci copilași ai lor. Al șaselea, care e în cărucior cu rotile, stă mai mult la bunica lui. Alina e și însărcinată. Se descurcă greu, dar se zbat să le ofere ce pot ei mai bun, copiilor. Toți speră la un Crăciun mai bun.
acum O ziGROAZNIC! Două copile, una de trei anișori și una de șase, sfâșiate de un câine, când ieșeau de la cămin - Oribilul incident a avut loc ieri, în jurul amiezii, în Orheiul Bistriței. Un câine s-a aruncat într-un grup de copii ce ieșea de la cămin. A rănit două fetițe, ambele ajungând la spital.
acum O ziFOTO Vremea rea face primele probleme: Un autoturism s-a răsturnat într-un șanț, în Sărățel - Vremea rea care a pus stăpânire pe mai multe zone din țară face deja probleme. Un autoturism a ajuns într-un șanț, în localitatea Sărățel. Din fericire nimeni nu a fost rănit.