Feldru: Sinistrații și-au vândut casele ridicate pentru ei, la prețuri de nimic

Feldru: Sinistrații și-au vândut casele ridicate pentru ei, la prețuri de nimic

În urma inundațiilor din 2005, în Feldru s-au ridicat case pentru cei care au fost afectați de calamitatea naturală. Astăzi, unele dintre case sunt vândute, la prețuri de nimic.

În 2005, zeci de bistrițeni și-au văzut agoniseala de-o viață luată de ape. În urma inundațiilor, în Feldru, s-au construit mai multe case care au fost date sinistraților.

Zilele trecute, un bistrițean ne-a semnalat că unele case ar fi fost vândute, la prețuri de nimic.

„Pe Valea Târgului au fost construite vreo 10 – 15 case, pentru sinistrați. Cu bani de la stat. Acuma, multe case au fost vândute. La 3.000 sau 4.000 de euro casa, cu parter și mansardă. Ba mai mult, am înțeles că o familie ar fi cumpărat vreo trei case. Și cumpărătorii nu au nicio treabă cu sinistrații”, ne-a explicat bistrițeanul.

Contactat de redacția Bistrițeanul.ro, Ștefan Sângeorzan, în prezent consilier, dar care în 2005 era primarul comunei Feldru, a recunoscut că există case vândute. Acesta susține însă că nu ar fi legale vânzările.

„Adevărul e undeva pe la mijloc. Adică, acele case nu se pot da decât sinistraților. Casele au fost construite cu bani de la stat, prin ANL etc. Știu și eu că ar fi vreo trei, patru care sunt cumpărate. Dar casele nu-s intabulate. Deci nu știu cum le-au vândut. Cine le-a cumpărat, le-a cumpărat pe riscul lui”, a explicat Sângeorzan.

Mai mult, acesta spune că ar fi în proces o hotărâre de Consiliu Local prin care să poată cumpăra terenurile de sub case. Doar că au dat de un alt impediment.

„A venit un expert să estimeze valoarea ar-ului în zonă. Și a estimat undeva la 1.500 de euro ar-ul. Apăi oamenii ăia sunt… sinistrați. Oameni mai nevoiași. De unde să aibă ei bani să îl cumpere?? Consiliul Local a dat o hotărâre să se vândă cu 100 de lei ar-ul. Dar a intervenit prefectura. Că doar e ilegal. Dacă expertul a zis 1.500 de euro, nu-l poți vinde tu cu 100 de lei. Oricum, pământul în zonă s-a mai mișcat. Statul a mai suplimentat cu materiale etc. Ideea e că există o listă cu beneficiarii caselor. Deci nu se poate intabula pe altcineva. Așa că, cine a cumpărat, pe riscul lui a cumpărat”, a concluzionat Ștefan Sângeorzan.

Bistrițeanul care a sesizat această neregulă redacției a spus că cei care au cumpărat casele au început să le renoveze, să le schimbe înfățișarea etc.

 

Primăria Bistrița sare cu bani pentru subvenționarea taxei pentru gunoi acum 4 ore- Supercom vrea ca locuitorii județului să plătească mai mult pentru gunoi în primele trei luni ale acestui an. Municipalitatea sare în ajutorul bistrițenilor și este dispusă să subvenționeze taxa pentru gunoi pentru această perioadă.
Dispar merele uriașe de pe Bulevardul Republicii?! acum 5 ore- Câteva mere uriașe care împodobeau de ani de zile Bulevardul Republicii au fost scoase astăzi de angajații Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița.
Ringul de luptă al câinilor s-a mutat la Dumitra! Polițiștii fac cercetări acum 6 ore- Un nou caz de organizare lupte între câini a ieșit la lumină. Internetul a fost împânzit cu imaginile unui câine rănit în urma unei ”demonstrații de putere” a patrupedelor. Polițiștii au intrat pe fir și fac verificări.
Îndemânarea Construct, Campredo și Leoni fac angajări! NOI locuri de muncă, disponibile în Bistriţa acum 7 ore- Se fac angajări la Îndemânarea Construct, Campredo, Leoni, Agro-Ardeal, Italtextil și IMP România! Noi locuri de muncă sunt disponibile pentru cei care își caută un job bine plătit, dar și un mediu de lucru atractiv: transportul este asigurat de compania care oferă și diferite sporuri și bonusuri pentru prezență, performanță sau calitate!
Hyundai câștigă două premii „iF Design 2019”! acum 7 ore- Hyundai a obținut o nouă recunoaștere internațională a viziunii de design, pentru al cincilea an consecutiv: Modelul Palisade și conceptul Le Fil Rouge câștigă „iF Design Award”, în cadrul categoriei "Automobile / Vehicles".
Ce a decis judecătorul în cazul femeii și a celor doi bărbați ce au obligat două minore să se prostitueze acum 8 ore- Joi, doi bărbați și o femeie au ajuns la sediul poliției pentru declarații. Aceștia sunt cercetați după ce ar fi obligat două minore să se prostitueze. În urma audierii, instanța a decis soarta lor pe următoarea perioadă în care se continuă cercetările:
Ajutor de nădejde! Tot la 10 zile, câinii îi însoțesc pe polițiști în acțiunile lor! acum 9 ore- Când se vorbește despre poliție, oamenii se gândesc la uniforme și la mașini. Dar la Poliție, ”lucrează” și câteva patrupede, ajutor de nădejde al oamenilor legii. Anul trecut, câinii polițiști au fost ”în acțiune„ tot la 10 zile.
Cine este șoferul care a distrus 5 mașini în doar câteva minute: Un asistat social problemă condamnat penal acum 10 ore- Sâmbătă noaptea, un tânăr de 30 de ani reușea să distrugă 5 mașini dintr-un foc, în doar câteva minute. Aceste este un „client” fidel al polițiștilor, fiind condamnat penal pentru mai multe infracțiuni. De asemenea, acesta stă într-o locuință socială a Primăriei Bistrița, care încearcă de ceva ani evacuarea.
FANTASTIC: Bogdan Georgescu din Bistrița, pe podium la Festivalul Internațional de Film de la Berlin! acum 11 ore- Scurtmetrajul Blue Boy, realizat de Manuel Abramovici (regizor) și bistrițeanul Bogdan Georgescu (producător creativ), a fost distins cu prestigiosul trofeu Ursul de Argint, în acest weekend, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin!
FOTO – Carambol în față la Pensiunea Sheriff. Două mașini s-au ciocnit cu un microbuz și o basculantă acum 12 ore- Carambol în această dimineață în față la pensiunea Sheriff, pe DN17. În accident au fost implicate un taximetru, un autoturism, un microbuz și o basculantă. Basculanta a rupt un semn de circulație și a fost la un pas să se răstoarne cu tot cu încărcătură în pârâul din zonă.
Rămase împotmolite pe un drum forestier, cu trei copii, din cauza GPS-ului acum 13 ore- Două femei au tras spaima vieții lor când au constatat că GPS-ul le-a purtat pe un drum forestier, unde au rămas împotmolite. Cele două aveau cu ele și trei copii și tocmai vizitaseră mănăstirea Parva.
Un nou proiect Class Expert Construct: 20 de căsuțe de poveste, drăguțe și cochete, pe strada George Enescu din Bistrița acum 24 de ore- Class Expert Construct s-a impus pe piața imobiliară din Bistrița ca un constructor cu o viziune arhitecturală modernă, care pune accentul pe confort și utilitate în proiectele sale imobiliare. Fiecare metru pătrat de construcție este atent gândit, astfel încât să ofere proprietarilor tot confortul pretins, cheltuieli mici de întreținere și satisfacția unui cămin de poveste, ca-n reviste.
Asociația Autism: Elevii cu tulburări din spectrul autist și cerințe speciale au nevoie de un proces educativ incluziv real acum O zi- Referitor la declarațiile ministrului educației, Ecaterina Andronescu, legate de integrarea elevilor cu cerințe educative speciale în învățământul de masă, Asociația Autism Europa - Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț lămurește următoarele:
FOTO – Nu a luat cum trebuie curba și a accidentat un șofer de 75 de ani acum O zi- În această după-masă a avut loc un accident rutier pe DJ154, în localitatea Sărata. Implicați au fost un tânăr de 23 de ani și un bărbat de 75 de ani din Bistrița. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
Căderi de pietre pe DN17, în Pasul Tihuța acum O zi- Mai multe pietre au căzut de pe versanți în urmă cu puțin timp, pe DN17, în Pasul Tihuța. Un echipaj al Secției Drumuri Naționale au îndepărtat deja pietrele de pe carosabil.