Feldru: Sinistrații și-au vândut casele ridicate pentru ei, la prețuri de nimic

Feldru: Sinistrații și-au vândut casele ridicate pentru ei, la prețuri de nimic

În urma inundațiilor din 2005, în Feldru s-au ridicat case pentru cei care au fost afectați de calamitatea naturală. Astăzi, unele dintre case sunt vândute, la prețuri de nimic.

În 2005, zeci de bistrițeni și-au văzut agoniseala de-o viață luată de ape. În urma inundațiilor, în Feldru, s-au construit mai multe case care au fost date sinistraților.

Zilele trecute, un bistrițean ne-a semnalat că unele case ar fi fost vândute, la prețuri de nimic.

„Pe Valea Târgului au fost construite vreo 10 – 15 case, pentru sinistrați. Cu bani de la stat. Acuma, multe case au fost vândute. La 3.000 sau 4.000 de euro casa, cu parter și mansardă. Ba mai mult, am înțeles că o familie ar fi cumpărat vreo trei case. Și cumpărătorii nu au nicio treabă cu sinistrații”, ne-a explicat bistrițeanul.

Contactat de redacția Bistrițeanul.ro, Ștefan Sângeorzan, în prezent consilier, dar care în 2005 era primarul comunei Feldru, a recunoscut că există case vândute. Acesta susține însă că nu ar fi legale vânzările.

„Adevărul e undeva pe la mijloc. Adică, acele case nu se pot da decât sinistraților. Casele au fost construite cu bani de la stat, prin ANL etc. Știu și eu că ar fi vreo trei, patru care sunt cumpărate. Dar casele nu-s intabulate. Deci nu știu cum le-au vândut. Cine le-a cumpărat, le-a cumpărat pe riscul lui”, a explicat Sângeorzan.

Mai mult, acesta spune că ar fi în proces o hotărâre de Consiliu Local prin care să poată cumpăra terenurile de sub case. Doar că au dat de un alt impediment.

„A venit un expert să estimeze valoarea ar-ului în zonă. Și a estimat undeva la 1.500 de euro ar-ul. Apăi oamenii ăia sunt… sinistrați. Oameni mai nevoiași. De unde să aibă ei bani să îl cumpere?? Consiliul Local a dat o hotărâre să se vândă cu 100 de lei ar-ul. Dar a intervenit prefectura. Că doar e ilegal. Dacă expertul a zis 1.500 de euro, nu-l poți vinde tu cu 100 de lei. Oricum, pământul în zonă s-a mai mișcat. Statul a mai suplimentat cu materiale etc. Ideea e că există o listă cu beneficiarii caselor. Deci nu se poate intabula pe altcineva. Așa că, cine a cumpărat, pe riscul lui a cumpărat”, a concluzionat Ștefan Sângeorzan.

Bistrițeanul care a sesizat această neregulă redacției a spus că cei care au cumpărat casele au început să le renoveze, să le schimbe înfățișarea etc.

 

Într-o săptămână, 21 de persoane internate cu BDA. Copiii mici pot chiar muri! acum 29 de minute- O alimentație sănătoasă, hidratare corectă, igienă corectă, sunt doar câteva din lucrurile care ne pot scăpa de mari probleme. Într-o săptămână, 20 de bistrițeni au fost internați cu BDA, din care 12 copii sub 14 ani. Această boală le poate fi fatală micuților.
VIDEO PERICOL ÎN TRAFIC! Poliția caută un șofer care s-a aventurat rupt de beat prin județ acum O oră- Un șofer care a condus un autoturism înmatriculat în Dolj aseară este căutat de poliție, după ce un alt participant la trafic l-a surprins cu telefonul mobil conducând haotic și punând în pericol ceilalți șoferi.
Euforia Floral Boutique angajează decorator, Transmixt caută şoferi de autobus! Oportunităţi de muncă, la Bistriţa acum 2 ore- Dacă ai experiență în domeniul floristic, eşti tânără, serioasă, stăpână pe tine şi ambiţioasă – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Euforia Flaoral Boutique! Transmixt caută şoferi de autobuz! NOi locuri de muncă, disponibile în Bistriţa:
Aquabis Bistriţa: Se sistează apa în Valea Poienii şi Dorolea acum 2 ore- Locuitorii din Dorolea şi Valea Poienii, fără apă: Dintr-o eroare, firma care execută lucrări de asfaltare pe tronsonul Livezile – Valea Poienii, a rupt conducta de alimentare cu apă.
INADMISIBIL! Viețile bistrițenilor „costă”… două pancarte minuscule! acum 3 ore- Despre degradarea clădirilor din Centrul Istoric, Bistrițeanul.ro a mai scris. Dar ceea ce s-a întâmplat zilele trecute e inadmisibil! Conform imaginilor, viața bistrițenilor costă...cât două pancarte minuscule.
FOTO/VIDEO. Adoratio. Ei sunt copiii care ştiu să cânte dumnezeieşte… acum 4 ore- "Am învăţat foarte multe din toată această experienţă alături de Adoratio. Învăţăm unii de la alţii în fiecare moment ce înseamnă respectul şi acceptarea, iar eu încerc să le transmit copiilor în primul rând bucuria de a cânta... Trebuie să se simtă bine şi fericiţi când vin la cor...”, a mărturisit Carolina Karoli, dirijorul corului Adoratio.
INEDIT! 24 de drapele istorice, purtate de tineri îmbrăcați în port popular, la Bistrița acum 5 ore- Ziua Drapelului Național al României va fi sărbătorită într-un mod inedit, în acest an! Bistrițenii vor avea ocazia să admire 24 de drapele istorice, datând încă din secolul I î.Hr.. Acestea vor defila prin fața curioșilor, purtate de tineri îmbrăcați în port tradițional. AFLĂ programul:
Rostul de dimineaţă. Tulburător, în parcul din Bistriţa: O mamă îşi duce copilul în dinţi… acum 7 ore- S-a întâmplat chiar zilele trecute, în parcul municipal din Bistriţa. Cei care s-au nimerit prin zonă au urmărit cu sufletul la gură câteva imagini tulburătoare, surprinse întâmplător, de o cameră vigilentă...  
Bistrițeanul care știe de la Pitti Uomo, cel mai tare eveniment dedicat modei masculine din Italia, ce vor purta bărbații cu stil în 2020 acum 20 de ore- Simi Creța este o enciclopedie în materie de modă și stil masculin, iar în ultimii ani și-a cultivat intens pasiunea din care a făcut o afacere. Dacă săptămânile trecute a fost în Spania, unde s-a pus la curent cu toate noutățile în ceea ce privește costumele de gală și ceremonie, zilele trecute a revenit din...
FOTO: Bebeluș de 3 luni grav rănit, după ce căruța în care se afla, cu mama și cei cinci frați, s-a răsturnat acum 22 de ore- Un accident mai puțin obișnuit a avut loc în Satu Nou. O căruță s-a răsturnat în șanț. Toate cele șapte persoane au ajuns la spital. 
Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…! acum 23 de ore- O invitaţie specială, pentru toţi bistriţenii: Luni, 24 iunie – de Ziua Universală a Iei – suntem cu toţii invitaţi să realizăm împreună „Albumul bucurIEI bistrițene”! La Muzeul Judeţean - un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: „Port cu mândrIE”. Iile de o frumusețe covârșitoare, adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița!
Italienii au ocazia să admire două porturi populare din Țara Năsăudului, de Ziua Iei! acum 23 de ore- 24 iunie este desemnată Ziua Iei. Frumusețea iei românești, mai exact a portului din Țara Năsăudului, va putea fi admirată și de italieni. Silvia Floarea Toth va expune mâine, la Roma, două porturi populare.
DE CITIT: Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… acum O zi- Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… Un manuscris aflat la mila unui preot de închisoare, un disperat exercițiu de stil executat de un personaj muribund. Tonul e simplu și fără pretenții. De aceea povestea transmite o durere ascuțită, în linii brutale, cu imagini vibrante și cu asocieri senzoriale cutremurătoare...
FOTO: A-nceput din nou să cadă… câte-o cărămidă-n stradă! acum O zi- Casele din centrul vechi al orașului se degradează văzând cu ochii. În ultimele zile un horn amenința să cadă de pe o casă, iar de pe o alta, tencuiala s-a desprins. Teoretic s-ar acorda ”stimulente” celor ce reabilitează casele. Practic...lucrările cam ard la buzunar.
FOTO/VIDEO: O seară magică de poezie şi muzică, la Taverna Dogarilor… acum O zi- A fost o seară magică, pentru cei care şi-au petrecut seara de vineri la Taverna Dogarilor:  o seară specială de poezie şi muzică în care sufletele s-au desferecat, iar minţile s-au eliberat în îmbrăţişări şi discuţii încinse între prieteni...