Festivalul concurs „Valeria Peter Predescu”, ediție jubiliară: Premii deosebite și recitaluri folclorice extraordinare!

Festivalul concurs „Valeria Peter Predescu”, ediție jubiliară: Premii deosebite și recitaluri folclorice extraordinare!

Festivalul concurs național de interpretare a cântecului popular românesc „Valeria Peter Predescu” a ajuns la ediția a X-a și se va desfășura la Bistrița, în 15 și 16 mai 2019.

Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Fundaţia „Valeria Peter Predescu”, fiind dedicat  artiştilor amatori, solişti vocali din ţară şi din străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani.

Toţi concurenţii înscrişi vor anexa la fişa de înscriere – o declaraţie pe propria răspundere că nu sunt angajaţi (cu carte de muncă) ai unui ansamblu artistic profesionist.

Detalii / Condiții de participare:

La Festivalul „Valeria Peter Predescu” nu se admite participarea aceluiaşi interpret la mai mult de trei ediţii ale Festivalului. Nu pot participa în concurs laureaţii ediţiilor precedente care au câştigat premiile I, II şi III sau marele premiu.

Din fiecare judeţ pot participa maxim 2 concurenţi, judeţul gazdă rezervându-şi dreptul de a avea mai mulţi concurenţi.

Formularele de înscriere în concurs vor fi avizate de una dintre următoarele instituţii: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Centrul Cultural sau Şcoala de Arte (pentru concurenţii trimişi de către aceste instituţii).

Fişele de înscriere în concurs vor fi trimise pe adresa Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, str. General Grigore Bălan, nr. 11, Bistriţa – telefon / fax. 0263/21.20.23, 0263/23.25.71 sau pe adresa de e-mail cjcbistrita@yahoo.com, până la data de 13 mai 2019.

Fișele de înscriere trebuie să fie însoţite obligatoriu de partiturile muzicale ale pieselor care urmează a fi interpretate în concurs.

Concurenţii vor interpreta, atât la preselecţie, cât şi în concurs, trei piese muzicale:

  • o piesă fără acompaniament (doină sau baladă, de două, maximum trei strofe),
  • o piesă cu acompaniament orchestral
  • o piesă din repertoriul artistei Valeria Peter Predescu.

Pentru asigurarea unei participări valoroase în concurs, în 14 mai 2019 (ora 10:00), la Centrul Cultural „DACIA” din Bistriţa (Bulevardul Decebal, nr. 3-5), la sediul Ansamblului Artistic Profesionist „Dor Românesc” va avea loc preselecţia interpreţilor – în prezenţa juriului festivalului.

Concursul se desfăşoară într-o singură zi, 15 mai 2019, cu începere de la orele 18:00, ordinea de intrare fiind stabilită de către organizatori. Gala laureaţilor va avea loc în 16 mai 2019, orele 18:00. Ambele evenimente vor avea loc la Centrul Cultural „DACIA” din Bistriţa.

Premii

Juriul Festivalului – Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu” 2019 va acorda următoarele premii (sume impozabile):

  • Marele Premiu şi Trofeul „Valeria Peter Predescu” – 3.500 lei
  • Premiul I – 2.900 lei
  • Premiul II – 2.300 lei
  • Premiul III – 1.700 lei

Juriul va mai acorda 3 Premii Speciale în valoare de 1.080 lei/premiu.

Premiul de popularitate, acordat de publicul spectator, va fi în valoare de 500 lei.

Un premiu special va fi acordat de către familia artistei Valeria Peter Predescu, urmând ca și Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud să acorde un premiu special.

Trei femei agresate fizic de doi bărbați! Unul a fost reținut! acum 2 ore- Un tânăr de 27 de ani și-a bătut soția. Un bărbat de 62 de ani a agresat fizic două femei. Ambii se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul de 62 de ani a fost reținut. AFLĂ ce s-a întâmplat:
Noutăți de iunie, la AWAKE Festival…! acum 2 ore- Echipa Awake Festival a transmis câteva noutăţi importante care vor conta pentru toţi cei care au de gând să participe la acest eveniment!  Iată despre ce este vorba: 
Ce ți-e și cu neamurile! I-a furat mașina, i-a lovit-o și apoi a plecat de la locul accidentului! acum 3 ore- Doi giurgiuveni, neamuri, le-au dat de lucru polițiștilor. Unul dintre ei a sunat la poliție, anunțând că i-a fost furată mașina. Polițiștii au găsit-o într-un șanț, în urma unui accident. Și nici urmă de ”șofer”.
Într-o săptămână, 21 de persoane internate cu BDA. Copiii mici pot chiar muri! acum 4 ore- O alimentație sănătoasă, hidratare corectă, igienă corectă, sunt doar câteva din lucrurile care ne pot scăpa de mari probleme. Într-o săptămână, 20 de bistrițeni au fost internați cu BDA, din care 12 copii sub 14 ani. Această boală le poate fi fatală micuților.
VIDEO PERICOL ÎN TRAFIC! Poliția caută un șofer care s-a aventurat rupt de beat prin județ acum 5 ore- Un șofer care a condus un autoturism înmatriculat în Dolj aseară este căutat de poliție, după ce un alt participant la trafic l-a surprins cu telefonul mobil conducând haotic și punând în pericol ceilalți șoferi.
Euforia Floral Boutique angajează decorator, Transmixt caută şoferi de autobus! Oportunităţi de muncă, la Bistriţa acum 5 ore- Dacă ai experiență în domeniul floristic, eşti tânără, serioasă, stăpână pe tine şi ambiţioasă – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Euforia Flaoral Boutique! Transmixt caută şoferi de autobuz! NOi locuri de muncă, disponibile în Bistriţa:
INADMISIBIL! Viețile bistrițenilor „costă”… două pancarte minuscule! acum 7 ore- Despre degradarea clădirilor din Centrul Istoric, Bistrițeanul.ro a mai scris. Dar ceea ce s-a întâmplat zilele trecute e inadmisibil! Conform imaginilor, viața bistrițenilor costă...cât două pancarte minuscule.
FOTO/VIDEO. Adoratio. Ei sunt copiii care ştiu să cânte dumnezeieşte… acum 8 ore- "Am învăţat foarte multe din toată această experienţă alături de Adoratio. Învăţăm unii de la alţii în fiecare moment ce înseamnă respectul şi acceptarea, iar eu încerc să le transmit copiilor în primul rând bucuria de a cânta... Trebuie să se simtă bine şi fericiţi când vin la cor...”, a mărturisit Carolina Karoli, dirijorul corului Adoratio.
INEDIT! 24 de drapele istorice, purtate de tineri îmbrăcați în port popular, la Bistrița acum 9 ore- Ziua Drapelului Național al României va fi sărbătorită într-un mod inedit, în acest an! Bistrițenii vor avea ocazia să admire 24 de drapele istorice, datând încă din secolul I î.Hr.. Acestea vor defila prin fața curioșilor, purtate de tineri îmbrăcați în port tradițional. AFLĂ programul:
Rostul de dimineaţă. Tulburător, în parcul din Bistriţa: O mamă îşi duce copilul în dinţi… acum 10 ore- S-a întâmplat chiar zilele trecute, în parcul municipal din Bistriţa. Cei care s-au nimerit prin zonă au urmărit cu sufletul la gură câteva imagini tulburătoare, surprinse întâmplător, de o cameră vigilentă...  
Bistrițeanul care știe de la Pitti Uomo, cel mai tare eveniment dedicat modei masculine din Italia, ce vor purta bărbații cu stil în 2020 acum 24 de ore- Simi Creța este o enciclopedie în materie de modă și stil masculin, iar în ultimii ani și-a cultivat intens pasiunea din care a făcut o afacere. Dacă săptămânile trecute a fost în Spania, unde s-a pus la curent cu toate noutățile în ceea ce privește costumele de gală și ceremonie, zilele trecute a revenit din...
FOTO: Bebeluș de 3 luni grav rănit, după ce căruța în care se afla, cu mama și cei cinci frați, s-a răsturnat acum O zi- Un accident mai puțin obișnuit a avut loc în Satu Nou. O căruță s-a răsturnat în șanț. Toate cele șapte persoane au ajuns la spital. 
Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…! acum O zi- O invitaţie specială, pentru toţi bistriţenii: Luni, 24 iunie – de Ziua Universală a Iei – suntem cu toţii invitaţi să realizăm împreună „Albumul bucurIEI bistrițene”! La Muzeul Judeţean - un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: „Port cu mândrIE”. Iile de o frumusețe covârșitoare, adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița!
Italienii au ocazia să admire două porturi populare din Țara Năsăudului, de Ziua Iei! acum O zi- 24 iunie este desemnată Ziua Iei. Frumusețea iei românești, mai exact a portului din Țara Năsăudului, va putea fi admirată și de italieni. Silvia Floarea Toth va expune mâine, la Roma, două porturi populare.
DE CITIT: Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… acum O zi- Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… Un manuscris aflat la mila unui preot de închisoare, un disperat exercițiu de stil executat de un personaj muribund. Tonul e simplu și fără pretenții. De aceea povestea transmite o durere ascuțită, în linii brutale, cu imagini vibrante și cu asocieri senzoriale cutremurătoare...