FOTO: Au încins o horă ca pe vremuri, la cabana Zăpode din Bichigiu!

FOTO:  Au încins o horă ca pe vremuri, la cabana Zăpode din Bichigiu!

Peste 70 de oameni din Poiana Ilvei şi Sîngeorz- Băi au încins o horă ca pe vremuri! Fascinată încă din copilărie de jocul la dugeană, o învăţătoare de la Colegiul „Andrei Mureşanu” a pus la cale ineditul eveniment.

Sunt învățătoare la „Andrei Mureșanu”. Sunt şi solistă de muzică populară. M-am născut în Poiana Ilvei, un sat cu oameni minunați, care promovează mereu folclorul, obiceiurile și tradițiile locale. Colaborez cu Ansamblul folcloric Păunița din Sîngeorz-Băi. Am vrut să realizez un videoclip, dar am mers puțin mai departe…”, ne-a explicat Maria Titiana Sidor.

Învăţătoarea și-a invitat toţi prietenii şi cunoştinţele din Poiana Ilvei și Sîngeorz să-i dea o mână de ajutor.

Este obiceiul care mi-a fascinat copilăria. Cu toată admirația privesc și astăzi femeile și bărbații pe care îi vedeam când eram mică, la joc…”, recunoaşte Maria Titiana Sidor.

Videoclipul are ca şi linie melodică o piesă autentică de joc – culeasă chiar de la unul dintre lăutarii bătrâni din Poiana Ilvei – Valentin Sidor senior. „Este socrul meu, lăutar la jocurile de odinioară, de duminica. Fiul lui, violinist şi mare iubitor de folclor e soţul și susținătorul meu fidel. A moștenit talentul și a învățat linii melodice autentice de la tatăl lui…”, a mai explicat Maria Tititana Sidor.

Hora s-a desfăşurat într-un cadru mirific, la Cabana Zăpode din Bichigiu, şi a respectat fidel condiţiile jocului la dugeană.

Fetele au venit îmbrăcate în minunate costume tradiţionale, cu cozi împletite cu panglici, coroniţe din muşcate, pălării împodobite cu flori şi oglinzi…

Nici feciorii nu s-au lăsat mai prejos şi s-au gătit în cămăşi cu mărgele, clopuri cu păuni şi păuniţe. Cizmele au înteţit jocul, ropotind cu patos în podea. I-au sorbit din priviri bunicuţele cu busuioc în mâini – pentru a feri de rău pe toată lumea.

Iar lăutarii, şi ei pregătiţi de sărbătoare, au întreţinut jocul cu instrumentele tradiţionale specifice jocului din sat – cetera, contra şi gorduna…

Se întâmplă mereu astfel de evenimente. Tinerii de la Poiana Ilvei (şi nu numai ei) sunt foarte mari susținători ai folclorului. De mulți ani n-am întâlnit grupuri de tineri care să promoveze atât de bine folclorul. Şi nu doar că-l promovează, ci cu adevărat simt frumusețea tradițiilor… S-au pregătit impecabil pentru joc. Pentru bunicuțe a fost o mare bucurie să-și vadă nepoţii jucând… De la dumnealor am aflat că s-au pregătit de câteva săptămâni pentru acest moment…”, ne-a mai povestit Maria Titiana Sidor.

Peste 70 de bătrâni, tineri dansatori, copii sau membri ai ansamblurilor folclorice Poieniţa şi Păuniţa, dar şi membri ai Orchestrei Păuniţa din Sîngeorz-Băi au participat la horă şi aşteaptă acum să vadă cum a ieşit videoclipul…

FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest:
VIOLENȚA în FAMILIE: Și bărbații sunt loviți, câteodată! octombrie 16, 2019 - Polițiștii au întocmit ieri dosar penal pe numele unei femei. Aceasta și-ar fi lovit bărbatul, care a sunat la 112. Totul s-a întâmplat în Maieru.
Salvează chiar TU viața celui drag ție! ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor! octombrie 16, 2019 - Ziua Europeană a Resuscitării e sărbătorită de câțiva ani încoace, accentuând importanța cunoașterii acestui protocol! Într-o clipită, inima celui drag nouă se poate opri. Dar dacă i se aplică manevrele de resuscitare imediat, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. ÎNVAȚĂ să resuscitezi, să acorzi primul ajutor!
DEZASTRU la spitalele de psihiatrie din țară! Cum stă treaba la Bistrița și Beclean: octombrie 16, 2019 - Spitalele de psihiatrie din țară au fost luate la puricat de direcțiile de sănătate publică, la ordinul fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea. Unele spitale din țară au grad de ocupare și de 170%. Cum stă treaba la Bistrița.
FOTO/VIDEO. Neobişnuit şi răscolitor concert: Eduard Kunz şi Yuri Medianik au umplut până la refuz Sinagoga octombrie 16, 2019 - Neobişnuit şi răscolitor concert, ieri seară, la Singogă: pianistul Eduard Kunz s-a prezentat din nou impecabil în faţa melomanilor din Bistriţa. De data aceasta într-o neobişnuită formulă, alături de violonistul şi acordeonistul Yuri Medianik
A luat bani să facă să dispară amenzi de circulație! Polițist bistrițean reținut, după ce a fost prins în flagrant octombrie 16, 2019 - Un polițist bistrițean a fost reținut, după ce ieri a fost prins în flagrant de ofițerii anticorupție, în timp ce lua 200 de lei pentru a face să dispară abateri la regimul rutier.
INCREDIBIL: Cum se spală pe mâini Suciu, Pană și Deneș când e vorba de efectele Legii recursului compensatoriu. Simionca se dă lovit octombrie 16, 2019 - O constănțeancă a trimis o scrisoare dureroasă parlamentarilor ce au votat legea recursului compensatoriu. Aceasta le spunea că părinții ei au fost omorâți de un recidivist. Parlamentarii bistrițeni nu știu nimic despre scrisoare. Iar justificarea votului dat pentru această lege e de-a dreptul…incredibilă.
De ce a ajuns cel mai mare producător de materiale de construcții din țară să „evite” lucrările pe fonduri europene octombrie 16, 2019 - Grupul Teraplast este cel mai mare producător de materiale de construcții din țară. Cu toate acestea, bistrițenii au ales să își reducă dependența de proiectele pe fonduri europene. Cum explică directorul companiei această alegere:
Guvernul demis a împărțit din pix 30 de milioane de lei în județ. Cum au fost distribuiți banii: octombrie 16, 2019 - 30 de milioane  din 1,4 miliarde de lei. Atât primește județul Bistrița-Năsăud pentru asigurarea  tuturor  cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetelor locale. Din 58 de comune doar 34 au primit bani, lozul câștigător fiind tras de municipiul Bistrița: 10 milioane de lei.
FOTO: Tragedie evitată la Măgheruș datorită mobilizării localnicilor octombrie 16, 2019 - Un coș de fum necurățat a produs un incendiu, aseară, în Șieu Măgheruș. Mobilizarea localnicilor a dus la evitarea unei tragedii. 
VIDEO INEDIT! Proful care și-a amenajat o clasă pentru meditații în propria casă, subiect de documentar octombrie 15, 2019 - Dorin Ioniță, profesorul de matematică ce a ieșit din sistem în urmă cu 10 ani și și-a amenajat în propria casă o clasă pentru meditații, a ajuns subiect de documentar. Filmul este realizat tot de un bistrițean, Alex Brendea, și urmează să fie prezentat la un festival de film. Are 54 de ani și a...
Au străbătut mii de kilometri ca să pună umărul la un proiect din județul nostru! GRATUIT! octombrie 15, 2019 - Un proiect de suflet al românilor, și al bistrițenilor deopotrivă, a atras și străini. Au venit tocmai din Regatul Unit pentru a pune umărul la ridicarea depoului și vopsirea mocăniței.
Au băut până s-au ales cu dosare penale! octombrie 15, 2019 - Cu alcoolul nu se face casă bună! Și nici nu iei decizii înțelepte! Ieri, polițiștii au întocmit dosare penale pe numele a doi bărbați. Infracțiunile făcute de aceștia au la bază consumul de alcool.
Economiile copiilor puse la dispoziția Guvernului? Nu și în Bistrița-Năsăud: octombrie 15, 2019 - Conturile Junior, programul prin care Guvernul sprijină românii să economisească pentru copiii lor până la vârsta majoratului, nu prea au succes în Bistrița-Năsăud. Județul nostru se numără printre cele cu numărul cel mai mic de aplicanți.