FOTO: Au încins o horă ca pe vremuri, la cabana Zăpode din Bichigiu!

FOTO:  Au încins o horă ca pe vremuri, la cabana Zăpode din Bichigiu!

Peste 70 de oameni din Poiana Ilvei şi Sîngeorz- Băi au încins o horă ca pe vremuri! Fascinată încă din copilărie de jocul la dugeană, o învăţătoare de la Colegiul „Andrei Mureşanu” a pus la cale ineditul eveniment.

Sunt învățătoare la „Andrei Mureșanu”. Sunt şi solistă de muzică populară. M-am născut în Poiana Ilvei, un sat cu oameni minunați, care promovează mereu folclorul, obiceiurile și tradițiile locale. Colaborez cu Ansamblul folcloric Păunița din Sîngeorz-Băi. Am vrut să realizez un videoclip, dar am mers puțin mai departe…”, ne-a explicat Maria Titiana Sidor.

Învăţătoarea și-a invitat toţi prietenii şi cunoştinţele din Poiana Ilvei și Sîngeorz să-i dea o mână de ajutor.

Este obiceiul care mi-a fascinat copilăria. Cu toată admirația privesc și astăzi femeile și bărbații pe care îi vedeam când eram mică, la joc…”, recunoaşte Maria Titiana Sidor.

Videoclipul are ca şi linie melodică o piesă autentică de joc – culeasă chiar de la unul dintre lăutarii bătrâni din Poiana Ilvei – Valentin Sidor senior. „Este socrul meu, lăutar la jocurile de odinioară, de duminica. Fiul lui, violinist şi mare iubitor de folclor e soţul și susținătorul meu fidel. A moștenit talentul și a învățat linii melodice autentice de la tatăl lui…”, a mai explicat Maria Tititana Sidor.

Hora s-a desfăşurat într-un cadru mirific, la Cabana Zăpode din Bichigiu, şi a respectat fidel condiţiile jocului la dugeană.

Fetele au venit îmbrăcate în minunate costume tradiţionale, cu cozi împletite cu panglici, coroniţe din muşcate, pălării împodobite cu flori şi oglinzi…

Nici feciorii nu s-au lăsat mai prejos şi s-au gătit în cămăşi cu mărgele, clopuri cu păuni şi păuniţe. Cizmele au înteţit jocul, ropotind cu patos în podea. I-au sorbit din priviri bunicuţele cu busuioc în mâini – pentru a feri de rău pe toată lumea.

Iar lăutarii, şi ei pregătiţi de sărbătoare, au întreţinut jocul cu instrumentele tradiţionale specifice jocului din sat – cetera, contra şi gorduna…

Se întâmplă mereu astfel de evenimente. Tinerii de la Poiana Ilvei (şi nu numai ei) sunt foarte mari susținători ai folclorului. De mulți ani n-am întâlnit grupuri de tineri care să promoveze atât de bine folclorul. Şi nu doar că-l promovează, ci cu adevărat simt frumusețea tradițiilor… S-au pregătit impecabil pentru joc. Pentru bunicuțe a fost o mare bucurie să-și vadă nepoţii jucând… De la dumnealor am aflat că s-au pregătit de câteva săptămâni pentru acest moment…”, ne-a mai povestit Maria Titiana Sidor.

Peste 70 de bătrâni, tineri dansatori, copii sau membri ai ansamblurilor folclorice Poieniţa şi Păuniţa, dar şi membri ai Orchestrei Păuniţa din Sîngeorz-Băi au participat la horă şi aşteaptă acum să vadă cum a ieşit videoclipul…

VIDEO: S-au dat mari cocoși la Cluj! Au condus haotic și apoi au dat cu pumnii într-o mașină decembrie 13, 2019 - Un incident ce a arătat lipsa de bun simț și educație a avut loc în această dupămasă în Cluj. Câțiva tineri aflați într-o mașină cu numere de BN ar fi condus haotic. Apoi au oprit în plin trafic, s-au dat jos și au dat cu pumnii într-o altă mașină. 
FOTO/VIDEO: Cei mai buni dintre bistriţeni au fost sărbătoriţi şi premiaţi azi de Primăria Bistriţa decembrie 13, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița”, astă-seară, la Palatul Culturii. Ceremonia a debutat cu un film documentar regizat de Ciprian Moldovan şi dedicat jurnalistului bistriţean  interbelic – Gustav Zikeli. Lia Band ne-a introdus în atmosferă, interpretând un celebru hit al Tinei Turner - You’re simply the Best...
Pa, Complex Polivalent sportiv din Wonderland decembrie 13, 2019 - Într-o conferință de presă, liderul PNL Ioan Turc a precizat că complexul polivalent sportiv din Wonderland nu este o prioritate, existând șanse mari ca un astfel de proiect să nu fie finanțat.
Amendat de polițiști, pentru că… a uitat unde și-a parcat mașina! decembrie 13, 2019 - S-a întâmplat ieri, în Beclean. Un bărbat din Nușeni a cerut ajutor polițiștilor în găsire mașinii sale furate. Doar că mașina nu a fost furată ci mutată în alt loc...tot de el.
DOCUMENTE: Cum a ajuns un student să execute 5 ani de închisoare, după un aparent banal accident de circulație decembrie 13, 2019 - Un tânăr de 25 de ani, student la Universitatea Tehnică își va petrece următorii 5 ani după gratii, după un aparent banal accident de circulație. În 2017, acesta a urcat băut la volan, a cauzat un accident de circulație, în urma căruia un taximetrist a murit. Curtea de Apel Cluj a considerat că cei 2,7 ani de închisoare stabiliți de judecătorie sunt insuficienți pentru ca tânărul „să se învețe minte”.
FOTO: O ieșire din vacarmul cotidian. O dezintegrare a ființei umane, aşa cum doar Ştefania Borodi o poate concepe decembrie 13, 2019 - Aveţi acum ocazia să admiraţi, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, o inedită colecţie de tablouri semnate de creatoarea de modă Ştefania Borodi. „Ele redau viziunea și trăirile mele, dezintegrarea ființei umane și reasamblarea ei prin firele de lână..."
Consilierii locali au votat: Fără burse mărite pentru elevi! decembrie 13, 2019 - Un proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local prevedea aprobarea valorii burselor oferite elevilor. Liberalii au propus majorarea sumelor alocate, însă proiectul nu a avut susținere. Doar cei din PER și un ”rătăcit” din ALDE au susținut propunerea acestora.
Ioan Turc către Radu Moldovan: „Lăsați Biserica în pace” decembrie 13, 2019 - La putere e ca la putere, iar astăzi președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc dar și Ovidiu Florean au venit și au demonstrat acest lucru în prima conferință de presă de după ”ungerea” lui Stelian Dolha pe funcția de prefect a județului Bistrița-Năsăud.
VIDEO: Scandal la Primărie pe modul în care s-a administrat banul public decembrie 13, 2019 - Replici dure, ironii și jigniri, ieri, la Consiliul Local. Mărul discordiei dintre consilierul Peteleu și primarul Crețu a fost execuția bugetară. Liberalul a acuzat administrația că pierde vremea și nu face investiții. Edilul ”s-a scuzat”, explicând că ”legea bugetului poate lăsa orice localitate pe blat”.
VIDEO: Pietonul accidentat ieri la Livezile, în stare GRAVĂ decembrie 13, 2019 - Un accident rutier a avut loc ieri în Livezile. Un pieton a vrut să traverseze strada prin loc nepermis. A fost lovit de o autoutilitară. În prezent, bărbatul se află în stare gravă la spital.
Un accident stupid a curmat viaţa unui îngrijitor de la Colegiul ”George Coșbuc” din Năsăud decembrie 13, 2019 - Inspectorii ITM au finalizat de investigat un accident mortal de muncă. Totul s-a întâmplat destul de ...stupid. Unui îngrijitor de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Năsăud i s-ar fi făcut rău și a căzut. A decedat câteva zile mai târziu.  
Camelia Tabără, şeful ISJ: „Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Avem o problemă majoră. Şcoala decide pedeapsa” decembrie 13, 2019 - Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, a comentat pentru Bistriţeanul.ro situaţia elevului care a atacat cu un cuţit o vânzătoare din oraş. „Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Avem o problemă majoră. Şcoala decide pedeapsa”
Adolescentul care a atacat cu cuțitul o vânzătoare a fost reținut decembrie 13, 2019 - Adolescentul de 16 ani care, în urmă cu două zile, a atacat cu cuțitul o vânzătoare în plină zi a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta va fi propus pentru arest preventiv pentru 30 de zile.
Ne-au dat prefect defect! Umblă cu limba scoasă… decembrie 12, 2019 - Stimați cetățeni, știm că aveați așteptări mari de la PNL. Nu știm cum să vă zicem, dar... țeapă! Acu', nici să nu-i judecăm aspru. Fac și ei numiri din ce au prin partid. Când a fost să se numească prefectul, altul mai bun ca Dolha n-au găsit. Asta au avut mai bun, asta ne-au dat de prefect! Nu a știut nimeni cum reacționează la bucurii, că Dolha mai mult necaz pe funcții a avut prin partid. Și, uite-l pe Dolha, în momentul solemn al învestirii cu limba pe afară... Ce-o fi pățit? "Egzistă" o explicație!
FOTO/VIDEO. Premii pentru elitele României din Bistriţa-Năsăud: „E mult prea puţin faţă de cât meritaţi!” decembrie 12, 2019 - Sute de elevi, profesori şi părinţi au umplut astă-seară Sala Polivalentă din Bistriţa. Pe acordurile heavy-metal ale celor de la AC/DC, elitele învăţământului din judeţ au fost răsplătite cu premii în bani, diplome şi aplauze. „Este mult prea puţin faţă de cât meritaţi voi cu adevărat…!”