FOTO: Au încins o horă ca pe vremuri, la cabana Zăpode din Bichigiu!

FOTO:  Au încins o horă ca pe vremuri, la cabana Zăpode din Bichigiu!

Peste 70 de oameni din Poiana Ilvei şi Sîngeorz- Băi au încins o horă ca pe vremuri! Fascinată încă din copilărie de jocul la dugeană, o învăţătoare de la Colegiul „Andrei Mureşanu” a pus la cale ineditul eveniment.

Sunt învățătoare la „Andrei Mureșanu”. Sunt şi solistă de muzică populară. M-am născut în Poiana Ilvei, un sat cu oameni minunați, care promovează mereu folclorul, obiceiurile și tradițiile locale. Colaborez cu Ansamblul folcloric Păunița din Sîngeorz-Băi. Am vrut să realizez un videoclip, dar am mers puțin mai departe…”, ne-a explicat Maria Titiana Sidor.

Învăţătoarea și-a invitat toţi prietenii şi cunoştinţele din Poiana Ilvei și Sîngeorz să-i dea o mână de ajutor.

Este obiceiul care mi-a fascinat copilăria. Cu toată admirația privesc și astăzi femeile și bărbații pe care îi vedeam când eram mică, la joc…”, recunoaşte Maria Titiana Sidor.

Videoclipul are ca şi linie melodică o piesă autentică de joc – culeasă chiar de la unul dintre lăutarii bătrâni din Poiana Ilvei – Valentin Sidor senior. „Este socrul meu, lăutar la jocurile de odinioară, de duminica. Fiul lui, violinist şi mare iubitor de folclor e soţul și susținătorul meu fidel. A moștenit talentul și a învățat linii melodice autentice de la tatăl lui…”, a mai explicat Maria Tititana Sidor.

Hora s-a desfăşurat într-un cadru mirific, la Cabana Zăpode din Bichigiu, şi a respectat fidel condiţiile jocului la dugeană.

Fetele au venit îmbrăcate în minunate costume tradiţionale, cu cozi împletite cu panglici, coroniţe din muşcate, pălării împodobite cu flori şi oglinzi…

Nici feciorii nu s-au lăsat mai prejos şi s-au gătit în cămăşi cu mărgele, clopuri cu păuni şi păuniţe. Cizmele au înteţit jocul, ropotind cu patos în podea. I-au sorbit din priviri bunicuţele cu busuioc în mâini – pentru a feri de rău pe toată lumea.

Iar lăutarii, şi ei pregătiţi de sărbătoare, au întreţinut jocul cu instrumentele tradiţionale specifice jocului din sat – cetera, contra şi gorduna…

Se întâmplă mereu astfel de evenimente. Tinerii de la Poiana Ilvei (şi nu numai ei) sunt foarte mari susținători ai folclorului. De mulți ani n-am întâlnit grupuri de tineri care să promoveze atât de bine folclorul. Şi nu doar că-l promovează, ci cu adevărat simt frumusețea tradițiilor… S-au pregătit impecabil pentru joc. Pentru bunicuțe a fost o mare bucurie să-și vadă nepoţii jucând… De la dumnealor am aflat că s-au pregătit de câteva săptămâni pentru acest moment…”, ne-a mai povestit Maria Titiana Sidor.

Peste 70 de bătrâni, tineri dansatori, copii sau membri ai ansamblurilor folclorice Poieniţa şi Păuniţa, dar şi membri ai Orchestrei Păuniţa din Sîngeorz-Băi au participat la horă şi aşteaptă acum să vadă cum a ieşit videoclipul…

VIDEO: Om de afaceri din Bistrița reținut pentru 24 de ore. AFLĂ pentru ce acum 4 ore - Un om de afaceri din Bistrița a fost reținut în această seară pentru 24 de ore. Acesta a fost dus în cătușe, cu mascații la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat:
FOTO: A luat-o la sănătoasa prin porumb după ce a lovit două fete pe marginea drumului acum 10 ore - Un accident rutier destul de neobișnuit s-a petrecut în Nimigea de Sus. După ce a lovit două fete pe marginea drumului, șoferul a luat-o la sănătoasa prin porumb.
VIDEO: Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă acum 11 ore - Cum îi încurajăm pe cei din diaspora să revină acasă? Cei care se aşteaptă la flori şi un covor roşu – să nu se întoarcă...! „Dacă la întoarcere, te aştepţi să găseşti o ţară plină de zâmbet, nu te întoarce! Dacă vrei să te întorci acasă, să pui umărul să faci o ţară mai frumoasă, atunci întoarce-te… Nu este uşor, dar..."
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! acum 12 ore - Se propie Târgul Mare al Bistriței iar organizatorii au pregătit pentru melomanii din oraş câteva surprize imposibil de refuzat:
Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum 13 ore - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 14 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 15 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 16 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 17 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 18 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 18 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 19 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum O zi - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum O zi - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum 2 zile - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.