FOTO: Aventurile unui bistrițean ce a făcut turul țării, pe bicicletă – partea I

FOTO: Aventurile unui bistrițean ce a făcut turul țării, pe bicicletă – partea I

Bistrițeanul Florin Mureșan a pornit într-o tură extremă: să străbată granițele României, pe bicicletă, în 7 zile. Deși a fost un proiect personal, Florin speră ca bicicleta să devină „mai cunoscută și mai vizibilă” pe străzile din România. Totodată, a vrut să sublinieze importanța sportului în viața oamenilor. AFLĂ cum a decurs prima parte a traseului:

Florin Mureșan, zis Flo, este un bistrițean care a realizat importanța sportului în viața oamenilor. Și mai ales importanța ciclismului.

„Dragii mei, sănătatea voastră se poate îmbunătăți dacă faceți câteva ture pe săptămână cu bicicleta, nu zic doar eu asta, sunt zeci de studii care arată acest aspect. Persoane sănătoase înseamnă comunități sănătoase, iar apoi națiune sănătoasă și avem toți de câștigat”, explică bistrițeanul.

Deși a fost un proiect „pentru el”, Flo a pornit în #turaextremă cu gândul de a face bicicleta mai cunoscută și mai vizibilă pe străzile din România.

Acesta și-a propus să străbată 2.900 km, în 7 zile, pe drumurile cele mai apropiate de granițele României.

Mai multe puteți citi AICI.

Ce a însemnat #turaextremă – partea I

„Am plecat însoțit de prieteni spre Bucovina, cu gândul să fac tura în 6 zile. Am apreciat maxim că au fost care au dorit să pedaleze cu mine primele urcări din tură, deoarece cățărarea e cea mai cruntă și îți consumă cel mai rapid energia. Am scris eu pe net că totul se întâmplă în 7 zile, dar am plecat programat să termin în 6, adică 483 km pe zi. Ei, m-am crezut eu Batman, dar m-a lovit realitatea când am observat că trec orele și numai nu ajungeam la numărul de kilometri propuși”, își începe povestirea bistrițeanul.

ZIUA 1

Deși și-a propus să parcurgă 483 de km zilnic, în prima zi a pedalat doar 400.

„Nu sunt pesimist, dar prima zi m-a șocat, după ce am ieșit din Bucovina a început zona săracă. Nu vreau să insist pe acest aspect așa că zic doar o dată, tura mea se poate numi tura sărăciei. Nu mă așteptam să fie la o scară așa largă… Interesul pentru zonele limitrofe se pare că este foarte scăzut, deși aproape toate suprafețele agricole sunt cultivate”, spune Flo.

ZIUA 2

În a doua zi, bistrițeanul a plecat din Iași la 06:00, cu dorința de a ajunge la Babadag. Aici a apărut provocarea.

După vreo 20 de km am dat de un drum cu piatră care se întindea pe o distanță de aproximativ 16 km și uite așa m-am trezit că trebuie să fac cale întoarsă și să evit această zonă. Deplasarea pe o suprafață care nu este netedă necesită o poziționare diferită pe bicicletă și automat distribuirea greutății se face diferit. Am luat în acea dimineață decizia că evităm toate drumurile de acest fel pentru a nu compromite tura, astfel că până la final am tăiat aproximativ 300 de km din acei 2.900 care erau programați. Oricum, la cât de greu a fost în unele momente, mi-a fost destul de extremă tura, și cu kilometri mai puțini”, împărtășește biciclistul.

Când mai avea 32 de km până la Tulcea, nu a mai putut pedala. Totul s-a datorat forțării de pe o porțiune de drum cu dale, din județul Vaslui.

ZIUA 3

Traseul a fost pe direcția Tulcea – Constanța, „cu mici dureri la genunchi și masaje din 30-35 km”.

Între Mangalia și Călărași a dat de câteva comunități de turci musulmani, cu ale lor moschei și chemări la rugăciune.

„Deși mai aveam energie, m-am oprit din pedalat pentru a putea prinde bacul spre Călărași, așa că am pierdut acolo vreo 45 de km și am încheiat ziua cu doar 281 km”, povestește Flo.

ZIUA 4

„Ziua 4 am pornit-o greu tare, pulsul nu dorea să urce. Am simțit prima dată oboseala cruntă și așa am dus-o toată ziua, însă am reușit să ajung la 296 kilometri. Am pedalat prin împărăția celui cu mustață și m-am întrebat cum de l-a pus o țară întreagă în frunte dacă nici măcar un Județ nu a putut să scape de sărăcie. (logică românească bănuiesc)”, mai scrie biciclistul.

#turaextremă l-a lăsat pe bistrițean cu un gust amar, văzând sărăcia și lipsa infrastructurii.

Din păcate pentru țara noastră, sunt prea puțini primari care înțeleg importanța dezvoltării infrastructurii deoarece sunt limitați și nu își formează echipe cu viziune largă. Dacă ești deștept, te uiți la ce fac cei mai buni. Aici poți lua exemplul orașelor din țările nordice, iar apoi implementezi asta la tine în localitate. Dar, repet, trebuie să fii deștept și poate să ai puțină umilință ca să te lași învățat.(numai zic!)”, conchide Florin Mureșan.

Flo mulțumește echipei tehnice și celor care au susținut acest proiect, fără de care, recunoaște el, nu ar fi putut face nimic.

Va continua!

FOTO/VIDEO – Florin Muresan

GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator.
Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).
Cât câștigă bugetarii din Bistrița-Năsăud? Salariile le-au crescut cu peste 1.000 de lei în ultimii ani octombrie 17, 2019 - Bugetarii din Bistrița-Năsăud sunt printre cei mai slab plătiți din țară. Cu toate acestea, în ultimii ani, salariile bugetarilor din județ au crescut cu 1.200 de lei. Cel mai bine câștigă bugetarii din Timiș.
FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest: