FOTO: Ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?!

FOTO:  Ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?!

O întrebare care a chinuit și obsedat câteva generații bune, pretutindeni în lume, a fost recent rostită cu îngrijorare și la Bistrița: ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?! Cum va face față înghețului și gerului? Unde se duc, în definitiv lebedele, atunci când se duc…?

A fost surprinsă pentru prima oară acum aproximativ o lună de zile, imediat după Referendum:

Rostul de dimineață. O minune, lângă barajul Bistriței…! Un semn divin…?

Iar de atunci încoace, nu puțini au fost bistrițenii care s-au lăsat cuceriți de grația și eleganța înaripatei – fotografiind-o și dezvăluindu-i frumusețea pe rețelele de socializare.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud au confirmat  existența lebedei care, în urma observațiilor făcute în teren, pare să fie în stare bună de sănătate și fără urme de rănire.

Este vorba despre un exemplar de Cygnus olor (Lebăda de vară sau lebăda cucuiată), în România existând încă 3 specii: lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), lebăda mică (Cygnus columbianus) și lebăda neagră (Cygnus atratus).

Lebăda care s-a aciuat la Bistrița, în zona fostului lac de agrement, dincolo de strada Grănicerilor face și ea parte din familia anatidelor, precum suratele ei, având o talie foarte mare (în lungime lebăda poate ajunge până la 160 de cm, iar în greutate – până la 15 kg). Alina Steopan, biolog APM BN a surprins-o în câteva splendide fotografii:

Lebăda este răspândită în mlaștini, bălți, lacuri cu vegetație bogată, fiind pasărea acvatică cu cel mai mare număr de vertebre cervicale, cu un cioc roșu-portocaliu și un cucui negru pe frunte (la baza ciocului).

Se hrănește cu plante, rădăcini, semințe de ierburi, viermi, insecte, moluște, uneori și pești mici, iar în zbor lebăda cucuiată produce cu aripile un vâjâit muzical care se aude de departe…!

În urma consultării cu reprezentanții Societății Ornitologice Române Filiala Cluj, ni s-a comunicat faptul că atâta timp cât exemplarul din specia Cygnus olor va găsi hrană și nu prezintă urme de rănire, nu se impune intervenția. Cel mai probabil exemplarul va părăsi acest habitat în mod natural, atunci când nu va mai găsi condiții optime de existență (hrană, temperatură)”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Oana Lobonțiu,  geograf în cadrul Agenției de Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

În tradiția irlandeză, lebăda este considerată simbolul călătoriei sufletelor deasupra mărilor, în direcția apusului de soare, către Țara de dincolo. Într-un mit celebru al Greciei Antice Zeus se transformă în lebădă pentru a o seduce pe Leda – lebedele simbolizând în mitologia greacă simbolul muzelor și al muzicii. Venus, zeița dragostei și a frumuseții, avea un car tras prin ceruri de lebede care reprezentau totodată și dualitatea lui Venus, o creatură de apă, dar și de pământ…

Așadar, aflând acum atât de multe despre aceste ființe, nu ne rămâne decât să ne bucurăm cum se cuvine – cât mai avem timp, cât va mai zăbovi printre noi – lebăda de la Lac…

acum 53 de minutePe Podirei se poartă viteza de peste 100 la oră! Recordul înregistrat ieri: - Polițiștii au ieșit ieri la ”vânat” de vitezomani. Peste 30 de șoferi au rămas pietoni, după ce au apăsat pedala de accelerație prea tare. Recordul de viteză a fost înregistrat ieri tot pe Podirei, unde acum o săptămână acul vitezometrului unei mașini a ajuns la 125. 
acum 2 oreALERTĂ: Ne confruntăm cu o problemă gravă! „De aici pornește atitudinea în viață!” - „Cred că într-adevăr este o gravă problemă, pentru că de aici pornește și atitudinea față de muncă, și atitudinea în viață... Aici ar trebui intervenit”, crede șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Când se vor lua primele măsuri:
acum 2 oreDE NECREZUT! Campion din Bistrița accidentat în Cehia riscă să își piardă un picior din cauza asigurării de sănătate - Damaschin Berende, proaspăt campion european la atelaje trase de câini, riscă să piardă mobilitatea parțială sau chiar totală a unui picior, după ce a suferit un accident în Cehia. Firma românească la care și-a făcut asigurarea de sănătate refuză să plătească operația.
acum 3 oreTRIST – Sărăcia a împins-o în Pasul Tihuța, unde și-a găsit sfârșitul - O femeie de 35 de ani și-a găsit sfârșitul zilele trecute în Pasul Tihuța. Trupul acesteia a fost găsit pe un câmp din Piatra Fântânele. Femeia, care era din județul Suceava a fost împinsă în Piatra Fântânele de sărăcie.
acum 3 oreUn tânăr a furat o mașină, iar un bistrițean a ajuns după gratii pentru că a condus beat - Alcoolul la volan se pedepsește cu închisoare. S-a convins de asta un bistrițean care a fost încarcerat ieri pentru comiterea acestei infracțiuni. Și furtul te poate duce după gratii. Mai ales dacă furi o mașină și nu ai nici permis de conducere.
acum 3 oreFOTO: A început montarea patinoarului. Unde și de când putem patina - Pe timp de iarnă bistrițenii s-au bucurat, în anii precedenți, de locații pentru patinat. În unii ani au fost chiar două patinoare. Anul trecut a funcționat doar cel din spatele Spitalului Județean. Anul acesta va fi din nou un singur patinoar. Lucrările de amplasare a acestuia au început:
acum 4 oreVIDEO: Militarii dați afară din armată, „suspendați în aer” de schimbările legislative. Cer dreptate, pe motiv de discriminare - În urma unei legi date acum câțiva ani, militarii care împlineau 40 de ani erau ”dați afară” din Armată. Schimbările legislative din acest an îi discriminează pe cei care au luptat eroic pentru țară. Mai exact, aceștia nu-și pot deduce din vârsta de pensionare, anii munciți în teatrele de operațiuni. Acum au intentat proces împotriva MAPN, cerând să li se facă dreptate.
acum 5 oreConsilierul lui Deneș: Ecologiștii sunt săriți puțin de pe fix. UE consideră proiectul pentru Colibița ca fiind cel mai bun, și ei comentează - Proiectul de reabilitare a barajului de la Colibița a fost apreciat de specialiștii în domeniu. Mai mult, a fost catalogat drept cel mai bun proiect de apărare împotriva inundațiilor, un proiect - locmotivă.De aceea, consilierul lui Deneș a declarat că ecologiștii sunt puțin săriți de pe fix, punând în balanță bâzdâgăniile din apă cu viața a peste 100.000 de oameni.
acum 7 oreHARTA CRIMINALILOR DIN ROMÂNIA: Pe ce loc se află județul nostru la numărul de criminali - Parchetul General a întocmit o hartă a numărului de omucideri pe o perioadă de cinci ani. Psihologii criminologi au întocmit chiar și un top al zodiilor cu înclinație spre a ucide sau a fi victime. AFLĂ pe ce loc se află județul nostru:
acum 8 oreE OFICIAL! Supercom a câștigat licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din județ - Supercom, actuala firmă de salubritate care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din județ, a câștigat licitația organizată în acest sens. În cursă au intrat trei firme și după contestări peste contestări, au ieșit învingători cei de la Supercom.
acum 9 oreRostul de dimineață: Începe Postul Nașterii Domnului. Cum procedăm…? - Astăzi începe, care va să zică, Postul Nașterii Domnului... De unde facem rost de mâncare de post? De ce să iertăm dușmani care merită scuipați și care ne-au călcat în picioare? Cum naiba să facem să nu ne mai înjurăm aproapele? Cum să nu urlăm în trafic? De ce să ne umilim? Începe totuși postul Crăciunului...
acum 9 oreSPITAL: Unul din cele mai performante aparate din lume, pentru unul dintre cei mai buni doctori din România - Spitalul Județean se mândrește cu unul dintre cei mai buni doctori ortopezi din România. La un așa om, trebuia un aparat de lucru pe măsură. Așa că se va finanța o linie completă de chirurgie artroscopică de înaltă calitate.
acum 22 de oreUn bătrân din Zagra a murit, într-un accident cu un atelaj - Un teribil accident cu un atelaj i-a curmat viața unui bătrân de 80 de ani din localitatea Zagra. Acesta a fost găsit de către echipajele medicale în stop cardio-respirator și, din păcate, nu a putut fi salvat.
acum 23 de oreVIDEO: O experiență unică, în Bistrița-Năsăud! „M-am simtit ca într-o altă Românie” - O experiență unică resimțită în Bistrița-Năsăud a ieșit la iveală grație unui mini-documentar produs de EvergreenMan. Traversând peste 100 de kilometri din județul nostru, călătorul bucureștean a descoperit aici „o altă Românie”, cu oameni politicoși și peisaje de o sălbăticie rară… „Experiența pe care am trăit-o va rămâne încrustată în memoria noastră probabil pentru tot...
acum O ziTRIST: Decizia unui preot din Năsăud i-a dezamăgit crunt pe enoriașii săi - „TRIST... Se spune că „Dumnezeu este iubire”. Dacă e așa, atunci Biserica, prin  preoții săi, ar trebui să propovăduiască iubirea, dragostea de aproapele nostru, bunătatea și smerenia... Se pare că în realitate lucrurile nu stau tocmai la fel pentru unii preoți” – scriu părinții care au dezlănțuit valuri de nemulțumire în mediul online.