FOTO: Ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?!

FOTO:  Ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?!

O întrebare care a chinuit și obsedat câteva generații bune, pretutindeni în lume, a fost recent rostită cu îngrijorare și la Bistrița: ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?! Cum va face față înghețului și gerului? Unde se duc, în definitiv lebedele, atunci când se duc…?

A fost surprinsă pentru prima oară acum aproximativ o lună de zile, imediat după Referendum:

Rostul de dimineață. O minune, lângă barajul Bistriței…! Un semn divin…?

Iar de atunci încoace, nu puțini au fost bistrițenii care s-au lăsat cuceriți de grația și eleganța înaripatei – fotografiind-o și dezvăluindu-i frumusețea pe rețelele de socializare.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud au confirmat  existența lebedei care, în urma observațiilor făcute în teren, pare să fie în stare bună de sănătate și fără urme de rănire.

Este vorba despre un exemplar de Cygnus olor (Lebăda de vară sau lebăda cucuiată), în România existând încă 3 specii: lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), lebăda mică (Cygnus columbianus) și lebăda neagră (Cygnus atratus).

Lebăda care s-a aciuat la Bistrița, în zona fostului lac de agrement, dincolo de strada Grănicerilor face și ea parte din familia anatidelor, precum suratele ei, având o talie foarte mare (în lungime lebăda poate ajunge până la 160 de cm, iar în greutate – până la 15 kg). Alina Steopan, biolog APM BN a surprins-o în câteva splendide fotografii:

Lebăda este răspândită în mlaștini, bălți, lacuri cu vegetație bogată, fiind pasărea acvatică cu cel mai mare număr de vertebre cervicale, cu un cioc roșu-portocaliu și un cucui negru pe frunte (la baza ciocului).

Se hrănește cu plante, rădăcini, semințe de ierburi, viermi, insecte, moluște, uneori și pești mici, iar în zbor lebăda cucuiată produce cu aripile un vâjâit muzical care se aude de departe…!

În urma consultării cu reprezentanții Societății Ornitologice Române Filiala Cluj, ni s-a comunicat faptul că atâta timp cât exemplarul din specia Cygnus olor va găsi hrană și nu prezintă urme de rănire, nu se impune intervenția. Cel mai probabil exemplarul va părăsi acest habitat în mod natural, atunci când nu va mai găsi condiții optime de existență (hrană, temperatură)”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Oana Lobonțiu,  geograf în cadrul Agenției de Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

În tradiția irlandeză, lebăda este considerată simbolul călătoriei sufletelor deasupra mărilor, în direcția apusului de soare, către Țara de dincolo. Într-un mit celebru al Greciei Antice Zeus se transformă în lebădă pentru a o seduce pe Leda – lebedele simbolizând în mitologia greacă simbolul muzelor și al muzicii. Venus, zeița dragostei și a frumuseții, avea un car tras prin ceruri de lebede care reprezentau totodată și dualitatea lui Venus, o creatură de apă, dar și de pământ…

Așadar, aflând acum atât de multe despre aceste ființe, nu ne rămâne decât să ne bucurăm cum se cuvine – cât mai avem timp, cât va mai zăbovi printre noi – lebăda de la Lac…

acum 2 oreFOTO/VIDEO: Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanț, pe Dealul Dumitrei - Traficul a fost blocat preț de câteva zeci de minute, pe Dealul Dumitrei. Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanțul de la marginea carosabilului. 
acum 4 oreFOTO/VIDEO: Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… - „Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… Până ce mor, pleacă-te îngere la trista-mi plângere plină de-amor…”
acum 6 oreBrandul Sense anunță mari reduceri la colecția de sezon! - În universul fascinant al modei, ocazia unor mari reduceri reprezintă o seducătoare atracție  pentru toate categoriile de cumpărătoare: este momentul în care poți găsi produse de calitate superioară, la prețuri foarte atractive.
acum 8 oreInovație! Lâna prelucrată în Bistrița va „îmbrăca” anul acesta primele case din țară - Potrivit ministrului Agriculturii Petre Daea primele case izolate termic cu lână vor apărea anul acesta. Printre județele unde se prelucrează saltele din lână pentru izolarea termică se numără și Bistrița-Năsăud.
acum 10 oreUn tânăr de 29 de ani din Ciceu-Mihăiești s-a autoincendiat. O aeronavă militară l-a transportat la București - Un tânăr de 29 de ani din Lelești, comuna Ciceu Mihăiești a fost transportat în această dimineață de urgență la București, după ce a încercat să se autoincendieze. Acesta avea arsuri pe 49% din corp.
acum 13 oreFOTO/VIDEO: MI-NU-NE! Struța a adus pe lume patru viței gemeni, sănătoși și frumoși - În județul nostru, mai exact în localitatea Ilișua, patru ”puiuți” au venit pe lume. O văcuță a născut trei vițelușe și un tăuraș. Aceștia au venit pe lume la termen, și sunt frumoși și sănătoși.
acum 23 de oreCinci tineri ce ar fi fost drogați, din care unul în stare de inconștiență, găsiți de un jandarm, în timpul liber - Descoperire neobișnuită în această după-masă, pe o stradă din municipiu. Un jandarm aflat în timpul liber a observat cinci tineri care aveau un comportament neobișnuit. Unul dintre ei era căzut în zăpadă, inconștient. Se pare că aceștia ar fi fost sub influența unor substanțe necunoscute.
acum O ziDE CITIT: Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii - Dacă vreți să vindeți ceva ce NU SE POATE VINDE, trebuie să citiți cartea Petrei Boantă: „Pur și simplu nu înțeleg de ce socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. De ce merg să cumpăr hârtie igienică și vânzătorul ăla reușește să-mi bage pe gât confetti pentru petrecere și mănuși de grădinărit?”
acum O ziPesta porcină pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost astăzi acolo pentru a-i instrui pe locuitori - Două cazuri de pestă porcină s-au înregistrat în județul nostru. Acest lucru pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost prezente azi în zona respectivă, pentru a instrui locuitorii. La fel se va acționa și în alte localități tampon.
acum O zi7 echipe de specialiști examinează containerele semi-îngropate, în Bistrița. Blocaje, la Dumitra - 7 echipe de specialiști examinează și inventariază, în aceste zile, containerele semi-îngropate din Bistrița. La Dumitra există blocaje în proiectul de construcție a celulei 2 pentru groapa de gunoi de la Tărpiu: „...Suntem ținuți în loc de o jumătate de an, din pricina avizului pentru situri și monumente. Se cer niște lucrări puțin cam savante, prea academice pentru o comună…”
acum O ziGumix Net îți oferă cele mai bune cauciucuri agricole și pentru camioane - Oamenii gospodari deja se gândesc la munca ce o au de făcut în primăvară. Tocmai de aceea, Gumix Net vine în întâmpinarea acestora cu o gamă variată de cauciucuri agricole. La prețuri excepționale și calitate de nereproșat se găsesc și cauciucurile pentru camioane.
acum 2 zileRostul de dimineață. Pârtia Cocoș din Wonderland intră în rândul lumii: Are IMN - O nouă surpriză plăcută, pentru fanii și admiratorii sau chiar dușmanii invizibili ai Pârtiei Cocoș, din Wonderland: de acum, pârtia devenită celebră după doar câteva zile de funcționare are și un imn compus de un bistrițean cu suflet mare.
acum 2 zileInstanța a decis arestarea preventivă pentru bărbații prinși cu droguri de 200.000 de euro - O acțiune de prindere în flagrant a fost organizată ieri, în vama Borș. În urma acesteia, și a unor percheziții, opt persoane au fost duse la audieri. Patru au ajuns în fața instanței, luându-se decizia arestării preventive.
acum 2 zileNe îndoapă cu medicamente! „Este aberant ce se întâmplă, la ora actuală, în farmacii” - Ar trebui să existe și în mediul rural câte o farmacie la 4.000 de locuitori, însă în unele localități – precum Maieru, unde sunt aproximativ 7.000 de locuitori, cu tot cu cei din Anieș – există deja 5 farmacii, în timp ce alte localități, cum este Chiochiș, nu au nicio farmacie… Este aberant ce se întâmplă la ora actuală în farmacii…”
acum 2 zileFOTO/VIDEO PRUNDU – BÂRGĂULUI: Accident cu victimă încarcerată - Un accident rutier a avut loc în urma cu câteva minute în localitatea Prundu Bârgăului. O persoană a rămas încarcerată.