FOTO: Ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?!

FOTO:  Ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?!

O întrebare care a chinuit și obsedat câteva generații bune, pretutindeni în lume, a fost recent rostită cu îngrijorare și la Bistrița: ce se va întâmpla la iarnă cu minunea de la Lac…?! Cum va face față înghețului și gerului? Unde se duc, în definitiv lebedele, atunci când se duc…?

A fost surprinsă pentru prima oară acum aproximativ o lună de zile, imediat după Referendum:

Rostul de dimineață. O minune, lângă barajul Bistriței…! Un semn divin…?

Iar de atunci încoace, nu puțini au fost bistrițenii care s-au lăsat cuceriți de grația și eleganța înaripatei – fotografiind-o și dezvăluindu-i frumusețea pe rețelele de socializare.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud au confirmat  existența lebedei care, în urma observațiilor făcute în teren, pare să fie în stare bună de sănătate și fără urme de rănire.

Este vorba despre un exemplar de Cygnus olor (Lebăda de vară sau lebăda cucuiată), în România existând încă 3 specii: lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), lebăda mică (Cygnus columbianus) și lebăda neagră (Cygnus atratus).

Lebăda care s-a aciuat la Bistrița, în zona fostului lac de agrement, dincolo de strada Grănicerilor face și ea parte din familia anatidelor, precum suratele ei, având o talie foarte mare (în lungime lebăda poate ajunge până la 160 de cm, iar în greutate – până la 15 kg). Alina Steopan, biolog APM BN a surprins-o în câteva splendide fotografii:

Lebăda este răspândită în mlaștini, bălți, lacuri cu vegetație bogată, fiind pasărea acvatică cu cel mai mare număr de vertebre cervicale, cu un cioc roșu-portocaliu și un cucui negru pe frunte (la baza ciocului).

Se hrănește cu plante, rădăcini, semințe de ierburi, viermi, insecte, moluște, uneori și pești mici, iar în zbor lebăda cucuiată produce cu aripile un vâjâit muzical care se aude de departe…!

În urma consultării cu reprezentanții Societății Ornitologice Române Filiala Cluj, ni s-a comunicat faptul că atâta timp cât exemplarul din specia Cygnus olor va găsi hrană și nu prezintă urme de rănire, nu se impune intervenția. Cel mai probabil exemplarul va părăsi acest habitat în mod natural, atunci când nu va mai găsi condiții optime de existență (hrană, temperatură)”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Oana Lobonțiu,  geograf în cadrul Agenției de Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

În tradiția irlandeză, lebăda este considerată simbolul călătoriei sufletelor deasupra mărilor, în direcția apusului de soare, către Țara de dincolo. Într-un mit celebru al Greciei Antice Zeus se transformă în lebădă pentru a o seduce pe Leda – lebedele simbolizând în mitologia greacă simbolul muzelor și al muzicii. Venus, zeița dragostei și a frumuseții, avea un car tras prin ceruri de lebede care reprezentau totodată și dualitatea lui Venus, o creatură de apă, dar și de pământ…

Așadar, aflând acum atât de multe despre aceste ființe, nu ne rămâne decât să ne bucurăm cum se cuvine – cât mai avem timp, cât va mai zăbovi printre noi – lebăda de la Lac…

Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 46 de minute- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 14 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 16 ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 17 ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 19 ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum 20 de ore- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum 21 de ore- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum 22 de ore- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”
FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare: acum O zi- Impunătorul castel al grofului Bethlen, din Arcalia, se deteriorează tot mai mult, la exterior. De jur împrejurul acestuia, panglici și pancarte ce anunță pericolul de accidente. UBB, deținătoarea acestuia, încearcă de trei ani de zile să obțină fonduri pentru reabilitarea acestuia.
FOTO/VIDEO: Emoționant! Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, la procesiunea de Florii acum 2 zile- Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, au mărșăluit cântând în această seară pe străzile orașului, participând la procesiunea de Florii: „Și la București, și în alte orașe se organizează procesiuni similare, dar cea de la Bistrița are o importanță aparte”, a admis Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei.
VIDEO – Corina Crețu: Fondurile europene sunt ȘI pentru comunele mici! „Limitările” sunt invenții românești! acum 2 zile- Corina Crețu, comisar european, a fost prezentă azi la Bistrița. Aceasta a explicat că ”limitările” în accesarea fondurilor europene sunt invenții românești. Chiar și comunele mici, sau tinerii, pot accesa fonduri. Comisarul a explicat că oricum se dorește simplificarea metodologiei de atragere a fondurilor și a explicat modul ideal de a face planurile.
FOTO – Un căruțaș băut bine a băgat un motociclist în spital. Un polițist aflat în timpul liber i-a acordat primul ajutor acum 2 zile- Un motociclist este în stare gravă, după ce a luat în plin o căruță, pe drumul care duce spre Herghelia Beclean. Accidentul a fost cauzat de căruțaș, care a făcut o manevră imprudentă, fără a se asigura. Acesta băuse bine înainte să se pornească la drum cu căruța.
FOTO: A-ndoit un stâlp electric, în încercarea de a evita impactul cu o altă mașină acum 2 zile- S-a întâmplat pe strada Libertății, imediat după coborârea pasarelei, înspre oraș. O șoferiță a încercat să evite impactul cu o mașină ce i-a tăiat calea, și s-a oprit într-un stâlp electric.
FOTO: Încă avem buda în fundul curții în Bistrița europeană și canale în care pot cădea copiii! acum 2 zile- Guvernanţii și primarii nepăsători par să uite că sufletul unei comunităţi este şcoala, deși învățămâtul este pe primul loc când vine vorba de promisiuni. În județ, inclusiv în Bistrița europeană, încă mai avem 20 de şcoli şi grădiniţe cu buda în curte sau cu canale neacoperite în care pot să cadă cei mici. Ce soluții punctuale și banale propune un liberal bistrițean:
VIDEO: Apa Veneției, revărsată la Bistrița… acum 2 zile- Un inedit jurnal scris și pictat, anul trecut în Veneția, poate fi admirat în cele 80 de lucrări expuse în aceste zile la Galeria Concentric, în Piața Centrală din Bistrița: „O invitație smerită de a continua să vă bucurați de lucrurile care vă înconjoară...”