FOTO: Centrul de Excelență Bistrița-Năsăud și-a premiat elevii! „Sunt copii de excepție, capabili de mare performanță!”

FOTO:  Centrul de Excelență Bistrița-Năsăud și-a premiat elevii! „Sunt copii de excepție, capabili de mare performanță!”

Atmosferă de sărbătoare, joi, la Palatul Culturii: Centrul județean de excelență și-a premiat valorile. Sute de copii, părinți și elevi premiați la olimpiadele și concursurile școlare au primit aprecierea comunității.

La eveniment au participat și primarii din Beclean și Sîngeorz-Băi, iar Constantin Rus, directorul Centrului de Excelență a explicat pentru Bistrițeanul.ro care sunt noutățile și problemele cu care se confruntă instituția, care sunt satisfacțiile și provocările celor care frecventează centrul.

Suntem în al doilea an de activitate sub această formă de unitate de învățământ cu personalitate juridică. Fiind la început, ne confruntăm cu mici probleme încă: de exemplu avem în încadrare doar două posturi și jumătate – eu ca director, un informatician, un sfert de contabil și un sfert de secretar… Ce este important, însă, este numărul suficient de mare de elevi pentru populația școlară a județului Bistrița-Năsăud. Avem 1.411 elevi la cele 15 discipline pe care le pregătim în Centrul de Excelență, în 65 de grupe…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro directorul Centrului de Excelență, profesorul Constantin Rus.

130 de profesori îi pregătesc pe elevii care frecventează Centrul de Excelență, în cele 4 puncte de lucru din Bistrița, Beclean, Năsăud și Sîngeorz-Băi. „Este un lucru îmbucurător, pentru că le permite copiilor din mai multe zone ale județului să participle la grupele de excelență. La premiere am avut elevi din aproape tot județul. Avem, de pildă, un elev din clasa a IV-a, cu rezultate excelente, care vine din Milaș la Bistrița…”

Noutăți, față de primul an de activitate?

Ne bucurăm de sprijinul și aprecierea Fundației pentru Educație E-mag – un lucru relevant pentru activitatea noastră și rezultatele pe care le avem la nivel național. Fundația E-mag nu acordă sprijin financiar decât profesorilor și centrelor care au rezultate foarte bune recunoscute la nivel național și internațional. Pentru asta trebuie să mulțumim câtorva profesori și elevi care în anii trecuți au obținut rezultate excelente la olimpiadele internaționale și naționale…”, a mai subliniat directorul Centrului de Excelență.

Din cele 65 de grupe, 41 sunt finanțate prin Consiliile Locale din Bistrița, Sîngeorz-Băi, Năsăud și Beclean, iar 24 sunt finanțate de E-mag. „Este un lucru extraordinar: este vorba că mai mult de o treime din grupe sunt finanțate prin acordul de parteneriat pe care îl avem cu Fundația E-mag. Sunt doar 10 centre în țară care se bucură de un asemenea privilegiu. Practic, Fundația pentru Educație asigură salariile profesorilor care lucrează la matematică, fizică și informatică…”

Centrul de Excelență s-a dezvoltat vizibil, încă de la început, reușind să participe în calitate de partener la multe activități regionale, naționale și chiar internaționale, sprijinind Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud sau Ministerul Educației Naționale.

Investiții: 6 noi laboratoare pentru elevii de excepție

Avem deja în pregătire 6 săli pentru 6 laboratoare pe Spiru Haret Nr. 6, acolo unde pe vremuri era biblioteca CNLR. Am primit bani în buget pentru a renova clădirea respectivă – suntem într-o fază avansată, acoperișul este făcut, geamurile sunt schimbate, pereții despărțitori sunt lucrați, dar s-au stopat lucrările deocamdată pentru a se face o expertiză a tavanelor ca să se poată continua lucrările. În bugetul din 2019 există bani pentru aceste lucrări. Sper ca de anul viitor să se poată lucra și acolo unde am gândit 6 laboratoare de informatică, fizică, chimie, biologie...”, a precizat Constantin Rus.

Performanțe și satisfacții…

Dintre copiii care activează în Centrul Județean de Excelență –  689 au participat și au câștigat la faza județeană a olimpiadelor și concursurilor școlare 135 de premii și 231 de mențiuni.

71 s-au calificat la faza națională, și s-au întors cu 36 de premii sau mențiuni și 18 medalii. „Este un rezultat bun spre foarte bun, mai ales că din acest an s-a schimbat și regulamentul de promovare pentru faza națională: este extrem de restrictiv. Pot participa la națională doar elevii care realizează minimum 50% din punctajul maxim: se califică primul și apoi în funcție de rezultatele din țară, se mai pot califica și următorii 2, 3… Sunt mulțumit de activitatea desfășurată de colegii mei, de elevii din Centrul de Excelență, dar și de prezența și apropierea părinților de Centrul de Excelență…”, ne-a mărturisit directorul centrului.

Să nu înțeleagă nimeni că aici sunt genii – nu. Sunt doar copii care își doresc să învețe mult mai mult decât la clasă… Nu sunt elevi de 10 la toate disciplinele. Sau nu sunt doar astfel de copii… Sunt elevi excepționali, capabili de mare performanță, capabili să se pregătească suplimentar. Sunt copii care pot pleca din centru la un moment dat, dacă ei consideră că este prea mult, că nu fac față sau că nu se încadrează cerințelor…”, a conchis Constantin Rus.

Foto – Daria Mihalachi @ excelentabn.ro

FOTO/VIDEO: Frumuseţea nu are vârstă! Cele mai distinse femei din Țara Năsăudului, într-o inedită paradă de modă acum 58 de minute- 12 femei de nota 10* au defilat în duminica de Rusalii la Muzeul Grăniceresc Năsăudean: aici s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a unui eveniment cu totul special: „Covorul roșu este comun, orice femeie poate defila pe el atâta timp cât fiecare dintre noi acceptăm normalitatea!"
SURPRIZE, SURPRIZE! Două treceri la nivel cu cale ferată, blocate! acum 2 ore- Șoferii vor fi nevoiți să se înarmeze cu multă, multă răbdare. Două treceri la nivel cu cale ferată sunt bocate, iar în mai multe intersecții nu se va putea pătrunde deloc. ”Nu avem ce face! Trebuie să facem lucrările astea!” a fost explicația viceprimarului Niculae.
Rostul de dimineaţă: Nu suntem cu totul pierduţi… acum 3 ore- A trecut euforia alegerilor, a început şi vacanţa de vară, lumea visează la concedii şi evadări iar oraşul pare că se zbate anemic într-o letargie estivală greu de evitat… În ciuda zilei de ieri – o zi de luni ploioasă, spre final, în care nici iarba nu şi-a permis să crească – 10 bistriţeni au îndrăznit ieri seară să iasă în stradă...
FOTO – Accidentele s-au ținut lanț ieri! Un motociclist și încă două persoane au ajuns la spital acum 4 ore- Încă două accidente au avut loc aseară și azi-noapte. Un motociclist și alte două persoane au ajuns la spital după ce au fost implicate în evenimente rutiere. Unul a avut loc la Rodna, altul la Lunca Ilvei. CE s-a întâmplat:
FOTO- TELCIU: Un maramureșean a provocat un accident rutier! Trei mașini implicate acum 16 ore- Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Telciu. Trei mașini au colizionat, iar două persoane au nevoie de îngrijiri medicale. De vină, cât și persoanele rănite sunt de loc din Maramureș. 
OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei… acum 19 ore- Tonică, mereu optimistă şi senină: Sanda Boloş munceşte în fiecare zi la Hotel Metropolis, unde este terapeut şi tratează diverse afecţiuni ale celor care îi trec pragul. A studiat terapiile alternative în Barcelona, de unde a învăţat să transforme voluntariatul într-o filosofie de viaţă... 
Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant! acum 20 de ore- Ieri la Figa, lume, lume „câtă frunză și iarbă” coșbuciană. Aș minți să vă spun că nu a fost frumos. Părintele din sat chiar îmi preciza: „Vin mai mulți, acum de Rusalii, ca la Crăciun și la Paști”. De ce? Păi, se vede cu ochiul liber. E „spectacolul” de pe ulița principală a satului.
HAPPY DAY, joi la Casa Ema! acum 21 de ore- A venit căldura, au sosit şi zilele de vacanță iar la Casa Ema ofertele se ţin lanţ! Happy Day - joi, 20 iunie, cu preţuri speciale la abonamente şi o senzaţională şi răcoritoare limonadă!
FOTO: Trei benzi de circulație la trecerea de pe Slavici! AFLĂ cum se va circula în zonă în timpul lucrărilor: acum 23 de ore- În zona trecererii la nivel cu cale ferată de pe Ion Slavici încep lucrări ample, mâine! Dar nu doar la trecere, ci și la intersecțiile din apropiere. Astfel, circulația în zonă va fi blocată pe o arie mai extinsă! Lucrătorii vor încerca să deblocheze, pe rând, câte o intersecție! AFLĂ ce lucrări se fac și CUM se va putea circula:
Bistrița-Năsăud din nou sub avertizări COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii acum 24 de ore- Nicio zi fără noi avertizări de instabilitate atmosferică. Meteorologii au emis din nou COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. Printre județele vizate se află și Bistrița-Năsăud.
FII REPORTER: Domnule primar, deratizați leprele din locuințele sociale! acum O zi- Intenţionând să cureţe centrul istoric al Bistriţei de „buzunăreli” şi de cerşetori, primarul Ovidiu Creţu a recurs la marele „exod” al romilor. Pentru a-i determina să părăsească centrul istoric, Primăria Bistriţa le-a pus la dispoziţie acestor oameni locuinţe sociale. O bistrițeancă se rezolvă pe dezastrul din Viișoara.
Rostul de dimineaţă: Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi… acum O zi- Cocoţat pe acoperiş, tânărul ne-a privit o clipă în ochi – adânc şi pătrunzător – până când privirile s-au înceţoşat... Până când lacrimile ne-au invadat cu totul. Pentru o clipă, am avut certitudinea că este pregătit şi gata să se arunce în gol...
FOTO/VIDEO: Bistrița Năsăud, sub cod portocaliu și galben de inundații acum 2 zile- ANM a emis două avertizări pentru județul nostru. În aceste momente, Bistrița Năsăud se află sub cod portocaliu de inundații până la noapte la ora 03.00. Apoi, rămâne sub cod galben de inundații până la ora 07.00.
FOTO: Emoţionante şi minunate momente, la Cristeştii Ciceului…! acum 2 zile- De câteva zile am sărbătorit cu toții ceva de genul Zilele Comunei, dar sub motivul inaugurării Căminului Cultural și Capelei Mortuare din  Cristeștii-Ciceului, comuna Uriu – construite  spre folosul întregii comunități.
FOTO: O bălăceală i-a adus sfârșitul unui adolescent acum 2 zile- Un adolescent s-a zbătut între viață și moarte după ce a decis să se răcorească într-un lac, în localitatea Bața. Tânărului i s-au aplicat manevre de resuscitare, însă medicii au constatat decesul.