FOTO: Centrul de Excelență Bistrița-Năsăud și-a premiat elevii! „Sunt copii de excepție, capabili de mare performanță!”

FOTO:  Centrul de Excelență Bistrița-Năsăud și-a premiat elevii! „Sunt copii de excepție, capabili de mare performanță!”

Atmosferă de sărbătoare, joi, la Palatul Culturii: Centrul județean de excelență și-a premiat valorile. Sute de copii, părinți și elevi premiați la olimpiadele și concursurile școlare au primit aprecierea comunității.

La eveniment au participat și primarii din Beclean și Sîngeorz-Băi, iar Constantin Rus, directorul Centrului de Excelență a explicat pentru Bistrițeanul.ro care sunt noutățile și problemele cu care se confruntă instituția, care sunt satisfacțiile și provocările celor care frecventează centrul.

Suntem în al doilea an de activitate sub această formă de unitate de învățământ cu personalitate juridică. Fiind la început, ne confruntăm cu mici probleme încă: de exemplu avem în încadrare doar două posturi și jumătate – eu ca director, un informatician, un sfert de contabil și un sfert de secretar… Ce este important, însă, este numărul suficient de mare de elevi pentru populația școlară a județului Bistrița-Năsăud. Avem 1.411 elevi la cele 15 discipline pe care le pregătim în Centrul de Excelență, în 65 de grupe…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro directorul Centrului de Excelență, profesorul Constantin Rus.

130 de profesori îi pregătesc pe elevii care frecventează Centrul de Excelență, în cele 4 puncte de lucru din Bistrița, Beclean, Năsăud și Sîngeorz-Băi. „Este un lucru îmbucurător, pentru că le permite copiilor din mai multe zone ale județului să participle la grupele de excelență. La premiere am avut elevi din aproape tot județul. Avem, de pildă, un elev din clasa a IV-a, cu rezultate excelente, care vine din Milaș la Bistrița…”

Noutăți, față de primul an de activitate?

Ne bucurăm de sprijinul și aprecierea Fundației pentru Educație E-mag – un lucru relevant pentru activitatea noastră și rezultatele pe care le avem la nivel național. Fundația E-mag nu acordă sprijin financiar decât profesorilor și centrelor care au rezultate foarte bune recunoscute la nivel național și internațional. Pentru asta trebuie să mulțumim câtorva profesori și elevi care în anii trecuți au obținut rezultate excelente la olimpiadele internaționale și naționale…”, a mai subliniat directorul Centrului de Excelență.

Din cele 65 de grupe, 41 sunt finanțate prin Consiliile Locale din Bistrița, Sîngeorz-Băi, Năsăud și Beclean, iar 24 sunt finanțate de E-mag. „Este un lucru extraordinar: este vorba că mai mult de o treime din grupe sunt finanțate prin acordul de parteneriat pe care îl avem cu Fundația E-mag. Sunt doar 10 centre în țară care se bucură de un asemenea privilegiu. Practic, Fundația pentru Educație asigură salariile profesorilor care lucrează la matematică, fizică și informatică…”

Centrul de Excelență s-a dezvoltat vizibil, încă de la început, reușind să participe în calitate de partener la multe activități regionale, naționale și chiar internaționale, sprijinind Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud sau Ministerul Educației Naționale.

Investiții: 6 noi laboratoare pentru elevii de excepție

Avem deja în pregătire 6 săli pentru 6 laboratoare pe Spiru Haret Nr. 6, acolo unde pe vremuri era biblioteca CNLR. Am primit bani în buget pentru a renova clădirea respectivă – suntem într-o fază avansată, acoperișul este făcut, geamurile sunt schimbate, pereții despărțitori sunt lucrați, dar s-au stopat lucrările deocamdată pentru a se face o expertiză a tavanelor ca să se poată continua lucrările. În bugetul din 2019 există bani pentru aceste lucrări. Sper ca de anul viitor să se poată lucra și acolo unde am gândit 6 laboratoare de informatică, fizică, chimie, biologie...”, a precizat Constantin Rus.

Performanțe și satisfacții…

Dintre copiii care activează în Centrul Județean de Excelență –  689 au participat și au câștigat la faza județeană a olimpiadelor și concursurilor școlare 135 de premii și 231 de mențiuni.

71 s-au calificat la faza națională, și s-au întors cu 36 de premii sau mențiuni și 18 medalii. „Este un rezultat bun spre foarte bun, mai ales că din acest an s-a schimbat și regulamentul de promovare pentru faza națională: este extrem de restrictiv. Pot participa la națională doar elevii care realizează minimum 50% din punctajul maxim: se califică primul și apoi în funcție de rezultatele din țară, se mai pot califica și următorii 2, 3… Sunt mulțumit de activitatea desfășurată de colegii mei, de elevii din Centrul de Excelență, dar și de prezența și apropierea părinților de Centrul de Excelență…”, ne-a mărturisit directorul centrului.

Să nu înțeleagă nimeni că aici sunt genii – nu. Sunt doar copii care își doresc să învețe mult mai mult decât la clasă… Nu sunt elevi de 10 la toate disciplinele. Sau nu sunt doar astfel de copii… Sunt elevi excepționali, capabili de mare performanță, capabili să se pregătească suplimentar. Sunt copii care pot pleca din centru la un moment dat, dacă ei consideră că este prea mult, că nu fac față sau că nu se încadrează cerințelor…”, a conchis Constantin Rus.

Foto – Daria Mihalachi @ excelentabn.ro

Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum 2 ore - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 2 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 4 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 4 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 6 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 7 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 7 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 8 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum 24 de ore - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum O zi - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum O zi - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Mirela Riti este noul antrenor de fitness de la Casa EMA! acum O zi - De luna aceasta ai o nouă opțiune pentru antrenamentelede la sală iar Mirela aduce cu ea tot entuziasmul și toate cunoștințele acumulate în 8 ani de acțiune.
Un bistrițean, printre jurații la noul MasterChef. Ce îl „recomandă”: acum O zi - ProTv se pregătește pentru un nou sezon al emisiunii culinare MasterChef. Noul sezon vine și cu un set proaspăt de jurați. Printre ei se numără un fost jurat al unei emisiuni culinare de la altă televiziune, un fost concurent al unui astfel de show și un...bistrițean. Despre cine este vorba:
Materom Automotive te recompensează! acum O zi - Acum te poți bucura de toate beneficiile pe care le oferă programul Service Select – la Materom Automotive! Aici te aşteaptă câteva oferte limitate. AFLĂ despre ce este vorba:
Interzis la Vlăduța Lupău la Zilele Sîngeorzului! AFLĂ de ce: acum O zi - Traian Ogâgău, primarul orașului Sângeorz-Băi, e supărat foc. O parte dintre consilierii locali, în frunte cu viceprimarul, i-au dat cu flit și nu au aprobat bugetul necesar organizării zilelor orașului, sărbărtorite în acest weekend.