FOTO. Cleopatra Lorinţiu, la Bistriţa: Despre „Anii scurți” plini de sacrificii şi prieteni care se luau la trântă

FOTO. Cleopatra Lorinţiu, la Bistriţa: Despre „Anii scurți” plini de sacrificii şi prieteni care se luau la trântă

În Clubul CoșBook de la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa a fost prezentată ieri publicului antologia de poeme „Anii scurţi”: este prima lansare a volumului semnat de Cleopatra Lorinţiu, apărut la Editura Școala Ardeleană în cadrul proiectului editorial 2019 al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Anii scurți” este o antologie-bilanţ în care sunt cuprinse majoritatea volumelor de versuri scrise, de-a lungul anilor, de Cleopatra Lorinţiu. Cu această antologie inaugurăm, de fapt, colecţia de poezie a Bibliotecii Judeţene George Coşbuc. Avem în vedere o serie de antologii dedicate unor poeţi bistriţeni reprezentativi”, a spus Ioan Pintea, amfitrionul întâlnirii.

La această lansare a fost prezent și Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, unul dintre prietenii de o viață ai poetei Cleopatra Lorințiu.

Faptul că suntem aici în număr atât de mare arată că Cleopatra Lorințiu se bucură de o foarte mare apreciere în rândul oamenilor de cultură din Bistrița-Năsăud. Vorbim despre un om de cultură complex și să nu uităm că ea a fost și realizatoare de emisiuni de televiziune, jurnalist, diplomat. Nu întâmplător, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud i-a acordat titlul de cetățean de onoare al județului. Rar mi-a fost dat să cunosc oameni, mai ales din sfera culturii, atât de altruiști, cum este Cleopatra Lorințiu!”, a remarcat Alexandru Pugna.

Despre poezia Cleopatrei Lorințiu au vorbit scriitorii Icu Crăciun și Iacob Naroș. „Poeziile din volumul de debut al Cleopatrei Lorințiu, «Regina cu pași furați» sunt curățate de rămășițele neoromantice specifice unui tânăr de douăzeci de ani. În cărțile care au urmat stilul a evoluat, iar elegiacul se simte mai spiritualizat și detașat. În timp, ele s-au materializat într-un demers de esențializare, așa încât se poate afirma că există o unitate a întregii sale opere”, a notat Icu Crăciun.

La rândul său, Iacob Naroș a vorbit despre al doilea volum de poezie al poetei, „Peisajul din care lipsesc” (Editura Cartea Românească, 1981). „Poemele din acest volum ne poartă printr-o lume mirifică, plină de castele și palate, pășuni, copaci și flori rare. Peste tot predomină amintirea ființei iubite, uneori fugar, alteori accentuată…

Prezent la lansare, editorul George Vasile Dâncu a anunțat că antologia „Anii scurți” a poetei Cleopatra Lorințiu va avea parte și de alte lansări, la târgurile de carte din ţară şi străinătate.

Vizibil emoționată, Cleopatra Lorințiu – director adjunct al ICR de la Tel Aviv, Israel – le-a mulțumit lui Ioan Pintea și Alexandru Pugna pentru sprijinul oferit la editarea antologiei „Anii scurți”.

Să știți că nu este ușor să te întâlnești cu ceea ce ai scris în urmă cu patruzeci de ani! Îmi amintesc de acel adevărat cuib de literatură de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, care a fost adolescența mea și unde veneau Vasile Dâncu, George Roș, Luca Onul, Virgil Rațiu, Adriana Barna și toți ceilalți. Și cred că am avut șansa să fim între noi și să ne luăm la trântă, de a citi foarte mult, într-o perioadă în care nu prea aveam acces la poezia universală decât cu mari sacrificii, ceea ce ne-a ajutat să ne dorim mai mult. Trăim acum un moment de convivialitate, de împărțire a unor gânduri și sentimente și singurul lucru pe care mi-l doresc în clipa de față este să nu rămân doar la această antologie!”, a mărturisit Cleopatra Lorințiu.

Ioan Pintea a făcut cunoscut faptul că după acest prim volum apărut în „Colecția Școala Ardeleană de Poezie” vor urma, între altele, și antologiile de poezie ale altor poete bistrițene, cum sunt Domnița Petri și Adriana Rodica Barna.

Foto – www.bjbn.ro

Victorie pentru deputatul PMP Ionuț Simionca. Parlamentul va vota eliminarea pensiilor speciale ianuarie 22, 2020 - Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, salută consensul existent la nivel parlamentar pentru eliminarea acelor pensii speciale care crează privilegii nemeritate și pun presiune pe bugetul de stat.
VIDEO – Primarul susține că Bugetul pe 2020 e sumbru! CE proiecte sunt totuși, cap de listă: ianuarie 22, 2020 - Ovidiu Crețu a explicat că bugetul municipiului pe 2020 nu arată prea bine. Totuși, există trei proiecte care sunt cap de listă. Lucrările ar fi trebuit să înceapă la acestea în 2018. ”Modificările legislative ne-au împins până în 2020. Dar anul acesta vor începe lucrările la toate aceste trei proiecte!” a declarat edilul.
Vor să cumpere o mașină pentru Centrul de Transfuzii! IMPLICĂ-TE! Mai au nevoie de ajutor! ianuarie 22, 2020 - O mână de tineri au decis să facă tot ce le stă în putință pentru a salva cât mai multe vieți. Au ales metoda donării de sânge. Pentru ca un număr cât mai mare de persoane să poată dona, sau pentru ca sângele să ajungă cât mai rapid acolo unde e nevoie, și-au propus să achiziționeze o mașină. Aceasta va fi folosită pentru a ajuta Centrul de Transfuzii Bistrița. IMPLICĂ-te și tu! Mai au nevoie de ajutor pentru a o achita!
Sute de bistrițeni amendați că au aruncat gunoiul aiurea! ianuarie 22, 2020 - Anul trecut, aproape 300 de bistrițeni au fost amendați pentru că au aruncat gunoiul aiurea. Suma încasată la bugetul orașului de la bistrițenii nedisciplinați se apropie de 100.000 de lei. Ce măsuri pregătește municipalitatea:
EDITORIAL: Are dreptate primarul! Trebuie să ne ardă incompetența la buzunare ca să ne învățăm minte. Rău și pe toți! ianuarie 22, 2020 - Da. Prostia costă. Și ca să o simțim, trebuie să ne ardă la buzunare incompetența și dezinteresul față de cetățeni al aleșilor noștri. Iată, am ajuns să trăim și ziua în care suntem certați și amenințați cu arsura la buzunar pentru lipsa lor de organizare. Pentru afacerile de partid și pentru tot eșecul în administrarea banului public, plătit de noi, în fiecare taxă și impozit. Bravo! Avem exact ce votăm și merităm.
Cupa României Fan Courier: Gloria 2018 s-a calificat în optimi, după ce a învins la scor CSU Universitatea de Vest Timișoara ianuarie 22, 2020 - Gloria 2018 s-a calificat în optimi, după ce a învins la scor CSU Universitatea de Vest Timișoara. Ce urmează pentru jucătoarele Gloriei:
VIDEO – Ioan Turc: PNL BN va face cunoscut numele candidaților pentru primăriile din județ, până la 1 martie ianuarie 22, 2020 - Alegerile locale pentru primari vor avea loc în luna iunie a acestui an. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, liderul PNL BN a anunțat că până în 1 Martie se va face publică lista propunerilor pentru fotoliile din județ.
VIDEO – Ovidiu Crețu: În Bugetul pe 2020 voi prinde TOATE investițiile necesare pârtiei ianuarie 22, 2020 - Mandatul lui Ovidiu Crețu se termină în luna iunie a acestui an. Acesta a anunțat că va prinde TOATE investițiile care mai sunt necesare pentru pârtie în bugetul pe 2020. ”Primarul face bugetul, așa că voi prinde tot ce mai e nevoie acolo. Astfel, pârtia va putea fi funcțională un întreg sezon rece, dacă temperaturile sunt cu minus” a spus edilul.
Cazuri noi de gripă în județ! Un copilaș, printre cei afectați ianuarie 22, 2020 - 7 noi cazuri de gripă s-au înregistrat săptămâna trecută în județul nostru. Printre cei diagnosticați cu gripă se numără și un copilaș sub 4 ani. Din fericire, niciunul dintre cei diagnosticați nu a avut nevoie de internare.
Finanțele au o nouă conducere! Dorina Cicioc revine în funcție! ianuarie 22, 2020 - S-a făcut mutarea și la Bistrița. Cristian Parasca a fost demis din funcția de director al Finanțelor Publice. Locul său a fost luat de Dorina Cicioc. Aceasta revine la cârma instituției după ce a fost înlocuită în 2012.
S-a stins o legendă a Bistriței: Martin Ohler, meseriașul din Sugălete specializat în mecanică fină ianuarie 22, 2020 - Astăzi ne luăm adio de la una dintre legendele urbane ale orașului... S-a stins din viață meșterul Martin Ohler. Cu atelierul său de lângă casa parohială a Bisericii Evanghelice se deschidea  impresionanta istorie a ansamblului Sugălete…
VIDEO – 8 persoane, printre care și un bebeluș, salvați din incendiu! AFLĂ povestea de la Mocod: ianuarie 22, 2020 - Ora 04.00 dimineața. Un drum lung spre casă a doi maramureșeni se oprește brusc în Mocod, la ieșirea spre Nimigea. Văd acoperișul unei case în flăcări și încep să claxoneze în disperare. Între timp unul dintre ei sună la 112:
FOTO/VIDEO: S-a deschis CHANSON CERAMIC! Ceramică rară, pentru pretențioși! ianuarie 22, 2020 - Dacă aveți în plan amenajarea unui spațiu comercial sau a casei și visați la un proiect unic, cu accente inedite, rare, atunci trebuie să ajungeți și pe la show-room-ul de ceramică spaniolă Chanson Ceramic, deschis luni la Bistrița, într-un spațiu cochet de lângă Hanul Ancuței, lângă Prefectură. Oricât de mic sau de mare v-ar fi bugetul, veți găsi aici accentele de ceramică care să-l facă unic.
Aquabis: Defecțiuni la rețeaua de distribuție a apei potabile din Năsăud. Cum vor fi afectați locuitorii ianuarie 22, 2020 - Au apărut două dfecțiuni la rețeaua de distribuție a apei potabile din Năsăud, informează cei de la Aquabis. Cum vor fi afectați locuitorii: 
FOTO/VIDEO – MOCOD: De la un coș de fum s-a aprins tot acoperișul! ianuarie 22, 2020 - Pompierii au intervenit în această dimineață în localitatea Mocod. Acoperișul unei case aflată la ieșirea spre Nimigea a fost cuprinsță de flăcări. Totul a pornit de la coșul de fum al imobilului.