FOTO. Cleopatra Lorinţiu, la Bistriţa: Despre „Anii scurți” plini de sacrificii şi prieteni care se luau la trântă

FOTO. Cleopatra Lorinţiu, la Bistriţa: Despre „Anii scurți” plini de sacrificii şi prieteni care se luau la trântă

În Clubul CoșBook de la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa a fost prezentată ieri publicului antologia de poeme „Anii scurţi”: este prima lansare a volumului semnat de Cleopatra Lorinţiu, apărut la Editura Școala Ardeleană în cadrul proiectului editorial 2019 al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Anii scurți” este o antologie-bilanţ în care sunt cuprinse majoritatea volumelor de versuri scrise, de-a lungul anilor, de Cleopatra Lorinţiu. Cu această antologie inaugurăm, de fapt, colecţia de poezie a Bibliotecii Judeţene George Coşbuc. Avem în vedere o serie de antologii dedicate unor poeţi bistriţeni reprezentativi”, a spus Ioan Pintea, amfitrionul întâlnirii.

La această lansare a fost prezent și Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, unul dintre prietenii de o viață ai poetei Cleopatra Lorințiu.

Faptul că suntem aici în număr atât de mare arată că Cleopatra Lorințiu se bucură de o foarte mare apreciere în rândul oamenilor de cultură din Bistrița-Năsăud. Vorbim despre un om de cultură complex și să nu uităm că ea a fost și realizatoare de emisiuni de televiziune, jurnalist, diplomat. Nu întâmplător, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud i-a acordat titlul de cetățean de onoare al județului. Rar mi-a fost dat să cunosc oameni, mai ales din sfera culturii, atât de altruiști, cum este Cleopatra Lorințiu!”, a remarcat Alexandru Pugna.

Despre poezia Cleopatrei Lorințiu au vorbit scriitorii Icu Crăciun și Iacob Naroș. „Poeziile din volumul de debut al Cleopatrei Lorințiu, «Regina cu pași furați» sunt curățate de rămășițele neoromantice specifice unui tânăr de douăzeci de ani. În cărțile care au urmat stilul a evoluat, iar elegiacul se simte mai spiritualizat și detașat. În timp, ele s-au materializat într-un demers de esențializare, așa încât se poate afirma că există o unitate a întregii sale opere”, a notat Icu Crăciun.

La rândul său, Iacob Naroș a vorbit despre al doilea volum de poezie al poetei, „Peisajul din care lipsesc” (Editura Cartea Românească, 1981). „Poemele din acest volum ne poartă printr-o lume mirifică, plină de castele și palate, pășuni, copaci și flori rare. Peste tot predomină amintirea ființei iubite, uneori fugar, alteori accentuată…

Prezent la lansare, editorul George Vasile Dâncu a anunțat că antologia „Anii scurți” a poetei Cleopatra Lorințiu va avea parte și de alte lansări, la târgurile de carte din ţară şi străinătate.

Vizibil emoționată, Cleopatra Lorințiu – director adjunct al ICR de la Tel Aviv, Israel – le-a mulțumit lui Ioan Pintea și Alexandru Pugna pentru sprijinul oferit la editarea antologiei „Anii scurți”.

Să știți că nu este ușor să te întâlnești cu ceea ce ai scris în urmă cu patruzeci de ani! Îmi amintesc de acel adevărat cuib de literatură de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, care a fost adolescența mea și unde veneau Vasile Dâncu, George Roș, Luca Onul, Virgil Rațiu, Adriana Barna și toți ceilalți. Și cred că am avut șansa să fim între noi și să ne luăm la trântă, de a citi foarte mult, într-o perioadă în care nu prea aveam acces la poezia universală decât cu mari sacrificii, ceea ce ne-a ajutat să ne dorim mai mult. Trăim acum un moment de convivialitate, de împărțire a unor gânduri și sentimente și singurul lucru pe care mi-l doresc în clipa de față este să nu rămân doar la această antologie!”, a mărturisit Cleopatra Lorințiu.

Ioan Pintea a făcut cunoscut faptul că după acest prim volum apărut în „Colecția Școala Ardeleană de Poezie” vor urma, între altele, și antologiile de poezie ale altor poete bistrițene, cum sunt Domnița Petri și Adriana Rodica Barna.

Foto – www.bjbn.ro

Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.
Cristina Iurișniți este “puţin dezamăgită” de cele apărute în presă de Dan Barna. Cum le afectează șansele prezidențiale octombrie 19, 2019 - Scandalul izbucnit în jurul liderului și candidatului USR-Plus la președinția României, Dan Barna, nu aduce liniște în USR, replici ale seismului fiind percepute și la Bistrița. În acest context, deputatul bistrițean Cristina Iurișniți a pecizat că e ”puțin dezamăgită” de cele apărute în presă despre Dan Barna și unele contracte pe fonduri europene implementate de firme controlate de liderul USR.
Aquabis: Avarie, la conducta de distribuție a apei, în Ilva Mică octombrie 19, 2019 - O avarie s-a produs ieri seară în Ilva Mică, la conducta de distribuție a apei. Din această cauză, cei de la Aquabis au fost nevoiţi să sisteze apa potabilă în localitate.
Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.