FOTO. Cleopatra Lorinţiu, la Bistriţa: Despre „Anii scurți” plini de sacrificii şi prieteni care se luau la trântă

FOTO. Cleopatra Lorinţiu, la Bistriţa: Despre „Anii scurți” plini de sacrificii şi prieteni care se luau la trântă

În Clubul CoșBook de la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa a fost prezentată ieri publicului antologia de poeme „Anii scurţi”: este prima lansare a volumului semnat de Cleopatra Lorinţiu, apărut la Editura Școala Ardeleană în cadrul proiectului editorial 2019 al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Anii scurți” este o antologie-bilanţ în care sunt cuprinse majoritatea volumelor de versuri scrise, de-a lungul anilor, de Cleopatra Lorinţiu. Cu această antologie inaugurăm, de fapt, colecţia de poezie a Bibliotecii Judeţene George Coşbuc. Avem în vedere o serie de antologii dedicate unor poeţi bistriţeni reprezentativi”, a spus Ioan Pintea, amfitrionul întâlnirii.

La această lansare a fost prezent și Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, unul dintre prietenii de o viață ai poetei Cleopatra Lorințiu.

Faptul că suntem aici în număr atât de mare arată că Cleopatra Lorințiu se bucură de o foarte mare apreciere în rândul oamenilor de cultură din Bistrița-Năsăud. Vorbim despre un om de cultură complex și să nu uităm că ea a fost și realizatoare de emisiuni de televiziune, jurnalist, diplomat. Nu întâmplător, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud i-a acordat titlul de cetățean de onoare al județului. Rar mi-a fost dat să cunosc oameni, mai ales din sfera culturii, atât de altruiști, cum este Cleopatra Lorințiu!”, a remarcat Alexandru Pugna.

Despre poezia Cleopatrei Lorințiu au vorbit scriitorii Icu Crăciun și Iacob Naroș. „Poeziile din volumul de debut al Cleopatrei Lorințiu, «Regina cu pași furați» sunt curățate de rămășițele neoromantice specifice unui tânăr de douăzeci de ani. În cărțile care au urmat stilul a evoluat, iar elegiacul se simte mai spiritualizat și detașat. În timp, ele s-au materializat într-un demers de esențializare, așa încât se poate afirma că există o unitate a întregii sale opere”, a notat Icu Crăciun.

La rândul său, Iacob Naroș a vorbit despre al doilea volum de poezie al poetei, „Peisajul din care lipsesc” (Editura Cartea Românească, 1981). „Poemele din acest volum ne poartă printr-o lume mirifică, plină de castele și palate, pășuni, copaci și flori rare. Peste tot predomină amintirea ființei iubite, uneori fugar, alteori accentuată…

Prezent la lansare, editorul George Vasile Dâncu a anunțat că antologia „Anii scurți” a poetei Cleopatra Lorințiu va avea parte și de alte lansări, la târgurile de carte din ţară şi străinătate.

Vizibil emoționată, Cleopatra Lorințiu – director adjunct al ICR de la Tel Aviv, Israel – le-a mulțumit lui Ioan Pintea și Alexandru Pugna pentru sprijinul oferit la editarea antologiei „Anii scurți”.

Să știți că nu este ușor să te întâlnești cu ceea ce ai scris în urmă cu patruzeci de ani! Îmi amintesc de acel adevărat cuib de literatură de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, care a fost adolescența mea și unde veneau Vasile Dâncu, George Roș, Luca Onul, Virgil Rațiu, Adriana Barna și toți ceilalți. Și cred că am avut șansa să fim între noi și să ne luăm la trântă, de a citi foarte mult, într-o perioadă în care nu prea aveam acces la poezia universală decât cu mari sacrificii, ceea ce ne-a ajutat să ne dorim mai mult. Trăim acum un moment de convivialitate, de împărțire a unor gânduri și sentimente și singurul lucru pe care mi-l doresc în clipa de față este să nu rămân doar la această antologie!”, a mărturisit Cleopatra Lorințiu.

Ioan Pintea a făcut cunoscut faptul că după acest prim volum apărut în „Colecția Școala Ardeleană de Poezie” vor urma, între altele, și antologiile de poezie ale altor poete bistrițene, cum sunt Domnița Petri și Adriana Rodica Barna.

Foto – www.bjbn.ro

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum 12 ore - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 14 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 15 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 16 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 16 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 17 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 17 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 18 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 19 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 20 de ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 21 de ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 21 de ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum O zi - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum O zi - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum O zi - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.